Waarom Yellowstone National Park niet mijn favoriet is.

De afgelopen week bezochten we twee parken in de Rockies die al lang op mijn bucketlist stonden; Grand Teton en Yellowstone National Park

Beide parken staand bekend om de eindeloze ruimte, de pure wildernis en de goede mogelijkheden om diverse soorten wildlife van dichtbij te kunnen bekijken. Ik was vooral benieuwd naar Yellowstone National Park. Het park der parken, waar iedereen het altijd over heeft en waar ik al zoveel mooie plaatjes van gezien heb. Yellowstone is het allereerste nationale park van Amerika en bestaat al sinds 1872! Wow, wat een visie om in die tijd al te bedenken dat deze natuur zo bijzonder was (is) en beschermd moet worden tegen menselijke inbreng. Inmiddels genieten jaarlijks ruim 4 miljoen bezoekers van al dat natuurgeweld en dit jaar verwacht men zelfs meer dan 5 miljoen bezoekers!

Wildlife in Yellowstone National Park

We waren vier dagen in het uitgestrekte gebied waar je gemakkelijk weken kunt besteden. Gelijk op onze eerste avond was het al raak en zagen we een zwarte beer die op zoek was naar een hapje eten. Verder zagen we een grote groep Elks (een hertensoort) heel veel bizons en twee coyotes die vlak voor onze auto de weg overstaken. De dagen erop bekeken we diverse geisers en zagen de meest prachtig gekleurde geothermische verschijnselen. We wandelden door bossen en over alpenweides en zongen liedjes om die eventuele beren op een veilige afstand te houden. We verbaasden ons keer op keer weer over de uitgestrektheid van het gebied, dat bijna twee keer zo groot is als mijn eigen provincie Brabant, en genoten van alle vergezichten en nog veel meer dieren. Wat een plek!

Waarom is Yellowstone National Park niet mijn favoriet?

Waarom  is Yellowstone dan toch niet mijn favoriete park? Die vijf miljoen bezoekers waar ik het eerder over had bevinden zich voornamelijk in de maanden juni, juli en augustus in het park en als je even rekent kom je uit op een flink aantal dagelijkse bezoekers. Parkeerplaatsen zijn overvol. Er zijn regelmatig files als er weer eens iemand midden op de weg staat om wildlife te bekijken.

Kamperen is een missie op zich, zeker in de zomermaanden. Wij sliepen 2 nachten net buiten het park en daarna op 2 campings in het park. Na 1 nacht moesten we weer inpakken omdat alles vol was en genoegen nemen met een plek die over was. Het park is groot en het bezoeken van alle plekken die je wilt vraagt al veel tijd in de auto. Dit is zeker het geval als de gescoorde camping niet logisch ligt voor wat je die dag wilt bezoeken. Voor een hotelkamer net buiten het park betaal je in de zomermaanden makkelijk meer dan 200 USD per nacht!

Dan maar niet naar Yellowstone?

Moet je Yellowstone National Park dan maar van je verlanglijst schrappen? ABSOLUUT NIET! Als je kunt bezoek het park dan in een andere tijd. Ga, net als wij, regelmatig wandelen en ontsnap aan die drukte. Het is echt de moeite waard. Een uitgebreider blog met meer info volgt zeker, maar voor nu een eerste blik door mijn lens!

 

 

 

 

 

yellowstone national park

rps20160726_212639

rps20160726_213623

rps20160726_213339

rps20160726_212426

rps20160726_212151

rps20160726_212341

rps20160726_213420

rps20160726_212011

rps20160726_211728

rps20160726_211802

rps20160726_211927

rps20160726_212105

rps20160726_212305

 

Wat vind jij van drukte op mooie plekken, is het een afknapper of kun je er goed mee leven?

Ben je nieuwsgierig wat wij nog meer voor moois zagen tijdens onze roadtrip door het westen van Amerika? Kijk dan op mijn Verenigde Staten pagina.

 

 

 

 

 

Geplaatst in fotoblogs, From the heart, kamperen, Noord-Amerika, UNESCO Werelderfgoed, Verenigde Staten.

20 reacties

 1. Het lijkt me een prachtig park om te bezoeken maar dan inderdaad in een rustige periode. Je komt toch voor de ruige natuur en niet voor de mensenmassa. Vraag me ook af wat de impact is op de natuur als er jaarlijks 5 miljoen mensen doorheen banjeren.

  • Rangers van het park maakten zich ook wel zorgen over die stijgende bezoekersaantallen. De tijd zal het leren. Natuurbeleving is toch het best als het rustig(er)is.

 2. Mooie foto’s!
  Wij waren er in juni, en het verschil in drukte met andere NP’s is inderdaad groot. Maar na dag 1 pakten we het anders aan: om 5u ‘s ochtends opstaan om wildlife te gaan spotten/te wandelen/…. en ‘ s avonds laat opnieuw erop uit. Zo vermeden we de drukte, en dat werkte voor ons. 🙂 Campgrounds vinden was voor ons ook een uitdaging- om 9u ‘s ochtends waren de meesten al volgeboekt, maar uiteindelijk vonden we altijd wel een (super basic) CG waar we dan meteen voor 2 of 3 nachten bleven. We hebben ook een keer een campsite kunnen delen met een ander koppel. Is eigenlijk niet toegestaan, maar goed . Plek genoeg en gratis 🙂

  • Goede tips Riella. Campgrounds waren nu helaas vaak al om 7 uur volgeboekt. Van de één naar de ander rijden zou wel nachtwerk geworden zijn vrees ik 😂. We hebben buiten het park in het noorden een basic campsite gehad waar we langere tijd konden blijven maar als we dan naar het zuiden reden en eind van de dag weer terug was het zeker 100 kilometer rijden en dat is best jammer. Nu kwamen we om 8 uur en vroegen dan of er afzeggingen waren voor die nacht en zo hebben we er nog een paar nachten bijgefrommeld. Al met al hebben we veel van het park gezien, maar het was wel “rommelig” .
   In de late avonduren was het heerlijk wildspotten en inderdaad een stuk rustiger. ‘s Morgens was het al snel druk.
   In de Grand Canyon deelden we ook een nacht met een motorrijder die net voor ons de laatste plek kreeg toegewezen. Het is precies wat je zegt, de plekken zijn groot genoeg!

   • Ben je nu nog in Yellowstone? Wij stonden een nacht of drie op Indian Creek CG, basic en heel rustig. Wij waren er in juni en om 10u was ie volledig volzet, maar ik kan me voorstellen dat het in juli/augustus al enkele uren vroeger volloopt.
    In het noordelijk deel van Grand Teton ligt ook een fantastische CG, met maar 5 sites. Geen voorzieningen (ook geen water of toilet), en volledig afgelegen. Moet je wel eens stukje off road doen en een rivier doorkruisen, maar is de moeite! Van daaruit konden wij dan Zuid Yellowstone doen (met de wekker op 5u) 🙂 .

    • Nee, we zijn op weg naar Vegas. In dian Creek was toen wij er waren ook erg vroeg vol en niet te reerveren. Deze camsite ligt aardig centraal, dus als uitvalsbasis is ie perfect denk ik. Dank voor het meedenken!

 3. Ooooh wat jammer zeg dat je het zo ervaren hebt! In het park is het namelijk zo dat 95% van de bezoekers niet verder dan 100 meter van de verharde weg komt, dus als je een wandeling maakt die langer is dan 200 meter dan bevind je je echt in een oase van rust… En de zomermaanden zijn inderdaad ook echt verre van geschikt haha, maar soms heb je het niet voor het uitkiezen. Ik heb dit dus ook heel anders ervaren… Jammer, maar misschien een goede reden om terug te gaan in het laagseizoen? Of misschien wat meer wandelingen maken die verder van de verharde wegen liggen?

  • Zoals je weet wandelen wij veel langere wandelingen van tussen de 10 en 25 kilometer en komen dan zeker verder van die weg dan die 200 meter (als we de auto geparkeerd krijgen tenminste 😉) Het is absoluut waar dat het veel rustiger is als je iets verder van die makkelijke parkeerplaats afkomt, maar zelfs daar was het drukker dan we gehoopt hadden. We spraken diverse parkrangers en die vonden dat het bezoekersaantal te groot wordt en dat het park eens na moet denken wat ze gaan doen om die zomerdrukte op te lossen. (“It’s out of control riep er één)
   Dit jaar bestaan de nationale parken 100 jaaren wordt er veel promotie gemaakt, en dat merkten we in alle parken. Amerikanen die we in de parken spraken merkten keer op keer weer op dat het drukker was dan andere jaren.

   • Jeetje, wat zonde zeg… Misschien moet er toch – hoe rot ook – een soort numerus fixus komen… Ik heb dat toen helemaal niet zo ervaren, maar nu je het zegt… Ik heb dezelfde ervaring in Arches twee jaar geleden, toch zonde! Inderdaad niet eens parkeerplek om je auto neer te zetten om vervolgens héél snel te vluchten haha

    • Wij hebben al ook eens zoiets bedacht. Wel jammer als je er dan niet in kunt, maar als je eenmaal binnen bent is het een stuk rustiger. We benieuwd hoe ze dat eerlijk willen doen. Nu zijn er die speciale dagen waarop de eerste backcountry permits voor kamperen worden weggegeven en dan lijkt het wel als een concert bij ons. Maanden van te voren zijn de campsites binnen een uur totaal volgeboekt. Zelfs voor Amerikanen al lastig om binnen te komen, laat staan als toerist. Lang leve de last minute afzeggingen, daar hadden wij toch een paar keer een kampeerplek aan te danken!
     Gelukkig hebben wij deze drukte alleen maar bij Yellowstone en Grand Teton ervaren. In Zion en Yosemite was het ook wat drukker, maar minder storend en in Olympic, Lassen en Mount Rainier was het heerlijk rustig en kon je echt van alles last minute beslissen.

 4. Wow, die kleuren van de aarde, echt schitterend! Op de foto’s lijkt het zo wijds dat je je bijna niet kunt voorstellen dat het er zo druk is. En die waterval, wat een geweld zeg, echt heel gaaf! Alleen die beer… krijg je instructies met wat je moet doen als je een beer ziet? Ik kan me alleen die spannende film met Leonardo herinneren, maar die liep niet al te best af. Zou het doodeng vinden denk ik. Sliep je wel goed?

  • In het park wordt je bijna doodgegooid met regels en informatie over beren, maar bijvoorbeeld ook over bisons, dat zijn ook geen lieverdjes als je te dichtbij komt. Die scene met Leonardo ken ik ook, griezelen……Op de campsite aan het meer waar wij stonden kwamen ze weleens langs en daar moesten we als we weg waren of naar bed gingen alles in de auto stoppen en echt niets van eten, cosmetica en dergelijke in de tent, zelfs geen waterfles. Wij deden het maar braaf, beter voorkomen dan genezen toch?

  • Wij gaan zeker nog weleens terug en gokken dan op het najaar. Iets meer kans op minder weerin die tijd maar het schijnt dat de herfstkleuren prachtig zijn. En, niet het minste, een stuk rustiger.

 5. Ik begrijp je punt qua drukte. Te druk is echt een afknapper. Je ergert je dan meer aan de mensen om je heen dan dat je kunt genieten van de omgeving. Maar toch, je foto’s tonen aan dat je je eigenlijk compleet moet afsluiten, want wat een schitterend gebied. En prachtige foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *