Stradinski Buk Nationaal Park Krka

De mooiste watervallen van Nationaal Park Krka

Nationaal Park Krka is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Kroatië. Het park bestaat uit een lange rivier, diverse kleinere meren en maar liefst 7 watervallen. Wij gingen een dag op pad in het gebied en bezochten de mooiste watervallen van Nationaal Park Krka 

De wonderlijke wereld van Nationaal Park Krka

Het Nationaal Park Krka is één van de 7 nationale parken van Kroatië en heeft een oppervlakte van iets meer dan 100 km2. Het park wordt doorsneden door de rivier de Krka, die ontspringt aan de voet van het Dinaragebergte. De totale rivier is ongeveer 70 kilometer lang en eindigt in de zee vlakbij de plaats Šibenik. De watervallen van Nationaal Park Krka bestaan uit kalkstenen terrassen. Zeker net na zware regenval in het binnenland stoomt het water met flinke kracht naar beneden en zijn de watervallen krachtig.

In de rivier en bijbehorende meren vind je maar liefst 18 soorten vissen. Langs het water vind je moerasland en stukken vol met riet. Zij zorgen voor een ideaal leefgebied voor diverse vogelsoorten, reptielen en amfibieën. In het park leven ook diverse soorten vleermuizen, deze zagen wij zelf helaas niet. Wel zagen we een kleine slang die aan de rand van het water tussen de planten verstopt zat.

Krka nationaal park

2 weken in Kroatië

Plitvice meren of de watervallen van Nationaal Park Krka?

Er zijn veel mensen die beweren dat als je Plitvice hebt bezocht je Nationaal park Krka niet meer hoeft te zien, en dat het saai is. Persoonlijk ben ik het daar  absoluut niet mee eens en heb van beide gebieden enorm genoten. Als je écht niet meer tijd hebt dan voor 1 van de 2, breng dan een bezoek aan Plitvice. Dit park is adembenemend en sprookjesachtig mooi.

Heb je iets meer tijd, of ben je net als wij een echte natuurliefhebber dan moet je zelf ook zeker de meren en watervallen van Nationaal Park Krka  gaan bekijken. Naast het feit dat Krka echt enorm mooi is wordt het ook minder bezocht. Iets dat in de drukke zomermaanden een groot voordeel kan zijn. Bovendien mag je in Nationaal Park Krka  op meerdere plekken zwemmen en in Plitvice mag dat niet.

Wil je meer lezen over de Plitvice meren? Klik dan even door naar het uitgebreide blog vol handige tips.
De ingang van het park en parkeren.

Hoewel het park officieel 6 ingangen heeft komen de meeste bezoekers binnen via de ingang bij de plaatsjes Skradin of Lozovac, Vanuit Šibenik is het ongeveer 12 kilometer rijden naar Lozovac. Hier kun je de auto gratis parkeren op de grote parkeerplaats bij de ingang  en ticketoffice van het park. Daar koop je je toegangskaart en gaat te voet verder het park in. Van april tot oktober is er een gratis pendelbus die je tot aan de Skradinski Buk waterval brengt.

Vind je het leuk om het park met de boot binnen te gaan dan rijdt je door tot Skradin, waar de gratis boot ( van april tot november) je naar Lozovac brengt. Ook in Skradin kun je gratis parkeren op de parkeerplaats van het park, maar dit vergt wel enig zoekwerk. Toen wij er doorreden werden we echt overal aangehouden door mannen die ons met borden en driftig gebaren naar een parkeerplaats wilden dirigeren. Let goed op; op al deze plekken betaal je voor het parkeren en dat is dus niet nodig!

Het park is ook open in de wintermaanden maar dan is er geen bus of bootservice en zul je dus alles zelf moeten belopen.

Heb je geen auto dan kun je de watervallen van Krka ook met een tour vanuit Split of Zadar bezoeken. Bekijk hier alle tours naar de Krka watervallen.

Een eigen auto of met een huurauto?

Omdat het bezoek aan Krka voor ons onderdeel uitmaakte van een langere vakantie hadden wij onze eigen auto ter beschikking. Kom je met het vliegtuig of wil je liever niet zelf helemaal naar Kroatië rijden dan is het ook mogelijk om een auto te huren. Via Sunny Cars huur je in Kroatië al.een auto vanaf €22 euro per dag all-in.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen voor het huren van een auto in Kroatië

De mooiste Krka watervallen:

In het Nationaal Park Krka stikt het van de mooie watervallen. Dit zijn de mooiste, en meest bezochte van de 7 watervallen.

1-Stradinski Buk.

De grootste en meest bezochte waterval van het park. Zeker na heftige regenval is de waterval indrukwekkend en stroomt het water met grof geweld naar beneden. Een makkelijk begaanbare, uitgezette wandelroute brengt je langs de mooiste plekken. Vanaf de ingang bij  Lozovac is het een kleine kilometer lopen naar de waterval, vanaf Skradin een kleine 4 kilometer. helaas mag je tegenwoordig niet meer zwemmen bij Skradinski Buk. Best jammer, maar we snappen het wel. Ook zijn er oude watermolens te bezoeken.

Krka Nationaal Park watervallen

Krka Nationaal Park

Krka Nationaal park

2- Roški Slap

Iets meer stroomopwaarts liggen de watervallen van Roški Slap. Deze watervallen zijn zeker niet minder indrukwekkend dan die van Stradinski Buk, maar wel een stuk rustiger. Een mooie wandeling brengt je over vlonders en paden langs brede, zacht kabbelende watervallen en meren vol vis,  libellen en kikkers. Als je wilt kun je omhoog klimmen en genieten van een geweldig uitzicht over de rivier en de watervallen. Vanaf Roški Slap is er een educatief pad dat 8,5 kilometer lang is en een heel groot deel langs de rivier loopt. Omdat het super heet was toen wij er waren liepen wij die niet, maar hij schijnt de moeite waard te zijn.

Je bereikt Roški Slap  met de boot of met de auto (vanaf Skradin)

roski slap krka nationaal park

roski slap krka nationaal park

roski slap krka nationaal park

Krka Nationaal Park

roski slap krka nationaal park

3- Manojlovac Slap

Heb je nog meer tijd trek dan nog dieper het park in en bezoek de Manojlovac Slap, de hoogste waterval van het park. Je vind deze langs de weg van Knin naar Kistanj. Wij waren slechts 1 dag in het park en bezochten hem niet zelf. Mocht je met de auto die kant uit gaan dan kun je ook nog het fraaie Krka klooster bezoeken. Naast met de eigen auto kun je de waterval ook met de boot vanaf Roški Slap bereiken.

Een boottocht maken in Krka

Vanaf Skradinski Buk kun je diverse boottochten maken. Kaartjes koop je bij de ingang van het park of iets verderop als je vlakbij de waterval bent. De kortste tocht (2 uur)  brengt je naar het kleine Visovac eiland waar je ook een klooster vindt. Je kunt ook kiezen om  tot de verderop gelegen waterval van Roški Slap te varen met een korte stop op Visovac ( totaal 3,5 uur). De laatste tour brengt je van Roški Slap naar 2 forten die nog verder stroomopwaarts liggen.  Er zijn weinig mensen die ervoor kiezen om een boottocht te maken. Kaartjes zijn niet goedkoop en je moet er de tijd voor uittrekken/hebben.

Wij reden zelf met de auto vanuit Lovozac via Skradin naar Roski Slap waar we het gebied verder te voet verkenden.

Zwemmen in het Nationaal Park Krka, onze tip!

Zwemmen bij de watervallen van Krka is helaas op veel plekken niet meer mogelijk. Dit is in ieder geval zo bij grootste waterval van het park, de Stradinski Buk.  Als je wilt is er iets verder van de watervallen nog wel een rustig(er) plekje te vinden aan het grotere meer bij de watervallen.

Ben je niet zo'n fan van drukte dan heb ik een super tip voor je. Als je met de auto van Skradin naar Roski Slap rijdt dan kun je halverwege rechtsaf een kleine weg inslaan naar een breder deel van de rivier. Niet alleen zie je er in de verte het Visovac eiland liggen, maar er is ook nog geen mens te bekennen. Wel vissen, kikkers en vogels en veel rust. Toen wij er waren (in juni) was er één ander stel in het meertje te vinden. Heerlijk!

zwemmen Krka nationaal park Kroatië

Heerlijk zwemmen hier ver van de drukke watervallen in Krka

De beste tijd om het Nationaal Park Krka te bezoeken

Hoewel je het hele jaar door in het park terecht kunt zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

De zomermaanden zijn heet en het kan druk zijn in het park. Wel rijden er dan bussen en varen er boten zodat je van alle gemakken voorzien bent. De watervallen kunnen iets minder spectaculair zijn, afhankelijk van de regenval.

Het voorjaar en de herfst zijn de mooiste tijd om het park te bezoeken. Het is er minder druk dan in de zomer en tussen april en november kun je nog gebruik maken van bus en boot. De watervallen van Nationaal Park Krka zijn op hun mooist. Ook de hotels en appartementen in en om de Krka watervallen zijn een stuk voordeliger.

In de wintermaanden is het rustig in Krka, maar is er geen vervoer in het park. je bent dus afhankelijk van eigen vervoer of een georganiseerde tocht.

Overnachten bij Nationaal Park Krka; Appartement Hello in Lozovac (9.8)

Zoek je nog een fijne plek om te overnachten? Op nog geen 3 kilometer van de ingang van het park vind je in de plaats Lozovac het heerlijke appartement Hello.  Dit appartement is voorzien van airconditioning, heeft 2 slaapkamers en is geschikt voor maximaal 5 personen. Er is een balkon, goede wifi, een keuken, aparte zithoek en eethoek, badkamer en een flatscreen-tv met satellietzenders. Je boekt het appartement al vanaf €55 per nacht.Vanuit de luchthaven van Split is het 57 kilometer rijden.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Appartement Hello.

Appartement Hello in Lozovac bij de Krka watervallen Kroatië

Handig om te weten over Nationaal Park Krka

 • Nationaal Park Krka is het hele jaar door open. De toegangsprijs is afhankelijk van het seizoen en je leeftijd. Voor volwassenen is de prijs in de winter €7, in het voor en najaar ongeveer €20 en in de zomermaanden €40 (prijzen 2024). Voor kinderen zijn de prijzen lager en kinderen onder de 7 jaar mogen gratis naar binnen.
 • Parkeren bij het park is gratis, trap niet in de misleidende bordjes en mannetjes (bij Skradin).
 • Wil je meer informatie over het park? Klik dan even door naar de eigen pagina.
 • Er zijn georganiseerde tours te boeken naar Nationaal Park Krka. Dit kan bijvoorbeeld vanuit Zadar, Split of Šibenik.
 • Op diverse plekken in het park kun je eten en drinken kopen of even gaan zitten. iets meenemen is dus niet persé nodig.
 • Wandelen in het park is makkelijk en voor iedereen goed te doen.
 • Wil je de drukte in de zomermaanden een beetje ontlopen? Start dan vroeg bij Stradinski Buk en ga daarna verder het park in. Of start pas later op de middag, na 3 uur 's middags is de entree goedkoper!

Nationaal Park Krka

Wij vonden het Nationaal Park Krka echt de moeite van het bezoeken waard en kunnen het aan iedereen aanbevelen. Zou jij het ook op je verlanglijstje zetten?

Wil je nog meer lezen over onze trip in Kroatië? Klik dan door naar de pagina met alle berichten en tips.

Tip: fijne reisgidsen voor je reis door Kroatië:

Geplaatst in Kroatië, wandelen, Wandelen in Europa.

21 reacties

  • Dat is natuurlijk ook de bedoeling. het is echt een mooi land. Je kunt het ook perfect combineren met een bezoek aan een ander land in de regio of met een mooie stop op de heen en terugweg.

 1. Wow, wat ziet het er prachtig uit! Volgens jaar gaan we misschien naar Kroatië (zuidelijker) en dan wil ik dit park zeker bezoeken. Mooie foto’s heb je gemaakt!

 2. “Wij reden zelf met de auto vanuit Lovozac via Skradin naar Roski Slap waar we het gebied verder te voet verkenden.”

  Waar parkeerde jullie de auto en hebben jullie gewandeld?
  Hebben jullie vanaf daar ook de Roski Slap waterval kunnen zien?

  • Hoi Pedro. We reden met de auto naar Roški Slap en parkeerden daar vlak voor de brug. Dit kan niet missen. Onderweg kom je vlak langs het meer. Wil je rustig zwemmen dan is dit dé place to swim. (tegenover het eiland, een korte zijweg, staat in het blog). Jazeker hebben wij gewandeld. De route rondom het lagere deel gaat dwars over en langs het water en we klommen ook omhoog voor een prachtig uitzicht (zie blog onder kopje 2- Roški Slap ). Een prachtig stukje van het park en minder druk dan het deel bij de grotere watervallen.

 3. Even een vraagje, hoe lang kun je in dit park vertoeven, wij dachten aan 2 dagen of zelfs 3, iemand een idee of dat te lang is? wij wandelen graag!

  • Hoi Terence. In 2 dagen kun je veel zien en doen. Persoonlijk zou ik een derde dag niet adviseren maar er valt nog veel meer te wandelen in Kroatië dus vervelen ga je je zeker niet. Fijne vakantie!

 4. Leuk artikel. Wij willen met de boot vanaf Skradin varen maar moeten ook tijden hiervoor reserveren. Omdat wij ook een retour tijd moeten reserveren wil ik graag weten hoe lang de rondwandeling bij deze waterval ongeveer duurt. Kan u dat aangeven?

  • Hoi Paula, ik weet niet of je de wandeling bij Stradinski Buk of Roški Slap bedoelt. Voor beiden kun je rekenen op een uur of 2. Natuurlijk is dat best lastig inschatten voor een andere en hangt het af van je wandeltempo en hoe vaak je stopt om te kijken of bijvoorbeeld het uitkijkpunt te beklimmen. Mocht je het niet erg vinden om wat te relaxen op een leuk plekje kun je natuurlijk ook iets meer tijd uittrekken, er zijn genoeg plekjes bij de watervallen van Kra om even te zitten. Veel plezier straks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *