Ft Worth stockyard

Emigreren naar Amerika, expat in Texas

Zoals je vast wel weet heb ik zelf ervaring met het emigreren naar Amerika en ben daardoor extra nieuwsgierig naar de ervaringen van andere vrouwen in dit land. Merel vertrok met haar gezin naar Texas. Een wat minder bekend deel van Amerika en een plek waar je niet zo snel terecht komt. Waarom Merel gek is op deze regio lees je in het nieuwste deel van "emigreren". 

Emigreren, persoonlijke ervaringen in het buitenland.

Een aantal jaar geleden woonden Frank en ik een klein jaar in het zuiden van de Verenigde Staten, vlakbij Atlanta Georgia. Sinds die tijd ben ik altijd nieuwsgierig gebleven naar de verhalen van andere geëmigreerde vrouwen. Het lijkt zo mooi om naar het buitenland te vertrekken, maar is het dat wel? Uit eigen ervaring weet ik dat het (hard) werken was voordat het leuk werd.

In de rubriek “Emigreren” vertellen Nederlandse vrouwen hun eigen verhaal over het wonen en leven in een ander land. Waar lopen zij tegenaan? Wat is er zo bijzonder aan het land of de regio waar zijn nu wonen? Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van het het emigreren? Willen zij nog (wel) terug naar Nederland? En als laatste hebben zij nog tips voor andere vrouwen?

Vandaag het verhaal van Merel over het emigreren naar Amerika.

Leestip: Ik mis alleen de HEMA

Merel over emigreren naar Amerika en het leven in Texas

Ik ben Merel Westenberg, 37 jaar en ik woon samen met mijn man en twee kinderen van 9 en 6 jaar in Bedford, Texas. Bedford is een plaatsje vlakbij Dallas, in een klein half uurtje rijden zijn we in downtown Dallas.

We zijn in augustus 2014 vanuit Nederland naar Amerika verhuisd, omdat mijn man een baan aangeboden had gekregen op het Amerikaanse verkoopkantoor van het Nederlandse bedrijf waar hij voor werkt. In principe zouden we hier twee jaar blijven en dan terugverhuizen naar Nederland.  We hebben er nog twee jaar aan vastgeplakt, dus blijven hier in ieder geval nog tot juli 2018.

emigreren naar Amerika Texas

Ruimte om ons heen

Het bevalt hier ontzettend goed, we wonen hier heerlijk. Wat ik vooral zo fijn vind is de ruimte die we hier hebben en het feit dat je niets echt moet. Ons ´ranch-style’ huis, heeft alles gelijkvloers. Lekker makkelijk, alleen mijn zoontje kijkt uit naar een huis met een trap. Dat lijkt hem zo leuk.

We hebben een ruime tuin grenzend aan een mooi park met tennisbanen waar we vrij gebruik van kunnen maken en een leuk waterpark op loopafstand. Verder zijn er honkbalvelden en voetbalvelden, dus in de weekenden is het er vaak druk, wat ik weer heel gezellig vind. Ik hou van wat leven om me heen, zeker omdat ik veel alleen thuis ben. Mijn man werkt natuurlijk veel en is regelmatig aan het reizen. Mijn kinderen zitten 5 dagen per week op school.

emigreren naar Amerika Texas

emigreren naar Amerika Texas

Ons fijne huis en het park achter ons huis

 

Een goede balans

Ik ben dus behoorlijk op mezelf aangewezen. Maar dat vind ik niet erg, al heb ik soms natuurlijk ook weleens dipjes gehad.
Die dipjes zullen vast een soort van heimwee zijn, maar ze zijn gelukkig nooit heel erg en ze duren altijd maar kort. Het afgelopen jaar ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Dat helpt enorm qua afleiding en ik haal hier ontzettend veel voldoening uit. Ik leer expat vrouwen en geëmigreerde vrouwen hoe zij een bedrijf op kunnen zetten in het land waar zij nu wonen. Er is heel veel vraag naar online werken, omdat dit je natuurlijk de ultieme vrijheid geeft. Hierdoor heb ik contact met vrouwen over de hele wereld, wat echt super leuk is!

Nu ik werk is er een goede balans thuis. Voorheen vond ik het heel lastig dat ik eigenlijk niet zoveel te vertellen had ’s avonds omdat ik zo weinig meemaakte. Ik deed en doe nog steeds wel vrijwilligers werk voor de Nederlandse club en op de school van de kinderen, maar daar heb je over het algemeen ook geen dagtaak aan. Ik wilde mezelf verder ontwikkelen en ergens echt voldoening uit halen. Nu ben ik super enthousiast over waar ik mezelf in ontwikkel, welke mensen ik online ontmoet en wat ik allemaal meemaak als ondernemer. Ook het feit dat ik nu een duidelijk toekomstbeeld heb, geeft me een rustig gevoel.

Emigreren naar Amerika, de lange zomervakantie.....

De zomervakantie voor de kinderen is wel heel erg lang; 3 maanden! Daar moest ik het eerste jaar na ons emigreren naar Amerika wel even aan wennen hoor en het tweede jaar trouwens ook nog wel. Er kwam maar geen eind aan. Het sociale leven is hier toch anders dan in Nederland en de kinderen kunnen niet zomaar met vriendjes en vriendinnetjes afspreken. Nu is het de derde zomer die we hier meemaken, ik merk dat ik het indelen van zo’n vakantie beter onder de knie heb 😉. We spreken af met vrienden (vooral toch andere Nederlanders in de buurt), zwemmen veel, gaan naar de bioscoop of zo’n trampolinepark en ik ben nu ook aan het werk. Wat heerlijk is. Ik werk dan ’s ochtends een paar uur en dan ’s middags nog even en eventueel ’s avonds nog.

Wat maakt het leven in Texas zo bijzonder?

Ik vind Amerika een fantastisch land om te wonen. Alles kan hier en niets is te gek. Zoals ik al eerder zei vind ik de vrijheid hier heerlijk, en natuurlijk het mooie weer ... Het grootste deel van het jaar is het hier heerlijk en de zon schijnt bijna altijd. In de winter kan het wel eens een dagje vriezen, maar daarna kan de temperatuur ook ineens weer omhoog schieten naar 25 graden. De zomers zijn heet, maar met airco en een waterpark vlakbij is het goed te doen 😊.

longhorns Texas

Mijn tips voor een vakantie in Texas.

De meeste Nederlanders gaan niet zo snel naar Texas als ze een vakantie naar Amerika plannen en dat is jammer. Er is hier zo veel te zien. We zijn de afgelopen 3 jaar dan ook veel aan het reizen geweest, zowel in Texas als andere delen van Amerika zoals New Mexico, Colorado, Arizona, Utah en Nevada. Nu ik dit schrijf zijn we op vakantie in de bergen van Arkansas en reizen we verder door Tennessee, Alabama en Florida.

We wonen vlakbij Dallas, dat hele mooie musea heeft, vooral veel kunst, maar Dallas is ook bekend om de plek waar President John F. Kennedy is neergeschoten. Er is een heel mooi en indrukwekkend museum gemaakt in het pakhuis van waaruit de vermoedelijke dader heeft geschoten.

Verder is in Ft. Worth (een andere stad vlakbij waar ik woon) een toeristische plek: de Stockyards. Wij noemen het altijd cowboyland met de longhorns, cowboys en cafes en restaurants met van die saloon klapdeuren.

Verder zijn in Texas de plaatsen Austin en San Antonio echte aanraders.

emigreren naar Amerika Texas

Ft Worth stockyard

Zijn er dingen die je mist aan Nederland?

We zijn in juni zoals ieder jaar sinds ons emigreren naar Amerika op vakantie (lees: familiebezoek) geweest in Nederland. Het is heel afgezaagd, maar het eerste dat ik dan na aankomst wil hebben is een lekker Nederlands broodje met oude kaas en broodjes met kipkerriesalade. Heerlijk, dat eet ik dan de hele vakantie door met natuurlijk de nodige kroketten. Zo lekker! Het water loopt me nu alweer in de mond.

Emigreren naar Amerika, wat ik absoluut niet mis

Wat ik niet mis is het drukke, jachtige leven in Nederland en het weer. Waarschijnlijk verhuizen we over een tijdje weer terug naar Nederland en dan zullen we daar toch wel weer erg aan moeten wennen. Ook het feit dat er minder ruimte is zal wennen worden. Maar goed, alles zal wel weer wennen en ik kijk er ook naar uit om weer dichter bij familie en vrienden te wonen en leuke dingen met ze te doen.

Wat kun je anderen adviseren die ook willen emigreren naar Amerika?

Ik zou iedereen die de kans krijgt om (voor een paar jaar) in het buitenland te wonen absoluut aanraden om het te doen. De hele ervaring verrijkt je zo ontzettend. Er zullen ook moeilijke momenten zijn, zoals het regelen van allerlei praktische zaken en het missen van familie en vrienden, maar dat weegt naar mijn idee niet op tegen de persoonlijke groei die je doormaakt en de supersterke band die je met je gezin opbouwt.

Ik heb geen seconde spijt van het emigreren naar Amerika, dus ik zou zeggen: “Ga ervoor, als je de kans krijgt”!

Ik help je graag!

Vind je het lastig om een goede invulling te geven aan je leven in het buitenland. Heb je de ambitie om te gaan werken als Coach of Virtueel Assistent, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik plan graag een Skype-gesprek met je in. Ook als je al een eigen bedrijf hebt, maar veel te veel uren werkt en naar jou idee te weinig verdient help ik je graag!

Kijk daarvoor op mijn website of mail naar merel@merelwestenberg.nl

Dank je wel voor je verhaal Merel. Ik had er zelf absoluut moeite mee om mijn draai te vinden na ons emigreren naar Amerika. Ik heb lang moeten wachten voor mijn werkvisum in orde was en met een man die werkt was het best eenzaam. Gelukkig vond ik na een paar maanden leuk vrijwilligerswerk en een fijn tennisteam om me bij aan te sluiten. Wij herkennen beiden jouw omschrijving van de rust die je voelt en de ruimte in Amerika. Zelfs de steden voelen zo, heerlijk vinden we dat.

Ik wens je veel succes met je bedrijf en hoop dat je veel vrouwen op weg kunt helpen met het vinden van een mooie invulling van hun buitenlands avontuur!

Meer lezen?

Heb je het vorige deel van Emigreren al gelezen? Hierin vertelt Marijke over haar leven in Shanghai, China.

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!

Wil je zelf ook een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar ivonne@myfootprints.nl.

Geplaatst in emigreren, Noord-Amerika, Verenigde Staten.

10 reacties

 1. Interessante blogpost :-). Ik droom er zelf van te kunnen werken en leven in de VS, maar heb geen idee hoe ik dit concreet kan aanpakken…
  Viavia solliciteer ik soms bij Amerikaanse bedrijven, maar dan moet je altijd al de green card hebben. Dus doe ik ook al elk jaar trouw mee met de lottery. Maar dat lijkt me zo passief!
  Misschien moet ik eens contact opnemen met Merel 🙂

  • Wij woonden in Amerika, maar alles werd geregeld via de werkgever van mijn man. Ook wij loten sinds die tijd mee voor de Green Card, je weet het nooit 😉 . Wat let je om contact op te nemen met Merel? Haar emailadres staat onder het blog.

  • Wij willen ook best nog wel een keer in Amerika wonen en loten elk jaar mee met de Greencard. In de tussentijd dan maar af en toe die kant op hè, Texas lijkt me ook een interessante staat.

 2. Dat is geen emigratie maar gewoon expatten. Emigreren is voor altijd. Dit zijn Nederlanders die er voor een paar jaar wonen en dan weer terug gaan. Leuke rubriek. Ik woon zelf al 18 jaar buiten Nederland.

  • Hoi Elisa. Natuurlijk is er een verschil tussen een kortere tijd als expat in het buitenland wonen of een lange emigratie. Ik gebruik zelf in beide gevallen het woord emigratie, omdat je voor de Nederlandse wet emigreert als je langer dan 8 maanden vetrekt. Bovendien, maar dat is mijn mening, loop je tegen veel dingen aan waar je ook tegenaan loopt als je voor altijd emigreert. In deze rubriek vertellen vrouwen uit beide groepen hun ervaringen. Ben nu natuurlijk wel reuze benieuwd welke plek jij nu al die jaren thuis noemt!

 3. Wauw, 3 maanden zomervakantie. Mij lijkt het wel wat. 😉 Maar ik begrijp dat het voor je kinderen best wel heel lang zijn. Ik vroeg me af, zijn de reguliere schooldagen dan veel langer dan in Nederland?

  • Hoi Sanne, allereerst excuses voor mijn hele late reactie, ik had jouw berichtje helaas gemist. Mijn kinderen gaan naar school van 7:50 tot 15:00 uur. Ze eten tussen de middag ook op school, maar hebben niet zolang pauze als de meeste kinderen in Nederland. Ook zijn er over het algemeen minder vrije dagen en lange vakanties tussendoor. Het zal qua lesuren misschien ook niet zoveel uitmaken, alleen is wel een nadeel dat ze na 3 maanden vakantie de eerste schoolweken de stof weer moeten herhalen, want er zakt natuurlijk veel weg. Lezen wordt enorm gestimuleerd hier, dus er zijn allerlei lees-challenges voor de kinderen tijdens de zomervakantie om het niveau op pijl te houden.

 4. Ik zou heel graag willen emigregen naar Texas, maar ik heb echt geen flauw idee waar ik zou moeten beginnen.. Zouden jullie mij op weg kunnen helpen?

  • Hoi Matthew, wat leuk dat je reageert op mijn interview! Het is heerlijk wonen in Texas, dus ik kan me jouw vraag heel goed voorstellen. Het is alleen niet makkelijk om te emigreren naar Amerika. Wij zijn naar Texas verhuisd vanwege het werk van mijn man, dus mocht je bij een internationale werkgever werken of de mogelijkheid daarvoor hebben dan kan dat je misschien in Amerika brengen. Er zijn wel visa die je voor bepaalde tijd kan krijgen, dus de mogelijkheden daarvoor kan je het beste even navragen bij het Amerikaanse consulaat. Heel veel succes en als je vragen hebt, je kan me altijd mailen op merel@merelwestenberg.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *