Fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh

Zes weken lang reisden wij door het indrukwekkende en veelzijdige Vietnam. De laatste tijd krijg ik geregeld vragen over deze reis. We begonnen in Hanoi en trokken langzaam aan met het OV naar het zuiden. Onze tocht eindigde in de Mekong Delta en vervolgens staken we hier door naar Cambodja. Het openbaar vervoer in het land is prima. Er zijn slaapmogelijkheden voor elke portemonnee. Je kunt er heerlijk eten en er is meer dan genoeg te zien en te beleven. Eerder schreef ik al over de bijzondere wandeling die we maakten in de bergen rondom Sapa  en onze oud en nieuw in Ho Chi Minh City.  Vandaag neem ik je mee op onze fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh en Tam Coc.

 

 

Ninh Binh

Op vier uur rijden ten zuiden van Hanoi ligt de kleine stad Ninh Binh. Hoewel Ninh Binh zelf niet echt bijzonder is, en vergeleken met andere plaatsen zelfs ronduit saai te noemen, kan ik je toch absoluut aanraden om een paar dagen voor deze plaats uit te trekken. Niet alleen wordt de stad weinig door toeristen aangedaan, waardoor het er rustig en authentiek is maar de omgeving is prachtig. Ninh Binh wordt weleens "Halong Bay tussen de rijstvelden" genoemd. Een fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh mag zeker niet op je programma ontbreken.

Diverse hotels in het dorp hebben gratis fietsen ter beschikking voor hun gasten. Een leuk kleinschalig familiehotel dat ik je aan kan raden is de Lê Lodge in het centrum van de stad. Met een rustige binnenplaats waar je kunt ontbijten of even lekker zitten en geweldig personeel. Ze hebben ook een restaurant. Daarnaast is het landschap rondom Ninh Binh totaal vlak dus er is niets dat je tegenhoudt om één of meer dagen zelf op pad te gaan en al dat moois van dichtbij te gaan bekijken!

fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh

fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh1

Wat we zagen tijdens onze fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh

Het eerste stuk van de tocht was wat minder interessant omdat de rijstvelden al geoogst waren, maar in de verte zag je de bergen al liggen. Het zonnetje scheen dus het was heerlijk om met de fiets op pad te zijn. Naarmate we verder van de stad fietsen werd het landschap steeds mooier. Overal zagen we  kleine tempeltjes verstopt tussen de velden. Hoewel de rijstvelden niet bebouwd waren werd er hard op het land gewerkt om de velden klaar te maken voor de nieuwe aanplant.

Hang Mua Peak

Op ruim 5 kilometer fietsen van de stad maakten we de eerste stop. We beklommen de 450 treden naar de top van de Hang Mua Peak. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht van 360 graden. Aan de ene kant vind je rijstvelden en bergen en aan de andere kant de delta van de rode rivier. Geweldig om hier even te zitten en van het uitzicht te genieten. Als je goed kijkt kun je de bootjes in de rivier beneden je zien varen. Stel je je eens voor dat de rijstvelden helemaal vol staan met verse gewassen en het landschap beneden je helder groen kleurt!

fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh3

fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh2

 

Tam Coc

Eén van de meest bijzondere dingen die je tijdens het bezoeken van Ninh Binh kunt doen is je met een roeiboot een stuk de rivier af te laten varen. De rivier slingert zich tussen de karstbergen door en het landschap is prachtig. Onderweg zie je lokale vissers, een paar kleine tempels, vaar je door een kleine grot en wij zagen ook een ijsvogel. Veel mensen komen naar Ninh Binh op een dagtrip vanuit Hanoi, dus je kunt deze boottocht het best in de vroege ochtend of laat in de middag maken. Wij waren er rond het middaguur en dat bleek ook een geweldige tijd omdat de meeste toeristen dan eten en er maar een paar bootjes op het water waren. Onderweg zijn er diverse kleine bootjes met souvenirs en drinken en de verkopers kunnen nogal opdringerig zijn. Als je duidelijk zegt dat je niets wilt kopen dan houden ze vanzelf op. Wil je wel wat kopen spreek dan duidelijk af wat je wilt en onderhandel over de prijs. Laat je niet gek maken als verkopers te opdringerig zijn. Wij vonden het opdringerige best meevallen, maar ik heb ook andere verhalen gehoord.

fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh9

fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh5

fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh6

Het vervolg van de fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh

We hadden een late lunch aan de rivieroever en fietsen zomaar nog een stukje verder. Zonder strak plan maar gewoon om verder rond te kijken. We zagen nog meer bergen, leven op het water en hard werkende boeren die hun land klaarmaakten of de koeien naar nieuwe velden brachten. Aan het eind van de middag fietsen we terug richting Ninh Binh. We gebruikten een route die we op het door het hotel meegegeven kaartje uitgedacht hadden. Eind van een prima dag op het platteland van Vietnam.

fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh7

fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh8

fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh10

 

Handig om te weten; over onze  fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh

 • Vanuit Hanoi kun je met de bus in een aantal uur naar Ninh Binh rijden. Wij gingen met de Reunification Express (trein) die het noorden van Vietnam met het zuiden verbindt. Deze rit duurt iets langer aangezien de trein een laag tempo heeft. Het kaartje kostte een paar dollar en kochten we gewoon op de dag zelf.
 • Stel je niet te veel voor van het eten in Ninh Binh. Wij gingen eten in het beste restaurant dat er was (volgens de Lonely Planet en Tripadvisor) maar het stelde teleur. Het ontbijt in ons hotel was ok, maar het kon beter.
 • In plaats van Tam Coc kun je er ook voor kiezen om naar Trang An te gaan. Het idee is hetzelfde maar er zijn meer grotten waar je door vaart.  Qua drukte maakt het niet zoveel uit welke plek je bekijkt. Ook hier geldt dat je het best vroeg op de dag of laat in de middag kunt komen.
 • Over de prijs in de boot is te onderhandelen. Wij hadden een boot voor 7  US dollar. De boottocht duurt ongeveer twee uur en je vaart heen en weer. Na afloop wordt het geven van een tip op prijs gesteld.
 • In Ninh Binh zijn genoeg hotels om uit te kiezen. Wij sliepen  2 nachten in het Ngoc Anh Hotel. Een prima hotel zonder al te veel fratsen, inclusief ontbijt, fietsen en vriendelijk personeel. Het dorp zelf stelt niet veel voor dus 2 nachten was voor ons genoeg.
 • In Tam Coc zijn ook enkele hotels.
 • Wat wij niet bezochten, maar ook zeker de moeite van het bekijken waard is de grot met pagode van Bich Dong. Deze ligt nog ruim 3 kilometer voorbij de pier van Tam Coc.

 

Fietstocht langs de karstbergen van Ninh Binh11

 

 

Geplaatst in Azie, fietsen, Vietnam.

8 reacties

 1. Ooh, dat vogeltje is zo mooi! Haha, ik kan me wel voorstellen dat die Aziatische fietsjes te klein zijn voor jou. Gelukkig heb ik daar geen last van 😉 Lijkt me ook echt een heerlijke regio om te ontdekken! Je foto’s zijn weer prachtig!

 2. Hoi Ivonne,

  Wat een ontzettend leuk, handig en inspirerend stuk, met mooie foto’s. Bedankt! Mijn vriend en ik zijn ons aan het oriënteren op een bezoek aan Ninh Binh. We willen er graag twee dagen fietsen. Is dat zelfstandig goed te doen? Had je een kaart of een route? We kijken nu ook naar private tours, maar het lijkt ons fijner om zelf de streek te verkennen. En als een tour niet nodig is, dan liever niet in dit geval 🙂

  Vriendelijke groet,
  Michiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *