Wandeling van Manly naar Spit Bridge

Wandeling van Manly naar Spit Bridge, Sydney

Tijdens onze eerste reis door Australië waren we 2 dagen in Sydney. Dit is natuurlijk veel te kort om deze fijne stad eer aan te doen. Toen we voor de 2e keer naar Australië teruggingen besloten we gelijk om minstens een week in Sydney te blijven. We verkenden deze keer meer van de buitenwijken van de stad en wandelden op diverse plekken. Vandaag neem ik je mee op onze wandeling van Manly naar Spit Bridge.

 

De wandeling van Manly naar Spit Bridge, het startpunt

In het centrum van Sydney (Circular Quay) stappen we op de Ferry en kijken onze ogen uit tijdens de boottocht. Je ziet nu pas echt goed dat Sydney in een grote baai gebouwd is. We volgen de kustlijn op weg naar Manly en het centrum wordt steeds kleiner. Even is het opletten als we door de flinke golfslag van de branding heen moeten. Er wordt gewaarschuwd om ons goed vast te houden. Dan gaat er een toeter en maken we een redelijk scherpe draai. Spannend, maar leuk!

Na ongeveer 25 minuten komen we aan op de pier van de Ferry in Manly. Het startpunt van de wandeling van Manly naar Spit Bridge. We lopen even binnen bij de Tourist Information voor de laatste info. Daarna drinken we een lekkere kop koffie in één van de strandtentjes, vullen onze waterflesjes bij en gaan op pad.

 

 

 

 

Langs de baai

Het eerste deel van wandeling van Manly naar Spit Bridge brengt ons via de buitenwijken van Manly naar een steeds rustiger wordende baai. Grote landhuizen staan tot bijna aan het water en bootjes dobberen op de golven. We fantaseren dat we hier zelf een huisje hebben, hoe fijn zou het zijn om hier je dagen door te brengen! Al snel laten we de bebouwing achter ons en is er alleen nog maar natuur. Het is niet druk op de route en daardoor heerlijk wandelen. De route is goed bewegwijzerd dus verdwalen kun je zeker niet.

 

Uitkijkpunten en rotspaden

Al snel klimmen we een klein stukje omhoog en genieten van het mooie uitzicht over de baai. De route slingert zich via bruggetjes en rotspaden door een klein stukje bos dat ons aan regenwoud doet denken. Een klein watervalletje stroomt van de rotsen het strand op en het zonlicht wordt gefilterd door de overhangende takken. We zijn nog niet eens zo lang op pad en het is al zo ontzettend genieten.

 

Strandjes

Het leuke van de wandeling van Manly naar Spit Bridge is de combo van de natuur met een aantal strandjes. Genoeg leuke plekjes voor een picknick lunch of om even in het water te duiken. Wij springen er even in om het onderwater leven door onze snorkelbrillen te bekijken. Niet te lang, want het water is best wel fris zo eind april. Daarna drogen we lekker op in het zonnetje terwijl we onze broodjes opeten. Niet verkeerd hoor zo'n zondag!

 

Het hoogste punt van de route.

De  wandeling brengt ons naar een deel van het Sydney Harbour National Park. We klimmen naar het hoogste punt van de route, Dobroyd Head, en genieten van de prachtige vergezichten over de hele baai. Het is een makkelijke klim die voor iedere wandelaar prima te doen is. Iets verderop is er nog een speciaal uitkijkpunt bij de vuurtoren van Grotto Point, maar wij vinden het uitzicht langs dit hele deel geweldig. Dit deel van de route is één van de groenste. We lopen over kleine rotspaadjes door een klein stukje regenwoud.

 

 

 

 

 

 

Weer richting de bewoonde wereld

Dan komt er al snel een eind aan onze wandeling van Manly naar Spit Bridge. We steken het water over via de Spitbridge in het plaatsje Mosman en pakken de bus terug naar het centrum van de stad. Het is even uitzoeken welke bus we moeten hebben en ook even geduld hebben, maar uiteindelijk zijn we weer aan het startpunt van de wandeling. We genieten na tijdens een lekker diner in één van de restaurantjes en rijden helemaal voldaan met de bus naar ons appartementje terug. Eind aan een prima dag in de buitenwijken van Sydney.

Handig om te weten

 • De totale afstand van de wandeling van Manly naar Spit Bridge is ongeveer 10 kilometer. Alle tijd om te genieten onderweg.
 • Startpunt van de wandeling is Manly. Een levendige buitenwijk van Sydney, zeker in het weekend en op zonnige dagen.
 • De route is goed bewegwijzerd en makkelijk te volgen.
 • Vind je het leuk om meer info te hebben haal dan het gratis routeboekje op bij de Tourist Information (VVV) in Manly.
 • Houd je van snorkelen of zwemmen neem dan zeker je spullen mee. Op diverse plaatsen kom je langs leuke kleine strandjes.
 • Je bereikt Manly makkelijk met de Ferry vanuit het centrum. Meer info vind je hier.
 • Als je een Opal Card gebruikt dan reis je op zondag de hele dag voor maximaal 2,5 AUD, tel uit je winst! Je kunt er zowel mee op de ferry als op de bus terug naar de stad.
 • Aan het eind van de wandeling loop je over de Spit Bridge naar de andere kant van het water. Daar vind je vrijwel direct de bussen. Er zijn meerdere lijnen die naar het centrum gaan, afhankelijk van de dag van de week. (Info bij de Tourist Information of bij de Chauffeur)
 • Wij liepen de wandeling vanuit Manly, maar je kunt hem natuurlijk ook starten in Mosman.
 • Wandel je tussen mei en november? Houd dan je ogen open voor walvissen als zij langs de kust trekken tijdens de jaarlijkse migratie.

Ben je op zoek naar nog meer leuke dingen die je in Sydney kunt doen? Klik dan even door naar mijn post over (bijna) gratis dingen in Sydney.

Wil je nog meer tips over de leukste plekken in Australië, kijk dan zeker even op mijn Australië pagina!

Zoek je meer wandelinspiratie? Klik dan even door naar mijn speciale wandelpagina!

Geplaatst in Australië, bucketlist, citytrip, kustwandeling, wandelen, Wandelen buiten Europa.

13 reacties

 1. Wat leuk, dit verslag. Ik liep deze route ook tijdens mijn eerste reis naar Australie in 2009……. En het stomme is……….. dat ik aan het einde van de wandeling toen mijn fototoestel ben kwijtgeraakt. Inclusief alle foto’s van deze mooie route dus……. Voor mijn volgende reis naar OZ heb ik deze wandeling al op mijn to-do-list gezet. Dat wordt dus nog een keer genieten en hopelijk kan ik dan wel de herinneringen op beeld meenemen…….!

  • Dat lijkt me echt balen zeg. Ik moet er niet aan denken om al mijn foto’s van een reis kwijt te zijn. Ik had ooit een camera waar wat mis mee was en thuis bleken de foto’s net niet scherp. Ik heb er nog steeds verdriet van. De route is echt geweldig mooi en gevarieerd, dus geen straf om nog eens te lopen.

   • Gelukkig heb ik nog wat herinneringen van deze wandeling in mijn geheugen. De rest van de foto’s had ik gelukkig toen al op een memory-stick gekopieerd. De volgende reis ga ik deze wandeling zeker nog een keer maken. En nee, dat is zeker geen straf!

  • Wij waren heel blij dat we op onze tweede reis meer tijd uit hadden getrokken voor Sydney. Een volgende keer wil ik graag wat meer van Melbourne zien.

 2. Wat leuk om deze wandeling te lezen. Ik heb hem in 1992 gelopen en herinner mij nog altijd dat ik erg verrast was om zo dicht bij een stad zo’n prachtige natuurwandeling te lopen. Ik heb er toen ook enorm van genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *