Alles wat je moet weten over kamperen in Amerika.

Kamperen in Amerika is leuk, er zijn meer dan genoeg campings voor zowel de wat meer luxe kampeerder als de back to basic kampeerder. Wij reden van begin mei tot begin augustus 2016 drie maanden lang met de auto en een tent door het westen van Amerika en zetten ons tentje op veel verschillende plekken neer. Deels omdat we gek zijn op het buitenleven, maar zeker ook om het budget van onze reis een beetje te kunnen beheersen.

We kampeerden diverse keren in nationale parken maar ook op KOA campsites, op sites van het National Forest, BLM en meer. In dit blog geef ik je een handleiding over het kamperen in Amerika. Wat kun je verwachten op de verschillende sites. Wat zijn de prijzen, wel of niet reserveren, kamperen in de natuur, beren, kampeerbenodigdheden en meer. Alles wat je moet weten over kamperen in Amerika.

Kamperen in Amerika; de verschillende campsites

#-Kamperen in de nationale parken

Campings in de nationale parken in Amerika zijn natuurlijk en de plekken ruim. Er zijn wc's en op de meeste plekken is er water en gewone toiletten. (Informeer goed wat de voorzieningen zijn) . Douches zijn er niet, maar vaak kun je in het park op diverse plekken tegen betaling douchen.

De Amerikanen zijn gek op kamperen. Alle nationale parken zijn dan ook voorzien van minimaal één, maar vaak van meerdere campsites. Kamperen in de nationale parken is geweldig leuk en een goedkoop alternatief voor het slapen in een hotel. Reserveren is een must voor de meeste campings en kan via de site van de Nationale Parken. Je gaat daarvoor naar de overkoepelende site van de overheid. Daarop kun je per park zoeken naar  alle beschikbare sites. Het is even wat puzzelen en om te boeken moet je een account aanmaken. Voor het reserveren heb je een creditcard nodig! Wees er snel bij want campings zijn maanden van te voren vol!

Op de bonnefooi kamperen

Als je zoals wij op de bonnefooi reist controleer dan zodra je een datum weet of er nog afzeggingen zijn. Zo kwamen wij 2 nachten op de North Pines campsite in Yosemite. Op de dag zelf kun je zeker nog even controleren of er toevallig plek is vrijgekomen. Dit doe je dan bij het binnenrijden van het park. Zo hadden wij een nacht in Grand Canyon die we deelden met een motorrijder. De plekken zijn zo groot dat delen zeker ook een optie is als je graag in een park slaapt!

First come first serve

Op een aantal campings is er een "first come first serve" campsite systeem. Daar moet je wel snel bij zijn. In Zion sliepen wij 2 nachten op de South Campsite. Daarvoor stonden we vanaf 7 uur 's morgens 2 uur in de rij. Mensen die een plek of 10 achter ons stonden waren te laat. In juli waren wij in Yellowstone en Grand Teton. Daar waren we steeds blij als we 1 nacht konden staan. We reserveerden dan op de dag zelf "iedere afgezegde plek" die we konden krijgen. De campings waren om 7 uur 's morgens al vol. Uitzondering was Mammoth, in het noorden, die pas om een uur of 10 vol was.

#-Kamperen in de staatsparken van Amerika

Hier geldt hetzelfde verhaal als voor de nationale parken. Reserveren is, zeker in de drukke maanden, een must. Of je moet geluk hebben dat er een plek leeg is als je aankomt. De sites zijn ruim, er is keuze uit powered en unpowered en er zijn toiletten. Douches zijn er meestal niet, wel water. De plekken zijn natuurlijk, maar iets minder mooi dan in de nationale parken (vinden wij).

#-Kamperen op een BLM B(ureau) O(f) L(andmanagement) site

BLM sites zijn vaak te vinden rondom de nationale parken. Het is als het ware een soort opvang voor als het in de parken vol is. Ze zijn niet duur, maar hebben ook minder voorzieningen. Zo is er vaak alleen een dump toilet en er is ook niet altijd water. Qua plek zijn de sites vaak wel leuk, dus je levert comfort in maar houdt vaak charme.

BLM sites kun je niet reserveren (tenzij je een deal maakt met een huidige bewoner. Dat is eigenlijk niet de bedoeling maar wordt vaak wel toegestaan) . Het werkt puur op basis van "first come first serve". Ofwel; je rijdt binnen en zoekt een vrije plek. Daarna doe je geld in een speciale enveloppe. Het kaartje met de data en nummerplaat van je auto hang je op de site. Een kwestie van geluk hebben dus en er op tijd bij zijn. In Moab was het beredruk maar wij kwamen aanrijden op zoek naar een plek en er reden net 2 mensen weg, perfecte timing dus!

#-State Forest Campsites

Natuurlijke, eenvoudige campings. Soms met dump toilets en water, soms met gewone toiletten. Ruime plekken tussen de bomen. Qua voorzieningen vergelijkbaar met de campings in de nationale en staatsparken. Reserveren is aan te bevelen op drukke plekken aan de kust maar de meeste sites hebben ook een paar "walk in" plekken. Op iets minder drukke plekken kun je binnenlopen en ter plekke een lege plek uitkiezen en betalen, net als bij de BLM campsites. Tot op heden hebben wij geen goede site kunnen vinden om te reserveren.

Wij reden vaak gewoon binnen en hadden meestal geluk. Aan de kust tussen LA en San Francisco wordt soms bij droog weer het water afgesloten en moet je alles zelf meenemen. Informeer dus goed.

#-KOA campings

Deze campings zijn de grootste keten in Amerika en erg kindgericht. Op de campings vind je veel families en voorzieningen. Er is internet, warme douches en sites met elektra zowel als basic tent sites zonder. Soms is er een zwembad. Wij vonden deze sites eigenlijk te duur voor wat ze ons als stel bieden. Voor gezinnen zijn ze perfect. Douches en wc's zijn beperkt als je ziet hoeveel mensen er vaak op de sites staan.

#-Wilderness of backcountry kamperen in Amerika

In de nationale en staatsparken en National Forests kun je meerdaagse wandelingen maken. Je kampeert dan van de gebaande route. Helaas moet je hier echt heel vroeg voor reserveren. Het is zelfs voor Amerikanen al moeilijk om dit te doen en een permit te krijgen. Wil je een ervaring als deze plan dan al in januari voor de zomer....er zit niets anders op. Wij liepen in de parken vaak delen van deze routes en keerden dan na een aantal uur lopen weer om. Voor een volgende keer zijn we voorbereid en zullen we er snel bij zijn!

NB in  Mount Rainier en Olympic National Park was het makkelijk(er) om last minute aan permits te komen. Ook als er een gebied net open is dan is het nog vaak makkelijker om aan permits te komen.

#-Rv sites

Speciaal voor campers en caravans. Veel langs de doorgaande wegen en niet ingericht op tenten. Douches, wc's en elektra. Op de plekken vaak beton, zand en grind en soms ook wat groen. Wij hebben er met onze tent 1 keer gestaan toen er geen andere kampeer opties waren. Op zich prima om te slapen, maar niet gezellig. Iedereen staat dicht tegen elkaar aan.

#-Free camping, gratis kamperen in Amerika

Als je gratis wilt kamperen in Amerika is dat ook mogelijk, maar het is zoeken naar de juiste plekken. Het wordt soms wel toegestaan maar het is niet echt regel maar meer toeval en een oogje dichtknijpen. Soms in de buurt van een park als er geen andere campings in de buurt zijn of bijvoorbeeld op een parkeerplaats van de Walmart (meestal verboden).




De kampeerplekken

Op een wat voor type camping je ook staat er zijn een paar dingen die standaard hetzelfde zijn als je gaat kamperen in Amerika;
De plekken zijn altijd groot en berekend op meerdere tenten en/of campers en personen. Zelfs een echte grote caravan, camper of RV/mobile home past op praktisch iedere plek al is het soms even wat steken.

Iedere plek heeft een eigen picknick tafel en een ronde metalen BBQ om vuur in te maken. (Neem eigen hout mee want hout sprokkelen is vaak verboden) De tafels zijn niet altijd perfect schoon dus veel mensen nemen een tafelkleed mee.

Als basisvoorziening zijn er in ieder geval zogenoemde "Porties" ofwel losse wc's op de campground zoals je bij ons op festivals ziet. Meestal zijn er meer voorzieningen, maar dit is de echte basis. Controleer goed wat je aantreft voor je kampeert, zeker als je zoals wij met de tent bent en afhankelijk bent van die voorzieningen als wc, douche en stromend water.

Kamperen in Amerika is een familieaangelegenheid

Kamperen in Amerika is echt een familieaangelegenheid, zeker in de zomermaanden wanneer gezinnen of groepen vrienden de overhand hebben op de campings. Door de ruime opzet blijft het over het algemeen toch gezellig druk, maar niet te druk.

kamperen in Amerika Joshua Tree

Geen eten in de tent

Als wij kamperen in Amerika maken we er een gewoonte van om geen eten in onze tent te bewaren. Zo kun je ongewenste bezoekers buiten houden. Dat dit een goed plan is bleek in Zion National Park al. Onze Japanse buurman vertelde met een droevig gezicht dat een eekhoorn een gat in zijn tent had geknaagd om bij het fruit te komen. Dit tot grote hilariteit onder zijn maten. Voor ons was het wel de bevestiging dat we het goed bedacht hadden!

Geen eten op de tafel of in de auto met de deuren open terwijl je weg bent

Als je aan het eten (koken) bent let dan goed op je eten. Er loopt en vliegt van alles rond op de natuurlijke campsites. Voor je het weet zit er een brutale eekhoorn in de auto of hebben vogels je boterhammen of fruit ontdekt. Zo smeerden wij ons lunch pakketje in Yosemite. Terwijl we onze spullen voor de wandeling klaarmaakten had een vogel al een eerste gat gepikt in de broodzak......

Beren op de camping en bearlockers

Ga je in Amerika kamperen dan kom je waarschijnlijk wel op campsites binnen "bearterritory". Hoewel de kans dat je beer van dichtbij ziet een heel stuk kleiner tot nihil is dan dat je andere dieren op de camping of parkeerplaats aantreft moet je ze zeker gebruiken. Al je eten en toilet artikelen zijn aantrekkelijk voor beren. Reden genoeg om in te breken in de tent en soms zelfs in de camper of auto. Zelfs dingen als lippenbalsem, babydoekjes, opberg kratten, of blikken met eten zijn al aanleiding genoeg.

Bearlockers zijn metalen dozen met een slot erop dat voor beren niet te kraken is. Ze zijn ruim genoeg om alles in op te bergen wat je bij je hebt. Hoewel ik het soms best een gedoe vond om continu dingen in de bear box te zetten en hem open en dicht te moeten doen is het toch ook een geruststellende gedachte. Elke kampeerplek heeft een eigen bearbox.

Bearboxes op parkeerplaatsen in Amerika

In Yosemite, waar beren leven die niet altijd meer mensenschuw zijn, is het overdag optioneel maar is het 's nachts verplicht om de box te gebruiken. (En er staan boetes op als je dit niet doet!) Ook tijdens langere wandelingen deden wij ons eten in een bearbox. Er staan er altijd genoeg bij de parkeerplaatsen. Je deelt ze dan met andere wandelaars.In Yellowstone, Grand Teton of gebieden waar beren voorkomen mag je de spullen ook in je auto bewaren, maar niet onbeheerd op de campsite of in je tent op elk tijdstip van de dag!

Nb als er kans is op beren dan wordt er altijd gewaarschuwd! Let goed op de borden als je wandelt of bij de ingang van een park of camping. Zo blijft kamperen in Amerika veilig!

tmp_13065-20160619_105155_resized136321716

Wat kost dat nu zo'n nachtje kamperen in Amerika?

Wij betaalden prijzen van tussen de 15  en 25 USD op een eenvoudige site van de BLM of een National Forest en tussen de 12 en  26 USD voor een plek in een Nationaal Park. Als je in Californië kampeert moet je per park nog een extra prijs voor de toegang betalen, meestal 10 USD per dag. In de Nationale Parken betaal je het entreegeld voor het park ( klein overzicht bij Amerika the Beautiful pas).

Onze duurste campsites waren de KOA campings waar we tussen de 35 en 50 dollar kwijt waren. Als er elektra op de camping is en je kiest voor zo'n powered site dan betaal je tussen de 10 en 15 USD meer per nacht.
In San Diego kozen we ervoor om in een hotel te slapen omdat de campsite zo duur (en druk) was dat een lekkere hotelkamer met zwembad en ontbijt maar 10 USD meer was!

Amerika the Beautiful pas

Als je van plan bent om in meerdere nationale parken te komen dan is het al snel voordelig om de Amerika the Beautiful pas aan te schaffen. Voor 80 USD kun je met deze pas een heel jaar  na aankoop in alle NATIONALE parken komen en ook in sommige "National Trust Lands". De pas geeft toegang voor een auto en alle inzittenden of maximaal 4 volwassenen, voor maximaal 7 dagen achter elkaar.

Om je een idee te geven wat toegangsprijzen van een paar parken die wij bezochten. Death Valley: 20, Zion: 25, Bryce: 30, Arches:25, Grand Canyon:30, Yosemite: 30, Yellowstone 30 en Joshua Tree 20 USD.
NB: De pas moet ondertekend worden en je moet bij het inrijden de pas en je ID laten zien. Hij is dus niet overdraagbaar.

Meer informatie over de pas vind je hier!

Meenemen van huis of kopen?

Als je nog dingen aan wilt schaffen die je voor het kamperen in Amerika nodig hebt dan raad ik je zeker aan om ze in Amerika zelf te kopen. Voor spullen als slaapzakken of een tent betaal je een stuk minder (tot de helft van de prijs) dan in Nederland of België. Winkels als Walmart, Rei en Target zijn een prima plek om te shoppen voor een prima prijs. Voor kleinere dingen die je alleen tijdens de reis gebruikt kun je goed terecht bij één van de vele dollarshops. Aan het eind van de reis kun je die spullen met een gerust hart achterlaten.
Als je een camper huurt moet je vaak nog dingen als linnengoed en handdoeken bij huren. Soms is het voordeliger om dingen van huis mee te nemen of goedkoop aan te schaffen en aan het eind achter te laten.

Na afloop van de reis.....

kun je spullen die je hebt gekocht of niet mee naar huis wilt nemen en die nog fatsoenlijk genoeg zijn doneren aan een charity shop. Wij eindigden in Las Vegas en lieten daar onze tent, opbergdozen, gasstel en kookgerei achter bij de Goodwill shop. In de winkel worden de spullen verkocht en het geld gaat naar goede lokale doelen. Zo krijgen onze spullen een goed tweede leven en wordt het geld goed gebruikt.  Dubbel fijn toch?

Basisbenodigdheden  voor kamperen in Amerika(voor de tent)

Een aantal dingen die je wat ons betreft (naast de gebruikelijke dingen) nodig hebt als je met de auto en tent gaat kamperen in Amerika.

  • Een set goede slaapzakken. In de woestijn ( Death Valley/Joshua Tree) en bergen (Grand Canyon, Bryce, Yosemite) zijn de nachten best fris. Een slaapzak die je warm houdt tot rond het vriespunt is aan te bevelen.
    Een koelbox. Waar de nachten koud zijn zijn de dagen vaak heet en in een koelbox kun je alles prima koel houden. IJsblokken koop je op heel veel plekken voor een dollar of 5 voor een grote zak. Als je net als wij af en toe een hotel pakt, kun je bijvullen uit de ijsmachine.
    Een afwasteiltje of emmer. Afwassen doe je vaak verplicht bij de eigen site.

Grand Canyon National Park camping

Ik heb geprobeerd dit overzicht over kamperen in Amerika zo uitgebreid mogelijk te maken. Mocht je toch nog dingen missen of nog aanvullingen hebben dan hoor ik het graag!

Veel plezier met het kamperen in Amerika, het is geweldig!

  • Wil je meer weten over de nationale parken van Amerika? Lees dan zeker eens mijn ultieme gids over de nationale parken.
  • Ben je op zoek naar nog meer Amerikaanse inspiratie? Klik dan zeker door naar de pagina met al mijn blogs over de Verenigde Staten.
  • Ben je nog op zoek naar een handige reisgids voor Amerika? Dit zijn mijn tips.
  • Geplaatst in kamperen, Noord-Amerika, UNESCO Werelderfgoed, Verenigde Staten.

    22 reacties

    1. Ik vind het echt geweldig om te zien waar jullie je tentje overal hebben neergezet de afgelopen tijd. Goed dat jullie je spullen die je “over” had achteraf gedoneerd hebben, zo krijgen ze nog een goede bestemming. Wat een superuitgebreide en informatieve post dit verder, en kamperen in Amerika is helemaal niet zo duur als ik dacht.

      • Ik ben altijd heel erg van het consuminderen, dus spullen doneren doe ik geregeld. Wij hadden ook gedacht dat het kamperen duurder was dan we nu betaalden,dat was dus mooi meegenomen. Zeker als je het afzet tegen de hotelprijzen op de wat meer toeristische plekken, in de steden en in de weekenden om maar niet te spreken over feestdagen of vakantiemaand juli. Die waren vaak schandalig.

      • Wij hebben inderdaad ook naar de camper gekeken, maar dat werd echt te duur voor die 3 maanden. Als we een kortere reis maken gaan we zeker weer kijken. We kwamen genoeg mensen tegen die voor een langere reis hun eigen busje lieten verschepen,dat was goedkoper dan een camper huren.

    2. Ik zeg altijd dat kamperen totaal niet mijn ding is.. Maar eigenlijk heb ik helemaal geen ‘recht’ om dat te zeggen, want -behalve in de tuin- heb ik nog nooit gekampeerd, hihi. Zoals jullie hebben gedaan lijkt me wel een hele leuke ervaring.. Wie weet gaan we toch nog eens kamperen!

      • De wereld is één grote tuin! Enne, kinderen vinden kamperen ook geweldig is mijn ervaring. In Amerika (of bijvoorbeeld Australië) kamperen is geweldig, zo veel ruimte, zo veel natuur!

    3. Ik vind kamperen in Amerika super! Niet alleen vanwege de natuur, maar ook omdat iedereen het doet. RV uit de schuur en gaan met die banaan! Niet met z’n allen op de witte plastic tuinstoel op het veld, maar lekker actief de buitenlucht in … wat mij betreft, zou ik elke dag kamperen als het op Amerikaanse wijze kon in Nederland!

      • Australiërs en Amerikanen vragen ons tijdens de reizen regelmatig hoe het kamperen in Europa is, nou, anders ….. Ik ben gek op die vrijheid en ruimte in deze landen en dat ervaar je het best als je buiten bent en kampeert, echt genieten!

    4. Kamperen met een tent lijkt me erg leuk in Amerika. Ik heb toentertijd wel een aantal keer geslapen op een KOA camping (in een houten huisje), maar de sanitaire voorzieningen waren inderdaad soms beperkt. Een camper lijkt me ook erg gaaf maar die zijn wel belachelijk groot (en duur). Ik kan me herinneren dat het net kleine vrachtwagens waren 😉 .

      • Het bizarre met campers is dat een grote vaak goedkoper is dan een kleine, dus als je er één huurt neem je al snel een groter exemplaar. Bizar toch, als je er over nadenkt? Het is trouwens met eten ook zo, hoe groter het formaat ( of hoe meer stuks je koopt), hoe goedkoper in verhouding. Ach ja. Het is Amerika hè, size matters!

      • Ik vond het ook best wel spannend,vooral als ik ‘s nachts naar het toilet moest. Kamperen in de Amerikaanse parken is echt geweldig en ik kan het je zeker aanraden. Als je het spannend vindt kan een camper misschien ook dé oplossing zijn?

    5. Van t weekend was ik een paar nachten kamperen met de kids. Amerika ontdekken met kinderen, man en tent is een droom. Leuk om jouw tips en tricks te lezen. Ik las dat je bij walmart online je boodschappenkar kan vullen en je kan dit dan afhalen bij de balie! Ideaal na een lange nachtvlucht, hoef je niet de hele winkel door.

      • Ah, dat is goed van de Walmart, een goede tip! Wij slapen na een lange vlucht meestal een paar dagen in een hotel om te wennen aan het tijdsverschil en dan zijn die boodschappen nog niet nodig, maar als je gelijk door gaat is het een prima idee.

    6. Wat een fijn blog om te lezen ! Wij gaan komende zomer naar Amerika om daar weer te gaan kamperen. In de vorige eeuw met zn tweetjes en nu dan met onze twee tienerzonen. Wij hadden toen ook alles gekocht in Amerika en daar achter gelaten bij een vriend van een vriend van een vriend :-). Maar ik noteer de Goodwill shop ! Goed idee ! Ben nog wel op zoek naar een leuke camping vlak bij LA. En dan niet eentje voor RV’s.. we zijn echte tentkampeerders en hechten aan wat ruimte en natuur..
      Heb je een suggestie ??
      Alvast bedankt !
      Vriendelijke groeten !

      • Fijn dat je veel aan mijn blog hebt gehad Ingrid. In LA zelf kan ik je helaas geen camping aanbevelen omdat we daar 2 nachten een hotel hebben genomen. Campings in de steden vonden wij relatief duur in vergelijking met hotels. Daarom kozen we in de steden vaak voor een paar dagen luxe en comfort om daarna ons tentje weer in te duiken.

    7. Ohh heerlijk artikel. Ik ben nu flink aan het inlezen/boeken en vind je artikel erg nuttig. Ik ga wat websites bij langs. Ik ben wat bang voor beren, maar ja als je die bearboxes gebruikt en je de waarschuwing serieus neemt moet het goedkomen I guess!

    8. Hoi Ivonne,
      In september ga ik met mijn vriend 3 weken rond rijden door West-Amerika (start in Phoenix, eindigen in Los Angeles).
      We wilden eigenlijk graag een (kleine) camper huren, maar dat blijkt stiekem enorm duur te zijn.
      Nu is het plan om een auto te huren, en dan daar kampeerspullen te kopen zodat we toch in de parken kunnen kamperen.

      Ik vroeg me af hoe het zit met eetgelegenheden in de buurt van campsites?
      Is er overal makkelijk wat te vinden, of kunnen we beter ook een gasstelletje etc kopen?

      En qua type auto, is een suv noodzakelijk of is het met alle kampeerspullen en je eigen bagage ook goed te doen met een wat kleinere, ‘normale’ auto?

      • Ik kan je zeker aanbevelen om een eigen gasstel te kopen. Wij hadden een klein gasstel met 2 pitten en een los tankje.Ze verkopen deze en andere types bij zaken als de Walmart of Target. Daar vind je ook dingen als eenvoudige pannen en dergelijke. In Phoenix vind je ze vast allemaal.

        In de parken is er vaak wel een winkel, maar die heeft een klein aanbod en is erg duur. Ook de restaurants (als er één zit) zijn duurder dan normaal. Bovendien zit je niet overal dichtbij zodat je dan weer moet rijden om te gaan eten. Het gasstel geeft je alle vrijheid. Buiten de nationale parken vind je in Amerika veel restaurants, maar soms moet je er even voor rijden.Zo stonden wij in Moab op camping Big Bend aan de rivier (Aanrader!), ongeveer 16 kilometer van het dorp af.

        Wij hadden een gewone auto en geen SUV. Het paste makkelijk. Het scheelt al enorm dat je geen tafel en stoelen mee hoeft te nemen.

        Ik hoop dat zo voldoende informatie hebt anders hoor ik het graag. Alvast veel plezier met de verdere voorbereiding.Je hebt een mooie reis voor de boeg!

        Groetjes, Ivonne

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *