Dutch Mountain Trail etappe 4 grenspaal Nederland België

Dutch Mountain Trail etappe 4 Heijenrath naar Mesch

Dutch Mountain Trail etappe 4 brengt ons van Heijenrath naar het kleine Mesch bij Eijsden. Op deze etappe passeren we regelmatig de grens tussen Nederland en België en wandelen we over de Kattenroth. Na een regenachtige nacht is het glibberen op de modderige paden maar we eindigen met zon op een gezellig terras. Wandel je met ons mee?

Dutch Mountain Trail etappe 4, Heijenrath naar Mesch routegegevens

  • Totale afstand van deze etappe: 19 kilomer, ruim 20 inclusief aanloop vanuit Heijenrath en naar Mesch
  • Liep je gisteren direct naar de Auberge dan wandel je vandaag 6 kilometer meer en heb je een iets kortere aanlooproute
  • Voornamelijk onverharde paden,
  • Summit: Kattenroth
  • Horeca: Auberge de Smockelaer in Heijenrath, onderweg in De Plank en Sint Martens-Voeren en vlakbij de B&B in Mesch/Eijsden
  • Startpunt: Auberge de Smockelaer (500 meter óf 1 km van de route, Givelderweg 2 Slenaken)
  • Eindpunt: B&B Huize Mesch, Klokkestraat 11 Eijsden (500 meter van de route)

kaart Dutch Mountain Trail etappe 4 met route

Overzichtskaart Dutch Mountain Trail etappe 4 Heijenrath naar Mesch/Eijsden

Een frisse start van de wandeling

Na een regenachtige en rustige nacht is het bewolkt maar droog. Ons ontbijt eten we buiten op de gezellige binnenplaats van Auberge de Smockelaer. Helaas begint het te miezeren en daarom besluiten we de yoghurt, het fruit en de muesli mee te nemen. Voor als we straks een gezellig picknickplekje langs de route vinden.

Nadat we ons gereed hebben gemaakt is het tijd om afscheid te nemen van alweer een bijzonder plekje op onze Dutch Mountain Trail. Na een korte aanloop pikken we de route op waar ik hem gisteren verliet en wandelen we bosreservaat Teuvenerberg in. De eerste kilometers wandelen we op de rand van bos en akkers en genieten van het mooie uitzicht..

Zelf ook overnachten op dit bijzondere plekje? Boek je B&B kamer direct via de eigen website.

ontbijt Auberge de Smockelaer Heijenrath

Een goed ontbijt is het halve werk

Dutch Mountain Trail etappe 4 Heijenrath naar Mesch

Modderige paden en grenspalen op de Dutch Mountain Trail

Nadat we het bos achter ons hebben gelaten wandelen we tussen de glooiende akkers en fruitboomgaarden. De paden zijn modderig en staan vol plassen maar we hebben goede wandelschoenen aan die wel tegen een stootje kunnen. Al snel passeren we een grenspaal, één van de velen die we op deze etappe van de Dutch Mountain Trail tegen zullen komen.

Het terras met koffie in De Plank slaan we over. Qua koffie zitten we nog goed en we hebben de yoghurt voor onze eerste stop.

Dutch Mountain Trail etappe 4 grenspaal Nederland België

Grenspaal Nederland België tijdens Dutch Mountain Trail etappe 4

boomgaard langs Dutch Mountain Trail

De mooiste wandelroute volgens Vlaanderen Vakantieland

We verlaten het dorp via een breed zandpad. Al snel slaan we linksaf en beginnen aan een afdaling waar we verrast worden door de ruigte en het groen van het Broekbos bosreservaat. Na een slinger door het dal klimmen we weer omhoog en bereiken een prachtig bergplateau.

Inmiddels bevinden we ons in de Belgische Voerstreek en hoe uniek deze regio is bewijst het wandelknooppuntenbordje wel. De mooiste route van Vlaanderen Vakantieland, één van mijn favoriete Belgische reisprogramma's, komt hier ook langs. Hoe leuk is dat!

bospad op Dutch Mountain Trail etappe 4

paal met mos langs akkers Belgische Voerstreek

wandelknooppunten Vlaanderen België

De mooiste route van Vlaanderen Vakantieland!
Picknick op de Kattenroth, summit 6 van de Dutch Mountain Trail

Ondanks de dreigende luchten houden we het nog steeds droog en af en toe breekt er zelfs even snel een zonnetje door de wolken heen. Op weg naar de Kattenroth wandelen we over brede paden op de rand van akkers en bos en door holle paden, één van mijn favoriete soorten wandelpaden. Geen andere mensen, één met de natuur tot we in Sint-Martens-Voeren komen waar we over klinkerstraatjes langs de oude kerk wandelen.

Daarna beginnen we aan de klim naar de Kattenroth. Vreemd genoeg voelt dit niet echt als een klim en voor we het weten staan we bovenop waar we vrijwel direct een picknickbankje spotten. Tijd om even lekker te gaan zitten en onze yoghurt op te eten. Terwijl we zitten passeert ons een clubje gezellig kletsende dames. Zij blijken ook de Dutch Mountain Trail te wandelen maar dan in 6 etappes en dat is ook het leuke van deze wandelroute. De etappes van de DMT  maak je net zo lang als je zelf wilt.

vergezicht op Dutch Mountain Trail etappe 4 Heijenrath naar Mesch

Eindeloze vergezichten in de Belgische Voerstreek

holle wegen op de Dutch Mountain Trail

Wandelen door imposante holle wegen

modderig bospad op Dutch Mountain Trail

Af en toe een beetje klunen door de modder....

Kolebron bij Sint Martens Voeren België

Bij de Kolebron bij Sint Martens Voeren kun je water bijvullen

op weg naar de Kattenroth Dutch Mountain Trail etappe 4

Op weg naar de Kattenroth, de summit op de Dutch Mountain Trail etappe 4

Onweer en regen op de Dutch Mountain Trail

Terwijl we nog zitten begint het in de verte te donderen en trekken de wolken in een behoorlijk tempo over ons heen. Wandelen met onweer is niet onze favoriete bezigheid en we duimen dat het mee gaat vallen. In het bos is een kleine bui met onweer niet erg maar op de weidse open vlakte, die we niet veel later bereiken, minder. Het lijkt of het onweer ons al gepasseerd is maar terwijl ik een foto maak flitst en dondert het ineens voor én achter ons.

De eerste regendruppels beginnen te vallen en met enige haast steken we de rest van het open stuk over. Snel wandelen we richting de beschutting van het bos aan de andere zijde. Een korte pauze om de regenhoezen op de rugzakken te doen en hop, weer verder. Beshermd door de bomen bereiken de druppels ons nauwelijks en we hopen dat de bui ons passeert voor we het bos weer verlaten.

wandelen op de Kattenroth België

Dutch Mountain Trail etappe 4

Ideaal wandeweer

Wanneer we het bos verlaten regent het nog een beetje maar het onweer is weer weg en dat wandelt een stuk relaxter. Het lopen gaat ons makkelijk af maar we zijn wel blij dat we de modderige paden vandaag op de lage en wat meer vlakke delen treffen. Al wandelend komen we door een klein beekdal en over diverse smalle paadjes. In dit prachtige landschap vliegen de kilometers voorbij, de temperatuur is heerlijk en echt nat worden we niet. Ideaal wandelweer!.

Na een tijd lijkt de laatste bui voorbij te zijn getrokken en breekt de zon weer door. Het is wederom warm en droog en regendruppels maken plaats voor zweetdruppels.

beekdal op de vierde etappe van de Dutch Mountain Trail

Regenachtige dag op de Dutch Mountain Trail

smal paadje op de Dutch Mountain Trail etappe 4

Eén van de vele smalle paadjes op de Dutch Mountain Trail

modderig pad op de Dutch Mountain Trail

Richting Mesch

Het laatste stuk richting ons overnachtingsadres van vanavond gaat over een lang pad dat net iets lager is dan de omringende akkers. Af en toe is het opppassen geblazen dat we niet met onze blote benen door de brandnetels lopen maar verder is het een prachtig pad. De beschutting is ook wel weer aangenaam.

Vlakbij Mesch passeren we voor de laatste keer de Nederlands-Belgische grens en drinken we nog wat op een wandelbankje bij een klein kappelletje. We raken even aan de klets met vader en zoon die ook de Dutch Mountain Trail wandelen. Zij slapen vannacht in Eijsden en hebben nog een aantal kilometer voor de boeg, voor ons is het niet ver meer. Via de akkers wandelen we richting Mesch en is het tijd om te gaan relaxen en een lekker hapje te eten

modderig bospad op Dutch Mountain Trail

wandelroute Zuid-Limburg

slak

Slakken genoeg vandaag op de natte paden

Overnachten langs de Dutch Mountain Trail, B&B Huize Mesch

Vandaag slapen we in B&B Huize Mesch, in het meest zuidelijke dorpje van Nederland, Mesch. Nadat we hebben ingecheckt is het tijd voor een lekker drankje in de gezellige tuin, een frisse douche en een hapje eten. Op weg naar Eetcafé 't Piepke wandelen we door het kleine centrum van Mesch en bewonderen we de historische panden. We vinden nog een plekje op het terras  waar het gezellig druk is, echt zo'n klein dorpscafé.

Na het eten slenteren we rustig terug naar de B&B. Onze buurtjes zijn 2 vriendinnen die vandaag aan het Krijtlandpad  zijn begonnen. Terwijl we aan de praat zijn begint het weer te regenen en trekken we ons terug op de kamer. Morgen wacht de laatste etappe van de Dutch Mountain Trail én de stevige klim naar de 7e summit, d'n Observant.

Ook zo'n zin in relaxen op een mooi plekje na een dag wandelen? Boek je kamer via de eigen website óf via Booking.com.

relaxen in de tuin van Huize Mesch

Relaxen in de tuin van Huize Mesch

centrum Mesch

Handige gids over de Dutch Mountain Trail

Nieuwsgierig naar al onze ervaringen op de Dutch Mountain Trail?

Geplaatst in bergwandeling, Dutch Mountain Trail, Europa, Limburg, meerdaagse wandelroute, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *