Wandelen bij de Dre Zinnen in de Dolomieten

Wandelen in de Dolomieten. Tips voor de mooiste dagwandelingen in de Dolomieten

Wandelen in de Dolomieten is fantastisch.Hier wandel je tussen indrukwekkende bergtoppen, over alpenweides, door groene bossen en langs helder blauwe bergmeren. In dit blog vind je onze favoriete dagwandelingen en tips voor mooie wandelroutes in de Dolomieten.

Vakantie in de Dolomieten

Op ongeveer 1000 kilometer rijden van Nederland vind je één van de mooiste berggebieden van Italië; de Dolomieten. Dit kalksteenplateau in de zuidelijke Alpen wordt gekenmerkt door steile rotswanden en hoge pieken. Het hele gebied is zo bijzonder dat het door UNESCO op de lijst van werelderfgoed is gezet.

De hoogste top is de Marmolada (3343) in het middelpunt van de Dolomieten. Andere bekende trekpleisters zijn de Drei Zinnen (Tre Cime di Lavaredo), Lago di Braies (Pragser Wildsee), de Seizer alm en Rosengarten en het Adamello Brenta Natuurpark. Hier kun je zelfs beren tegenkomen tijdens het wandelen, al is de kans klein.

In de Dolomieten spreekt men drie talen waarvan Duits het meest gesproken wordt. De meeste plaatsen en bezienswaardigheden van de Dolomieten worden daarom zowel in het Duits als het Italiaans aangegeven.

Lees hier alles over onze route van 2 a 3 weken door de Dolomieten

wandelen in de Dolomieten de Passo di PordoiAlpenhut of zomaar een mooi stekje. Picknickplekjes genoeg in de Dolomieten!

Bergpassen en haarspeldbochten

Heb je tijd rijd dan zeker over één of meer bergpassen in de Dolomieten. Wij reden (o.a.) over de Pordoi Pas (Sas Pordoi) maar ook de route over de Stelviopas is een enorme mooie. Reken op een flinke dosis haarspelbochten en adembenemende vergezichten!

Let op: hoewel de afstanden tussen bezienswaardigheden in de Dolomieten vaak niet groot zijn doe je er toch langer over dan je denkt. Neem de tijd en geniet van de mooie route.

Wandelen in de Dolomieten

Wie gaat wandelen in de Dolomieten kan kiezen uit een overvloed aan mooie wandeltochten. Genoeg om er complete wandelvakanties mee te vullen. Van de mooiste huttentochten in de Dolomieten tot dagwandelingen vanuit een vaste uitvalsbasis. Van makkelijke wandelingen tot uitdagende meerdaagse trektochten.Het maakt eigenlijk niet zo uit waar je zit want elk deel van de Dolomieten is even mooi.

Tip: Trek goede, stevige wandelschoenen aan en neem laagjes mee en regenkleding. Het weer in de bergen kan snel omslaan.

De auto is het handigst als vervoersmiddel. Liever met het ov? Dan is de Dolomiti Bus je beste optie.

Een  goede uitvalsbasis voor de Dolomieten

Het beste wandelgebied van de Dolomieten is misschien wel de regio rondom Cortina d'Ampezzo. Hier vind je namelijk het prachtige Parco Naturale di Fanes-Sennes-Braies met het Lago di Braies (Pragser Wildsee). Ook de imposante toppen van de Tre Cime (Drei Zinnen) zijn vanaf hier goed te bereiken.

Daarnaast kun je rond Cortina nog heel veel andere mooie wandelroutes in de Dolomieten lopen en zijn er goede voorzieningen. Dit maakt het dorp wellicht wel de ideale uitvalsbasis om te gaan wandelen in de Dolomieten.

Ben je op zoek naar een fijn hotel of appartement in Cortina d'Ampezzo? Je vindt ze op deze pagina.

wandeling Drei Zinnen DolomietenDe Drei Zinnen één van de hoogtepunten in het oosten van de Dolomieten

Wandelen in de Dolomieten: wandeling rond de Drei Zinnen

De wandelroute rond de Drei Zinnen, aan de oostkant van de Dolomieten, is één van de meest bekende wandelingen van de Dolomieten. Op deze route wandel je langs meerdere berghutten (rifugio's) rond de bekende bergtoppen. Onderweg geniet je van het spectaculaire uitzicht. Het eerste deel van de route rond de Drei Zinnen is redelijk vlak daarna klim en daal je een aantal keer.

Je wandelt hier op hoogte en het kan behoorlijk fris zijn. NB: de bus naar de rifugio rijdt van eind juni tot begin september!

 • Startpunt: Rifugio Auronzo
 • Afstand: ruim 10 kilometer
 • Overig: middelzware wandeling, goed aangegeven en 2 kanten uit te lopen.
 • Hoe kom je er: met de auto (tolweg, €30 in 2021) of met de bus (zomermaanden) vanaf Lago Misurina of Lago Antorno (enkeltje €4 pp, prijs 2021)
 • De route is ook te vinden in deze wandelgids van de ANWB.
wandelen door vallei van Ombretta naar Refugio FallierPrachtige wandelroute door de vallei van Ombretta 

 

Wandeling naar het middelpunt van de Dolomieten

In het achterland van de indrukwekkende Marmolada maak je deze prachtige wandeling naar Rifugio Onorio Falier All Ombretta. Het leukst is om de route eerst via het wat steilere bospad omhoog te lopen tot de kleine zuivelboerderij Malga Ombretta (heerlijke yoghurt en kazen te koop). Daarna volg je een smal paadje langs de helling tot de rifugio. Hier kun je wat eten of zelfs slapen, en ook nog verder wandelen als je dat wilt.

Op de terugweg wandel je het eerste deel door het dal waarbij je ook langs het officiële middelpunt van de Dolomieten komt. Bij Malga Ombretta kies je nu de wat langere, makkelijkere weg terug tot het dal.

 • Startpunt: de wandelparkeerplaats van voormalig camping Romantic Village in Malga Ciapela
 • Afstand: rondwandeling van een kleine 11 kilometer
 • Overig: goed aangegeven, 635 meter hoogteverschil, middelzwaar
 • Hoe kom je er: rijd naar de kabelbaan van Malga Ciapela/Marmolada of pak bus 0004 van Dolomiti Bus.
 • Vanaf Malga Ciapele kun je ook door de indrukwekkende Serrai di Sottoguda kloof wandelen (in 2021 gesloten)

Cascates di Fanes Cortina d 'AmpezzoEven relaxen bij de Cascates di Fanes, Cortina d 'Ampezzo

Naar de Cascate di Fanes, de mooiste watervallen van de Dolomieten

Op een kwartiertje ten noordwesten van Cortina d'Ampezzo bevinden zich de Watervallen Cascate di Fanes. Nadat je de auto hebt geparkeerd wandel je in langzaam tempo omhoog richting een tweetal uitkijkpunten. Op de terugweg kun je nog langs de rivier wandelen en lekker relaxen aan het water.

Wil je de waterval niet alleen zien maar ook voelen? Voor de liefhebbers zijn er 3 "Via Ferrate" waarbij je heen wandelt en terug via 1 of meer van de ferrate langs de rotsen en het water weer afdaalt. (Zelf of met een gids).

 • Startpunt: wandelparkeerplaats S. Uberto, hier starten diverse wandel en mtb routes
 • Afstand: rond de 4 kilometer, retourtje,
 • Overig: heenweg stijgen, terugweg afdalen, goed aangegeven, lichte wandelroute
 • Hoe kom je er: de watervallen liggen op een kwartier rijden van Cortina (voor route zie startpunt)

wandelen in de Dolomieten Lago di BraiesEen eenvoudige maar prachtige wandelroute bij het Lago di Braies

Wandelen in de Dolomieten; rond het lago di Braies

Het Lago di Braies of Pragser Wildsee is één van de vele mooie meren die je tijdens het wandelen in de Dolomieten kunt tegenkomen. Het meer bevind zich in het noordoosten van het Parco Naturale di Fanes-Sennes-Braies. De omringende bergtoppen worden weerspiegeld in het helderbaluwe water van het meer. Mooi in de winter maar ook prachtig als de toppen besneeuwd zijn.

Je kunt naar het meer wandelen of fietsen via diverse goed uitgezette wandel- en fietspaden in de omgeving. Eenmaal ter plekke kun je een makkelijke wandeling maken rond het meer waar één klein klimmetje in zit. Wil je iets bijzonders? Boek dan een kamer bij hotel Lago di Braies en geniet van het meer als iedereen weg is!

 • Startpunt: parkeerplaats bij het meer (betaald parkeren)
 • Afstand: rondwandeling van ongeveer 4 kilometer
 • Overig: het kan druk zijn bij het meer, je kunt er ook roeibootjes huren
 • Hoe kom je er; met de auto tot aan het meer of met bus 442

wandelen in de Dolomieten uitzicht op Lago Di Molvenowandelen in de Dolomieten uitzicht op Lago Di Molveno

Wandelroute in het Parco Naturale Adamello Brenta

Ten noorden van het Lago di Molveno vind je het prachtige Adamello Brenta natuurpark. Je bevind je hier in het westen van de Dolomieten waar je kunt kiezen uit een veelzijdigheid aan mooie wandeltochten en mtb routes. Het plaatsje Molveno is de perfecte uitvalsbasis voor dit gebied. Vanaf hier pak je de lift naar Rifugio La Montanara vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt. Ook kun je er wat eten of overnachten!

Wij wandelden vanaf de parkeerplaats Val Biole en begonnen met een pittige klim door het bos naar La Fontanella. Daarna ging het verder over een breed, vrijwel vlak pad richting Rifugio La Montanara. Vanaf daar wandelden we steeds verder de indrukwekkende kloof in tot Rifugio Croz dell'Altissimo. Terug wandelden we vanaf La Montanare over een makkelijke weg.

Zoek je het nog uitdagender? Wandel dan naar het Croz dell'Altissimo bovenop een hoge top. Een echte kuitenbijter.

 • Startpunt: wandelparkeerplaats Val Biole
 • Afstand: rondwandeling, ruim 12 kilometer
 • Overig: soms smalle paadjes, goed aangegeven
 • Hoe kom je er; kabelbaan vanaf Molveno of met de auto naar parkeerplaats Val Biole

wandelen iin de Dolomieten de Pordoi PasWandelmogelijkheden genoeg bij de Pordoi Pas

Wandelen bij de Pordoi Pas

Eén van de mooiste routes die wij in de Dolomieten reden was die over de Pordoi Pas. Eenmaal bovenop de pas kun je de auto parkeren bij de lift want vanaf daar beginnen diverse wandelroutes Een alternatief is om de kabelbaan omhoog te pakken en vanaf daar verder of weer naar beneden te wandelen. Spectaculaire vergezichten gegarandeerd!

 • Startpunt: bij de kabelbaan op de Passo di Pordoi
 • Afstand: diverse routes
 • Overig: middelzwaar, goed aangegeven
 • Hoe kom je er: met de auto over de ss 48 tussen Bozen en Cortina d'Ampezzo

 

Wandelen in de Dolomieten Karersee Lago di Carezza Noord ItaliëDe toppen van de Rosengarten als blikvanger achter de blauwe Karersee

Wandelen rond de Karersee (Lago Di Carezza)

Niet ver van grote plaats Bozen vind je de turquoise Karersee. Zwemmen in het aanlokkelijke meer mag niet maar dat is eigenlijk niet zo erg als je er over nadenkt. De wandeling om het Lago Di Carezza is makkelijk en bij helder weer spiegelen de toppen van de Rosengarten zich in het water. Wij wandelden er als stop op weg naar de Pordoipas. Lekker even de benen strekken voor je verder rijdt!

 • Startpunt: p1 (betaald)  of p2 (gratis) van het Lago Di Carezza
 • Afstand: vanaf p1 ongeveer 2 kilometer
 • Overig: makkelijk, goed aangegeven rondje om het meer, in de weekenden erg druk
 • Hoe kom je er: met de auto over de ss 241 vanaf Bozen of bus 18

 

De beste tijd voor je vakantie in de Dolomieten.

De beste tijd voor een bezoek aan de dolomieten is grofweg juni tot oktober. Daarbuiten kunnen wegen en bergpassen afgesloten of moeilijk begaanbaar zijn wegens sneeuw en winterse omstandigheden.

In de zomermaanden zijn de Dolomieten een paradijs voor wandelaars, fietsers, klimmers en voor het maken van roadtrips.

Wintersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de wintermaanden. De Dolomieten zijn sneeuwzeker en de voorzieningen uitstekend en er is zelfs een overkoepelende skipas: Dolomiti Superski!

Meer informatie en tips voor de Dolomieten vind je op deze pagina.

Wandelen in de Dolomieten

In dit blog vind je onze persoonlijke ervaringen en wandelroutes. Natuurlijk is dit slechts een kleine greep uit het oneindige aanbod van wandelroutes in de Dolomieten. Wij gaan zeker weer terug naar de Dolomieten om andere mooie wandelingen te maken.

Heb je nog een tip voor ons laat die dan achter in het commentaar. Wie weet staat die volgende keer op ons wandelprogramma!

Fijne reisgidsen voor je vakantie in Noord Italië en de Dolomieten:

Geplaatst in Europa, Italië, UNESCO Werelderfgoed, wandelen, Wandelen in Europa.

3 reacties

 1. Op de seiseralm kun je prachtig wandelen en ook heel licht. tot 9 uur kun je vanuit Castelrotto met de auto omhoog en anders ook prima met de blauwe kabelbaan vanuit het dal. Of met de gele kabelbaan vanuit La Villa naar de Pralongia, ook een lichte wandelroute. de Dolomieten zijn prachtig en er is voor elk wat wils.
  Alta Badia, bij Corvara ook goed te doen.
  Veel liften, boven mooie paden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *