trap naar de Gulperberg

Dutch Mountain Trail etappe 3 van Vijlen naar Heijenrath

Dutch Mountain Trail etappe 3 gaat van Vijlen naar Heijenrath. Op deze etappe, de langste van onze wandelvakantie, bedwingen we maar liefst drie van de zeven summits. We beginnen met het Eyserbos, daarna volgt de pittige klim naar de Gulperberg en we sluiten af met de Hakkenberg. Onderweg genieten we van prachtige vergezichten, het frisse lentegroen en de kleurrijke bloemen. Rugzak op en wandelen maar!

Dutch Mountain Trail etappe 3, Vijlen naar Heijenrath routegegevens

  • Totale afstand van deze etappe: 25 kilomer, 27 inclusief aanloop vanuit Vijlen en naar het overnachtingsadres in Heijenrath
  • Let op: de afstand is ook eventueel in te korten tot 19 als je direct naar de auberge gaat.
  • Voornamelijk onverharde paden,
  • Summits: Eyserbos, Gulperberg en Hakkenberg
  • Horeca: in Vijlen, in Wahlwiller, op de Gulperberg en Auberge de Smockelaer in Heijenrath
  • Startpunt: Hotel Restaurant Cuba Libre ( 1 kilometer van de route, Mamelisserweg 16-18  Vijlen)
  • Eindpunt: Auberge de Smockelaer (500 meter óf 1 km van de route, Givelderweg 2 Slenaken)
  • Tip: drink wat op het terras, laat je bagage achter en loop de lus rond Heijenrath zonder rugzak.

kaartje Dutch Mountain Trail etappe 3 Routekaart en summits

Kaart Dutch Mountain Trail etappe 3, inclusief overnachten en 3 summits

Rustig aan wakker worden

Officieel gaat de Dutch Mountain Trail niet door Vijlen maar we zijn blij dat we de extra kilometer hebben gewandeld om in het gezellige bergdorp te kunnen overnachten. Na een prima nacht wandelen we direct het terras van Cuba Libre op. Het is super om langzaam aan wakker te kunnen worden met een goede bak koffie en een lekker ontbijt. We kunnen zelfs nog wat meenemen voor onderweg.

Als we klaar zijn met eten gaan we weer richting de kamer waar ik mijn lange broek verruil voor de korte. Na het afscheid van Mirjam en Viktor beginnen we aan de korte aanloop naar de Dutch Mountain Trail. Etappe 3 wacht en het belooft weer een heerlijke wandeldag te worden!

Wil je ook overnachten in Vijlen? Boek je arrangement via de eigen website of je kamer via booking.com

ontbijt Hotel Restaurant Cuba Libre Vijlen

Oogjes nog een beetje klein.... wakker worden op het terras van Cuba Libre

Het leven is goed in Vijlen

Vanaf Hotel restaurant Cuba Libre is het een kilometer tot aan de route. Na een korte afdaling wandelen we langs diverse prachtige vakwerkhuizen. Het terras met uitzicht van wijngaard St. Martinus lonkt maar wij lopen verder. Next time..... Al snel pikken we de route weer op en laten we Vijlen achter ons.

De omgeving van Vijlen is één van onze favoriete stukjes Zuid-Limburg. Eerder wandelden we hier al de Trage Tocht Vijlen en ook nu is het weer genieten. Wij snappen helemaal dat Mirjam en Viktor hun hart aan deze omgeving zijn verloren. En terwijl het kerkje van Vijlen steeds kleiner wordt wandelen wij over brede en smalle paadjes door het glooiend landschap. Het leven is goed.

vakwerkhuis bij Vijlen

Dutch Mountain Trail etappe 3 van Vijlen naar Heijenrath

Dutch Mountain Trail etappe 3

Heuvel op, heuvel af....Dutch Mountain Trail etappe 3

Etappe 3 van de Dutch Mountain Trail telt maar liefst 3 summits maar op dit deel van de etappe zijn de paden redelijk vlak. Na een klein uur bereiken we Wahlwiller waar we via de kleine kern met kerk en historische pandjes naar het prachtige beekdal van de Selzerbeek wandelen.

Wij zijn gek op de beekdalen in Zuid-Limburg en aangenaam verrast. Ook is het best bijzonder dat we ook nu weer niet veel wandelaars tegenkomen. De rust, zon en fluitende vogels zijn als een warme deken op deze stralende dag.

wandelpad in Limburgs heuvellandschap

kerkje van Wahlwiller Zuid-Limburg

Dutch Mountain Trail etappe 3 Selzerbeek
Wijngaarden en haagjes

Nadat we het dal van de Selzerbeek hebben verlaten beginnen we aan een gestadige maar relatief eenvoudige klim. Onderweg passeren we meerdere kleinschalige wijngaarden en ook een bordje van de Route des Vins. Dat lijkt ons ook wel wat.

In eerste instantie gaat de wandeling over brede paden  maar verderop wandelen we tussen kleine haagjes. Onderweg stoppen we even om wat te drinken op een wandelbankje en de schaduw op te zoeken. Daarna dalen we weer af richting Eys-Wittem waar we onder het spoor doorsteken en wederom in een klein beekdal terecht komen.

route des Vins Zuid-Limburg

Dutch Mountain Trail etappe 3 bij Wahlwiller

wandelen tussen kleine haagjes Zuid-Limburg

De eerste summit op deze etappe van de Dutch Mountain Trail

Wanneer we het Eysderbos naderen wordt het tijd voor het zwaardere werk. Terwijl de zon er ongenadig op los brandt huffen en puffen we ons een weg naar boven. Eenmaal boven wachten ons de verkoeling van het bos en de vergezichten. De Dutch Mountain Trail maakt een lus door het bos waardoor je aan alle kanten over het landschap uit kunt kijken. Bijna stap ik op een kleine hazelworm die een zonnige plek op het pad heeft opgezocht en snel wegschuifelt als ik stop om een foto te maken. Altijd leuk om een beetje wildlife tegen te komen tijdens het wandelen.

Tip: wandel je net als wij met warm weer? Bereid je goed voor met deze tips.

summit 3 Dutch Mountain Trail het Eysderbos

hazelworm op de Dutch Mountain Trail

De hazelworm is geen slang maar een pootloze hagedis

wandelen door het Eysderbos

Even genieten van de schaduw in het Eysderbos

Summit 2: de Gulperberg

Via een lang, met klaprozen omzoomd pad dalen we even later weer af. Een klein stuk door de natte akkers met gezellige koeien en dan wacht ons direct een tweede klim. Deze keer bedwingen we via diverse trappen de Gulperberg. Deze klim is een heel stuk zwaarder dan de vorige en ook een stuk langer.

Eenmaal bovenop wacht een terras en een lekker kopje koffie met Limburgse vlaai. Tenminste dat denken we. Helaas is het restaurant gesloten en wordt het een boterham kaas met water op een shaduwrijk plekje bij het grote Mariamonument (1935). Ook leuk, maar niet wat we in gedachten hadden.

klaprozen Dutch Mountain Trail

Van klaprozen wordt iedereen toch vrolijk?

Dutch Mountain Trail op weg naar summit de Gulperberg

koeien langs wandelroute Zuid-Limburg

trap naar de Gulperberg

Mariamonument op de Gulperberg

Maria spreidt haar handen in een zegenend gebaar

Op weg naar Heijenrath

Na de lunch wandelen we via bloemrijke akkers de Gulperberg weer af. Het versgemaaide pad wijkt af van de GPS  en ook is er wat hekwerk met prikkeldraad. Na enig zoekwerk kunnen we de route later weer oppikken. Het geel domineert de akkers en de schaduwrjke stukjes bos zijn aangenaam verkoelend.

Op weg naar heijrath begint Frank zijn hakken steeds meer te voelen en ik heb enorme zin in een lekkere koude cola. Al wandelend komt er een idee in mijn hoofd opborrelen en als ik dit met hem overleg is hij gelijk enthousiast. Samen wandelen we naar Auberge de Smockelaer waar we overnachten. Daar drinken daar wat op het terras en checken in om vervolgens de lus rond Heijenrath te wandelen.

bloemrijke velden op de Gulperberg

Dutch Mountain Trail etappe 3 Heijenrath

gehucht langs de Dutch Mountain Trail

bos bij Heijenrath

De laatste kilometers van de Dutch Mountain Trail etappe 3

Als we even later onder een parasol genieten van ons drankje geeft Frank aan dat hij liever niet meeloopt. Het laatste deel van deze etappe van de Dutch Mountain wandel ik daarom alleen. Heerlijk zonder dagrugzak met alleen mijn fotocamera en twee flesjes water. De wandelschoenen verruild voor lichte gympen.

Op dit deel van de trail wandel ik door het Onderste en Bovenste Bos en over de derde summit, de Hakkenberg, die zich makkelijk laat bedwingen. Een stukje door Nederland en een stukje door België, op de rand van bos en akkers.

Ik geniet van het uitzicht en het zachte namiddaglicht en de kilometers vliegen voorbij. Van het stukje over de asfaltweg word ik niet blij maar van de Belgische Gelato Farm iets verderop weer wel. Wie weet later op de avond, eerst naar Heijenrath, douchen en een hapje eten!

Ook mooi in de Belgische Voerstreek: de Bronnenwandeling bij Sint-Martens-Voeren (9 km).

uitzicht Hakkenberg tijdens Dutch Mountain Trail

wandelbordje Dutch Mountain Trail

eenzame boom in Belgisch Limburg

bos op de Hakkenberg België

Imposante boomwortels in het bos langs de Dutch Mountain Trail

De innerlijke mens

Na een lange wandeldag is het tijd om ook de innerlijke mens in ons te laven. Ons plekje op het terras van Auberge de Smockelaer reserveerden we eerder al en we schuiven opgefrist aan. Omdat het terras vanwege de maatregelen om 8 uur dicht moet zijn is er geen tijd voor een 3 gangenmenu maar de Aberdeen Angus burger en het Huisgemaakt Limburgs Zoervleisj smaken prima. Net als het bier, de tweede cola en het kopje koffie trouwens.

Na het eten besluiten we toch nog naar de Gelato Farm te wandelen. "Voor een lekker schepijsje kan die anderhalve kilometer er nog wel bij" zegt Frank. En zo zitten we niet veel later in de tuin waar we nog nét op tijd onze bolletjes op kunnen likken. Op de terugweg worden we overvallen door een aardige onweersbui maar het is niet ver meer naar onze knusse kamer in de B&B van de Smockelaer. Hier liggen we prinsheerlijk op onze bedden en vallen in een diepe slaap, veilig voor het geweld van moeder natuur.

Zelf ook overnachten op dit bijzondere plekje? Boek je B&B kamer direct via de eigen website.

Aberdeen Angus burger en Huisgemaakt Limburgs Zoervleisj Auberge de Smockelaer

ijsje van de Glato Farm bij heijenrath

 

Handige gids over de Dutch Mountain Trail

Nieuwsgierig naar al onze ervaringen op de Dutch Mountain Trail?

Geplaatst in bergwandeling, Dutch Mountain Trail, Europa, Limburg, meerdaagse wandelroute, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *