Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka kampvuur

Wandelen in Finland; Nationaal Park Oulanka.

Tijdens onze week in Fins Lapland waren we bijna continu buiten. We trokken er op uit met de kano, reden op een e-fatbike en gingen heel veel wandelen. Wandelen in Finland is staat garant voor veel ongerepte natuur, rust en ruimte. Eén van de plekken waar je je als wandelliefhebber helemaal uit kunt leven is het Nationaal Park Oulanka, in de buurt van de plaatsjes Ruka en Salla. Wij gingen er op uit en ontdekten verschillende delen van dit mooie gebied.

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka Hidden Hurmos Trail rivier

Nationaal Park Oulanka

Nationaal Park Oulanka ligt in het uiterste oosten van Finland, tegen de grens met Rusland aan. Er wordt nauw samengewerkt met de Russen. Zo vormen het net over de grens gelegen Paanajärvi National Park en Oulanka één groot uitgestrekt natuurgebied. In het ruige landschap vind je diverse van de mooiste watervallen van Finland, rivieroevers vol grote bemoste rotsen, bossen en de Oulanka Canyon.

Oulanka werd oorspronkelijk bewoond door de Saami (nomaden) en later door de Finnen. Jacht en visserij waren de voornaamste middelen van bestaan. De natuurlijke weides langs de rivieren en graslanden waren in gebruik als voer voor het vee. Tegenwoordig mag er niet meer gejaagd en gevist worden in het park. Je kunt er diverse dieren tegenkomen waaronder, met enig geluk, de beer. Er zijn jaarlijks rond de 100 mens-beer ontmoetingen in het park en je kunt (tegen betaling) deelnemen aan speciale "bearwatch" tochten.

Lees hier meer over onze wandeling in Nationaal Park Oulanka.

Wandelen in Finland trap in Nationaal Park Oulanka

 

Een vroege start

Na een nacht slapen bij het vliegveld van Rotterdam vertrok om half 8 de vlucht van Voigt Travel naar Rovaniemi waar we onze huurauto oppikten. Na een kort bezoekje aan de poolcirkel was het nog een paar uur rijden naar Ruka. Het zonnetje scheen volop op deze fijne (herfst) dag in augustus.

Wandelen in Finland rendier langs de weg

Onderweg maakten we meerdere stops bij één van de vele meren en stonden we oog in oog met diverse rendieren. Aan het eind van de middag kwamen we bij ons eerste onderkomen; de appartementen van Papin Talo Lodge in Iisakki Village. Een geweldige plek midden in de natuur en direct aan een meer gelegen. Wat een goed begin van onze vakantie in Fins Lapland!

Wandelen in Finland Papin Talo Lodge

 

Fins Lapland Papin Talo Lodge Ruka

Wandelen in Finland, onze routes

Op onze eerste dag in het Oulanka Nationaal Park liepen we de kleine beren route, ofwel de Pienie Karhunkierros. Deze 12 kilometer lange wandeling brengt je langs de mooiste plekken en is geheel bewegwijzerd. Officieel begint de wandeling in het plaatsje Juuma, maar wij liepen hem vanaf het nabijgelegen "basecamp". Zo vermeden we de kilometer lange aanlooproute (die je dan ook weer terug moet lopen). Bij het bezoekerscentrum kun je de auto parkeren, informatie krijgen, gebruik maken van het toilet en wat eten en drinken.

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka

 

De wandeling is in 2 richtingen te lopen. Onderweg kom je langs de rivier de Kitkajokki, de stroomversnelling Myllykoski en de 9 meter hoge Jyrävä-waterval. Ook zie je de imposante Aallokkokoski stroomversnelling van bovenaf. Je passeert meerdere hangbruggen. en wandelt over diverse trappen. Helaas hadden wij redelijk wat regen, maar zelfs op deze regenachtige dag was het een indrukwekkende wandeling!

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka de Jyrävä-waterval

 

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka hangbrug

 

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka

De berenroute (Karhunkierros)

Eén van de meest bekende routes die je kunt wandelen in Finland is de 80 kilometer lange berenroute (Karhunkierros). Je kunt deze route als geheel lopen of in etappes. Onderweg slaap je in één van de gratis blokhutten of in je eigen tent. Als het regent vind je onderweg beschutting in één van de schuilplaatsen en als het fris is word je warm bij het kampvuur.

De kleine berenroute volgt een deel van de grote. Je komt er regelmatig mensen tegen met een grote rugzak op of zittend aan de tafels bij de blokhutten. Wij hadden graag deze route als geheel gelopen, maar helaas was de tijd er nu niet voor. Een mooie uitdagende route langs de hoogtepunten van het park.

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka kampvuur

De Hidden Hurmos Trail

Na het wandelen van de kleine berenroute hadden we nog een paar uur over. We besloten naar het noordelijk gelegen bezoekerscentrum te rijden en daar een ander deel van het park te verkennen. Het werd de 5 kilometer lange Hidden Hurmos Trail.  Een mooie route langs de Kiutaköngäs stroomversnelling en door het bos. Wandel langs meren en via houten vlonderpaden door kleine stukjes moerasgebied.Ook hier pak je weer een klein stukje van de grote berentrail mee!

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka Hidden Hurmos Trail Kiutaköngäs stroomversnelling

 

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka Hidden Hurmos Trail

 

Voor de liefhebbers van cultuur staan er diverse borden met verhalen uit de regio. Ook is er een oude rendier verzamel plaats te vinden. NB: In de winter kun je deze route als sneeuwschoen-wandeling doen. Weer een heel andere ervaring!

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka Hidden Hurmos Trail infobordje

 

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka Hidden Hurmos Trail rendier verzamelplek

 

Wandelen in Finland praktisch

 • Oulanka Nationaal Park heeft een schat aan gevarieerde en goed uitgezette routes.
 • Wandelen in Oulanka is goed te doen ook als je geen super fitte of ervaren wandelaar bent.
 • Goede wandelschoenen zijn onontbeerlijk evenals waterdichte kleding en iets voor als het koud is.
 • De beste tijd om te wandelen is tussen 1 juni en half oktober. Daarbuiten kan er nog/al sneeuw liggen en zijn diverse paden niet of nauwelijks meer te bewandelen.
 • Een eigen (huur) auto is wat ons betreft een echte must om het gebied het best te kunnen verkennen.
 • Ben je nieuwsgierig naar de grote berenroute (Karhunkierros)? klik dan even door naar deze link met alle info
 • Naast wandelen kun je in Oulanka ook kanovaren op de Oulankajoki rivier. In de winter zijn er sneeuwschoen-wandeltochten.
 • Informatie over het park vind je op de eigen site en bij de informatiecentra.

Wandelen in Finland Nationaal Park Oulanka vlonderpad langs meer

 

Wil je zelf ook wandelen in Finland?

Wij kregen geen genoeg van het wandelen in Finland. Er zijn zo ontzettend veel mooie paden uitgezet in dit deel van Lapland. De natuur is fris en schoon, er is geen industrie of drukke stad en je komt tijdens het wandelen weinig mensen tegen. Onze reis door Fins Lapland was geregeld via Voigt Travel. Zij boekten ook onze onderkomens. Echt een trip die ik iedere wandelaar en natuurliefhebber kan aanbevelen!

*NB: wij maakten deze reis op uitnodiging van Voigt Travel. In mijn blogs schrijf ik altijd mijn eerlijke mening.

 

Op zoek naar nog meer wandelinspiratie?

Klik dan zeker even door naar mijn speciale wandelpagina. Hier vind je alle tips en routes voor de mooiste wandelingen in Europa.

 

Ben jij al eens in Finland geweest en wat is jouw favoriete plek in het land?

 

 

 

Geplaatst in Finland, Lapland, meerdaagse wandelroute, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

3 reacties

 1. Something I want to point out here is that the big story in Sweden this Summer were forest fires, which raged in much of rural Sweden for weeks in June and July. They needed to ask for help from fire units from as far away as France, Italy and Portugal to fight these fires. We had similar weather conditions in Finland no rain at all from early May to late June, and then the warmest July ever, with 30° C temperatures registered beyond Arctic Circle for almost two weeks in July. Yet vwe had much more limited fires. I asked about this from relatives in forestry, and they told me that unlike in Finland, where we have a network of dirtroads running through forests, Swedes don”t have them. However, the truly remarkable Summer with all the problems fires, Baltic Sea and many lakes covered in alga, crop fail will play a role here. Global Warminc was something most Nordic people believe in, but did not perceive as a threat until now. Now, it has really hit home.

  • Although I loved the Summer this year the drought was a concern. We will have to see if it is an effect of Global Warming. Let’s hope for the best.

 2. Ik heb nooit eerder gehoord van Nationaal Park Oulanka, maar het ziet er schitterend uit! Doet me wel wat denken aan de natuur die we vorig jaar in Dalarna in Zweden zag. Heel groen! Leuk dat je daar ook beren kunt spotten! Ik wil deze regio graag eens zelf bewonderen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.