Monteverde

Wandelen in het nevelwoud bij Monteverde.

Het wandelen in de toppen van het regenwoud is een fantastisch concept. In Monteverde kun je tussen de boomkruinen van het nevelwoud wandelen  en dat gaan we doen. Vanuit ons kleine hotel zijn we vanmorgen vroeg met de taxi afgezet en genieten nu van deze bijzondere kijk van bovenaf.De wandeling die we doen is niet zo lang en gaat over een gemakkelijk pad dat ons deels over de bodem en deels door de toppen van de bomen voert.

monteverde3

 

Het mooiste uitzicht heb je vanaf de diverse hangbruggen.  Als lange groene wegen voeren ze ons door de hoogste regionen van het nevelwoud. Vandaag is het niet zo nevelig en het uitzicht is spectaculair. Zo ver je kunt kijken zijn er boomkruinen te zien. Hun takken zijn behangen met epifyten en mossen en geven het bos een bijzondere sfeer. Onder ons zien we de kruinen van manshoge varens en andere mooie struiken. Het is stil en we horen het geritsel van vogels en zien vlindertjes fladderen.

 

 

Tussen de takken verscholen zit een paartje van dé nationale vogel van Costa Rica; de quetzal. Hun kopjes met een soort verwarde haardos look zijn zo schattig. Het mannetje heeft een zeer fraaie en lange staart waar menig vogel jaloers op zal zijn. Daar kun je de aandacht wel mee trekken!

Quetzal

De dieren van Monteverde.

Een paar dagen geleden spraken we in de bus twee biologen die ons enthousiast vertelden dat we precies in de juiste tijd hier zijn om Bellbirds te kunnen zien en vooral horen. Als we het geluid de eerste keer horen weten we gelijk wat ze bedoelen. Het lage klokachtige geluid is heel karakteristiek en draagt ver over de toppen. Met zijn grappige lange snor is de Bellbird ook nog eens een leuke verschijning.

Twee neusbeertjes (Coati’s) kijken ons vanuit een boomtop aan. Tot nu toe hebben we ze alleen op de grond gezien dus dat we ze hier zo hoog in de boom aantreffen is een verrassing.

 

Het Santa Elena Cloud forest

Na een uur of twee zijn we uitgekeken en besluiten nog door te lopen naar het iets verderop gelegen Santa Elena Cloud Forest Reserve. Het wordt steeds mistiger naarmate we hoger komen en hier kun je goed zien dat het een echt nevelwoud is. De grond onder onze voeten is  vochtig, overal zijn boomstronken die helemaal groen zijn van het mos en mooie bruine varenknoppen staan op het punt open te gaan. Onder de hogere bomen vind je veel boomvarens met hun lange stammen.

Af en toe horen we een bekend gebrom. Kleine kolibrietjes zijn op zoek naar nectar in de bloemen. Ze lijken wel op kleine helikoptertjes en ik ril van plezier als ze vlakbij mijn hoofd langskomen. Dit  is denk ik wel één van mijn favoriete vogelsoorten; zo mooi, zo kleurrijk en zo verbazingwekkend snel. Stil hangend bij de bloemen, de vleugeltjes gaan vliegensvlug op en neer, zie je een heel lang en dun tongetje uit de sierlijke snavel tevoorschijn komen.

monteverdekolibri2

Na nog een paar uur hebben we genoeg gewandeld en gaan terug naar de ingang van het vorige park waar we genieten van een lekker drankje. Vervolgens brengt het pendelbusje ons weer terug naar het dorp.

 

Handig om te weten:

  • Startpunt: bij Monteverde en Santa Elena zijn diverse prachtige bossen te bekijken met elk een geheel eigen sfeer. Wij bezochten:
  • -Reserva Biologica Monte Verde
  • -Selvature park
  • -Santa Elena Cloud Forest Reserve
  • -Curi Cancha Reserve
  • Bijzonder: Overal kun je goed kolibries bekijken bij de speciaal opgehangen bakjes met suikerwater. (Niet doen bij Selvatura, daar moet je extra betalen)
  • Bij het Monteverde reserva zagen we ook veel brulapen.
  • Niveau: Allemaal gemakkelijke wandelingen. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
  • Hoe: Ieder park is gemakkelijk te bereiken met de bus of taxi. In het dorp vind je voldoende informatie. Kaartjes koop je bij de ingang.
  • Let op: Voor ieder park moet je apart toegang betalen (10 US dollar in 2014)

 kolibri Monteverde

Monteverde

Wil je meer weten over onze reis door dit prachtige land? Klik dan zeker even door naar mijn Cost Rica pagina!

Ben je op zoek naar nog meer mooie wandelingen? Klik dan eens door naar mijn wandelpagina!

Geplaatst in backpacken, Costa Rica, Midden-Amerika, wandelen, Wandelen buiten Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *