Little Red Corvette, een verhaal over autorijden in de USA

Vergeleken met het Nederlandse verkeer is autorijden in de USA lekker ontspannen. Je moer er even aan wennen, maar uiteindelijk zou ik het zo inruilen voor het rijden binnen Europa. Ik heb een tijd in het zuidoosten van de USA gewoond, in Kennesaw Georgia (Vlakbij Atlanta), en schreef ik die tijd geregeld mijn ervaringen op voor familie en vrienden. Later ben ik ook naar andere plekken aan de oostkust geweest. Dit is een verhaal over mijn ervaringen met het overzees autorijden.

Gisteren zag ik hem voor me staan bij een stoplicht, een prachtige rode Corvette. Net lag ik bij het zwembad wat te mijmeren en moest er ineens weer aan denken. Als we hier langer zitten willen we voor mij ook een auto kopen of eventueel huren, zodat ik goed uit de voeten kan, en dan kijk je zo eens om je heen en fantaseert eens wat over een toekomstig modelletje.........

Mooie auto's genoeg hier in Georgia, en vooral grote auto's. Mijn eigen red Corvette (Lees mijn Nederlandse Toyota Corolla) zou hier maar een zeer bescheiden bakje zijn. Pas stond er een grijs exemplaar op de parkeerplaats en die viel echt in het niet tussen de andere auto's en dat terwijl de Corolla in Nederland toch best een aardige auto is. Gelukkig zijn de parkeerplaatsen aangepast en kun je met iedere maat auto altijd terecht.

Het rijden hier gaat prima. In Georgia schijnen ze nog relaxter te rijden dan in andere delen van de VS, zo hebben we ons laten vertellen.
We weten nog steeds niet helemaal precies hoe alle regels in elkaar zitten. Toen ik een paar jaar geleden in Florida was vond ik al dat men soms geweldig ontspannen deed over een aantal zaken, hier geldt dat zeker ook, hetgeen soms wel leidt tot grappige situaties. In het begin kun je hier gewoon met een internationaal rijbewijs rijden.
Als het verkeer niet door borden geregeld is heeft bij ons degene die van rechts komt voorrang. Hier is dat de persoon die het eerst bij de weg is. Als je beiden staat te wachten laat de één de ander dus voor, heel netjes geregeld allemaal. Als Hollandse met 20 jaar rijervaring in een andere cultuur heb ik daar nog weleens moeite mee, en sta ik ook braaf te wachten (omdat de ander bijvoorbeeld rechts staat) zodat het soms wel even duurt voordat we een kruising over zijn........

Gisteren kwam ik bij een punt aan waar van wel 5 kanten een auto aankwam, en een ieder probeerde de ander, die er eerder was, voor te laten. Gevolg was een soort tijdelijk kluitje auto's op een verder vrij leeg stuk weg en het duurde even voor het opstoppinkje "opgelost" was. Eigenlijk wel onhandig dus die hoffelijkheid, maar wel zo charmant.

Nog zo eens even een paar dingen die me te binnen schieten.
Als je bij een rood stoplicht staat, en je moet rechtsaf dan mag je er doorheen rijden. Dit is echter wel op eigen risico, want de andere banen rijden wel gewoon door. Aangezien onze auto een automaat is, en niet zo pittig optrekt als de red Corolla, moet je het wel goed inschatten.....

Het is nog steeds wel bizar om te ervaren dat er geen echte vaste banen zijn op de snelwegen. Je rijdt gewoon in je eigen tempo. Soms wordt je links ingehaald, dan weer rechts, je haalt zelf eens in, vrachtwagens rijden op alle banen, met uitzondering van de meest linker want dat is een soort bus annex carpoolbaan. Helemaal rechts moet je ook niet rijden, dat is de baan die er bij de eerstvolgende exit afgaat .De afslagen geven ze ruim van te voren goed aan, maar als je bij de afslag bent gaat hij heel snel en vaak onder een rare hoek de weg af.  Zolang je maar goed oplet, alles kan dus uit alle hoeken komen, is alles ok. Als je van baan wilt veranderen is dat soms nog even proppen omdat iedereen gewoon heel relaxed zijn eigen tempo blijft volgen. Mijn ervaring is inmiddels wel dat je er, als je tenminste niet helemaal op het allerlaatst beslist, altijd wel door iemand tussen gelaten wordt.

Kortom; autorijden is best wel lekker, muziekje erbij, raampje een beetje open.

In de stad (Atlanta) rijden is ook wel apart. De straten zijn veelal erg lang, en kennen een noordoost- en een noordwest deel, soms zelfs nog een zuidoost en zuidwest. Het is dus soms verdraaid lastig om te vinden waar je precies zit, er kan zomaar een kilometer verschil zitten tussen waar je zit en waar je DENKT dat je zit.

En zo rommelen we wat aan. Gezien het feit dat je hier eigenlijk (bijna) alles met de auto doet worden we er snel handiger in.Je kunt hier zelfs vanuit de luie autostoel in de "drive in" pinnen, een ijsje kopen of andere handige dingen ondernemen. Parkeerplaatsen zijn groot en er is altijd plek. het gemak dient de mens!

Al met al is het lekker ontspannen rijden. Het enige gekke is de schakelkast van de automaat (Al is het een automaat, je moet nog kiezen tussen parkeren, achteruit rijden en rijden, al gebruik je de laatste het meest), die zit namelijk aan het stuur.....!

 

delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.