Wildkamperen in Noorwegen, Zweden en Denemarken. Er zijn veel vragen over en ook veel onduidelijkheden. In dit blog probeer ik je duidelijkheid te geven over het allemansrecht, de regels en onze ervaring met wildkamperen in Noorwegen, Zweden en Denemarken.
Gek op wildkamperen!
Sinds onze reis door Chili en Argentinië zijn wij fan van het wildkamperen. Hier kampeerden we ruim een maand met onze gehuurde camper en vanaf dag 1 waren we verliefd. Op de vrijheid die je hebt tijdens het wildkamperen en de omringende natuur. Fenomenaal. Vaak vinden we deze plekjes (een stuk) leuker dan die op de camping en ook een pak rustiger.
Sinds we ons eigen camperbus hebben zijn we altijd op zoek naar de leukste plekjes waar je mag wildkamperen. Ook tijdens onze reis door Noorwegen, Zweden en Denemarken probeerden we zo veel mogelijk vrij te staan. Wildkamperen in Noorwegen en Zweden (en Finland) is toegestaan en geregeld via het allemansrecht. Het was even zoeken maar uiteindelijk vonden we weer diverse fantastische plekjes.
Lees ook: wildkamperen in Duitsland, hoe doe je dat?
Wildkamperen in Noorwegen, prachtige plek bij de Alta Canyon
Het allemansrecht in Noorwegen, Zweden en Finland
Het allemansrecht of allemannsretten is een traditioneel recht waarbij je met je tent vrij mag staan in de natuur. Tegenwoordig is dit allemansrecht vastgelegd in de wet. Ga je met de camper naar Noorwegen en Zweden of Finland dan wordt wildkamperen of vrijstaan op veel parkeerplaatsen (in de natuur) gedoogd en soms zelfs officieel toegestaan.
Heb je twijfels of je ergens mag wildkamperen? Kijk dan goed of er borden staan (die het verbieden of juist toestaan). Kijk wat de lokale vakantiegangers doen of vraag het even na. Je mag met de camper niet van de weg af om bijvoorbeeld op een grasveld langs een rivier te staan tenzij er expliciet staat dat het toegestaan is. (Dit hadden wij een keer in Zweden).
Wat houdt het allemansrecht in de praktijk in?
- Je mag wildkamperen in de vrije natuur. Vrije natuur is niet omheind of in cultuur gebracht land zoals strand, bossen, berggebieden en moerassen.
- Ga je wildkamperen? Dan moet je minstens 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde bebouwing.
- Als je meer dan 48 uur op de zelfde plaats wilt verblijven moet je toestemming vragen aan de eigenaar van het land. Dit geldt niet voor erg afgelegen gebieden (in de bergen)
- In de vrije natuur mag je bessen, paddenstoelen en bloemen plukken zonder de natuur te beschadigen.
- Open vuur in de bossen is verboden tussen 15 april tot 15 oktober.
Wildkamperen in Noorwegen en Zweden, onze ervaring
Wij vonden het geweldig om met onze camper te wildkamperen en vrijstaan in Noorwegen en Zweden. Wildkamperen in Noorwegen, Zweden en Finland is via het allemansrecht geregeld. Daardoor kun je op veel plekken bijvoorbeeld je tafel en stoelen buitenzetten wat in de meeste andere landen van Europa vaak niet mag.
Op de drukkere plekken in het Noorse fjorden gebied was het soms nog even zoeken en vaak ook verboden om wild te kamperen met de camper. Daar kozen we ook wat vaker voor een betaalde plek.
Eenmaal uit de drukte op bijvoorbeeld de scenic routes konden we weer volop fijne wildkampeerplekken vinden. Eigenlijk stonden we bijna altijd op een parkeerplaats. Dat klinkt heel saai maar dat valt reuze mee. De meeste plekjes waar we overnachtten waren namelijk midden in de mooie natuur en super rustig.
→Alle verhalen en tips voor Noorwegen vind je op deze pagina.
Wildkamperen in Noorwegen; midden in de mooie natuur
Officiële gratis camperplaatsen
In Noorwegen en Zweden zijn er op veel plekken officiële parkeerplekken waar je met de camper mag overnachten. Zo sliepen wij bijvoorbeeld een nacht bij de Vøringsfossen waterval aan de Scenic Route Hardangervidda. Ideaal om de volgende dag vroeg de waterval te bezoeken voor we weer verder reden.
Officiële gratis camperplek bij Torghatten langs de Kystrikveien
Wildkamperen met de tent
Voor tent kampeerders zijn er minder strenge regels dan voor reizigers met de camper. Zo ontmoetten wij een groepje Franse fietsers die net als wij vanuit het zuiden naar de Noordkaap reden. Zij kampeerden op campings maar ook op kleine grasveldjes en andere natuurlijke plekjes langs de route. Fijn voor als je onderweg bent en niet veel tijd wilt verliezen.
Ga je wandelen? Dan mag je de tent (bijna) overal in de natuur neerzetten. Ideaal!
Speciale hutten om gratis in te kamperen
Zweden is echt een outdoor walhalla. Hier zagen we diverse keren een speciale hut waar fietsers en wandelaars gratis kunnen kamperen. Soms bij een parkeerplaats naast de doorgaande route, een andere keer in de natuur. In deze hutten zijn houten banken om op te liggen en een vuurplaats of houtkachel met hout. Ideaal voor als het weer wat minder is want hier zit je droog en warm.
Speciale voorzieningen voor wildkamperen in Noorwegen en Zweden
Zowel in Noorwegen als in Zweden heb je diverse gratis voorzieningen voor wildkampeerders. Hier kun je je afval kwijt in grote afvalcontainers. Daarnaast kun je er je grijs water afvoeren, je toilet legen en regelmatig ook weer vers drinkwater tappen. Combineer dat met zwemmen in de fjord of rivier en je kunt er weer even tegenaan.
Deze special plekken staan (met een camper) aangegeven op borden langs de doorgaande routes en wij vonden ze ook op Park4Night.
Even zwemmen na de hike naar de Tjeldbergtind op de Lofoten
Wildkamperen in Denemarken
Over wildkamperen in Denemarken kunnen we kort zijn. Dat mag namelijk officieel niet! Toch zijn er, naast officiële campings en camperplaatsen, veel plekken waar je met de camper kunt staan. Zo overnachtten wij bijvoorbeeld op de gratis officiële camperplek aan de rand van de binnenstad van Ribe. En ons camperplekje op het Deense eiland Fur was echt een pareltje.
Op diverse plekken in de natuur maar ook in bijvoorbeeld Kopenhagen vind je speciale natuurshelters. De meeste van deze shelters zijn gratis maar moeten wel gereserveerd worden. De perfecte plek voor wandelaars, fietsers of tijdens een vakantie met de kano.
Ons wildkampeerplekje op het eiland Fur. Hoe mooi wil je het hebben?
Hoe vinden wij onze wildkampeerplekken in Noorwegen en Zweden?
Met ons campertje rijden we meestal elke dag een klein stukje. De rest van de dag gaan we wandelen of bezoeken we een leuk stadje of andere bezienswaardigheid. Voor het vinden van de leukste plekken om te wildkamperen kijken we eerst waar we ongeveer uitkomen. Daarna pakken we de app van Park4Night erbij en gaan we zoeken.De reviews van andere kampeerders helpen ons enorm en ik laat zelf ook regelmatig een comment achter op onze overnachtingsplek.
Na een paar jaar weten we de mooiste plekjes inmiddels goed te vinden. En natuurlijk slaan we de plank weleens mis of is een plek vol of te druk. Of je mag er inmiddels niet meer overnachten, iets dat in Noorwegen en Zweden wat vaker voorkomt de laatste jaren. Dan rijden we gewoon verder en begint de zoektocht opnieuw.
In juni stonden we nog regelmatig alleen op een plekje. In juli en augustus is het een stuk drukker en moet je accepteren dat je de mooiste wild kampeer plekken in Noorwegen en Zweden niet meer voor jezelf hebt.
Handige apps voor het (wild)kamperen
De app van Park4night
Wij ontdekten diverse van onze wild kampeer plekken in Noorwegen, Denemarken en Zweden via de app Park4night. Deze gratis app zet je op je telefoon en werkt alleen als je internet hebt. (Er is ook een eigen internetpagina als je dat fijner vindt).
Op deze app kun je zowel op de kaart zoeken, handig voor als je onderweg bent en een plekje zoekt, als een specifieke plek intypen. Je vindt er diverse soorten overnachtingsmogelijkheden. Van campings en camperplaatsen tot plekken om wild te kamperen. Met reviews van andere gasten zodat je een beter idee krijgt.
Campercontact
Een andere app die kampeerders vaan gebruiken is de app met bijbehorende website van Campercontact. Voor deze app betaal je een paar tientjes per jaar. Onze ervaring is dat hij niet veel meer biedt dan de Park4Night app maar veel mensen hebben ze beide.
Ga je wild kamperen in Noorwegen en Zweden? Volg dan deze ongeschreven regels.
Na diverse trips met de camper kunnen we zeggen dat camperaars over het algemeen plezierige, rustige mensen zijn. Wild kamperen is leuk en goedkoop en geeft een enorm gevoel van vrijheid. Toch zijn er wel enkele ongeschreven regels waar je je beter aan kunt houden.
- Ruim je rommel op en laat niks achter.
- Respecteer je omgeving, de natuur en wildlife.
- Geen harde muziek of andere storende bezigheden.
- Blijf niet te lang op één plek en controleer vooraf goed wat regels van je bestemming zijn.
Heb jij nog tips voor het wildkamperen in Noorwegen en Zweden? Laat ze achter onder dit blog en help anderen met jouw ervaring.
Wij gebruiken met onze camper hoofdzakelijk de betere Park4Night. Meer 4×4 offroad en gratis plekken in alle landen. Park4Night is dan ook met zijn ruim 6 miljoen downloads de beste en grootste in Europa. Voor wandelen moet je OutdoorActive hebben
Wij zijn fan van Park4night en vinden er de mooiste plekjes mee. Vooral de ervaring van anderen vinden we erg plezierig, dat geeft een mooi idee van wat je kunt verwachten op een plek. Onze wandelingen vinden we op heel veel verschillende plekken.
Wij hebben geen camper maar sliepen in Zweden in vindskydd, soort blokhutten aan 1 zijde open. Je slaapt van de grond en vaak is er een vuurplaats voor. Meestal met rooster zodat je er ook op kunt koken/barbecuen. Er is vaak ook een toilet maar niet een die je door kunt trekken. Ook een picknicktafel met bank is vaak aanwezig. Je vind deze hutten met de app sheltermap. Wel een betaalde app maar niet duur.
Dat klinkt ook helemaal geweldig Esther. Wij vonden het geweldig om te zien hoeveel voorzieningen er zijn voor reizigers en recreanten in Zweden.