Kustwandeling bij Bahia Drake, Costa Rica

Ben je weleens verliefd geworden op een plek die je tijdens één van je reizen bezocht? Wij waren vorig jaar op het Osa schiereiland in de zuidwestelijke punt van Costa Rica en wat was het er geweldig mooi. Een ruige kustlijn vol palmen en rotsen, aangespoeld hout, kleine strandjes, bijzonder wildlife en niet te veel toeristen. Echt een fantastische plek voor liefhebbers van ongerepte natuur. We maakten er een geweldige kustwandeling, wandel je met me mee?

Ik verblijf in een huisje in Bahia Drake (Drake Bay) en wil nooit meer weg uit mijn heerlijke hangmat waar ik de zee hoor ruisen en uitzicht  heb op de baai beneden me.

kustwandeling Costa Rica

Wandelen door het paradijs

Vanaf de baai loopt een kustpad die je helemaal in het  Corcovado NP brengt en vanwaar je zelfs het park nog verder in kunt trekken.. Het is makkelijk te belopen en volgt de kustlijn. De totale lengte van het pad is 11 kilometer (enkele afstand) maar je kunt er gemakkelijk een deel van lopen en dan weer teruglopen, of terugvaren met een boot (Vanaf bepaalde plekken). De verschillende bestemmingen langs het pad staan goed aangegeven dus verdwalen kun je zeker niet. Een heerlijke relaxte kustwandeling die je net zo kunt invullen als je zelf wilt.

kustwandeling Costa Rica

Meeting the locals

Als het eerste licht zich laat zien lopen we naar de baai en beginnen onze kustwandeling. We gaan wel zien hoe ver we komen is het plan voor vandaag. Geen haast op deze mooie plek. Het duurt niet lang of we komen een groep kapucijner aapjes tegen. Ze foerageren in de bomen boven ons en er valt van alles naar beneden. Zolang we rustig blijven kijken komen ze redelijk dichtbij en kijken ons nieuwsgierig aan.

kustwandeling Costa Rica Capucijneraap
We passeren diverse kleine strandjes en na een uurtje lopen gaan we op één ervan ontbijten. Er ligt een grote boomstam die prima als bankje dienst doet. Vandaag hebben we een nieuwe vriend gemaakt; een lieve bruine hond die de hele route met ons meeloopt. Als wij zitten gaat hij prinsheerlijk liggen om weer op te staan als we verder lopen. Grappig, het lijkt wel of ieder stel wandelaars dat we tegenkomen haar eigen hondenvriendje heeft.

kustwandelingCR2

Op zoek naar walvissen.

Iets verder op de route is er alweer een prachtig strandje met veel mooie rotsen. Op het water zien we een boot met veel vlaggetjes aan de lijnen. Nieuwsgierig kijkt Frank door de verrekijker. De boot blijkt een vissersboot te zijn en de vlaggetjes zijn allemaal verschillende vogels die wachten op een stukje vis of afval. We speuren de zee nog even verder af want je kunt rond deze tijd nog nét walvissen zien. Het rustige water is een kraamkamer voor bultruggen die hier  in de wintermaanden met hun kalveren een paar maanden blijven voor ze verder noordwaarts trekken. Helaas, geen geluk vandaag.

kustpadCR5

kustwandeling Costa Rica

 

De Rio Claro

Als we een aardige tijd gelopen hebben komen we bij de Rio Claro rivier, die landinwaarts stroomt. Het is laag tij dus de schoenen gaan uit en we steken gemakkelijk over. Als het hier hoog tij is moet je soms even wachten maar dat is ook geen straf want er is hier alweer een heerlijk strand. Aan de overkant van de rivier vinden we ineens diverse koppen die van kokosnoten gemaakt zijn. Het is het terrein van Clavito. Hij organiseert kanotours de rivier op die eindigen met een dipje in een waterval en gaat net met een groep op pad. Nu het laag water is is het makkelijk landinwaarts varen.

kustwandelingcostarica6

 

Rustpunt langs de kustwandeling

Wij lopen nog een klein stukje verder tot San Josesito beach. Daar gaan we lunchen, snorkelen en kunnen we eventueel een lift regelen bij één van de bootjes die hier aanleggen op hun snorkeltrip.  Voor ons is dit het eindpunt van de wandeling. Als je wilt kun je nog kilometers verder lopen zelfs tot in het Corcovado National Park, maar wij vinden dit genoeg voor vandaag. Het park zullen we later apart bezoeken.

We hebben nog tijd genoeg dus we besluiten terug te wandelen. Dat blijkt een goede keuze want op de terugweg zien we nog diverse van de prachtige rode papegaaien, de Scarlet Macaws die zich tegoed doen aan de rijpe amandelen.

kustwandeling Costa Rica.1jpg

 

Om een uur of vier zijn we terug in Bahia Drake en genietend van een koud drankje zien we de zon ondergaan. Heerlijke dag gehad!

 

Handig om te weten:

 • Startpunt: Het eind van de baai bij Bahia Drake
 • Niveau: Licht, geen bijzondere conditie of wandelschoenen nodig en goed aangegeven. Net zo lang te maken als je zelf wilt.
 • Als je niet heen en terug wilt wandelen kun je proberen een lift per boot te regelen of een boot te betalen (kosten wisselend) die je op komt halen op San Josesito Beach.
 • Bijzonder: Wildlife, rustige strandjes.
 • Walvissen spotten kan hier ongeveer tussen december en maart (wisselt per jaar) en dolfijnen kun je het hele jaar door spotten.
 • let op: Zelf eten en drinken meenemen want er zijn geen restaurantjes buiten het dorp.

kustpadCR4

Ben jij weleens in dit stukje paradijs geweest? Was je net zo onder de indruk als wij het waren?

Zoek je nog meer leuke wandelingen neem dan vooral ook eens een kijkje op mijn wandelpagina! Hier vind je de leukste routes in Nederland, Europa en buiten Europa.

Wil je meer weten over het natuur paradijs Costa Rica? Klik dan even door naar mijn Costa Rica pagina!

Geplaatst in Costa Rica, kustwandeling, Midden-Amerika, wandelen, Wandelen buiten Europa.

19 reacties

  • Echt een aanrader, ik vond het één van de mooiste plekken van Costa Rica. Helaas mag je Corcovado alleen nog maar met gids in, maar dat is geen reden om het te laten. echt doen!

  • Als je doodshoofdaapjes van dichtbij wilt zien is Costa Rica “the place to be”! We maken inderdaad hele mooie reizen en ik geniet er elke keer met volle teugen van. Ik kan het wel van de daken schreeuwen; Costa Rica is zo mooi!

 1. Wow wat een prachtige foto’s en een mooie tocht! Costa Rica staat zeker op de wishlist,en jouw superenthousiaste reacties op bovenstaande comments maken me nog nieuwsgieriger naar dit land:-)

  • Ik vind Costa Rica prachtig, maar dit deel heeft echt mijn hart gestolen. De aapjes zijn zo schattig, één van de leuke dingen die je zomaar tegenkomt tijdens je reis door het land.

 2. Wat llijkt costa rica me prachtig! Zo kleurrijk, ik kan me goed voorstellen dat dit echt een droombestemming voor je was! Wandelen maakt de beleving soms ook nog eens extra fijn. Zo zie je toch verschillende dingen, maar kun je het wel echt beleven! Ik zou deze wandeling graag eens maken, de dieren zien, het strand, de vegetatie. Ik vind het allemaal mooi om te zien!

  • Ik vind het altijd heerlijk om te wandelen dan neem je alles altijd het best in je op. Fietsen is ook een grote hobby van me als ik op reis ben. In Costa Rica fietsten we een paar dagen aan de oostkust, lekker rustig en niet te heuvelachtig, heerlijk! Onze grootste “vangst”aan die kant was de moeder luiaard met jong (mijn foto van de maand oktober 2014)

 3. Ik word constant verliefd op mooie plekken! Vaak pas achteraf thuis, als ik door mijn foto’s aan het bladeren ben, denk ik “wwooowwww, dat was gaaf” en dan bedenk ik me, dat ik eigenlijk gewoon nog een keer terug wil. Costa Rica lijkt me echt een heerlijke bestemming!

  • Costa Rica heeft ook veel plekken waar je goed kunt wandelen (zoals op deze plek door het Corcovado NP of een vulkaan beklimmen) of een tocht met de kano kunt maken, voor jullie dus ook genoeg actiefs te doen! Heerlijk land en goed toegankelijk zonder dat het té druk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *