Cerro Chato

Pittige hike in Costa Rica; De Cerro Chato

Tijdens onze reis door Costa Rica maakten we diverse wandelingen. De meest pittige was die naar de kraterrand van de Cerro Chato. Niet vanwege de afstand, maar door het stijgingspercentage en het pad waarop je loopt. Een hike die niet voor iedereen is, maar wel erg bijzonder. Wandel je met ons mee?

 

Een slapende vulkaan

De Cerro Chato is het kleine zusje van de beroemde Arenal vulkaan en ligt in het noordwesten van Costa Rica. Terwijl de Arenal nog gevaarlijk is en kan uitbarsten is de Cerro Chato slapend. De laatste uitbarsting was ongeveer 3.500 jaar geleden en men verwacht geen nieuwe uitbarstingen. In het midden van de vulkaan vind je een prachtig meer waar je op uit kunt uitkijken vanaf de kraterrand. Daal af in de krater en je kunt er zelfs in zwemmen, de perfecte beloning na een pittige klim.. 

 

De Cerro Chato is niet voor iedereen

Als je aan deze wandeling wilt beginnen vraag je dan even goed af of je het aan gaat kunnen. Niet alleen is er een pittige klim (en later dus ook weer een pittige afdaling) maar het pad is moeilijk. Het eerste deel is nog prima te doen en redelijk vlak. Kom je eenmaal aan de bodem van de vulkaan zelf dan wordt het pad ongelijk, met (grote) gaten,  steil en als het een beetje nat is ook super glibberig. Ben je in goede conditie en houd je van een leuke uitdaging? Dan is de hike naar de top van de Cerro Chato echt iets voor jou!

 

Het startpunt van de wandeling

In de Lonely Planet lezen we over een mooie wandeling naar de Cerro Chato. De kans om een keer een krater te beklimmen want de Arenal op gaan is niet toegestaan. Helaas is het omschreven startpunt van de wandeling niet helemaal duidelijk dus we vragen het na bij het hotel. Zij adviseren ons om ons met een taxi af te laten zetten bij de parkeerplaats achter de Green Lagoon Lodge aan de westkant van het dorp. Tien minuten en 5 dollar later stappen we uit.

Er is niet echt een uitgezet pad, maar wel een soort uitgesleten route. Het eerste deel van de wandeling gaat over de velden langzaam aan naar boven. Onderweg genieten we van prachtig uitzicht op de omringende omgeving. In de verte worden de bomen  regelmatig opgeslokt door spannende mistflarden. Aan het eind van de weides komen we bij een afscheiding van prikkeldraad. Hier wijst een bordje met een dikke pijl ons de weg.

hiking Cerro Chato Costa Rica

 

Cerro Chato

 

hike Cherro Chato

 

Cerro Chato

 

 

Een pittige klim

Niet lang daarna gaat het pad de jungle in en vrijwel direct gaan we steil omhoog. En wat voor pad is het. We maken grote stappen en trekken ons op aan boomwortels en takken. Om ons heen brommen de kleine vleugeltjes van snelle kolibries. Al vrij snel trekken we een laagje kleding uit want het is flink puffen. Het tempo is langzaam. We moeten goed uitkijken waar we onze voeten neerzetten om niet weg te glijden, in een diep gat te stappen of ergens over te struikelen. Een vreemde loopvogel schiet al krijsend het pad over en laat ons schrikken. Af en toe komen we andere wandelaars tegen die naar beneden komen en we vragen ons af waarom zij allemaal een regenjas aanhebben.

Cerro Chato wandeling

 

Cerro Chato

 

Cerro Chato Costa Rica

 

Cerro Chato

 

In de wolken

Niet lang daarna ontrafelen we het mysterie als het pad langzaam aan in de laaghangende wolken verdwijnt. Even later trekken we de regenjassen aan en vervolgen we onze weg naar boven. We hopen dat we boven op de rand boven de wolken uit stijgen, maar helaas blijkt dat niet te gaan lukken. De mooie blik op het meer in de krater blijft uit en een afdaling in de krater lijkt ons ook niet echt wijs in deze dikke witte laag. We eten ons boterhammetje op en lopen nog een klein stuk over de kraterrand.  Boven op de rand verzamelen zich steeds meer wandelaars. Helaas weten de wolken niet van wijken en uiteindelijk besluiten we weer naar beneden te gaan.

mist Cerro Chato

 

Weer in de open vlakte.

Het natte deel van de route is niet makkelijk en we moeten goed uitkijken dat we niet wegglijden op de gladde, modderige bodem. Eenmaal uit het bos gaan de regenjassen uit en is de temperatuur heerlijk. We gaan nog even lekker zitten en drinken wat terwijl we over het dal uitkijken. Daarna wandelen we in een rustig tempo weer terug naar de parkeerplaats. Ondanks de ontbrekende blik in de krater en een duik in het meer was het toch een bijzondere wandeling. Zo één die je laat voelen wie er nu de baas is op de wereld, de natuur of de mens....En een lekkere oefening voor de beenspieren bovendien!

Cerro Chato

 

Cerro Chato

Cerro Chato

 

Handig om te weten over de wandeling naar de Cherro Chato

 • Je kunt de klim naar de krater op 2 plekken beginnen.
 • Wij startten vlakbij het dorp La Fortuna en wandelden naar de top en terug. Dit is ongeveer 6 kilometer.
 • De andere startplek is bij de Arenal Observatory Lodge dat dichter bij het meer ligt. Als je aan deze kant begint ben je in het officiële park en dan betaal je een entree van USD 10. De route is dan iets langer
 • Er zijn pendelbusjes die je vanuit het dorp naar de Arenal Observatory Lodge brengen. Dit is goedkoper dan met de taxi. Vraag even na bij je hotel.
 • Het is mogelijk om de route onder begeleiding van een gids te lopen.
 • Ook is het mogelijk om de route van A naar B te lopen en dan terug te gaan met een taxi of taxibusje.
 • Goede wandelschoenen én conditie zijn een absolute must voor deze wandeling.
 • Als het regent is deze wandeling niet aan te bevelen. Wij merkten nu al dat het pad erg glad werd in de natte laaghangende wolken.

 

 

#NB; Terwijl ik wat research deed voor nieuw blog over onze route door Costa Rica kwam ik een bericht tegen dat deze wandeling sinds juli 2017  soms afgesloten is. Mocht je hem zelf willen gaan lopen informeer dan goed voor je op pad gaat! Er zijn nog genoeg andere mooie dingen te doen in de regio, dus mocht het onverhoopt zo zijn dan hoef je je zeker niet te vervelen!

 

Wil je weten wat onze volledige route was door Costa Rica? Klik dan even door naar het uitgebreide blog.

Of kijk even op mijn speciale wandelpagina voor nog meer fijne wandelingen.

 

 

 

Geplaatst in Costa Rica, Midden-Amerika, wandelen, Wandelen buiten Europa.

2 reacties

 1. Dank voor dit interessante artikel! Ik lees hierin dat de Arenal nog wel gevaarlijk is. In hoeverre is dit het geval? Ik zou Arenal/Fortuna namelijk heel graag willen bezoeken.

  • Het gebied rondom de vulkaan Arenal en la Fortuna is prachtig en er zijn genoeg wandelmogelijkheden. Hoewel je misschien niet overal kunt wandelen is de regio absoluut de moeite van een bezoek waard. Informeer ter plekke nog wel even wat de mogelijkheden zijn, situaties kunnen altijd veranderen. (Of misschien van te voren een hotel benaderen als je het meer op safe wilt spelen). De jeep en boottocht over het meer vanaf Monte Verde vonden wij ook de moeite waard evenals een bezoek aan één van de hotspings. Veel plezier in het mooie Costa Rica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *