Yosemite National Park

De mooiste wandelingen van Yosemite National park

Yosemite National park is nog steeds één van mijn favoriete parken in het westen van Amerika. Zeker in juni, als de watervallen nog vol met water zijn, is het geweldig mooi. Naast die watervallen vind je in het park diepe valleien, grote meadows (weides) en reuze sequoias van duizenden jaren oud.  Een groot deel van het park is wildernis en nog onaangetast door de mens. Wij kampeerden in het hart van het park en nét iets ten oosten ervan in het State Forest bij Lee Vining. We liepen een aantal van de mooiste wandelingen van Yosemite National Park, en genoten.  Ik laat je graag mijn favoriete wandelingen zien.

Mijn tips voor de mooiste wandelingen van Yosemite National Park

1-De Meadows (weides)  van Yosemite Valley

De Yosemite Valley is het centrale deel van het park en ligt ingeklemd tussen de omringende bergtoppen. Door de hele vallei heen ligt een grote wandeling met niet te veel hoogteverschillen. De totale route van deze Yosemite Valley Loop Trail is ruim 18 kilometer en brengt je door de grote weides, bossen en langs de Merced rivier.  De wandeling start bij halte 6 van de shuttlebus. (Lower Yosemite Fall).  Let op dat je de auto hier niet kwijt kunt!

Ik vind de vallei een geweldig mooie plek maar raad je absoluut aan om meer van het park te zien dan alleen dit deel. Voor de mooiste wandelingen van Yosemite National Park moet je de hoogte in!  Je kunt de route in de Valley inkorten tot een afstand van ongeveer 12 kilometer. Of wandel, net als wij, op eigen gelegenheid en verken de vallei zonder uitgestippelde route. Je kunt op een diverse plekken beginnen aan een vrije route door de Meadows.  Om je heen zie je de diverse prachtige bergtoppen van het gebied, echt genieten.  Meer info over de langere wandeling door de vallei vind je hier.

rps20160620_175514

 

2-De Vernal Fall en Nevada Fall Trail.

Eén van de meest gave wandelingen in het  voorjaar en de vroege zomer is die naar de Vernall en Nevada Falls. De route begint vanaf shuttlestop Happy Isles (nr 16) .  Je start op een verharde weg die al vrij snel pittig omhoog klimt. Je bent hier niet alleen! Er zijn heel veel mensen die willen genieten van het spektakel van de Vernal Fall. Loop je, net als wij, verder dan is het tweede deel een stuk rustiger. Vanaf het pad heb je een prachtig zicht op de omringende bergketens. Na ruim een kilometer kom je bij een voetbrug en geniet je van het eerste uitzicht op de waterval. Nog een paar honderd meter verder splitst de weg zich en volg de de Mist Trail. Dit pad klimt over een serie steile trappen omhoog.

Gegarandeerd nat!

Zeker in het voorjaar en de vroege zomer stuift het water van de Vernal Fall flink over het pad en moet je erop rekenen nat te worden! (Vandaar de naam van het pad) Regenjas aan en genieten maar! Eenmaal bovenaan de trappen kom je aan de top van de waterval die zich met grof geweld naar beneden stort. Je kijkt naar beneden de kloof in tot aan de vallei. Echt een super mooi gezicht! Wat mij betreft is dit echt één van de mooiste wandelingen van Yosemite National Park.

NB:De meeste mensen keren hier om en wandelen terug naar de vallei. De route is dan ruim 4 kilometer. Je kunt ook terug via de John Muir Trail. Deze is langer, maar je wordt dan niet meer nat!
Het vervolg van de route: naar de Nevada Fall.

Als je uitgekeken bent ga je weer verder omhoog via de Mist Trail. Het is nog een kleine 2,5 kilometer klimmen over steile paden die zich omhoog slingeren. Een ware inspanning, maar het is echt de moeite waard! De Nevada Fall stort zich met groot geweld ruim 180 meter naar beneden. Je kunt de waterval van alle kanten op je gemak bekijken.  Kijk uit via één van de natuurlijke platforms of ga lekker zitten op de grote rotsen. 100 % natuurgeweld!

Als je weer terug gaat kun je wederom kiezen om direct, via de Mist trail, omlaag te wandelen. De totale route is dan een kleine 9 kilometer.  Je kunt ook via een andere route terug en wandelt via het John Muir pad. Tel dan nog anderhalf kilometer bij je route op. Wij kozen voor deze route en het geeft je weer een heel andere kijk op het gebied. Bijkomend voordeel is ook dat je niet meer echt nat wordt. (Er is één klein plekje waar water op het pad komt)

waterval-yosemite

Meer informatie over deze wandeling vind je hier.

rps20160620_175300

3-Tolumne Meadows; Cathedral Lakes

In de oostelijke helft van het park vind je Tolumne Meadows. Dit gebied ligt wat hoger dan de rest van het park en is daardoor vaak ook pas wat later open. (lees sneeuwvrij) Wij wandelden er de prachtige hike naar de Lower and Upper Cathedral Lakes. Een pittige wandeling van ruim 11 kilometer retour.  Je start bij de Cathedral Lakes Trailhead , iets ten westen van het bezoekerscentrum. Vrijwel direct ga je omhoog en komt door diverse stukken bos afgewisseld met open weides.  Zeker in juni kan het nog best nat zijn op het pad en zijn goede wandelschoenen een must.

rps20160620_175036

Schrik niet, dit is naast het pad 😉

Je blijft in een langzaam tempo naar boven klimmen. Wij liepen nog diverse stukken over de laatste resten sneeuw. Pittiger maar dat maakte het ook wel weer zo leuk. De route komt eerst langs het laagste meer en stijgt daarna weer verder  tot je bij het Upper Cathedral Lake uitkomt. Dit is een prachtig meer, omgeven door hoge bergtoppen. Je kunt als je wilt om het hele meer heen wandelen, of lekker zitten en je lunch opeten. De weg naar beneden is dezelfde als die naar boven. Nu heb je regelmatig mooie uitzichten naar beneden.

Meer weten over wandelen in Tolumne Meadows? Klik dan hier voor alle info.

cathedral-lake

 Upper Cathedral Lake

 

 

4-Wawona to Mariposa Grove

De Mariposa Grove is weer een heel ander type gebied in het park. Het bijzondere aan de grove (bos) is het type bomen dat je hier vind. In dit gebied groeien de reusachtige Sequoia (of Redwood) bomen. Helaas was de grove tijdens onze reis gesloten en gaat pas weer in de zomer van 2017 open. Echt super jammer. Het is echt een must see in Yosemite als je zelf eens een keer zo'n super boom van dichtbij wilt bekijken. Wij hadden geluk dat we later nog in het noorden van California kwamen. Daar konden we in de Redwood National en State Parks alsnog genieten van dit bijzondere natuur verschijnsel. Nekpijn gegarandeerd 😉

Meer info over wandelingen in dit deel van het park vind je hier.
5-Yosemite Fall trail

De Yosemite Fall is Noord Amerika's hoogste waterval en één van de drukst bezochte plekken van het park. De meeste mensen komen niet verder dan de Lower Yosemite Fall.  Een makkelijke rondwandeling van ongeveer anderhalve kilometer brengt je aan de voet van de waterval. In het voorjaar en de vroege zomer is deze op haar mooist. Je moet er dan wel op rekenen dat je nat kunt worden als je te dichtbij komt. Als echte fanatieke wandelaar kun je nog een heel stuk verder lopen.

Vanaf de Lower Fall loop je een stukje verder over het pad door de vallei tot aan Camp 4 (de walk in campsite bij shuttle stop 7). Als je helemaal tot aan de top van de waterval loopt is de totale route ongeveer 12 kilometer en klimt een ruime 800 meter. Dit klinkt niet als veel, maar geloof me dat het een pittige klim omhoog is. Al snel wordt je beloond met prachtige vergezichten over de Yosemite Valley. Laat dit je niet tegenhouden om 1 van de mooiste wandelingen van Yosemite National Park te maken.

rps20160620_175433

 

Als je wat minder tijd hebt....

Wij liepen de wandeling tot aan de Columbia Rock. Helaas waren we wat later op de middag gestart en konden we niet de hele klim doen. Als je de tijd hebt kan ik je dit zeker adviseren. Iedereen die ik sprak was razend enthousiast. De route klimt dan top de top van de waterval met onderweg spectaculaire vergezichten op de vallei.  Heb je minder tijd of is dit deel  inspannend genoeg dan is het een geweldige tocht tot aan Columbia Rock. Boven kun je zitten en genieten van de waterval. Op de weg naar boven komt de Yosemite Fall steeds mooier in beeld.

Meer informatie over deze route vind je hier.

yosemite-fall

 

 

 

Handig om te weten over de mooiste wandelingen van Yosemite National Park

 • Met uitzondering van de Yosemite Valley stijgen en dalen alle wandelingen behoorlijk. Daardoor zijn ze zwaarder en doe je er vaak langer over dan je denkt.
 • Wil je in Tolumne Meadows wandelen houdt dan in de gaten wanneer de Tioga Road open is. Dit is normaal gesproken van ongeveer  juni tot oktober, maar hangt af van de hoeveelheid gevallen sneeuw in de winter.
 • Wandelen in de buurt van hoger gelegen Glacier Point is eveneens afhankelijk van het seizoen. De Glacier Point Road, waar diverse wandelingen starten, is openvanaf eind mei/ begin juni tot ongeveer november.
 • Voor de hoger gelegen gebieden geldt dat er nog steeds sneeuw kan liggen al is de wandeling open. Informeer van te voren goed wat je kunt verwachten.
 • Wandelingen vanaf Tolumne Meadows gaan door hoger gelegen gebied (minimaal tussen de 2500 en ruim 3000 meter). Op grote hoogte kun je last hebben met je ademhaling. Ik merkte zelf een duidelijk verschil met de andere wandelingen.
 • In het hele park kun je beren tegenkomen op je wandelingen. Best wel spannend! Wij praatten veel of zongen een liedje, andere mensen liepen soms met speciale beren belletjes.  Op de meeste wandelingen die hier staan beschreven is de kans dat je een beer ziet zeer klein tot nihil. De wandeling op Tolumne Meadows geeft een grotere kans op het tegenkomen van een beer.
 • Neem op je wandelingen zo min mogelijk eten mee en laat spullen als eten, potten en pannen en cosmetica achter in een bearbox. Meer info over dit onderwerp in dit blog.
 • Het bloeien van de wilde alpine bloemen geeft kleur aan het park. Wil je die zien dan is timing belangrijk. Op deze pagina kun je zien welke bloemen je kunt zien, waar en wanneer.
 • Wil je net als wij de watervallen  in volle glorie zien ga dan in mei/juni naar het park. In de zomermaanden drogen ze vaak op tot een klein stroompje.
 • Heb je wat minder tijd kies dan voor één gebied en wandel vanaf daar. De centraal gelegen Yosemite Valley is meestal de makkelijkste keuze. Je kunt hier ook kamperen of in een hotel slapen.
 • De Yosemite Valley kan in de maanden juni, juli en augustus behoorlijk druk zijn. De vallei wordt in de zomer overspoeld met dagjesmensen .Parkeren is lastig. Je kunt in de vallei het best wandelen als het vroeg op de dag is of wat later, als de meeste mensen weer weg zijn.
 • In het park slapen kan op veel plekken alleen als je reserveert. Campsites die werken met een "first come first serve" principe zijn snel vol, zeker van juni tot september. Kijk voor meer info op deze pagina.
 • Het is ook mogelijk om in de wildernis gebieden van het park te wandelen en kamperen. Hiervoor heb je een vergunning nodig. Deze zijn vaak lang van te voren al uitgegeven. Wil je dit doen dan moet je er snel bij zijn, of in het park navragen of er last minute afzeggingen zijn.

 
Dit zijn mijn tips voor een aantal van de mooiste wandelingen van Yosemite National Park. Natuurlijk is er nog veel meer moois te zien in het gebied. Afhankelijk van je wensen en de tijd die je in het park bent kun je kiezen uit tientallen wandelingen. Kijk maar eens even op deze pagina voor alle tips van het park zelf! Wij komen zeker nog een keer terug om andere delen van het park te bekijken die tijdens ons bezoek niet of beperkt open waren. Wat je ook kiest, Yosemite zal je zeker bevallen. Ik ken geen mens die niet enthousiast is over dit geweldige gebied.

Heb jij weleens één van deze mooiste wandelingen van Yosemite National Park gemaakt en wat vond je ervan? Heb je zelf een tip voor een andere wandeling dan hoor ik het graag van je!

Geplaatst in bergwandeling, Noord-Amerika, UNESCO Werelderfgoed, Verenigde Staten, wandelen, Wandelen buiten Europa.

16 reacties

 1. Ik heb geen van deze wandelingen mogen maken maar ben wel super enthousiast over de opties die je toelicht. Upper Cathedral Lake vind ik er schitterend uitzien. En de laatste wandeling naar Yosemite Fall lijkt mij helemaal geweldig. Sowieso lijkt Yosemite mij een super mooi park. Wie weet ga ik ooit naar de States 🙂

 2. Hoewel het er voorlopig nog niet van zal komen, lees ik je bericht wel met veel plezier, want wat een mooie foto’s!! Hoeveel foto’s heb je eigenlijk wel niet gemaakt? ik zie steeds weer nieuwe plaatjes.

  • Hahaha, té veel foto’s, ik kon het gewoon niet laten! Het voordeel van het digitale tijdperk, hoewel…..Vroeger schoot ik ook geregeld 18 rolletjes van 36 foto’s 😂 vol tijdens een mooie reis.

 3. Ik ben helaas nog nooit in dit park geweest, maar het staat wel op mijn wensenlijstje. (Lees: mega lijst 🙂 ) Fijn dat je alle wandelingen zo uitgereikt uitlicht. Heel in formatief! Wel spannend dat je beren kan tegen komen tijdens het wandelen. Aan de ene kant zou dat best gaaf zijn, aan de andere kant… Ze per voet tegen komen is wel heel spannend!!

  • Ha, ik kom ook niet graag beren tegen als ik wandel. In of bij de auto ok, maar verder niet. Op de camping vond ik het ‘s nachts doodeng om naar de wc te gaan in de parken met beren. En daarna weer heeel snel die tent openritsen terwijl je je afvraagt of beren die interessant zouden vinden 😉 . Yosemite is echt een wandelparadijs!

 4. Het staat ook bij ons op de Bucket lijst. Omdat de vliegtickets vanaf Bonaire zo enorm duur zijn, stellen wij het uit zodra we weer in Europa wonen. Genoeg wensen nog. Een mooi informatieve blog met prachtige foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *