met de camper op een gratis camperplaats aan de Elbe Duitsland

Met de camper op pad in 2020, lang leve de camperbus!

Wow, wat was 2020 een bijzonder jaar. Wie had dat gedacht toen we in februari nietsvermoedend op het vliegtuig stapten om ruim 3 weken door Sri Lanka te trekken. In de tussentijd zou ons kersverse camperbusje goedgekeurd worden en daarna lag er een hele wereld voor ons open. 2020 werd het jaar van de camper én Europa, af en toe thuis werken en familie en vrienden bezoeken en ook locatie onafhankelijk werken.Tenminste......dat was het plan.

Hoe de camper ons jaar heeft gered

In januari startte ik mijn eigen bedrijf en kreeg daardoor nóg veel meer vrijheid dan ik al had als flexwerker, een lange droom die uit kwam. En toen kwam corona en zette de wereld op haar kop. Ondanks alles hebben we er best weer een mooi jaar van weten te maken. Mede dankzij ons camperbusje dat een echte redder in nood bleek te zijn. In dit blog neem ik je traditiegetrouw mee op pad aan de hand van de mooiste reis en natuur foto's en verhalen van 2020.

wildkamperen camper vakantie Deutsche Aplenstrasse

Wildkamperen in de buurt van Garmisch-Partenkirchen

Januari 2020, bosuilen spotten

Als ik richting mijn ouders ga probeer ik altijd een mooie wandeling te maken voor of na mijn bezoek. In januari waagde ik wederom een poging om een stukje Nederlands wildlife te spotten en ging ik op zoek naar Bosuilen. Ik wandelde een route door het Renkums Beekdal en vanuit Kasteel Doorwerth over Landgoed Duno. Twee prachtige gebieden waar ik graag kom maar deze keer waren ze wel erg speciaal want ik spotte maar liefst vier verschillende bosuilen en kon er ook nog mooie foto's van maken. Mijn favoriete natuurfoto van januari 2020 is van één van de bosuilen die ik spotte op Landgoed Duno.

Wil je meer te weten komen over bosuilen of zelf ook een keer bosuilen spotten? Lees dan zeker mijn blog over bosuilen in Nederland.

bosuilen in nederland spotten Myfootprints

Is het geen plaatje deze bosuil? Wie rustig is heeft de grootste kans hem te zien.

Februari 2020, backpacken in Dubai en Sri Lanka

Eind februari startten wij met backpacken door Sri Lanka. Onderweg profiteerden we van de gelegenheid en maakten we een stopover van 2 nachten in Dubai. Een bijzondere stad waar we best nog weleens een paar dagen naartoe willen want we kwamen tijd tekort. Een prima plek om alvast een beetje te wennen aan de temperatuur- en tijdsverschillen tussen Nederland en Azië.

Daarna was het tijd om door te vliegen naar Sri Lanka waar we nog wat verder acclimatiseerden aan het strand van Negombo. De dag erop reisden we richting Anuradhapura waar we een kamer hadden in een kleinschalige homestay midden tussen de rijstvelden. Wat een heerlijk plekje om te relaxen na het bekijken van de omringende tempels. We fietsten een dag tussen de oude tempels van Anuradhapura en zagen de zon onder zakken bij Mihintale. Ook maakten we een mooie safari. Daarna was het tijd om op de bus te stappen en verder te reizen.

→Lees hier meer over onze route door Sri Lanka

Dubai Marina

De Dubai Marina

sunset Mihintale Sri Lanka

Zonsondergang bij Mihintale

Maart 2020- Sri Lanka en Noord-Brabant

Maart was een vreemde maand. Terwijl wij door Sri Lanka reisden kwamen er verhalen uit Europa over een nieuw virus dat snel oprukte, zeker in onze woonprovincie Noord-Brabant. Gelukkig was er in Sri Lanka nog niet veel aan de hand en konden we rustig doorreizen. We hielden het nieuws goed in de gaten. Kunnen we nog wel terug naar huis, zullen we niet onderweg stranden en in quarantaine moeten in Dubai?

Pas op de allerlaatste dag in Negombo merkten we voor het eerst veranderingen en was de sfeer gespannen en de straten leeg. Het was echt op het nippertje want nog geen dag nadat we thuis kwamen sloeg de paniek toe in Azië en ging alles steeds meer op slot.

Tijdens onze reis zagen we diverse mooie tempels, wandelden door hoge bergen en tussen theeplantages en genoten van het strandleven. We stapten op de trein van Kandy naar Ella, fietsten zo maar wat door het platteland  rond onze overnachtingsplekjes en maakten meerdere safari's.

Een heerlijk backpack trip die inmiddels al uit een ver verleden lijkt. Eenmaal in Nederland stapten we op een bijna leeg treinstation in een verlaten trein. Nederland was in lockdown en we bleven zo veel mogelijk thuis.

Lees hier meer over het budget van onze reis door Sri Lanka en onze tips voor de leukste hotels en guesthouses in Sri Lanka.

fietsen bij Tissamaharama Sri Lanka

Fietsen bij Tissamaharama, het dagelijks leven in Sri Lanka

Little Adams Peak Ella Sri Lanka

Hike naar Little Adams Peak bij Ella

 

April 2020, de eerste korte trip met de camper

In april gingen de teugels weer iets los en besloten we snel ons camperbusje op te halen zodat hij vast op de oprit stond.We maakten enorm veel wandelingen in ons eigen Noord-Brabant en zochten de rustige plekjes op.

Na 2 weken mochten de campings open voor wie er zelfvoorzienend was. We reden met de camper richting Appelscha waar we een paar nachten op een kleine camperplaats stonden om alles uit te testen en wat was het fijn! Niet alleen bleek de camper echt ons ding maar ook scheen de zon volop en wandelden we een paar mooie routes bij boswachterij Gees, Nationaal Park Drentsche Aa en de Kale Duinen. Mijn verjaardag vierde ik samen met Frank in de camper met een gebakje en een maaltijd to go van een lokaal restaurant en zo werd het toch nog een bijzondere dag.

Normaal gesproken zijn mijn sociale contacten groot als wij thuis zijn maar dit jaar was mijn eerste afspraak pas ruim een maand na thuiskomst uit Sri Lanka. Vriendin Fanny en ik kletsten bij tijdens een mooie wandeling door het Mastbos en het Markdal bij Breda.

lunch in nationaal park Drentsche Aa bij Gasteren

Lekker buiten lunchen in het Drentsche Aa

kasteel Bouvigne Breda startpunt van wandelroute Mastbos en Markdal

Kasteel Bouvigne Breda 

 

Mei 2020, wandelen en tripjes met de camper in Nederland

In mei wandelden we vrolijk verder en spraken we voor het eerste sinds onze thuiskomst uit Sri Lanka weer af met vrienden uit Nijmegen. Samen met hen wandelden we een mooie route langs de Limburgse Swalm en kletsten bij op een grasveld aan de oever van de Swalm. En wat was het fijn om ze weer in het echt te zien!

Twee weken later testten we de camper nog een tweede keer uit op een boerencamping in Egmond. We genoten van duin en strandwandelingen bij Castricum en Bergen en fietsten naar Alkmaar. Een mooie stad maar wel erg stil op dat moment.

langs de Swalm Limburg

Wandelen en bijkletsen langs de Swalm

Noordhollands Duinreservaat

Heerlijke wandelingen in het uitgestrekte Noordhollands Duinreservaat

Juni en eerste helft juli 2020, roadtrip met de camper in noord Duitsland

Eind juni gingen de grens met Duitsland weer open en reden we met onze camperbus naar een voor ons nog onbekend stuk Duitsland. In een kleine 4 weken reden we een mooi rondje waarbij we veel wandelden, Dresden en Berlijn bezochten en het imposante voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. We genoten van de mooie natuur en vakwerksteden in de Duitse Harz en de imposante rotsformaties van de Sächsische Schweiz. De Duitse Noordzeekust en Rügen bleven "verboden terrein" dus dat bewaren we voor een volgende reis met de camperbus.

→Lees hier alles over onze route en de bezienswaardigheden van noord Duitsland

Indrukwekkende rotsformaties langs de Malerweg Säksische Schweiz Duitsland

Indrukwekkende rotsformaties langs de Malerweg (Sächsische Schweiz)
Juli  en augustus 2020, zomer in Nederland

Toen de zomervakantie aanbrak reden we naar huis om weer een stapje terug te doen. Tijd voor anderen om even op pad te gaan en voor mij om weer aan het werk te gaan want dat kon weer. De camper bleef een paar weken op stal.

Ik ging veel bij mijn ouders langs en wandelde mooie routes in Gelderland. In plaats van saunabezoekjes wandelde ik veel met vriendinnen, waaronder een prachtige route rond de heide van de Posbank. Samen met Frank wandelde ik 2 etappes van het Noord-Hollandpad tijdens een wandelarrangement bij Olling Art Inn. Wat een super mooi plekje en fijne gastheer en gastvrouw! We waren er echt even helemaal uit.

wandelen Kanaal Alkmaar-Kolhorn

Wandelpad langs het kanaal Alkmaar Kolhorn

September 2020, met de camper naar de Veluwe

Ook in september bleven we dicht bij huis. Met de camper sliepen we een nachtje op de Veluwe en gingen op zoek naar Wilde Zwijnen in de Kroondomeinen van het Loo bij Apeldoorn. En we hadden geluk, niet alleen zagen we zwijnen maar ook nog eens enorm veel plus diverse edelherten! Altijd mooi om (Nederlands) wildlife van dichtbij te kunnen zien. Daarnaast waren de dieren rustig genoeg zodat ik met mijn telelens mooie foto's kon maken.

eenzaam zwijn in het Kroondomein Apeldoorn

Oog in oog met een wild zwijn op de Veluwe

Oktober 2020, campertrip naar Duitsland, Oostenrijk en Italië

In oktober stapten we nogmaals in de camper en reden richting het zuiden van Duitsland. Zonder echt strak plan begonnen we aan het rijden van de Deutsche Alpenstrasse. Deze indrukwekkende route gaat door het dal aan de Duitse kant van de Alpen en terwijl je rijdt heb je altijd uitzicht op de bergen.

De Alpenroute begint aan de Bodensee bij het schilderachtige stadje Lindau en eindigt, ruim 450 kilometer later, bij Schönau aan de Königssee in Berechtesgaden. Vol indrukwekkende bezienswaardigheden en eindeloze wandelmogelijkheden in de overweldigende natuur. Onze camper kwam goed van pas want het was best wel druk. Gelukkig kun je in Duitsland enorm goed wildkamperen, een optie waar we dankbaar gebruik van maakten tijdens deze rit.

Eibsee Zugspitze Deutsche Alpenstrasse met de camper

De Eibsee is slechts één van de vele hoogtepunten van de Deutsche Alpenstrasse

Historie, strand en veel wildkamperen in Puglia

Na 2 weken Duitsland reden we richting Italië waar we in de bergen wilden wandelen maar omdat het enorm veel regende reden we uiteindelijk helemaal door naar Puglia, in de hak van de laars van Italië. Een regio waar we beiden nog nooit waren en die ons enorm verraste.

We reden langs historische steden, wandelden over rotskusten en zwommen regelmatig in de zee. Onze camper parkeerden we vaak pal aan het strand. Het verraste ons dat we in Italië zo veel gratis konden overnachten met de camper, het voordeel van het rustige naseizoen! Tegen de tijd dat we de eerste verhalen over corona hoorden reden we weer naar huis na nog een korte stop bij Venetië en in Oostenrijk.

Eenmaal thuis kampeerden we nog een nachtje wild en maakten twee mooie herfstwandelingen rond Slenaken. Lang leve het camper leven!

kustwandeling en rotsstrandje bij Sant Andrea Puglia met de camper

Kustwandelingen en verlaten rotsstrandjes, met de camper door Puglia in oktober

November 2020, wandelen en winterkamperen in Zeeland

In november trokken we er nog 2 keer met de camperbus op uit richting 2 verschillende Zeeuwse eilanden. Zeeland is een fijne provincie om eens lekker uit te waaien, fijne strand en duinwandelingen te maken en leuke stadjes te bezoeken.Vooral de duinen en het bos van Boswachterij Westerschouwen, op Schouwen-Duiveland maakten enorme indruk, net als de eindeloze rijen golfbrekers op de stranden.

Tijdens ons 2e bezoek reden we langs het haventje van Battenoord om Flamingo's te spotten en eenmaal ter plekke spotten we zeehonden en bruinvissen. Tijdens onze wandelingen zagen we diverse reeën en damherten.

In dit blog vind je al onze tips voor de leukste steden, wandelingen, wildlife spotten en meer in Zeeland.

golfbrekers bij strand Westenschouwen MYfootprintsNL

Spelen met de golfbrekers op het strand bij Dombug

wandelen Boswachterij Westerschouwen Zeeland

ree in Boswachterij Westerschouwen

Wandelen en ree in Boswachterij Westerschouwen

December 2020, Gelderland en Brabant

In december gingen we nog 1 keer met de camperbus op pad om 2 dagen te wandelen rond Ermelo. Ook sprak ik af met 2 vriendinnen en sliep in mijn camper op de oprit van vriendin Paula zodat we allemaal de ruimte hadden. Mijn kacheltje kon ik goed gebruiken want het was één van de eerste nachten dat het vroor.

Verder bleven we dicht bij huis en spraken we af met de familie en ontdekte ik weer diverse nieuwe wandelroutes in Gelderland, waaronder het Klompenpad Valkschepad. Nederland ging wederom in lockdown en het eind van de nare periode is nog niet in zicht.

met de camper winterkamperen in Nederland

Op een frisse ochtend in Groesbeek.....

De vrijheid van de camper, home is where you park it!

Wie had gedacht dat onze camperbus, waarvan we in maart nog vreesden dat hij op de oprit moest blijven, zo'n aanwinst zou blijken te zijn? Natuurlijk wisten we al dat het reizen met de camper echt iets voor ons is maar dat we in 2020 zo enorm veel plezier van ons kleine busje zouden hebben had niemand kunnen voorspellen.

Onze reisjes waren totaal anders dan vooraf gepland, geen Noorwegen en Zweden in de zomer en niet de zon opzoeken in de winter maar we hebben enorm veel moois kunnen zien en doen in 2020. Je mag gerust zeggen dat de camperbus ons jaar heeft gered. Dankzij de camper konden we al vroeg op pad, wildkamperen als de campings vol waren of gesloten of gewoon omdat we het leuk vonden. Niet afhankelijk van hotels, zelf kunnen koken, rustige plekjes opzoeken als het druk is. We love our camper xxx

met de camper door de hak van Italië

Home is where you park it!, wildkamperen aan de kust van Puglia

Goodbye 2020, hello 2021!

Laten we met elkaar hopen dat er in 2021 een eind zal komen aan alle ellende die het virus heeft aangericht. Dat we weer kunnen werken en opbouwen wat afgebroken is, elkaar kunnen zien en vasthouden en vrij zijn om te gaan en staan waar we willen zonder er over na te hoeven denken.

Voor nu wens ik jullie alvast een heel mooi, gezond en reislustig 2021 met of zonder camper. Vol mooie wandelingen, fijne ontmoetingen, ruimte en veel liefde.

Geplaatst in camper, fotoblogs, fotografie, jaaroverzicht, kamperen.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *