wandelroute Drei Zinnen Tre Cime di Lavaredo

Wandelen rond de Drei Zinnen/Tre Cime di Lavaredo in de Dolomieten

De wandeling rond de Drei Zinnen of Tre Cime di Lavaredo wordt gezien als één van de mooiste wandelingen in de Italiaanse Dolomieten. In dit wandelblog lees je ons verslag van de wandelroute rond de Drei Zinnen met handige tips voor parkeren en overnachten met of zonder camper.

Waar liggen de Drei Zinnen?

Tijdens onze roadtrip in het noorden van Italië trokken we regelmatig de wandelschoenen aan. Eén van de wandelingen die al jaren op mijn verlanglijst stond was de wandelroute rond de Drei Zinnen.

De Drei Zinnen zijn drie enorme bergtoppen in het gelijknamige natuurpark Drei Zinnen in de Italiaanse Dolomieten. Je vindt het gebied op de grens van de Italiaanse regio's Trentino-Zuid-Tirol en Veneto. De dichtstbijzijnde plaats is Misurina dat aan een groot meer ligt. Hier vind je horeca, winkels, een camping en enkele hotels.

Wandelen rond de Drei Zinnen

Het is relatief eenvoudig om naar de Drei Zinnen te wandelen. Het grootste deel van het hoogteverschil leg je namelijk al met de auto of bus af. De Drei Zinnen zijn bereikbaar via de tolweg naar Refugio Auronzo. Deze berghut ligt op een hoogte van 2320 meter en vanaf hier starten de wandelroutes.

De wandeling rond de Drei Zinnen is zeker niet vlak en vraagt enige wandelervaring maar is goed te doen voor wandelaars van alle leeftijden. Neem je tijd en geniet van het bijzondere berglandschap.

Je moet wel wat geluk hebben met het weer. Het is regelmatig bewolkt rond de toppen en het kan behoorlijk waaien en ook regenen. Ook kan het weer snel omslaan zoals wel vaker het geval is in de bergen. Laagjeskleding en een regenjas zijn onontbeerlijk voor deze wandeling.

De Drei zinnen route in een notendop:

  • Lengte van deze route: Ongeveer 10 kilometer, wandeltijd tussen de 3 en 4 uur
  • Horeca onderweg: meerdere refugios, open in het (zomer) seizoen
  • middelzware wandeling, goed aangegeven en 2 kanten uit te lopen
  • Goede wandelschoenen, regenjas en laagjes kleding aanbevolen
  • Honden kunnen mee op deze wandeling

wandeling Drei Zinnen Dolomieten

Overnachten bij de Drei Zinnen

Wie wil overnachten bij de Drei Zinnen kan kiezen uit diverse opties. Zo kun je overnachten in een berghut (grofweg eind juni tot eind september, reserveren aangeraden). Iets verder van het park kun je overnachten aan het meer van Antorno in het prachtige Chalet Lago Antorno. Nog iets verder vind je aan het meer van Misurina meerdere hotels en appartementen.

Overnachten met de tent of camper

Bij het meer van Misurina vind je zowel een camperplaats als een camping (open in het zomerseizoen). Wij waren er begin juni en overnachtten vlakbij het Lago D'Antorno op een gratis plek. Vanaf hier pak je de Dolomitibus (nog geen minuut lopen) die je binnen het half uur naar de Refugio brengt. Let op: deze bus rijdt alleen in het seizoen, van ongeveer half juni t/m half september.

Zoek je iets bijzonders? Pak dan de tolweg met de camper (€30) en slaap bovenop de berg vlakbij de Drei Zinnen. Het is fris maar het uitzicht maakt dat meer dan goed.

Onze wandeling bij de Drei Zinnen

Na een nacht bij het meer van Antorno stappen we vroeg op de bus. De weersvoorspellingen zijn niet ideaal maar we hopen er het beste van. De rit met de bus naar het hooggelegen Refugio Auronzo is in ieder geval al spectaculair.

Boven stappen we uit, duik ik nog even de wc in en beginnen we te wandelen. Het eerste deel van de wandeling gaat over een breed, redelijk vlak pad met spectaculair uitzicht naar alle kanten. De zon schijnt en we genieten volop. Van de ruige rotsen, de overweldigende vergezichten op de lager gelegen vallei aan de ene- en de hoge toppen aan de andere kant van het wandelpad.

 

 

start wandeling Drei Zinnen Tre Cime di Lavaredo Dolomieten Italië

Wandelroute Drei Zinnen Italië

Het spectaculaire landschap rond de Drei Zinnen

uitzicht over de Dolomieten

De hoogte in

Na een tijd komen we aan het eind van een pad bij een tweede refugio die vandaag gesloten is. Hier beginnen we aan onze eerste klim, best een stevige maar niet al te lang. We komen steeds dichter bij de hoogste toppen. Jammer genoeg begint het inmiddels behoorlijk bewolkt te worden en gaan de toppen van de bergen regelmatig achter een dik pak wolken.

Langs de laatste resten sneeuw wandelen we over een breed pad richting de verst gelegen refugio van de route. En we zijn niet alleen. Zelfs op deze minder fraaie, doordeweekse dag buiten het seizoen is het gezellig druk. Bij de refugio aangekomen gaan we zitten met ons broodje. De regenjas gaat aan want inmiddels is het behoorlijk gaan waaien en vallen de eerste regendruppels. Wat jammer. Na wat overleg besluiten we geen extra klim naar het hoger gelegen uitkijkpunt te maken maar de route gewoon af te wandelen. we zijn immers pas op een kleine helft.

Wandelen rond de Drei Zinnen

Laatste rest sneeuw bij de Drei Zinnen

wandelpad in de Dolomieten

Drei Zinnen in de wolken en met sneeuw

Zelfs imposant op een bewolkte dag
Weer naar beneden

Nadat we onze lunch hebben gegeten wandelen we langzaam aan weer naar beneden. Terwijl wij afdalen komen van de andere kant de wandelaars puffend omhoog. Niet echt een pretje want inmiddels regent het behoorlijk.We laveren tussen de modderplassen en gluren van onder de capuchons naar het steeds veranderende landschap

Eenmaal beneden gaat de wandeling langs een prachtig bergmeer en wordt het landschap groener. De alpenbloemen en azalea's bloeien volop en w krijgen weer een heel andere blik op de Drei Zinnen. Gelukkig wordt het daarna ook langzaam aan weer droger en na nog een stevige klim kunnen de regenjassen weer uit. Zelfs het zonnetje komt er af en toe weer even "doorpiepen".

Groene vallei bij de Drei Zinnen

Bergmeer bij Drei Zinnen

alpenweide bij Drei Zinnen Italië

Het laatste stukje van de wandeling

Langzaam aan beginnen we aan het laatste deel van de rondwandeling rond de Drei Zinnen. Via een breed pad gevolgd door enkele wat smallere paden wandelen we omhoog en genieten nog een laatste keer van het mooie uitzicht. En dan, als we voor de laatste keer rond een grote rotspartij zijn gewandeld, duikt ineens het meer van Misurina in de verte op. Tijd om weer de bus op te zoeken en richting Cortina D'Ampezzo te rijden. Daar wachten de camping en een lekkere warme douche.

Wandeling rond Tre Cime di Lavaredo in de Dolomieten

Meer van Misurina

Deze wandeling vind je (o.a.) in deze wandelgids van de Dolomieten:

Geplaatst in bergwandeling, Europa, Italië, wandelen, Wandelen in Europa.

2 reacties

  1. Dit is echt een fantastisch rondje 😍 wij waren om half acht boven en konden daar nog parkeren. Dit nadat we de dag ervoor om half elf aankwamen en niet meer naar boven konden/mochten omdat alles vol was (ook beneden): dat was tweede week september

    • O wow, dan hebben we misschien nog geluk gehad. Bij ons was het gezellig druk en net voor het (hoog)seizoen. De camper lieten we voor de tolweg staan maar ook boven bij de start van de Drei Zinnen wandeling was er nog plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *