Luxemburg. Tips, steden, wandelen en mooie natuurgebieden zoals het Mullerthal

Wandelen in het Mullerthal, de mooiste routes in Klein Zwitserland

Ben je op zoek naar een bijzondere wandelbestemming? Ga dan wandelen in het Mullerthal in Luxemburg. Deze mooie regio met haar grillige rotsformaties wordt het Klein Zwitserland van Luxemburg genoemd. Voor de ultieme ervaring wandel je de meerdaagse Mullerthal Trail maar er zijn ook enorm veel korte wandelingen te maken. In dit blog deel ik onze favoriete wandelroutes in het Mullerthal met je plus handige tips voor parkeren en overnachten in het Mullerthal.

Wandelen in het Mullerthal

De bijzondere rotsformaties van het Mullerthal zijn met niet veel andere plekken in Europa te vergelijken. Hier wandel je door eeuwenoude beukenbossen, langs watervallen en grillige rotspartijen. De belangrijkste plaatsen in het Mullerthal zijn Berdorf en Echternach. Beiden liggen op een kleine 4 uur rijden vanuit Utrecht en staan garant voor een fantastische outdoor vakantie voor het hele gezin.

Er is niet echt een beste tijd om in het Mullerthal te wandelen. Voorjaar, zomer en herfst zijn ideaal. In de winter is alles natuurlijk kaal maar met sneeuw is het een sprookje om het Mullerthal te verkennen.

→Ook erg mooi: wandelen tussen de mooiste rotsformaties in de Sächsische Schweiz in het oosten van Duitsland.

Wandelroute Mullerthal Luxemburg

De beste uitvalsbasis voor je vakantie in het Mullerthal

Dankzij het goede openbaar vervoer en wegennetwerk kun je in het Mullerthal makkelijk reizen. Daarnaast is Luxemburg niet enorm groot waardoor de mooiste bezienswaardigheden niet ver van elkaar liggen.

De meeste toeristen verblijven in Echternach of het iets kleinere Berdorf. In Echternach heb je de meeste voorzieningen waaronder meerdere supermarkten, hotels en campings. Ook het gezellige Vianden is een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het Mullerthal en NaturWanderPark delux.

Gezellige terrasjes in Echternach

Gezellige terrasjes in Echternach

Wandelen op de Mullerthal Trail

De 112 kilometer lange Mullerthal Trail neemt je mee langs de mooiste bezienswaardigheden van Klein Zwitserland in Luxemburg. Hier wandel je door glooiende bossen, groene weides, rivierdalen en langs imposante rotspartijen. Begin 2014 werd de Mullerthal Trail gecertificeerd met het label Leading Quality Trails, Best of Europe.

De Mullerthal Trail kan op diverse plekken gestart worden. Berdorf en Echternach zijn een goede uitvalsbasis voor jouw wandelavontuur.  De route wordt goed aangegeven door witte tekens met een rode M.  Daarnaast zijn er routebordjes met kilometer aanduiding naar de verschillende bezienswaardigheden langs de wandelroutes. Tussen de plaatsen reis je goed én gratis met het openbaar vervoer.

Route aanduiding B2 wandelroute en Mullerthal Trail Luxemburg

De Mullerthal Trail is goed aangegeven door deze wandelbordjes

Welke Mullerthal Trail is de mooiste?

De Mullerthal Trail is opgedeeld in drie lussen die elk weer anders zijn. De mooiste, maar ook zwaarste route van de Mullerthal Trail is nummer 2. Op deze route, die start in Berdorf, kom je langs hoogtepunten als Huel Lee en het amfitheater, uitkijkpunt Perekop, de brug Schiessentümpel en de Wolfsschlucht.

De wandelroutes in het kort:

 • Route 1 (36 km) maakt vanuit Echternach een rondje door het oosten van Mullerthal. Hier zie je de rotsen, bossen en weiden die zo typerend zijn voor de regio.
 • Route 2 (38 km) is de zwaarste én mooiste van de 3 wandelroutes. Deze wandeling loopt door het centrale deel van Klein Zwitserland en brengt wandelaars naar de meest spectaculaire rotsformaties.
 • Route 3 (38 km)neemt wandelaars mee langs kastelen en mooie beekdalen in het westen van het Mullerthal.

Wat zijn de mooiste wandelingen in het Mullerthal? Onze tips.

In de afgelopen jaren zijn we meerdere keren in het Mullerthal geweest. Diverse keren als stop onderweg naar Italië, Frankrijk en Spanje, de laatste keer sliepen we drie nachten op de camping in Berdorf. De hele Mullerthal Trail hebben we nog niet gelopen, wel meerdere kortere wandelroutes langs de mooiste bezienswaardigheden.

Wil je in Mullerthal korte wandelingen maken kies dan voor één van de lokale rondwandelingen. Deze wandelroutes starten vanuit bijna elk dorp en variëren van een klein ommetje tot volledige dagtochten. Alle routes hebben een eigen nummer en zijn goed gemarkeerd. Lokale toeristenbureaus helpen je graag aan informatie of folders van de wandelingen.

Wandelen in het Mullerthal, route B1

Eén van onze favorieten om te wandelen in het Mullerthal is de lokale wandelroute B1. Deze rondwandeling begint bij kasteel Beaufort en is middelzwaar. Voor ons was het de eerste kennismaking met het Mullerthal en een wandeling die we vast nog eens gaan lopen.

Niet lang na de start van de route wandel je al tussen de met mos bedekte rotsformaties. De wow factor is er van begin tot eind en voor de liefhebbers is het kasteel ook te bezoeken.

 • Startpunt: parkeerplaats kasteel Beaufort.
 • Lengte: 10,6 kilometer.
 • Hoogste punt: 382 meter, hoogteverschil ruim 100 meter
 • Wandeltijd: ongeveer 3 a 4 uur.

Kasteel Beaufort startpunt Mullerthal route B1

Kasteel Beaufort is het startpunt van Mullerthal route B1

Wandelen in het Mullerthal, wandelroute E1

Tijdens ons tweede bezoek aan het Mullerthal kozen we voor de E1 rondwandeling vanuit Echternach. Op deze route wandel je langs diverse bezienswaardigheden als het amfitheater van Huel Lee, uitkijkpunt Trooskneppchen, Wollefsslucht en Perekop.

Deze wandeling is behoorlijk zwaar maar het is één van de mooiste wandelroutes in het Mullerthal. Ideaal als je slechts één dag de tijd hebt en toch het mooiste van Klein Zwitserland wilt bekijken.

 • Startpunt: de basiliek in het centrum van Echternach óf de parkeerplaats Huel Lee Berdorf.
 • Lengte: 13,5 kilometer.
 • Hoogste punt: 326 meter, hoogteverschil 274 meter.
 • Wandeltijd: ongeveer 4 uur.

Wandelen in het Mullerthal, E1 route

Wandelen in het Mullerthal, wandelroute Echternach - Berdorf.

Vind je de hele E1 route te lang? Dan heb ik een mooie alternatieve wandelroute voor je die ook erg mooi is. Wij wandelden vanuit onze camping in Berdorf via (het dal van) wandelroute E1 naar Echternach. Eenmaal daar deden we boodschappen en pakten de bus terug naar Berdorf. Ideaal en gegarandeerd voor een ochtend of middag wandelplezier.

 • Startpunt: parkeerplaats Amfitheater (Huel Lee) Berdorf. Op te pikken vanaf camping Martbusch.
 • Lengte: 7 kilometer.
 • Hoogste punt: 300 meter, hoogteverschil: 150 meter.
 • Wandeltijd: ongeveer 2 uur.
 • Terugreis met bus 111, gratis, rijdt elk half uur.

Wandelen in het Mullerthal, route B2

Wanneer je in Berdorf bent is de B2 wandelroute echt een must do vertelde de dame van de toeristeninformatie ons. En inderdaad, het is een pareltje! De basisroute is ruim 4 kilometer maar makkelijk langer te maken. Onderweg passeer je namelijk diverse rotspartijen en kloven die je zeker moet verkennen.

Wat dacht je van een klim naar de prachtige uitzichtpunten Roitsbechplateau of Däiwelsinsel? Durfals bestijgen de steile ladder van Adlerhorst of wringen zich door de nauwe kloven van de Roitsbachschlüff. Ook voor gezinnen met kinderen is deze route een echte aanrader want er is genoeg te verkennen. Bewonder de klimmers die de rotspartijen van Wanterbaach bedwingen.

 • Startpunt: VVV en tourist info Berdorf naast camping Martbusch.
 • Lengte: 4,1 kilometer, uit te breiden tot meer.
 • Hoogteverschil: 368 meter
 • Wandeltijd: 1 a 2 uur.

Roitsbachschlüff Mullerthal route B2

Roitsbachschlüff Mullerthal route B2

Prachtig vergezicht vanaf de Daiwensinsel Mullerthal Luxemburg

Panoramisch vergezicht vanaf de Däiwensinsel

Wandelen in het Mullerthal, route W6

De W6 wandelroute brengt je naar één van de bekendste plekken van het Mullerthal: de Schiessentümpel. Deze historische brug gaat over een kleine waterval en is zeer fotogeniek. De wandeling begint in het kleine plaatsje Mullerthal. Na de brug volgt een rustige klim door het bos naar het plateau tussen Christnach en Waldbillig en je eindigt met een rustig pad door het bos.

 • Startpunt: Touristcenter Heringer Millen in Mullerthal.
 • Lengte: 5,3 kilometer.
 • Hoogste punt: 319 meter, hoogteverschil 101 meter.
 • Wandeltijd: 1,5 a 2 uur.

de Schiessentümpel waterval in Luxemburg

Schiessentümpel, bekendste bezienswaardigheid van het Mullerthal

Nog meer wandelingen bij de Schiessentümpel

Rond de Schiessentümpel kun je nog meer wandelroutes lopen. Ben je geen echte wandelaar dan is de korte wandeling vanaf de parkeerplaats wel iets voor jou. Na de zware stormen van 2018 is nog niet alles hersteld. Op deze wandeling daal je via een mooie houten trap af naar de waterval. Eenmaal daar kun je of dezelfde route terug lopen of kiezen voor een klein, vlak voetpad langs de doorgaande weg.

 • Startpunt: Parking Schiessentümpel.
 • Lengte: ruim 2 kilometer.
 • Hoogteverschil: nog geen 100 meter (voornamelijk via de trap)
 • Wandeltijd: ongeveer een uur.

Trap naar de Schiessentümpel Mullerthal Luxemburg

De nieuwe trap naar de Schiessentümpel

 

Dit waren onze tips voor wandelen in het Mullerthal. Van meerdaagse wandelroutes tot korte rondwandelingen langs de mooiste bezienswaardigheden in Klein Zwitserland. Klik hier voor nog meer tips en routes.

Wat is jouw favoriete wandelroute in het Mullerthal?

Fijne reis en wandelboekjes voor je vakantie in Luxemburg:

Geplaatst in Europa, Luxemburg, wandelen, Wandelen in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *