Overwinteren Spanje camper

Overwinteren in Spanje met de camper? Dit is wat je moet weten!

Overwinteren in Spanje met de camper is al jaren populair. Vooral de zuidelijk gelegen provincies van Spanje, grofweg ten zuiden van Valencia, lenen zich perfect om even aan de Nederlandse winter te ontsnappen. Ben jij ook toe aan een warme winter in Spanje? In dit blog vind je mijn tips en tricks voor overwinteren in Spanje met de camper.

Overwinteren in Spanje

Wij zijn inmiddels meerdere malen met onze camper in de winter naar Spanje en Portugal gereden en het is heerlijk. Het is dé remedie tegen mijn winterdip en ik kom er een stuk energieker en uitgerust van thuis. Zon, blauwe luchten en aangename temperaturen en veel buiten zijn. Veel meer heb je niet nodig. En dan hebben we het nog niet over de mooie bezienswaardigheden, stranden en wandelgebieden, vriendelijke mensen en het lekkere eten. Wij zijn nog lang niet klaar met Spanje. Weg met die wintertenen, kloven in de vingers, grijze luchten en binnen zitten. Hop naar buiten!

Waar is het het warmst in Spanje in de winter?

Ga je voor de warmte dan moet je toch echt in het zuiden van Spanje zijn. De eerste plek waar veel overwinteraars neerstrijken is in de Costa Blanca, de regio rond Benidorm. Het klimaat van deze populaire badplaats wordt als één van de beste van Europa beschouwd. In de winter voelt het er vaak lenteachtig. De nachten zijn fris en de dagtemperatuur is rond de 16 graden met uitschieters naar net boven de 20.

De Costa del Sol rond Malaga is nog nét een beetje warmer dan de Costa Blanca maar het is vaak ook wel net iets regenachtiger. Zelf troffen wij het lekkerste weer en de meeste zonuren in de regio Murcia. En ja, het is waar....alles ziet er anders uit als de zon schijnt!

Sevilla of Malaga. Wat is de leukste stad in Andalusië?

Een zalige 28 graden in Sevilla eind november!

Waar is het in januari en februari het warmst in Spanje?

Januari en februari zijn de koudste maanden van de Spaanse winter. Voor de beste temperaturen ga je in die periode naar de Canarische eilanden. De meeste camperaars zoeken echter het vaste land van Spanje op. Daar zit je in januari en februari het best in de regio rond Malaga en Almeria. Of ga naar Alicante in de Costa Blanca, de regio met de meeste zonuren van Spanje.

Houd er wel rekening mee dat elk winter in Spanje anders kan zijn. Wij hebben dagen van nog geen 10 graden met regen gehad maar ook temperaturen van 28 graden! Gemiddeld genomen is het weer in het zuiden van Spanje in ieder geval een pak warmer en zonniger dan dat in Nederland en België.

Boleto Grande, verlaten strandje in Sierra de la Muela, Cabo Tiñoso y Roldán

Begin februari in Sierra de la Muela, Cabo Tiñoso y Roldán

Waar overwinteren de meeste Nederlanders?

Spanje is de meest populaire bestemming onder overwinteraars met én zonder camper. Naast een goed klimaat heeft Spanje ook een uitstekend wegennetwerk en goede voorzieningen voor camperaars. Daarnaast is er genoeg te doen op sportief én cultureel gebied en ligt de gezondheidszorg op een goed niveau.

Populaire regio's om te overwinteren in Spanje met de camper

Tijdens onze reizen verkenden we diverse Spaanse regio's met de camper. We troffen de meeste Nederlandse overwinteraars in de Costa Blanca, de regio rond Benidorm en Altea. Ook aan de Costa del Sol, de kuststreek rond Malaga overwinteren veel Nederlanders.

Zelf zijn we gek op de Provincie Murcia. Ook deze streek is populair bij overwinteraars. Met meer dan 300 dagen zon per jaar is het een ideale plek om te ontsnappen aan de koude winter in Nederland (en België, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Duitsland 😉 ). Daarnaast is er enorm veel moois te ontdekken.

→In dit uitgebreide blog lees je al onze tips voor de mooiste bezienswaardigheden van Murcia.

Mooie wandeling Murcia, Barrancos de Gebas

Wandelen in de Barrancos de Gebas, Murcia

Hoe lang mag ik overwinteren in Spanje?

De meeste mensen die wij tegenkwamen overwinteren tussen de 2 en 4 maanden in Spanje. Met de camper, in een eigen woning of in een gehuurd huis of appartement.

Hoe lang je officieel mag overwinteren in Spanje is bepaald door regels. Officieel moet je bij een onafgebroken verblijf langer dan 3 maanden je registreren bij de gemeente waar je al die maanden verblijft. Wie langer dan 183 dagen in een kalenderjaar in Spanje verblijft, wordt als resident of ingezetene beschouwd. Een regel waar de doorsnee overwinteraar normaal gesproken niet mee te maken krijgt. In de praktijk kennen wij niemand die in Spanje overwintert en zich heeft geregistreerd.

Fijne reisgids voor je reis naar Spanje:

Overwinteren in Spanje: campings en camperplaatsen

De meeste mensen overwinteren in Spanje met de camper op een officiële camping of camperplaats. Hier heb je voor  rond de €600 tot €800 een maand een eigen plek met elektra. Deze plekken variëren van rond de 60 tot een dikke 100 m2. Andere camperaars staan vrij of combineren wildkamperen met een nachtje op de camping.

In de wintermaanden zijn veel campings in Spanje gesloten en daardoor is er eigenlijk te weinig plek voor al die overwinteraars. Wil je graag de hele winter op een camping of camperplaats staan? Zelf zou ik dan echt ruim van te voren een plek te boeken. Veel overwinteraars boeken een jaar van te voren al hun plek voor de volgende winter.

Op de bonnefooi reizen

Reis je net als wij graag op de bonnefooi dan moet je het hebben van de kruimeltjes. Met onze kleinere camper van nog geen 6 meter stonden we al een aantal keer op plekken die voor de meeste campers te kort zijn. Voor ons prima voor een nachtje bijtanken.

Waarom op de camping overwinteren?

Met je camper of caravan heb je op de camping de meeste voorzieningen. Naast meerdere douches en toiletten en afwasgelegenheid is er een campingwinkel en een receptie die excursies regelt. Meestal is er een gezellig barretje en soms een zwembad of tennisbanen. Ook is er meer plek voor gezamenlijke activiteiten als yoga, petanque of fitness om maar wat te noemen.

Op de campings zijn de plekken vaak wat groter dan die van de camperplaats en er is meer groen hoewel ik dat nog steeds erg weinig vind. Op de meeste campings kun je ook je water afvoeren en tappen en zijn er wasmachines en drogers.

camping Playa de Mazarron bij Bolnuevo

Ruime plekken op camping Playa de Mazarron bij Bolnuevo (reserveren aanbevolen!)

Op de camperplaats

De voorzieningen op de camperplaatsen in Spanje zijn vaak wat minder dan die op de camping. Zelf vind ik de sanitaire voorzieningen wat schaars en ook de gemeenschappelijke ruimtes zijn minder dan op de camping. Daarnaast zijn de plekken vaak wat kleiner.

De wat beter voorziene camperplaats heeft een gezellig barretje en/of zwembad, wasmachine en droger of gemeenschappelijke waslijnen. Niks mis mee voor een paar dagen maar om er te overwinteren moet je mij niet bellen. Dat geldt trouwens ook voor een hele winter op de camping in Spanje, dan huur ik liever een leuk appartementje.

Overwinteren in Spanje camperplaats Área Natur Playamuchavista bij Alicante

Área Natur Playamuchavista, één van onze favoriete camperplaatsen bij Alicante (snel vol!)

 

Vrij staan met de camper in Spanje

Wij zijn gek op leuke plekjes om te kunnen wildkamperen met de camper. Veel leuker dan op de camping waar je vaak best wel opgepropt staat en geen natuur om je heen hebt.

De laatste jaren is het een beetje uit de hand gelopen met het aantal wildkampeerders in Spanje en niet iedereen houdt zich aan de ongeschreven regels. Daarom is er sinds 2024 in Spanje een nieuwe wet. Daarin staat dat je in je auto (of camper) mag overnachten maar geen kampeergedrag mag vertonen. Dus geen tafels en stoelen buiten, de was uithangen, blokken onder je wielen en ga zo maar door. En natuurlijk loos en tap je op de officiële plekken en neem je je afval mee.

Overwinteren in Spanje camper Murcia

Prachtig plekje aan de kust om een nachtje vrij te staan in Murcia

Waar mag je niet wildkamperen in Spanje?

Waar je niet mag vrijstaan is in natuurgebieden/natuurparken in Spanje en op plekken waar verbodsborden staan. In de winter wordt er op sommige plekken (buiten de natuurgebieden) een oogje dichtgeknepen. Camperaars zorgen in de winter namelijk voor wat reuring op plekken waar de Spanjaarden alleen in de weekenden en schoolvakanties komen. Zelf pakken wij geregeld een terrasje. We tanken, draaien een wasje en doen boodschappen bij de lokale supermarkt... van die dagelijkse dingen waardoor de kleine dorpjes van kunnen blijven draaien in de winter. Allebei blij.

Drankje doen in Torre del Mar, overwinteren in Spanje

Drankje doen en hapje eten aan het strand van Torre del Mar

Overwinteren in Spanje, sociale contacten en activiteiten....

Of je nu van rust houdt of van reuring dan zit je in Spanje altijd goed. Tijdens onze reizen had ik regelmatig gesprekken met overwinteraars die vaak al jaren in Spanje komen. "Ik ben zelfs nog actiever in Spanje dan in Nederland"  is een kreet die ik al regelmatig heb gehoord. Er zijn ook speciale Nederlandse en Belgische verenigingen die gezellige uitjes organiseren voor hun leden.

Zo kun je in Spanje lekker tennissen en padellen, wandelen en fietsen, kaarten, wijnproeven en meedoen aan andere social events. Puzzelritten, rommelmarkten, excursies, etentjes en boekclubs. Ook rond de Nederlandse feestdagen is er vaak van alles te doen. Koningsdag activiteiten met vrijmarkt, sinterklaas en kerstactiviteiten. En dat alles gewoon Nederlandstalig, best wel lekker soms.

→Nieuwsgierig? Op deze pagina van Spanje Vandaag vind je een overzicht van Nederlandse clubs en verenigingen.

Wandelen in de wintermaanden in Spanje

Wij zijn gek op wandelen en dat kun je in de wintermaanden in Spanje perfect doen. Vaak in T-shirt en soms met een dun truitje aan. Op veel plekken in het zuiden van Spanje is het in de zomer te heet om te wandelen dus grijp je kans. Het zuiden van Spanje heeft een fantastische kustlijn en diverse regionale en nationale parken. Ook de woestijn is erg mooi om te wandelen.

Elk jaar als we overwinteren in Spanje kiezen we weer nieuwe wandelroutes uit. Een aantal mooie wandelingen die we maakten en die ik heb uitgeschreven in blogs zijn die bij Los Cahorros, El Torcal en de Tabernas woestijn in Andalusië, Sierra de Bérnia bij Benidorm en Penyal Dífac bij Calpe.

Tussen de karst rotsen van El Torcal Andalusië

Wandelen in El Torcal

Op één vaste plek overwinteren met de camper in Spanje

Hoewel wij er al een aantal keer over gedacht hebben om langere tijd op één plek te overwinteren zijn wij er nog niet toe gekomen. Elke keer blijkt dat we toch liever gewoon rondrijden en ons laten lijden door het weer en wat er te zien en doen is. De totale vrijheid, dat is voor ons toch het ultieme camperen.

Mochten we wel op één plek overwinteren met de camper in Spanje dan geven we de voorkeur aan de Costa Blanca rond Benidorm en Alicante, de regio rond Malaga en de regio Murcia. De eerste 2 regio's hebben de meeste voorzieningen (die ook open zijn in de winter) en een groot aantal Nederlandse overwinteraars en expats. In de regio Murcia vind je wat minder voorzieningen en Nederlanders maar wel veel ruimte, bijzondere natuur, lekker weer en typisch Spaanse stadjes.




Douchen tijdens het overwinteren met de camper

Ik volg veel camperaars tijdens hun reizen en het is leuk om te zien hoe zij hun eigen pad kiezen. Waar ik echter niet of nauwelijks over lees is over het douchen tijdens het camperen als je niet op een camping of camperplaats staat. Omdat het er vol is, of gewoon omdat je vrij staan leuker vindt. Wij hebben geen douche in onze bus en dat geldt voor de meeste kleinere campers en camperbusjes. Waar ga je dan douchen tijdens het overwinteren met de camper?

Douchen op de camping of camperplaats

De meest fijne plek om te douchen is natuurlijk de douche op de camping of camperplaats waar je overnacht. Bij de meeste Spaanse campings zijn de voorzieningen goed en zijn er meerdere douches waar je zonder tijdsbeperking kunt douchen. Op camperplaatsen zijn er vaak weinig douches, te weinig voor het aantal camperaars dat er overwintert. Maar met wat planning en het vermijden van de "piektijden" kun je er toch rustig douchen.

Tip: bij een enkele camping kunnen ook niet gasten douchen en andere voorzieningen gebruiken (tegen betaling). Handig als je op doorreis bent of er geen plek is op de camping.

Douchen bij een tankstation

Bij diverse tankstations kun je gebruik maken van betaalde douches. gemiddeld ben je per persoon een euro of 3 à 4 kwijt voor een douchebeurt van 5 tot 10 minuten. Wij vinden deze tankstations vaak via Park4Night of reviews op Google. Bij de Repsol vind je de meeste voorzieningen.

Stranddouches

Aan het begin van de winter kun je na het zwemmen vaak nog gebruik maken van de stranddouches. De meeste gaan zo tegen december dicht en blijven gesloten tot in de lente.

Douchen bij een zwembad of sportvereniging

Wat wij graag doen is een zwembad bezoeken en dan na afloop even douchen. Sportief en verfrissend. In Spanje vonden wij ook diverse tennisverenigingen waar we als niet leden mee konden tossen of een baan huren. Daarna spring je even onder de douche, 2 vliegen in één klap!

Wij hebben goede ervaringen met Finca Guila Tenis & Padel Club (tussen Benidorm en Altea) en Club del Sol | Tennis, Padel & Squash (tussen Fuengirola en Marbella)

Overwinteren in Spanje tennis bij Benidorm

Lekker tennissen en borrelen bij Finca Guilia

Openbare gratis of betaalde douches

Af en toe zijn er in Spanje openbare douches te vinden, vooral aan de kust of bij andere zwemplassen. In de winter zijn die niet altijd open dus het blijft een kwestie van geluk hebben. Soms zijn er ook gratis officiële camperplaatsen van de gemeente met een douche.

Dagje hotel of appartement

Wat wij soms ook doen is een nacht een leuk hotel of appartement boeken om even bij te tanken. Zacht bedje, ontbijtbuffet, zwembad, lekkere privé douche en wc... Dan kunnen we er weer helemaal tegenaan. En soms bevalt dat zo goed dat we gewoon even lekker blijven hangen. In de winterperiode zijn de prijzen van veel onderkomens een stuk lager dan in de zomerperiode. Zo hadden wij een perfecte deal met ontbijt én dinerbuffer bij Hipotels Barossa Park Dit luxe hotel ligt aan de Costa de La Luz, pal aan het strand en heeft een zwembad met ligbedden.

Hipotels Barossa Park Costa de la Luz Spanje

Water tappen en lozen

Tijdens onze camperreizen zijn we ons heel bewust van onze ecologische footprint. Van de hoeveelheid diesel die we verbruiken, het afval dat we produceren maar ook van ons watergebruik. In de camper hebben we twee kleine watertanks, een losse waterfles en een vuilwatertank. In totaal hebben we een kleine 40 liter water bij ons en ruimte voor 15 liter vuil water (afwas, tanden poetsen, handen wassen en dergelijke). Genoeg om een paar dagen of-grid te gaan met ons campertje zonder de natuur ermee te belasten.

Onderweg

Onderweg zijn er veel plekken waar je water kunt tappen en je toilet en grijswatertank kunt legen. Benzinestations, officiële gratis camperplaatsen in de steden en dorpjes maar ook bijvoorbeeld een drinkwaterfontein bij een wandelroute (tappen) en speciale plaatsen langs de doorgaande wegen. Veel van deze plekken vinden wij op Park4Night. Deze app is een echte lifesaver voor ons (en voor veel andere camperaars).

Op de meeste campings mag je geen gebruik maken van de voorzieningen als je er geen gast bent. Ook niet tegen betaling. Jammer maar begrijpelijk.

De was doen tijdens het overwinteren

Tijdens het overwinteren gaan de gewone huishoudelijke klusjes natuurlijk ook door. Sta je op de camping of camperplaats dan kun je (meestal tegen betaling) gebruik maken van de wasmachines, droger of waslijn.

Sta je vrij? Ook dan is de was doen geen enkel probleem. Veel Spanjaarden hebben namelijk zelf geen plek voor een wasmachine en/of wasdroger. Daardoor vind je in Spanje op veel plekken kleine wasserettes waar je de was kunt doen, inclusief drogen. Ideaal!

Voor 1 wasmachine en droogbeurt betaal je ongeveer €6 tot €8. Wij doen dat regelmatig en onze was is elke keer goed schoon, lekker zacht en ruikt weer heerlijk.

Wassen en drogen in de wasserette in Spanje

Wassen en drogen in de wasserette in Spanje

 

Dit waren mijn tips voor het overwinteren in Spanje met de camper. Mocht je dingen missen, heb je vragen of handige aanvullingen? Laat ze dan onder in de commentaren! Dank je wel.

Ook leuk om te lezen:

Geplaatst in camper, Europa, kamperen, reis voorbereidingen, Spanje.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *