De mooiste nationale parken van Costa Rica

Twee keer was ik in Costa Rica en beide keren was ik onder de indruk van de prachtige natuur in het land. Mistige nevelwouden, slapende vulkanen, ongerepte strandjes, regenwoud en bijzonder wildlife als tapirs, kolibries, dolfijnen en felgekleurde gifkikkers vormen de ingrediënten voor een reis door dit paradijselijk land. Om je te helpen een keuze te maken uit al dat natuurgeweld geef ik je in dit blog mijn tips voor de mooiste nationale parken van Costa Rica, stuk voor stuk pareltjes die je zeker in je route op moet nemen!

 

De mooiste nationale parken van Costa Rica.

Corcovado National Park, de topper van de nationale parken van Costa Rica

Mijn favoriet van de nationale parken van Costa Rica ligt op het paradijselijke Osa Peninsula in het zuidwesten van het land. National Geographic noemde het park "the most biologically intense place on Earth in terms of biodiversity". Iedere bezoeker die Corcovado aandoet kan er zeker van zijn dat hij een overvloed van bijzondere dieren te zien krijgt in de meest ongerepte omgeving. Wij stonden één nacht met ons tentje bij het rangerstation van La Sirena. Alleen op die ene avond zagen we vanuit de luie stoel al 4 soorten apen aan ons voorbij trekken, overvliegende papegaaien én een tapir die met haar jong de grasvlakte overstak.

Corcovado leent zich uitstekend om te wandelen en via de diverse wandeltracks  kun je het grote gebied te voet verkennen. Loop over één van de ruige stranden en rust even uit bij één van de rivieren die het park doorkruisen. Voor de echte fanatieke wandelaar zijn er ook pittige meerdaagse wandelingen te maken. Wij boekten een tripje vanuit Bahia Drake maar het park is ook vanaf de oostkant te bereiken via Puerto Jimenez.

Meer informatie over het Corcovado National Park vind je in mijn uitgebreide blog.

nationale parken van Costa Rica Corcovado

nationale parken van Costa Rica Corcovado6

scarlet macaw
Arenal Volcano National Park

Costa Rica kent diverse vulkanische regio's en de plek waar je makkelijk een (slapende) vulkaan van (redelijk) dichtbij kunt bekijken is in het Arenal Vulcano National Park. Sinds het jaar 2010 zijn er geen uitbarstingen meer geweest van deze jongste en actiefste vulkaan van het land, maar veiligheid staat nog altijd voorop. Informeer altijd even voordat je het gebied intrekt en houd je aan de regels voor het bezoeken van de vulkaan. Het dorp La Fortuna is je uitvalsbasis en je bereikt het via het water van het grote meer (wij deden dit vanaf Monte Verde) of over land. Prachtige dichte bossen met varens, laaghangende bewolking, bijzondere bloemen, gestolde lavastromen, wildlife en heetwaterbronnen vormen de ingrediënten van een bezoek aan dit gebied.

Wij wandelden in het gebied van de hoofdkrater maar beklommen ook de Cerro Chato, een bijzondere en uitdagende wandeling naar de top van een tweede krater. Helaas was het boven bewolkt en konden we niet in de krater zelf kijken, maar al met al was het een geweldige wandeling die ik je zeker kan aanbevelen. Ook relaxten we een dag in één van de heetwaterbronnen. Houd er rekening mee dat Arenal één van de natste regio's van het land is.

nationale parken van Costa Rica Arenal

nationale parken van Costa Rica Arenal2

nationale parken van Costa Rica Arenal6

nationale parken van Costa Rica Arenal5

nationale parken van Costa Rica Arenal4

Manuel Antonio National Park

Ik heb even getwijfeld of ik Manuel Antonio in het programma op zou nemen. Op een eerdere reis vond ik het een geweldig park maar inmiddels is het één van de meest bezochte plekken van Costa Rica. Vanuit de hoofdstad San José is het slechts een korte rit met de auto of de bus naar Quepos,aan de rand van het park, en daardoor een geliefd uitstapje voor lokalen zowel als toeristen. En ja, het is er druk maar als je 's morgens op tijd vertrekt dan kun je nog in alle stilte genieten van het park. Of maak een wandeling en klim naar Punta Catedral (100m) en geniet van mooie uitzichten terwijl je door het regenwoud wandelt. De meeste toeristen blijven op de stranden, dus ook in deze hoek van het park is het rustig.

Het mooist aan Manuel Antonio zijn de ongerepte stranden die direct aan het regenwoud grenzen. Het park is ook fenomenaal als het gaat om het spotten van wildlife; leguanen,kikkers, schildpadden, diverse soorten vogels en de wat meer brutale capucijneraapjes en wasbeertjes zijn dieren die je standaard ziet maar je hebt ook zeker kans op het zien van de schattige doodshoofdaapjes. Ik heb enorme lol gehad om een tweetal wasbeertjes die een groep nietsvermoedende dames in het oog hadden. Terwijl zij lagen te zonnen graaiden kleine beren handjes in de tassen en keken uitgebreid of er wat lekkers te halen was. Let dus wel op je spullen, zeker als je op het grote strand gaat liggen!

nationale parken van Costa Rica Manuel Antonio2

nationale parken van Costa Rica Manuel Antonio3

nationale parken van Costa Rica Manuel Antonio1

nationale parken van Costa Rica Manuel Antonio

Tortuguero National Park

Eén van mijn favorieten is het aan de noordoostkust gelegen Tortuguero National Park. Dit waterrijke park bereik je deels over land en het laatste deel van de tocht gaat over water. Terwijl je met de boot steeds verder het park invaart kijk je je ogen uit; apen slingeren door de bomen die de kanalen omringen, vogels vliegen over en als je geluk hebt zie je al je eerste krokodil of Jesus Christ Lizzard(Baselisk) over het water lopen! De beste manier om het park te bekijken is vanaf de boot maar je kunt er ook prima door de jungle wandelen. Reken dan wel op de nodige zweetdruppels in deze vochtige omgeving, maar het is prachtig!

Waar je ook bent overal kun je genieten van de geweldige natuur en het vele wildlife. Zo zagen wij in onze eiegn hoteltuin al kleine vleermuisjes, veel vogels en felgekleurde gifkikkertjes. De hoofdattractie van het park zijn de nestelende schildpadden en als je in het juiste seizoen komt kun je schildpadden eieren zien leggen of nesten uit zien komen. Maar liefst drie soorten schildpadden kiezen de stranden van Tortuguero als hun nestelgebied en ik kan je zeker aanbevelen om een tocht met een ranger te maken. Wij waren er aan de rand van het broedseizoen (februari) en zagen een nestje uitkomen, zo lief. Echt zo'n ervaring die je nooooooit meer vergeet!

nationale parken van Costa Rica Tortuguero

Gandoca Manzanillo National Wildlife Refuge

Nog geen 7 kilometer onder Puetro Viejo, tegen de Panamese grens aan, vind je dit ongerepte park aan de oostkust van het land. Met een variatie aan jungle, koraalriffen, lagunes en moerasland is er voor ieder wat te beleven en dat in alle rust want veel toeristen vind je hier niet. Zet voet op de met palmbomen omringde verlaten strandjes, wandel door de bossen en ga op zoek naar luiaards, gifkikkers, apen en schildpadden (in het seizoen). Tel daarbij op de Caribische vibe van de omgeving dan kan het wat mij betreft niet meer op.

Het leuke van het park is dat je er gratis naar binnen kunt, iets dat je op niet veel andere plekken meer tegenkomt. Vanuit San José bereik je het gebied makkelijk en goedkoop met de bus en in de regio vind je ook het Cahuita NP dat zeker ook een bezoek waard is.

nationale parken van Costa Rica Gandoca Manzanillol

nationale parken van Costa Rica Gandoca Manzanillo1

luiaard en jong

Monteverde Reserva (en omgeving!)

In het noordwesten van Costa Rica vind je het bergrijke gebied rondom de dorpjes Monteverde en Santa Elena, bekend om de groene nevelwouden en bijzondere flora en fauna. Het is geweldig om door de bosrijke stukken van de regio te lopen, alles van bovenaf te bekijken op één van de speciale hangbruggen of aan een zippline over het woud te zweven.

Het gebied is vooral geweldig voor het spotten van kolibries die tijdens de wandelingen als kleine helikopters over je hoofd zoeven. Mocht je dit te snel vinden gaan dan kun je de kolibries ook op diverse plekken wat beter bekijken als ze komen snoepen van de neergehangen bakjes met suikerwater. Naast kolibries zagen we in de wouden van Monteverde ook neusbeertjes, brulapen, de beroemde Quetzal en veel andere vogels en vlinders.

Wil je nog wat meer lezen over  mijn indrukken in de prachtige omgeving van Monteverde klik dan even door naar mijn eerdere post.

nationale parken van Costa Rica Monteverde

nationale parken van Costa Rica Monteverde3

nationale parken van Costa Rica Monteverde4

nationale parken van Costa Rica Monteverde5

Costa Rica is echt een must do voor de liefhebbers van natuur en wildlife. Wat zijn jouw favoriete nationale parken van Costa Rica?

Wil je meer lezen over dit geweldige land kijk dan zeker eens op mijn Costa Rica pagina!

Geplaatst in Costa Rica, Midden-Amerika.

22 reacties

 1. Jeetje zeg wat mooi! Zou voor ons als echte natuur en dierenliefhebbers echt wat zijn. Nu wonen we best dichtbij Costa Rica dus als we eens een weekje hebben zou ik best wel gewoon eens zo’n park willen gaan bezoeken.

 2. Wauw die foto van die kolibrie is echt mooi! Heel leuk dat je ook een nestje hebt zien uitkomen in Tortuguero NP. Ik heb zelf vrijwilligerswerk voor zeeschildpadden en bescherming van de eieren gedaan in Costa Rica en het bleef keer op keer geweldig om die waggelende lichaampjes over het strand naar de zee te zien kruipen! Viel het jou trouwens ook op dat Arenal bijna altijd wordt omringd door wolken, maar zodra de top van de vulkaan te zien is alle Tico’s met een klapstoeltje langs de weg gaan zitten om van het uitzicht te genieten? ;p

  • Haha, grappig van de Tico’s bij Arenal, ik zie ze al helemaal zitten. (Zelf niet gezien dus) Ik wil zelf nog heel graag een tweede keer een nestje schildpadden uit zien komen, het was zo’n geweldige ervaring!

 3. Deze post doet mij weer terugdenken aan een wens die ik jaren geleden had, ik wilde zo graag naar Costa Rica maar het is er destijds niet van gekomen. Nu ik de foto’s zie begrijp ik weer waarom. Het is er zo kleurrijk en er zijn zoveel prachtige dieren te bewonderen. Je foto’s zijn echt geweldig mooi!

 4. Mooie foto’s, er komen veel herinneringen boven! (Wij zijn er ook een keer geweest, lang geleden) Tortuguero, Monteverde en Manuel Antonio vond ik erg gaaf. Maar ook het vulkanische park Rincon de la Vieja is mij erg bijgebleven. Al is het alleen maar omdat ze bij de B&B in the middle of nowhere een varken geslacht hadden en we dat ‘s ochtends zagen hangen, vlak voor het ontbijt…

  • Voor mij staat Rincon voor de mugjes die ons te grazen namen en ervoor zorgden dat er 2 mensen totaal bedekt waren met rode bultjes die een week bleven jeuken;).

 5. Jeetje, bij iedere post die ik langs zie komen van Costa Rica overtuig je me meer dat ik dit land met eigen ogen wil zien. Doe je goed, je werkt niet stiekem bij het Costa Ricaans verkeersbureau? 😉 Zoveel kleur en zoveel natuur, overweldigend gewoon!

  • Haha, ik zou het best wel overwegen als ze me een baan aanboden, lokale vertegenwoordiger van het Costaricaans verkeersbureau! Ik vind Costa Rica een prachtig land, dus dat zou geen straf zijn.

 6. Ik hoor hele wisselende verhalen over Costa Rica, de een vindt het geweldig, de ander vindt het over-rated. Ik ben helaas nog nooit in Centraal Amerika geweest dus het moet er maar eens van komen. Het is mij wel duidelijk dat Costa Rica een paradijsje is wat natuurschoon betreft na het zien van jouw foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *