Motovun, Istrië

Hoogtepunten van Istrië en de Plitvice Meren

Na een week aan het Gardameer besloten we door te rijden naar Kroatië waar we nog een kleine twee weken kampeerden. Veel te kort natuurlijk om alles te zien wat we wilden dus werden er keuzes gemaakt. In ruim een week maakten we een mooie roadtrip langs de hoogtepunten van Istrië en de Plitvice Meren. Dit zijn mijn tips voor een korte vakantie in het noorden van Kroatië.

Rovinj

De onbetwiste parel van de kust is Rovinj en één van de must see hoogtepunten van Istrië. Hoewel het al lang geen onontdekt plekje meer is moet je zeker tijd voor een bezoek uittrekken. De oude stad ligt op een klein schiereiland en bestaat uit een wirwar van smalle straatjes waar de was nog aan de lijnen hangt. Je vindt er de meest prachtige oude panden die in oude stijl zijn opgeknapt en diverse sfeervolle pleintjes. Strijk neer op één van de vele terrasjes en vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan de oude vissershaven. Hier liggen vele tientallen bootjes in het zonnetje te glimmen. Dé perfecte plek om je bezoek aan Rovinj mee af te sluiten.

Rovinj hoogtepunten van Istrië

Rovinj

Het Kamenjak National Park

In het zuidelijkste puntje van Istrië vind je het Kamenjak National Park. Je verkent het gebied het best met de fiets (mountainbike), die je in het plaatsje Prementura op een aantal plekken kunt huren. Zo vermijd je de drukke, saaiere binnenwegen van het park en de bijbehorende parkeerproblemen. Vergeet zeker niet voldoende water, zonnebrand en je zwem en/of snorkelspullen mee te nemen. Overal in het park vind je stranden, hoe zuidelijker je komt hoe rustiger ze zijn. Op enkele stranden vind je kleine beachbarretjes (in het seisoen). Het mooiste deel van het park is het allerzuidelijkste, autovrije, beschermde gedeelte Kap Kamenjak.

Kamenjak

Kamanjak Istrië

Pula

Pula ligt in het zuidelijke puntje van Istrië. Het is de grootste stad van het schiereiland maar heeft de rustige vibe van een middelgrote stad in Nederland. In de stad vind je nog diverse overblijfselen uit het Romeinse tijdperk. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is het oude Amfitheater dat midden in het centrum staat. Klim ook zeker naar het op een hoge heuvel gelegen oude Venetiaanse fort. Vanaf de oude stadswallen die het fort omringen heb je een prachtig uitzicht over de stad aan de rechter, en de haven aan de linkerkant. In Pula zijn er diverse plekken waar je 's avonds een hapje kunt eten. Of geniet op één van de terrasjes, zittend tussen de lokalen, van een lekker biertje, glas wijn of uitstekend kopje koffie.

Amfitheater Pula
Hoogtepunten van Istrië; de bergdorpjes van het binnenland

Het binnenland van Istrië is een verademing vergeleken met de drukkere kust, en op de meeste plekken heerlijk rustig. Op de lijst van hoogtepunten van Istrië mogen één of meer van de fraaie bergdorpjes die het gebied rijk is zeker niet ontbreken. Eén van de bekendste dorpen is Motovun, dat in het noorden van Istrië ligt, maar dit is slechts één van de vele dorpjes (later meer in een apart blog). Vanuit de dorpjes heb je een geweldig mooi uitzicht op het omringende landschap. Met de auto kun je in een dag tijd makkelijk meerdere dorpjes bezoeken en tussendoor het landschap bekijken.

Motovun, Istrië

Motovun Istria

Kroatië

Motovun Istrië

De Plitvice Meren

De prachtige meren van het nationaal park Plitvice Lakes zijn echt het hoogtepunt van een trip door Kroatië en mogen zeker niet op je reis ontbreken. Het park ligt niet al te ver rijden van het oosten van Istrië, en is daardoor ideaal te combineren met het schiereiland.

Woorden schieten tekort om deze bijzondere sprookjeswereld te omschrijven, het is echt iets dat je met eigen ogen moet gaan bekijken. De kleur van de meren is fenomenaal, de sfeer heel bijzonder en met niet veel andere plekken te vergelijken.

Plitvice National Park

Wil je meer weten over dit bijzondere park? Lees hier alles over Plitvice Meren National Park in het aparte blog.

Nog meer hoogtepunten van Istrië

Zoals ik in de inleiding schreef hadden we slechts anderhalve week in Kroatië. Naast Istrië wilde ik ook nog heel graag wat meer van het land zien dus we hielden het bij deze hoogtepunten van Istrië. Daarna reden we nog door naar het iets zuidelijker gelegen Dalmatië om uiteindelijk via de Plitvice Meren weer terug naar Nederland te rijden. Zo veel moois, zo weinig tijd ;).

In een week tijd kun je veel leuke dingen zien in Istrië, maar je kunt er natuurlijk ook gemakkelijk meer tijd doorbrengen. Zo ontdekten wij in het binnenland ook  een netwerk met diverse mooie wandelroutes, iets dat we zeker op onze verlanglijst hebben staan voor een andere keer.

wandelen Istrië

Als je op Istrië bent vind je op het vaste land wel stranden, maar deze bestaan uit rotsen en grind. Iets wat ik persoonlijk best wel vond tegenvallen. Ben je een echte strandliefhebber dan kun je terecht op een aantal van de eilanden voor de kust bij Istrië. Wij kozen er nu voor om dit niet mee te pakken. Die gaan op de lijst met mooie dingen voor een volgende reis!

Heb jij nog aanvullingen voor mij. Wat zijn jouw persoonlijke hoogtepunten van Istrië die je me aan kunt bevelen voor een volgende keer? Ik hoor het graag van je!

 

Als je dit leuk vond dan vind je deze blogs vast ook interessant.

Wandelen in de prachtige bergen van het Paklenica National Park

Twee weken in Kroatië, een fotoblog

 

Geplaatst in Europa, kamperen, Kroatië, Roadtrips, UNESCO Werelderfgoed.

5 reacties

  1. De bergdorpjes, zoals Motovun, waren voor ons ook 2 keer het hoogtepunt. Moet wel zeggen dat ze de 2de keer een stuk minder authentiek aanvoelden, het toerisme gaat wel heel rap in Kroatië. Maar toch, fijne dorpjes en prachtig uitzicht bij velen ervan.

    • Grappig, toen wij in Motovun waren was het er super rustig, dat hadden we niet verwacht. We waren in diverse dorpjes, waaronder kleintjes als Vodnjan. Soms nog in oude staat, half vervallen en nog niet toeristisch. Die pareltjes zijn er absoluut nog.

  2. Wauw, wat is er alleen in het noorden van Kroatië al onwijs veel moois te zien! Ik ben ooit in Istrië geweest, maar toen heb ik helaas niet zoveel gezien & gedaan. Jammer, dus ik moet zeker eens terug! Vasteland combineren met de eilanden lijkt me ook erg tof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *