uitzicht Gardameer

Wandelen aan de westkant van het Gardameer

Tijdens ons verblijf aan de noordkant van het Gardameer trokken we een aantal keer de omringende bergen in. Vanuit het plaatsje Limone Sur Garda gingen we een dag wandelen aan de westkant van het Gardameer. We genoten van het spectaculaire uitzicht, wilde bloemen en oude oorlogspaden. Loop je met ons mee?

Wandelen aan de westkant van het Gardameer.

Tijdens onze week aan het noorden van het Gardameer wilden we graag een paar mooie routes in de omringende bergen wandelen. Ons idee was om niet té veel tijd in de auto zitten waardoor wandelingen bij het Ledromeer afvielen. Verder moest de afstand van de route zo tussen de 10 en 15 kilometer zijn zodat we ook nog tijd hadden om een leuk dorpje te bekijken. Voor ons dagje wandelen aan de westkant van het Gardameer viel mijn oog op een wandelroute in de buurt van Limone Sur Garda. De perfecte combo.

Het startpunt van de wandeling

Vanuit Riva del Garda is het ongeveer 18 kilometer, een klein half uur rijden, naar het kleine dorpje Vesio waar de wandeling start. Bij Limone Sur Garda nemen we de afslag richting Tremosine en slingeren over een kronkelige weg tussen de olijfboomgaarden door. De wandeling begint bij de parkeerplaats en picknickplek net ten noordoosten van het dorp aan de Via Dalvra. Als we aankomen en onze auto neergezet hebben is het even onduidelijk waar we moeten beginnen. Gelukkig kan ik het navragen bij het Hotel Residence La Pertica, dat tegenover het startpunt blijkt te liggen. Even fantaseren we over een ligbedje met uitzicht aan het zwembad van het resort.....en dan hop gaan met die banaan 😉

wandelen aan de westkant van het Gardameer

wandelen Gardameer

Hoog met die beentjes....

We volgen de Via Dalvra ongeveer een kilometer en slaan dan linksaf vlak na een haarspeldbocht. Hier gaan we van het asfalt af en slaan een klein weggetje in bij de wegwijzer richting Dalco/Corna Vecchia (nr 109). Het pad (de Sentiero del Dega) is aangegeven met rood-witte markeringen. We volgen het pad alsmaar rechtdoor. Al snel gaat het behoorlijk omhoog en hebben we al een mooi uitzicht op het Gardameer met de omringende bergen en zien we ook Limone liggen. Het paadje wordt langzaam aan steeds smaller. We negeren de afslag naar rechts (weer terug richting Limone) en blijven de route 109 volgen. Het gruispaadje klimt weer flink en het is af en toe best puffen zo onder het warme zonnetje. We klimmen over een kleine afrastering en houden links aan op weg richting de Corna Vecchia en Passo Nota. 

wandelen Gardameer

 

wandelen gardameer

 

Even in de schaduw

Even genieten we van de schaduw als we over een klein bospaadje lopen. We komen langs een pad naar links. Als je wilt kun je hier naar de top van de Bocca Sospiri lopen via stevige klim omhoog en weer terug naar het pad. Wij laten deze top voor wat het is en wandelen verder. Als we uit het bos komen hebben we een prachtig uitzicht op het Gardameer en zien we ook de Monte Altissimo liggen. Hier gaan we later in de week nog wandelen, altijd leuk. Dit deel van de route is redelijk vlak en dat is ook wel even fijn.

uitzicht Gardameer
Vers water!

We komen aan bij een splitsing en vervolgen onze weg rechtsaf over het pad met de route 102. Langs het pad staan op diverse plekken mooie bloemen die vol vlinders zitten. Verderop staat een klein bordje met daarop een kraantje bij een pad dat naar beneden gaat. Frank besluit af te dalen en vind er een mini stroompje met vers water en bijbehorende mok. De perfecte plek om even water te tappen mocht je al door je voorraad heen zijn! Het is hard nodig op het laatste deel van de klim, want het gaat weer even flink steil omhoog. Boven wachten de Vecchia Pas (1350 meter)  en een klein onbemand hutje. Dit is het hoogste punt van dit dagje wandelen aan de westkant van het Gardameer. Hier puffen we even uit en lopen achter het hutje naar het hoogste punt voor een 360 graden uitzicht op de omgeving.

wandelen Gardameer

wandelen gardameer

berghut Gardameer

uitzicht Gardameer

Lang leve "stiching"!(klik op de foto voor openen)

Een lange afdaling

Vanaf de pas nemen we het pad met de gele markering. Na korte tijd wordt de markering weer rood-wit. Dit kleine paadje komt uit op een breder pad dat nog stamt uit de oorlogstijd. We slaan linksaf en volgen de 106 naar Tremosine.  Onderweg komen we door diverse korte tunnels, uitgegraven om het vervoer van manschappen en goederen te vergemakkelijken. Links van ons een bergwand, rechts de Valle (vallei) di Bondo. Het eerste deel van dit pad is mooi, het tweede deel vinden wij wat saai, maar er is geen andere keuzemogelijkheid. We kletsen helemaal bij terwijl we al slingerend over het brede pad afdalen. Via een klein kapelletje met oorlogsmonument en een manege komen we uiteindelijk weer in Vesio uit. Daar pakken we de auto terug naar het meer en slenteren nog een tijd in Limone sur Garda rond voor we weer op huis aan gaan.

wandelen gardameer oorlogspad tunnel

alpenbloemen Gardameer

Limone Sur Garda

Limone Sur Garda

Limone Sur Garda

Handig om te weten over het wandelen aan de westkant van het Gardameer

  • In de zomermaanden kan de weg van Riva naar Limone druk zijn. Houdt rekening met een langere reistijd naar het startpunt.
  • De totale route is ongeveer 12 kilometer lang en start en eindigt bij Vesio.
  • Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen voor deze wandeling.
  • Doordat je flink stijgt tijdens het eerste deel (en dat later ook weer af moet dalen) wandel je ongeveer 5 uur over de route.
  • Horeca; in Vesio is een bakkertje en kun je wat drinken. Verder kom je niets tegen tijdens de wandeling dus neem zelf voldoende mee.

Ben je nog op zoek naar een fijn hotel in Riva del Garda?

Eco Hotel Prima Vera (9.2), ligt net buiten het centrum van Riva del Garda. Het hotel ligt rustig en heeft een eigen parkeergarage, zwembad en goed ontbijtbuffet inbegrepen. We huurden er ook onze fietsen. Vanaf het hotel kun je zo een heuvel op om te wandelen en zit je binnen no time bij het meer en in het dorp. Naast het hotel ligt een spa waar je diverse behandelingen kunt boeken.

Ecohotel Primavera hotel Riva del Garda

 

Ben je zelf op pad aan de noordkant van het Gardameer? Dan vind je dit vast ook handig;

Fijne wandelboekjes en reisgidsen voor het westen van het Gardameer:

Geplaatst in bergwandeling, Italië, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

4 reacties

  1. Wat een fijne blogpost, en mooie foto’s :-)! Ik heb zo zin om die wandeling te doen (maar denk dat ik eerst nog wat aan mijn conditie zal moeten werken 🙂

    • Ik vind het een mooi gebied met veel leuke dorpjes. In het noorden zijn de bergen echt super om in te wandelen en fietsen en voor waterliefhebbers het hele meer. Een mooi gebied om je vakantie door te brenngen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *