mooiste nationale parken van west Amerika

De mooiste nationale parken van West Amerika

Het westen van Amerika is een bestemming die bij de meeste reizigers op de bucketlist staat. Vooral de overweldigende natuur van het land is iets dat je voor altijd bij blijft. Amerika kent maar liefst 59 nationale parken en het oudste park (Yellowstone) stamt al uit 1872! Criteria als natuurlijke schoonheid, unieke geologische verschijnselen, bijzondere ecosystemen en de mogelijkheden om te recreëren bepalen of een gebied een nationaal park wordt. Ongeacht welk van de parken je bezoekt het is altijd een geweldige ervaring en ik geef je graag mijn tips voor de mooiste nationale parken van west  Amerika.

Zion National Park

Zion National Park is ruig, grillig, groen en vooral heel gevarieerd. Het park bestaat uit de grote Zion kloof in het zuiden en de iets kleinere Kolob Canyon in het noorden. Als wandelliefhebber kom je in Zion helemaal aan je trekken. Er zijn makkelijke wandelingen over de bodem van de kloof, maar ook veel zwaardere wandelingen naar de hoger gelegen delen. Als je wilt kun je zelfs in de echte wildernis wandelen en kamperen onder de heldere sterrenhemel (een vergunning is dan wel verplicht). Elke keer als je een bocht omgaat ziet het landschap er weer totaal anders uit. Geniet van de wilde bloemen in het voorjaar, vergaap je aan uitzichten in de machtige kloof en kook ’s avonds je eigen potje op de camping. Geef je over aan het natuurschoon en laat je verrassen door al wat Zion te bieden heeft!

Wil je meer lezen over Zion, klik dan even door naar dit blog met de 5 mooiste wandelingen in het park.

nationale parken van West Amerika Zion national Park

De moeder van de nationale parken van West Amerika, Yellowstone National Park

 Yellowstone is de moeder van alle parken en echt één van de aller mooiste nationale parken van het westen van Amerika. Het gebied is enorm divers. Er zijn grote thermale delen waar turquoise, gele en oranje-rode kleuren je bijna verblinden. Diverse geisers spuiten met enige regelmaat en er zijn borrelende, naar zwavel stinkende. modderpoelen. Midden in het park ligt een grote kloof met daarin een wild stomende rivier en prachtige watervallen. Je kunt wandelen over eindeloze alpenweides, door de bergen en door bossen.

Het meest bijzondere van het park is de hoeveelheid wildlife die je er aan kunt treffen. Er zijn grote kuddes bizons  en ook een roedel wolven in het park te vinden. Daarnaast heb je zeer grote kans op het tegenkomen van Elks (een hertensoort) en als je wat meer geluk hebt zie je zwarte of grizzlyberen, coyotes en Moose (rendier). Wild spotten doe je het best aan het begin of het eind van de dag en verder is het een kwestie van geduld én een beetje geluk hebben.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Yellowstone? Klik  dan hier door naar het uitgebreide blog met alle tips.

nationale parken van West Amerika Yellowstone National Park

Yosemite National Park

De Yosemite Valley is het centraal gelegen deel van Yosemite National Park. Hoewel het er prachtig is kan het ook erg druk worden als dagjesmensen in de zomermaanden het park bezoeken. Mijn tip is om een paar uur over de prachtige weides in het park te wandelen en dan de hoger gelegen delen in te gaan. De beste manier om het park te verkennen is te voet. Er zijn zo ontzettend veel mooie wandelingen in de hoger gelegen delen van het park.

Een paar dagen in Yosemite is eigenlijk nog niet genoeg om alle pracht in je op te nemen. In het voorjaar en de vroege zomer is het genieten als de rivieren in het park volop stromen en diverse watervallen met geweld naar beneden storten. Meerdere delen van het park zijn pas wat later in het jaar te bereiken. Zo is de beroemde Tioga Pass vaak pas per half juni voor het eerst open. Informeer altijd goed voor je het park bezoekt om het beste uit je trip te halen. Puur, ongerept genieten! Met recht één van de mooiste nationale parken van West Amerika, zeker als je iets van het gebaande pad afgaat.

Lees alles over de mooiste wandelingen in Yosemite in dit speciale blog.

Yosemite National Park

Een bijzondere onder de nationale parken van West Amerika: Bryce Canyon National Park

Woorden schieten tekort als je probeert Bryce Canyon te omschrijven. Het continue proces van erosie door water en uitzettend ijs heeft na miljoenen jaren een bizar landschap in de rode rotsen uitgesleten. De overgebleven hoge stenen torens, of Hoodoos, steken meters uit de bodem omhoog. Als je over de rand van de grote Canyon heen kijkt, kun je ze niet missen maar ook een wandeling tussen deze grote jongens maakt indruk. Niet alleen zijn ze allemaal verschillend van vorm, maar ook nog eens heel kleurrijk.

Als je wilt kamperen reken dan op koude nachten. Bryce Canyon is één van de hoogst gelegen nationale parken van West Amerika (Utah) en dat merk je direct. Het park is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco, en wat mij betreft is dat geheel terecht!

Waarom je Bryce Canyon op je bucketlist moet zetten lees je in dit blog.

Bryce Canyon

Death Valley National Park

Death Valley is de laagste plek van de Verenigde Staten en één van de heetste plekken op aarde. In de zomermaanden kan de temperatuur gemakkelijk boven de 50 graden uitkomen, dus je kunt het park het best buiten die maanden bezoeken. Ga je toch in de zomer, bereid je dan goed voor en neem vooral veel water mee! Wat je aantreft is een surreëel woestijn landschap vol grillige en gekleurde rotsen, een grote zoutvlakte en uitgestrekte zandduinen.

Wat ons verraste is de grote variatie van het gebied. Te midden van de hitte en droogte is er een krekengebied vol visjes en buiten de vallei zijn ook de hoger gelegen delen zeer de moeite waard. Wandelen kun je volop en afkoelen van al die hitte kan in het zwembad van één van de campings in de vallei. Death Valley National Park wordt nog weleens overgeslagen door mensen als ze richting het westen van de USA gaan. Ik vind dat persoonlijk erg jammer, want het park is één van de verrassendste nationale parken van West Amerika en het bezoeken meer dan de moeite waard!

Lees meer over alle hoogtepunten van Death Valley in dit uitgebreide blog

Death Valley National Park
Grand Canyon National Park

In dit blog met de mooiste nationale parken van west Amerika mag de Grand Canyon natuurlijk niet ontbreken. Er is niets spectaculairder dan de eerste aanblik van de Grand Canyon die zelfs op foto's alleen al indrukwekkend is. Zodra je op de rand van deze immense kloof staat en van bovenaf de diepte in staart besef je pas hoe groot hij is en hoe klein en nietig een mens. Miljarden jaren van erosie door de Colorado rivier hebben een gelaagd landschap gevormd. Eindeloze dieptes, scherpe randen, kloven om in te verdwalen en paden om op te wandelen. Het is niet alleen fantastisch om de Grand Canyon van bovenaf te zien maar zeker ook bijzonder om een keer af te dalen en het landschap van de onderaf te bekijken.

Een park dat bij iedereen op de bucketlist staat en daardoor kan het er erg druk zijn. Een bezoek aan Grand Canyon National Park is, ondanks die drukte, echt een must do als je in het westen van Amerika bent!

Wil je meer zien en lezen over de Grand Canyon dan kun je dat hier.

Grand Canyon National Park

Mount Rainier National Park

In het noorden van het land, vlakbij Seattle,  vind je het ruige, ongerepte Mount Rainier National Park. We zagen er hertjes voor onze neus oversteken, genoten van de alpine bloemen en kampeerden tussen de mossige bomen in alle stilte. Niets is zeker in Mount Rainier en juist dat maakt het zo'n bijzonder exemplaar onder de nationale parken van West Amerika! Voor de echte diehards is er de gelegenheid om de wildernis te verkennen en te kamperen.

Met een hoogte van bijna 4300 meter steekt Mount Rainier als een baken boven het landschap uit. Maar liefst 26 verschillende gletsjers en een grote laag permanente sneeuw bedekken deze vulkanische berg. In de zomermaanden komt het gebied steeds meer onder de sneeuwlaag vandaan. Mount Rainier National Park is een walhalla voor wandel liefhebbers. Zij kunnen kiezen uit vele bergwandelingen en tochten door oude bossen vol mos, hotsprings, brede rivieren, watervallen en grote bomen. Hoe bijzonder is het om in de laatste sneeuw te kunnen wandelen terwijl je een korte broek aan hebt?

Ben je al nieuwsgierig geworden naar bijzondere park? Klik dan even door naar dit eerdere blog.

Mount Rainier National Park

Olympic national Park

Een andere favoriet van ons, het Olympic National Park, ligt in het uiterste noordwesten van het land. Het meest bijzondere van het park vonden wij dat het drie heel verschillende "gezichten" heeft. Bergen met alpenweides en meren aan de noord en oostkant. Het regenwoud met haar oude oerbossen vol rivieren en met mos aan de bomen. Aan de westkant van het park vind je een gave, ruige kustlijn waar je uren kunt wandelen en stranden met aangespoelde bomen. Net als Mount Rainier is het park grillig, fris maar o zo mooi.

Als je heel veel geluk hebt kun je zelfs een beer tegenkomen tijdens één van je wandelingen maar ook de dikke berggeit is een bijzondere verschijning. Olympic National Park is echt een paradijs voor de outdoor liefhebber en echt een must see aan de westkust!

Wil je meer zien en lezen over dit fraaie gebied bekijk dan zeker even deze eerdere blogpost.

Olympic National Park

Autorijden in West Amerika

Er is bijna geen land ter wereld waar het zo makkelijk is om auto te rijden als in Amerika, waar alles op automobilisten is ingericht. Voor het bezoeken van de mooiste nationale parken van West Amerika is een auto een noodzaak. Wij huurden onze auto bij Sunny Cars.Alle kosten zijn bij de huur inbegrepen waardoor je nooit voor verrassingen komt te staan, iets wat in Amerika best plezierig is!  Voor de route die wij reden is een gewone auto prima geschikt.

Nog veel meer nationale parken van West Amerika

Natuurlijk zijn deze parken slechts een greep uit het grote aanbod van Nationale Parken in het westen van Amerika. Er is genoeg te beleven. Wij vonden zelfs het rijden van het ene naar het andere park al een geweldige ervaring! Voor nog meer foto inspiratie kun je ook terecht op mijn Pinterest account op het bord over de nationale parken Het borg gaat zeker nog aangevuld worden met meer mooie foto's!

Op mijn speciale Amerika pagina vind je nog veel meer inspiratie en ook tips over het budget, routes en kamperen.

Wat is jouw favoriet van de nationale parken van west Amerika? Wie weet kun je mij inspireren om dit park bij een volgende trip op mijn route mee te nemen!

Tip: mooie reisgids voor de nationale parken van West Amerika:

Geplaatst in Noord-Amerika, UNESCO Werelderfgoed, Verenigde Staten, Wandelen buiten Europa.

14 reacties

  • Florida u=is heerlijk. Wij kwamen er regelmatig en graag toen we in Atlanta woonden maar…..Wat mij betreft nog niets vergeleken met de overweldigende natuur van het westen. Echt een keer gaan dus!

 1. Mooi! Die laatste 2 heb ik niet gezien. De overige parken wel. Death valley heeft denk ik de meeste indruk op mij gemaakt. Yosemite en Zion zijn ook echt favoriet.
  Zelf ben ik nog bij Rocky Mountain NP geweest. Ook heel mooi. Hoog gebergte en prachtig landschap.

  • Voor Rocky Mountains N.P. hadden we helaas geen tijd meer, dit gold ook voor Glacier. Ik wil dolgraag nog weer terug naar de Rockies. Wat we er van zagen smaakt naar meer.

  • Ja, die vond ik beiden ook erg mooi. Van Canyonlands zagen we slechts een deel, daar wil ik graag nog eens met een andere auto wat verder inrijden en er ook kamperen. Op de dag dat we terugvlogen wilden we eigenlijk alweer terug, zo mooi daar!

  • Wij vonden Death Valley ook heel bijzonder dat gebied heeft ons ook enorm verrast. Ik blijf heimwee houden naar die regio en ben Frank aan het “bewerken” om binnenkort weer terug te gaan.

 2. Een paar parken gelukkig al mogen bezoeken (liefde voor Yosemite), maar er zijn er toch ook nog een aantal die ervoor zorgen dat ik terug moet. Voordat ik vorig jaar naar Amerika ging wist ik niet dat de natuur daar ZO mooi was 🙂

  • Ik had grootste verwachtingen maar de werkelijkheid overtrof die. De natuur in die regio is echt fenomenaal! Yosemite is ook één van onze favorieten. Heerlijk gewandeld en gekampeerd daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *