Oud en nieuw in Ho Chi Minh City.

De feestdagen doorbrengen in het buitenland of niet? Waar de één de laatste weken van het jaar met vrienden en familie in de huiselijke kring doorbrengt blijft de ander het liefst zo ver mogelijk van al dat feestgedruis en kiest voor de warmte van tropische oorden of besneeuwde bergtoppen. In 2011 lag ik tijdens de kerstdagen heerlijk op een ligbedje aan het strand van Mũi Né. Een paar dagen later stond ik tussen duizenden lokalen oud en nieuw in Ho Chi Minh City te vieren. Echt een onvergetelijke ervaring. Reden genoeg en ook precies het juiste tijdstip van het jaar om dit verhaal met jullie te delen!

 

We zitten in een klein hostel in Ho Chi Minh City, eenvoudig, maar reuze gezellig. Een paar dagen geleden lagen we op ons ligbedje. Ineens leek het ons een geweldig idee om de overgang naar 2012 hier te vieren, Vietnamese style! De straten van de stad zijn versierd met feestverlichting en de etalages staan vol kersttaferelen. De hele dag lopen er mensen door de straten en maken foto's van al dit moois. Oud en nieuw in Ho Chi Minh City is een dag voor het hele gezin en het begint al vroeg.

Een super party in ons gastvrije hostel.

Op de ochtend van 31 december zitten we aan het ontbijt als de altijd vrolijke receptioniste ons aanschiet, we moeten vanmiddag vooral komen op de New Years party voor de gasten en het personeel want dat gaat héél gezellig worden! Natuurlijk beloven we om even langs te komen voor we de stad in gaan, we laten ons graag verrassen.

Het feest kan beginnen

Na een ochtend slenteren door het centrum worden we die middag in de lobby van het hostel opgewacht. In de hoek staat een enorme box en de muziek knalt er al goed uit.We krijgen een drankje aangeboden en raken lekker aan de klets met de andere gasten. De één gaat morgen naar huis. De ander komt uit China om hier een tijd te werken. Een derde komt al jaren in deze regio en is bijna een insider (met ook veel goede tips).

Het personeel spreekt een aardig woordje Engels en is nieuwsgierig ingesteld. Er is genoeg stof om over te praten en er wordt veel gelachen. We vermaken ons prima in dit internationaal gezelschap. Om het af te toppen worden we vreselijk verwend met allemaal vers gebakken loempiaatjes, lekkere salades, saté, dumplings....... De schalen met lekkers blijven maar komen en we voelen ons als zwaar verwende VIPS. Na een tijd moeten we toch echt nee gaan zeggen zoveel heerlijks komt er voorbij , wat een gastvrijheid!

oud en nieuw in Ho Chi Minh City1

Happy New Year in Ho Chi Minh City!

Uit de box schalt continu het enige lied op het repertoire van deze party;  Happy New Year van Abba. Nu heb ik vroeger menig school playback feestje opgeluisterd met mijn Abba vriendinnetjes, dus zou je zeggen geen probleem hier, maar bij de zoveelste keer hetzelfde nummer worden we er met elkaar wel behoorlijk melig van. Samen met onze olijke gastvrouw zingen we uit volle borst mee............en mee...............en mee..............

Maar dan is het afgelopen met de pret en rukken we ons los van deze gezelligheid. Er moeten keuzes gemaakt worden; partystress, maar dan op een goede manier.  Oud en nieuw in Ho Chi Minh City is meer dan alleen het hotel, de stad lonkt!
Oud en nieuw in Ho Chi Minh City; het feest kan niet op.

Wij zijn niet de enigen die hebben gekozen voor het vieren van Oud en nieuw in Ho Chi Minh City. De normaal al zo drukke binnenstad krioelt nu helemaal van de mensen. Stoepen staan vol met tienduizenden brommers en op de straten is het schuifelen in de mensenmassa. Het lijkt wel of heel Vietnam hier is gekomen om het oude jaar uit te luiden!

In één van de grotere straten draaien dj's muziek. Ze zijn op een groot scherm te zien en zwepen het publiek op tot een energiek dansniveau. Om ons heen zijn warme, zwetende lijven en blije gezichten. Het is één groot feest! We zijn dankbaar voor onze lengte waardoor we ruim boven de menigte uitsteken. Zo kunnen we, te midden van al die actieve, verhitte mensen, af en toe een zuchtje wind over onze hoofden heen voelen waaien. Het is heerlijk om eens helemaal los te gaan. Wat een mensen zijn er die uiteindelijk samen aftellen van 10 tot 1 en 0. "Happy new Year everybody"! (Hier gelukkig geen Abba, maar gewoon nog even een dj 🙂 )

Een geweldig gevoel

Helaas is er geen live vuurwerk, iets dat we eigenlijk wel verwacht hadden. Op grote tv schermen kunnen we naar vuurwerk uit andere delen van de wereld kijken en de pret is er niet minder om. Nadat ik Frank geknuffeld heb wensen we andere mensen om ons heen een heel goed nieuw jaar. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld als nu!

De muziek neemt langzaam in volume af en mensen gaan op huis aan. Nog lange tijd is er één grote file van brommers die niet voor of achteruit lijken te kunnen. Men is geduldig en langzaamaan keert de rust terug. Het feest wordt verder thuis gevierd en wij duiken tevreden ons bedje in.

Wat een heerlijke start van het nieuwe jaar, proost!

oud en nieuw in Ho Chi Minh City

Heb jij de feestdagen weleens in een ander land doorgebracht?

Vanuit HCMC kun je een perfecte tocht naar de Cu Chi tunnels en de bijzondere Cao Dai tempel van Tay Ninh  maken!

Wil je nog meer lezen over onze reis door Vietnam klik dan eens even door naar de Vietnam Pagina.

Geplaatst in Azie, Things to do, Vietnam.

11 reacties

  • Grappig, ik was ook al eens met oud en nieuw in Thailand. We vierden het in Chiang Mai en daar zag ik voor het eerst die grote wensballonnen die ze daar massaal de lucht in stuurden, ik vond het wel bijzonder om te zien. Inmiddels heb je ze ook in Nederland, maar die avond heeft grote indruk op mij gemaakt.

  • Oud en nieuw in een stad vind ik geweldig leuk en ik heb het al 2 keer gedaan in Azië. Oudjaar in New York of Sydney vieren lijkt me ook geweldig, maar dan moet je er wel vroeg bij zijn om nog een beetje betaalbare slaapplaatsen te kunnen krijgen!

 1. Meerdere malen in het buitenland geweest met O&N, oa Nieuw-Zeeland. Wat vooral opvalt is dat Nederland wel echt een vuurwerkland is. In Nieuw-Zeeland was het volstrekt stil op dat gebied. Geen geluidje te horen!

  Overigens is die avond/nachtfoto erg goed gelukt!

  • Hier was het weer behoorlijk pittig qua vuurwerk, veel fraais te zien dit jaar! Ik was ooit in Zwaziland en zat in een wildpark met oud en nieuw, daar was complete stilte, heel wat anders!

  • Ik heb het zeker fijn gehad! Als afsluiter van alle gezellige afspraken hebben we gisteren onze traditionele gourmet met een aantal vrienden gehad waarmee we het nieuwe jaar inluiden. Ik ga zo aan de afwas! Jij ook een heel fijn nieuw jaar!

  • Ja hoor. Ik begreep dat het elk jaar een groot feest is in de binnenstad! Misschien moet je ter plekke nog even aan je hotel vragen wat de beste plek is om alles mee te maken. Er zijn ook rooftop bars en kleinere feesten, boottochten….ze maken er een echt feestje van.

 2. Hi all,

  Heeft iemand tips voor een leuke hostel @ Ho Chi Minh?
  Ik ben er dit jaar tijdens O&N. Dus ben op zoek naar een leuke hostel waar genoeg mensen zijn om O&N mee te vieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *