Zoals je weet ben ik nog helemaal vol van onze reis naar het westen van Amerika. Ik ben enorm onder de indruk van de de prachtige natuur in dit deel van het land Alles is echt nog zó veel mooier dan je je van te voren kunt voorstellen. Tijdens deze reis bezochten we maar liefst 16 nationale parken en op eerdere reizen bezochten we diverse parken aan de oostkust. Als je een reis wilt plannen en optimaal wilt genieten van al dat natuurgeweld is het wel handig om je goed voor te bereiden. In dit blog vind je alle dingen die je moet weten over de nationale parken van Amerika.
Welke nationale parken zijn er allemaal in Amerika?
De USA heeft maar liefst 59! nationale parken. Het allereerste nationaal park was Yellowstone, dat al in 1872 tot beschermd gebied werd verklaard. Criteria die bepalend zijn voor het bepalen welk gebied een nationaal park wordt zijn;
- Natuurlijke schoonheid
- De aanwezigheid van unieke geologische verschijnselen of bijzondere ecosystemen
- De aanwezigheid van mogelijkheden om in deze natuur te recreëren.
In de centra van de nationale parken van Amerika vind je een grote "wilderness area". Dit is een gebied dat nog nooit door mensenhanden aangeraakt is, hoe bijzonder is dat! In dit gebied mag je wandelen en met vergunning kamperen op speciale uitgezette mini campsites. Al je eten moet je zelf meenemen en afval neem je weer mee terug naar "de bewoonde wereld".
Ben je nieuwsgierig welke nationale parken je allemaal kunt bekijken in de USA? Klik dan door naar deze link!
Waar kun je informatie vinden over de nationale parken van Amerika?
1-Informatie vinden via het internet:
Alle informatie die je nodig hebt om één van de parken goed te kunnen verkennen staat op de eigen site van het park. Je kunt het park natuurlijk gewoon zoeken via Google. Daarnaast kun je informatie vinden via de algemene site van de nationale parken. In de zoekbalk kun je per staat zoeken naar alle parken die er binnen die staat zijn. Je vind op de site ook informatie over het reserveren van campings, actuele werkzaamheden of afsluitingen van wegen en dergelijke.
2-Informatie ter plekke:
Bij het binnenkomen van het park krijg je een brochure en een krantje met de laatste informatie.
- In de brochure vind je een plattegrond van het park. Op deze plattegrond staan de campings aangegeven, het bezoekerscentrum, winkels en andere belangrijke plekken. Daarnaast staat er algemene informatie over wat je in het park kunt verwachten qua natuur en wildlife.
- In het krantje vind je de laatste up to date informatie van het park. Wat wordt er die week aan activiteiten georganiseerd. Zijn er wegen of gebieden die op dat moment afgesloten zijn. Welke wandelingen zijn er in een gebied. Daarnaast is er nog wat meer informatie te vinden over het park zelf, het ontstaan van het park en de flora en fauna. Openingstijden van winkels en restaurants in het park kun je ook in het krantje vinden.
Het bezoekerscentrum (Visitor Center)
Elk van de nationale parken van Amerika heeft een eigen bezoekerscentrum. Er zijn diverse parken met meerdere bezoekerscentra zodat je bij binnenkomst al redelijk snel ergens terecht kunt voor informatie. In het bezoekerscentrum vind je rangers van het park die je graag voorzien van alle informatie die je nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld vragen stellen over de wandeling die je wilt gaan maken, actuele informatie krijgen over wildlife in het park en de weersvoorspellingen van de komende dagen. In het bezoekerscentrum kun je ook kijken of er eventueel nog plek vrij is op één van de campsites. Er zijn folders van wandelingen die je gratis mee kunt nemen en een maquette van het park met alle hoogtepunten.
Ieder bezoekerscentrum heeft een winkel waar je souvenirs en wat kleine snacks kunt kopen. Daarnaast is er ook altijd minimaal één bezoekerscentrum waar een film draait over het park. Als je de tijd hebt moet je die zeker gaan bekijken. De film geeft je een mooi totaal overzicht van het park. Wij hadden in elk park meer dagen de tijd en bekeken de film dan op dag 2 van ons bezoek. Zo heb je al een beetje een idee hoe het park er uit ziet en waardeer je de film nog meer. Wij kregen door het zien van de film vaak ook weer ideeën van plekken die we nog wilden bezoeken. Win-win dus!
De toegangsprijs van de parken
De toegangsprijzen van de nationale parken van Amerika zijn overal anders. Gemiddeld genomen betaal je zo'n 25 USD per park, maar dit kan ook meer zijn. Populairdere parken Als Bryce Canyon, Grand Canyon, Yosemite en Yellowstone kosten je (in 2016) 30 USD. Als je net als wij diverse parken bezoekt tijdens je reis kan het dus best prijzig zijn. Een goed alternatief is dan de America The Beautiful Pass. Als je van plan bent om in meerdere nationale parken te komen dan is het al snel voordelig om deze pas aan te schaffen. Voor 80 USD kun je een heel jaar na aankoop in alle NATIONALE parken komen. Daarnaast mag je de pas ook in sommige "National Trust Lands" gebruiken. De pas geeft toegang voor een auto en alle inzittenden of maximaal 4 volwassenen. Je mag maximaal 7 dagen achter elkaar in het park blijven, maar kunt later wel weer terugkomen. De pas moet getekend worden (max 2 personen) en je moet jezelf bij de ingang van ieder park legitimeren met je paspoort.
Meer informatie over de pas vind je hier!
Kamperen in de nationale parken van Amerika
De Amerikanen zijn gek op kamperen. Alle nationale parken zijn dan ook voorzien van minimaal één, maar vaak van meerdere campsites. Kamperen in de nationale parken is geweldig leuk en een goedkoop alternatief voor het slapen in een hotel. Reserveren is een must voor de meeste campings en kan via de site van de Nationale Parken. Je gaat daarvoor naar de overkoepelende site van de overheid. Daarop kun je per park zoeken naar alle beschikbare sites. Het is even wat puzzelen en om te boeken moet je een account aanmaken. Voor het reserveren heb je een creditcard nodig! Wees er snel bij want campings zijn maanden van te voren vol!
Meer informatie over kamperen in Amerika vind je in mijn uitgebreide blog.
Last minute kamperen.
Als je zoals wij op de bonnefooi reist controleer dan zodra je een datum weet of er nog afzeggingen zijn. Zo stonden wij 2 nachten op de North Pines campsite in Yosemite. Op de dag zelf kun je zeker nog even controleren of er toevallig plek is vrijgekomen. Dit doe je dan bij het binnenrijden van het park. Zo hadden wij een nacht in Grand Canyon die we deelden met een motorrijder. De plekken zijn zo groot dat delen zeker ook een optie is als je graag in een park slaapt!
Op een aantal campings is er een "first come first serve" campsite systeem maar ook daar moet je snel bij zijn. In Zion sliepen wij 2 nachten op de South Campsite. Daarvoor stonden we vanaf 7 uur 's morgens 2 uur in de rij. Mensen die een plek of 10 achter ons stonden waren te laat. In juli waren wij in Yellowstone en Grand Teton en daar waren we steeds blij als we 1 nacht konden staan. We reserveerden dan op de dag zelf "iedere afgezegde plek" die we konden krijgen. De campings waren om 7 uur 's morgens al vol. Uitzondering was Mammoth, in het noorden, die pas om een uur of 10 vol was.
Kamperen buiten de nationale parken en kamperen in de wildernis
Het is mogelijk om in de wildernis gebieden van het park te kamperen. Hiervoor moet je reserveren. Dit kan van te voren, of (als er nog plek is) last minute in het park zelf. Als de campsites in het park zelf vol zijn dan zijn er meerdere mogelijkheden om in de buurt van de nationale parken te kamperen. Kijk voor meer informatie over deze mogelijkheden in mijn blog over kamperen in Amerika!
Tip: fijne reisgids voor de Nationale Parken van Amerika:
De nationale parken van Amerika met kinderen.
Eén van mijn lezers had een interessante aanvulling op deze post . In de parken zijn er namelijk ook heel veel leuke dingen te doen voor kinderen. Normaal gesproken schrijf ik niet gericht over activiteiten die je met kinderen kunt doen, maar in dit is een perfecte aanvulling voor deze ultieme gids. Speciaal voor de kinderen is er het Junior Ranger programma. De kinderen kunnen bij het Visitor Center een boekje krijgen met daarin opdrachten en informatie over het park. Als ze de opdrachten gemaakt hebben dan kunnen ze bij de ranger een eed afleggen. Daarna krijgen ze een badge van het park. Echt een super idee vind ik zelf . Ik heb tijdens onze reis veel enthousiaste kinderen rond zien lopen met hun boekjes en badges.
Naast dit Junior Ranger programma zijn er, zeker in de drukste maanden, regelmatig leuke activiteiten voor de kinderen. Denk aan dingen als speurtochten, gesprekken bij het kampvuur, nachtwandelingen en dergelijke. De kinderen leren op deze manier spelenderwijs over de parken en de prachtige natuur in het gebied. Informatie over de activiteiten vind je bij het Visitor Center en in het eerder genoemde park krantje.
Hotels, huisjes en lodges
Naast kamperen kun je in alle nationale parken van Amerika ook in een hotel, huisje of lodge slapen. Per park zijn de mogelijkheden anders en de mogelijkheden kunnen ook per seizoen verschillen. Prijzen van kamers en huisjes zijn een stuk duurder dan die van campings, zeker in de maanden mei t/m september. Voor informatie kun je het best kijken op de eerder genoemde sites van het park zelf.
Wil je niet in het park zelf slapen dan zijn er bij de meeste parken kleine of grotere dorpen te vinden. Zo kun je makkelijk overdag het park ingaan zonder al te veel te moeten rijden.Vaak liggen de dorpjes nét buiten het park vlakbij de ingang. Soms vind je er alleen luxere hotels, soms ook iets goedkopere hotelketens. Ook in deze dorpen kunnen de prijzen voor een kamer flink oplopen in de zomermaanden en kan het nuttig zijn langer van te voren te reserveren. Onze ervaring is dat de prijzen op het laatste moment alleen nog maar omhoog gaan! Last minute deals bestaan in de drukkere maanden niet!
Wandelen
De nationale parken van Amerika kun je allemaal met de auto verkennen. Daarnaast rijdt er in diverse parken ( in de drukkere maanden) een shuttlebus die je op diverse plekken kan afzetten. Het is aan te bevelen om de auto dan lekker te laten staan en van deze gratis shuttle service gebruik te maken.
Het best verken je de parken echter te voet tijdens een wandeling. Zo kom je op de mooiste plekken en zie je veel meer van het park. dan wanneer je alleen in de auto zit. Hoe verder je wandelt, hoe rustiger het wordt. Er zijn in ieder park meerdere wandelingen uitgezet en er is voor iedereen wel iets bij. Van makkelijke, kortere wandelingen en rolstoelpaden tot pittige meerdaagse wandelingen. Je kunt op de site van ieder park, het bezoekerscentrum of in de folders alle informatie vinden die je nodig hebt. Ik kan je echt aanbevelen om in ieder park dat je bezoekt één of liefst meer wandelingen te maken. Het geeft echt een grote toegevoegde waarde aan je bezoek!
Wil je een meerdaagse wandeling maken en daarbij kamperen in de wildernis dan moet je de plaats op de campsites reserveren. Vaak is dit redelijk lang van te voren volgeboekt, dus wees er snel bij! Reserveren kun je via de eigen site van het betreffende park. Als je een park binnen komt kun je ook ter plekke nog kijken of er iets te boeken valt, of dat er mensen afgezegd hebben. Je regelt het dan bij het bezoekerscentrum of bij het speciale Wilderness informatie centrum. De meeste kans op deze last minute plekken heb je als een gebied in een park net open is.
Ik schreef over twee van de parken al een uitgebreid blog met de wandel mogelijkheden. Klik maar eens even door voor de 5 mooiste wandelingen van Zion National Park en de mooiste wandelingen van Yosemite National Park. !
Eten en drinken.
Als je kampeert in de nationale parken van Amerika en zelf wilt koken kun je het best je eten en drinken zelf meenemen. In alle parken zijn winkels. Zij hebben echter een beperkt aanbod en de prijzen van producten zijn hoog. Wij gebruikten ze vaak voor noodvoorzieningen of om bijvoorbeeld een kopje koffie met wat lekkers te halen of een ijsje te eten. Ieder park heeft één of meer restaurants. Het varieert van een kleine tent met koffie en snacks tot een uitgebreid restaurant. Wil je uit eten gaan kijk dan van te voren goed wat er aan voorzieningen zijn in het park. "Omkomen van de honger" doe je nergens.
Let op:
Inwoners uit Nederland en België die naar Amerika reizen voor toerisme of zaken zijn verplicht om een ESTA aan te vragen. Zelfs als je slechts op doorreis bent door Amerika is een ESTA verplicht.
Met deze reistoestemming kun je Amerika binnen reizen zonder visum. Het ESTA kan online aangevraagd worden, is 2 jaar geldig en je mag per bezoek maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Alles wat je nodig hebt is een creditcard en een geldig paspoort. Alle informatie kun je op deze site vinden. De kosten van het ESTA zijn €14.
Ik heb geprobeerd dit overzicht van de nationale parken van Amerika zo uitgebreid mogelijk te maken. Als je onderwerpen mist of je hebt een vraag dan hoor ik het graag.
Wat is jouw favoriete nationale park in Amerika?
Wil je meer weten over onze reis kijk dan zeker eens op mijn speciale pagina van de Verenigde Staten!
Als we ooit naar Amerika gaan zou het echt zijn voor de nationale parken. De natuur lijkt me er zo indrukwekkend! Wat super dat jullie er zoveel konden bezoeken.Dat is gewoon elke 6 dagen een ander nationaal park! Zo’n pas lijkt wel een uitkomst als je een aantal nationale parken gaat bezoeken, goed om in gedachten te houden!
Ja, we hebben echt veel parken gezien. Het grootste deel van onze trip brachten we in de parken door,genieten!
Super handig artikel! Dit ga ik zeker bewaren voor onze (hopelijk) toekomstige trip naar ze VS, want uiteraard staan er dan zeker nationale parken op de planning. Prachtig die parken met overweldigende natuur !
Ja, doen Daphne!
Wat een superhandig artikel! Mooi en compleet.
Ik denk bij Amerika vooral aan grote steden. Zo raar! Ik heb nog geen enkel NP bezocht.
Ah, en dat terwijl Amerika voor mij juist zo aantrekkelijk is vanwege de uitgestrekte en bijzondere natuurgebieden! Natuurlijk zijn de steden ook fijn, maar die komen voor mij op de 2e plek.
Ik ga in juni / juli weer richting de USA. Heb je tips voor parken ergens tussen Las Vegas en Denver? Er staan er al een aantal op mijn lijst, maar misschien heb je aanvullingen. 🙂
Naast toppers als Bryce en Zion (die je zeker al had) kan ik ook Arches, Canyonlands en Capitol Reef aanbevelen. Ze zijn het waard om een klein beetje om te rijden maar ik weet niet of je die met de fiets haalt 😊
Handig artikel, goed geschreven! 😀 Wij hebben al best wat parken afgestreept, maar hopelijk gaan we er nog veel meer ontdekken 😉
Ik wil er ook meer zien, ze zijn stuk voor stuk mooi! Wie weet reden we het wel om ze allemaal te bekijken!
ook Canadese parken zijn heel mooi eh… bijvoorbeeld Banff en Jasper en niet te vergeten Waterton Lakes, daar heb ik de meeste beren en grizzlys gezien
O ja, dat geloof ik gelijk. Canada staat ook nog hoog op mijn verlanglijst!
Het is echt een prachtig land, Amerika. Ik moet zeggen dat ik zelf nog nooit in het westen van Amerika ben geweest, ik weet wel dat ik op jouw site moet zijn wanneer ik daar eens heen ga. Ook parken waar ik nog nooit van heb gehoord maar die er prachtig uit zien 🙂
Leuk om te lezen! En er komt nog meer over deze mooie regio 😉 !
Dit is ook wat mij het meest aanspreekt, de amerikaanse natuur! Schitterend! Mooie gedetailleerde gids is dit, wellicht heb ik hem nog eens nodig 🙂 In Ontario hadden ze bij ieder Provincial Park ook van die krantjes met allerlei informatie. Erg handig want het geeft je gelijk een goed beeld.
Ik hoop echt dat je een keer die kant uit kunt. Het is zo mooi! Ik vond het best lastig om een park van te voren “te snappen”. Alle info die je ter plekke krijgt geeft een mooie inzage in wat je kunt verwachten.
Gaaf! Mij heb je overtuigd. Maareh, wat kost zo’n reis eigenlijk? Mag je in de nationale parken gratis kamperen? En hoe zit het met beren?
Hoi Mirre; in het stuk zit al 2 keer een link verstopt naar mijn uitgebreide blog over kamperen in Amerika. Daar vind je alle antwoorden! Bij deze nog een keer de link! https://www.myfootprints.nl/destinations/alles-wat-je-moet-weten-over-kamperen-in-amerika/
Ook over de kosten van een reis schreef ik een blog: https://www.myfootprints.nl/landen/landen-verenigde-staten/de-kosten-van-een-reis-door-west-amerika/.,
Het kostenplaatje is echt zó afhankelijk van wat je doet; hoe lang ga je, kampeer je of niet, kook je zelf, kom je alleen in de parken of ook in de steden en ga zo maar door.
Leuk Ivonne, ik heb toevallig een zelfde soort artikel bij mijn concepten staan. Ik ben ook dol op de NP’s in Amerika!
Ik ben gek op die parken! Wat dat betreft houden we wel van hetzelfde Marcella.
Halloo
ik heb wat vragen over reizen met een camper naar de USA Parken… Reserveren snap ik als we een plaats willen maar als je gereserveerd heb, moet je dan toch nog zo’n pas voor die parken aanschaffen?
Hoi Koela, je moet inderdaad nog steeds een pas voor de parken aanschaffen. De prijs voor het reserveren is puur voor de camping. Als je meerdere parken gaat bekijken heb je de pas er trouwens snel uit. Alvast veel plezier met de verdere voorbereiding!