Roadtrip Noord Italië auto of camperroute van 2 a 3 weken

Roadtrip Noord Italië: route van 2 a 3 weken door het noorden van Italië

Roadtrip Noord Italië en de Dolomieten. Met deze prachtige autoroute van nog geen 1000 kilometer reis je langs de mooiste bezienswaardigheden in het noorden van Italië . In 2 a 3 weken rijd je over de hoogste bergpassen, langs de mooiste meren van Italië en dwars door de imposamte Dolomieten. Met routekaartje, stops en de mooiste bezienswaardigheden.

Route Noord Italië routekaart, stops en bezienswaardigheden Myfootprintsnl

Route Noord Italë routekaart en bezienswaardigheden

Roadtrip Noord Italië, details van deze auto of camper route

 • Afstand en reistijd vanuit Nederland rond de 1000 kilometer, 1 a 2 dagen.
 • Aantal kilometers in Italië ruim 900, geen tolwegen
 • Minimum aantal dagen: 2 a 3 weken
 • Beginpunt van de route: Lago di Como (Domaso) eindpunt Lago di Braies (Pragser Wildsee)
 • Beste reistijd: pakweg mei t/m oktober
 • Overnachten langs de route:campings, camperplaatsen, wildkamperen en hotels
 • Hoogtepunten: Comomeer, Drei Zinnen, Dolomieten, Gardameer, Lagi di Braies, Cortina d'Ampezzo, Marmolada gletsjer, Pordoipas, Meer van Caldonazzo, Iseomeer, meer van Molveno

Roadtrip Noord Italië, de voorbereidingen

De bergen in het noorden van Italië zijn prachtig en eigenlijk kan het nooit mis. In welk deel je ook zit er is altijd genoeg te zien en voor outdoorliefhebbers is het noorden van Italië één groot wandel en fiets paradijs.

De enige factor die nog roet in het eten kan gooien tijdens je vakantie in Noord Italië is het weer. In deze bergachtige regio kan het namelijk behoorlijk regenen en onweren maar ook stralend zonnig zijn, heel wispelturig dus. Daarom besluiten wij in juni gewoon op pad te gaan en te kijken waar het schip strandt. Lekker met de camper, alles bij ons en niets vastleggen, daar houden wij van.

"Iets met meren en bergen en de Dolomieten"

De Dolomieten hebben we al een aantal keer moeten laten schieten omdat het opophoudelijk regende dus die staan hoog op de verlanglijst. Uiteindelijk wordt het "iets met meren en bergen en de Dolomieten". Thuis heb ik wat tips gevraagd in een Italië Facebookgroep en we nemen een paar wandelboekjes mee Alles ingeladen, fietsen achterop en gaan met die banaan. De eerste stop in Italië wordt de westkant van het Comomeer.

Een antigeen schnelltest in Duitsland

Op het moment dat we op reis gaan is Frank volledig gevaccineerd tegen Covid, maar ik nog niet. Italië eist van ons beiden dat we een negatieve allergeen of PCR test kunnen aantonen bij binnenkormt. We besluiten het erop te wagen en onze tests onderweg, in Duitsland, te laten doen.

In Duitsland kun je ook als reiziger op heel veel plekken een gratis antigeentest laten doen. Hiervoor moet je een afspraak maken met je paspoortgegevens en na de test krijg je binnen ongeveer een kwartier de uitslag op je telefoon. (Mocht je die niet hebben dan kunnen ze hem afdrukken).

Zo gepiept!

Na een aantal uur rijden komen we in de buurt van Stuttgart en willen we langzaam aan een plekje zoeken om te overnachten. Op een parkeerplaats zoek ik naar de dichtsbijzonde grotere plaats, Leonberg in ons geval. Op Google zoek ik "Schnelltest Leonberg" en er komen meerder lokaties tevoorschijn.

De afspraak is zo gemaakt en een half uur later zijn we allebei getest en koken we even een hapje. In de tussentijd krijgen we de uitslag binnen, beiden negatief. De vakantie kan beginnen!

→Ook mooi: onze roadtrip door Puglia, Zuid-Italië.

Roadtrip Noord Italië, naar het Comomeer (Lombardije)

Op de tweede dag van onze reis besluiten we de snelwegen te vermijden. We hebben tijd en de kleine weggetjes zijn vaak zo veel mooier. Onze route brengt ons langs de Bodensee, via een klein stukje Oostenrijk, Lichtenstein en Zwitserland naar het Comomeer. Vooral het laatste deel van de route over de Splügenpas is prachtig. In de loop van de middag zoeken we een camping in Domaso, aan de westkant van het meer, onze uitvalsbasis voor de komende dagen.

We blijven een paar dagen bij het Comomeer en het is heerlijk weer om te zwemmen, wandelen en de omgeving verkennen. Wat we doen:

 • We maken een prachtige hike naar de Pozze di DoMaso en zwemmen in de watervallen.
 • De volgende dag maken we een pittige hike naar de Cima Monte Grona
 • Op dag 3 stappen we op de boot en verkennen Mennagio, Bellagio en Varenna.
 • Overnachten: Camping Piccolo in Domaso. Nette camping  direct aan het Comomeer.
 • Tip: vanuit het Comomeer kun je ook een bezoek brengen aan Milaan. Of Milaan bezoeken op weg naar de volgende stop, het meer van Iseo

 

bij de Splugenpas Zwitserland

Prachtige natuur bij de Splügenpas op de grens met Zwisterland

roadtrip Noord Italië wandelen bij het Comomeer

Bovenop de Monte Grona met uitzicht op het Comomeer

wandelen en zwemmen watervallen Pozze di Domaso, Comomeer Roadtrip Noord Italië

Wandelen en zwemmen bij de watervallen Pozze di Domaso

Roadtrip Noord Italië Varenna Comomeer

Varenna is één van de leukste dorpjes aan het Comomeer
Roadtrip Noord-Italië, het Lago di Iseo (Lombardije)

Na 3 dagen bij het Comomeer rijden we verder. De volgende bestemming op onze reis door Noord Italië is het Lago di Iseo. Volgens kenners is dit één van de mooiste meren van Noord Italië en het is inderdaad een pareltje.

We parkeren de camper in de buurt van Mareno waar je een prachtig fiets- en wandelpad hebt. Deels langs de weg maar verderop gaat het over een oude kustweg zonder autoverkeer vlak langs het meer. Na een tijd vinden we een ministrandje aan het meer waar we lekker zonnen en zwemmen.

Na een overnachting in de bergen wandelen we de volgende dag een korte route tussen de bijzondere zandstenen rotsformaties van Piramidi di Zone. Een langere wandeling zit er niet in voor mij want de benen zijn (te) zwaar belast bij de wandeling naar de Cima Monte Crona.

 • Overnachten: wildkamperen in Zone (gevonden via Park4Night), (aan het meer zijn diverse campings). Hier starten ook diverse wandelroutes
 • Tip: Heb je meer tijd wandel dan (een deel van de) de Antica Strada Valeriana (140 kilometer).

 

Roadtrip Noord Italië fietsen bij het Lago dÍseo

Fiets en wandelpad bij het Lago d'Iseo

wandelen Piramidi di Zone lago dÍseo Italië

Wandelen in het Piramidi di Zone Naturereserve

Via het Gardameer naar het meer van Molveno (Trentino)

Het meer van Molveno werd mij door meerdere mensen geadviseerd dus dat wordt onze volgende stop op de roadtrip door Noord Italië. Op onze rit passeren we het Gardameer waar we al twee keer waren. De omgeving van Molveno is een geliefd wintersportgebied en in de zomer kun je er geweldig wandelen.In het sfeervolle dorp heb je meerdere hotels, chalets en een paar peperdure campings.

Wij wandelen een prachtige route vanuit de parking Val Biole richting de Refugio Croz de"ll  Altissimo. Vanuit Molveno zelf kun je ook met de kabelbaan omhoog tot de Refugio La Montanara en daar starten met wandelen. Een indrukwekkende route met spectaculaire uitzichten op het meer en de bergtoppen. In dit berggebied kun je ook geweldig mooie MTB routes rijden en in de refugio's kun je een hapje eten.

 • Overnachten: parkeerplaats Val Biolo (Park4Night). Hier starten diverse wandelroutes en MTB routes
 • Tip: heb je meer tijd stop dan zeker een paar dagen bij het Gardameer! Riva del Garda is een perfecte uitvalsbasis.

uitzicht op Lago di Molveno vanaf wandelroute

Uitzicht op het meer van Molveno en de omringende bergen

hike naar Refugio Croz de"ll  Altissimo

Hike naar Refugio Croz de"ll  Altissimo, steeds verder de kloof in

Roadtrip Noord Italië; het meer van Caldonazzo (Trentino)

Het meer van Caldonazzo en het naastgelegen Lago di Levico zijn onze volgende stop op de route door het noorden van Italië.

Valsugana is een geliefde plek voor Nederlanders om hun vakantie door te brengen maar nu zien we voornamelijk Duitsers en Italianen. We strijken een paar nachtjes neer op een camping met zwembad vlakbij het meer. Op de eerste dag maken we een zonnige fietstocht langs beide meren (met pittige klim in het midden). De dag erop rijden we naar het iets noordelijker gelegen Malene om te gaan wandelen.

Daarna slaat het weer om en gaat het een ruime dag stevig regenen en onweren. We schuilen onder ons luifeltje en luisteren naar het gejoel van de Italianen als hun team weer een ronder verder komt op het EK voetbal. En naar de uilen, ook leuk!

 • Overnachten: Camping Al Pescatore, met zwembad en vlakbij het meer.
 • Tip: voor fietsen in de bergen is een elektrische fiets of mountainbike onmisbaar. Direct rond het meer is het redelijk vlak.
 • Meer tips voor de regio vind je op de site van Valsugana.

fietspad langs het meer van Caldonazzo

Het fietspad langs het meer van Caldonazzo

picknick aan het Levico meer Trentino Roadtrip Noord Italië

Picknicken en zwemmen in het meer van Levico

De mooiste route van Dolomieten: de Karersee en over de Pordoipas

Dat een reisdag  ook één van de hoogtepunten van je vakantie kan zijn bewijst deze rit richting de Dolomieten wel! Via de kleine wegen en de wijnroute rijden we richting het Lago di Carezza. Je mag hier niet zwemmen. Dat is jammer maar  hierdoor blijft het gebied wel puur. We lunchen op parkeerplaats 2 met uitzicht op de bergen en wandelen daarna een rondje om het meer.

Daarna rijden we verder en trotseren we de vele haarspeldbochten om de Pordoi Pas te bereiken. De Pordoipas is één van de hoogste passen van de Dolomieten en werkelijk spectaculair. Wie wil kan hier met de lift omhoog en kiezen uit diverse wandelroutes. Wij houden het bij een korte wandeling voor we via een nieuwe serie haarspeldbochten naar beneden slingeren.

picknicklunch bij P2 van de Karersee

Picknicklunch wit a view....zo hebben we ze het liefst

Karersee Lago di Carezza Noord Italië

Spectaculaire kleuren en omgeving bij de Karersee (Lago di Carezza)

op de Pordoipas Dolomieten Italië

Malga Ciapela en de Marmolada gletsjer

Jaren geleden werden mijn broer en schoonzus verliefd op de camping in Malga Ciapela en daarom nemen we deze mee in onze route door Noord Italië. Helaas blijkt bij aankomst dat de camping "het niet meer doet" en na wat overleg besluiten we vlak voor de camping op een groete parkeerplaats te gaan overnachten. Midden tussen de indrukwekkende bergen en in gezelschap van enkele ander camperbusjes.

De volgende dag maken we een prachtige wandeling naar Refugio Onario Falier. Onderweg passeren we Malga Ombretta én het middelpunt van de Dolomieten.

Met de kabelbaan naar de top van de Marmolada

De ochtend erop willen we met de kabelbaan omhoog naar Punta Rocca op de Marmolada. Helaas hangt er die ochtend een dik wolkenpak rond de bergtoppen. Nadat we een uurtje gewacht hebben besluiten we verder te rijden. We komen vast nog eens terug naar dit prachtige stukje van de Dolomieten.

 • Overnachten: wildkamperen op de wandelparkeerplaats bij de camping van Malga Ciapela
 • Tip: wandel door de kloof van Serrai di Sottoguda (helaas gesloten toen wij er waren)
 • Bergbeklimmers kunnen hun hart ophalen in en om de Marmolada

wandelen door vallei van Ombretta naar Refugio Fallier

Wandelen door de vallei van Ombretta naar Refugio Fallier

Roadtrip Noord Italië officieel middelpunt van de Dolomieten

Het officiële middelpunt van de Dolomieten

met de camper naar Noord Italië

Home is where you park it

De Drei Zinnen, hoogtepunt van de Dolomieten

De Drei Zinnen of Tre Cime is al jaren één van de bekendste bezienswaardigheden van de Dolomieten én Noord Italië. Wandelen rond deze indrukwekkende bergtoppen staat al jaren op mijn bucketlist. Onderweg passeren we maar liefst 2 prachtige bergpassen.

Na een tussenstop in Cortina d'Ampezzo om boodschappen te doen rijden we richting het Lago Antorno waar we op een hobbelige parkeerplaats gratis kunnen overnachten.

Een stevige wandelroute

De dag erop stappen we op de bus naar Refugio Auronzo waar we beginnen aan de hike. Een stevige wandelroute van ruim 10 kilometer die rond de Drei Zinnen gaat. Onderweg krijgen we nog een regenbui op onze kop en verdwijnen de toppen in de wolken maar we beginnen en eindigen met zon.

 • Overnachten: parkeerplaats bij het Lago Antorno (via Park4night).
 • Bij het meer van Misurina en Antorno vind je meerdere hotels en een eenvoudige camping en camperplaats
 • Buskaartjes vanaf Lago Antorno en Misurina €4 enkele reis
 • Zelf naar de refugio rijden kan ook via een tolweg, kosten €30

Roadtrip Noord Italië wandeling Drei Zinnen Dolomieten

Eerste zicht op de Drei Zinnen in de Dolomieten

Roadtrip Noord Italië Drei Zinnen Tres Cime Dolomieten

Drei Zinnen (Tres Cime) in de wolken

Roadtrip Noord Italië, de omgeving van Cortina d'Ampezzo

Cortina d'Ampezzo staat bekend onder wintersportliefhebbers maar is ook een walhalla voor wandelaars en fietsers. Het is onze laatste stop in het noorden van Italië. Een prachtige plek om onze roadtrip door Noord Italië mee af te sluiten.

Inmiddels zijn de Italiaanse schoolvakanties begonnen en is het een behoorlijk stuk drukker geworden. De wandelparkeerplaatsen staan bomvol net als onze camping die zich net buiten Cortina bevindt.

Op onze laatste vakantiedag in Italië maken we twee stops. We wandelen bij de Cascate di Fanes, niet ver van Cortina af. Daarna rijden we door naar het indrukwekkende Lago di Braies waar we nogmaals een route wandelen. Een rondje om het Lago di Braies kost je ruim een uur.

→Lees hier onze tips voor de mooiste dagwandelingen in de Dolomieten.

Een laatste stop in Füssen

De terugreis gaat via Füssen. Een sfeervol stadje in Beierenwaar we ons hart aan verloren toen we de Deutsche Alpenstrasse reden. We gaan uit eten en overnachten er. Daarna is het een kwestie van het gas erop en de rit terug naar Brabant. Een eind aan een heerlijke vakantie met de camper in het noorden van Italië.

Cascates di Fanes bij Cortina d 'Ampezzo

Roadtrip Noord Italië Cascates di Fanes Cortina d 'Ampezzo

Wandelen bij de Cascates di Fanes Cortina d 'Ampezzo

roeien Lago di Braies Dolomieten

Roeien of wandelen? Bij Lago di Braies Dolomieten kan het allebei.

 

Roadtrip Noord Italië, eindconclusie

Wie plannen maakt voor een roadtrip in Noord Italië kan het eigenlijk nooit fout doen. De hele regio is zo enorm mooi en heeft zo veel te bieden. Of je nu van zwemmen, zeilen of surfen houdt, wandelaar bent of fietser. Er zijn eindeloos veel mooie plekjes en je komt tijd tekort. De helderblauwe bergmeren betoveren en de bergtoppen imponeren. Take your pick!

Onze route door het noorden van Italië is slechts een leidraad om zelf een route uit te kunnen stippelen. Wij hadden ruim 2 weken de tijd maar hadden er nog makkelijk vele weken vol mooie outdoor avonturen aan vast kunnen plakken. Ik kan je allle plekjes op onze route van harte aanbevelen en wens je veel plezier in La bella Italia!

Handige reisgidsen voor je vakantie in Noord Italië:

Geplaatst in camper, Europa, Italië, kamperen, Roadtrips.

16 reacties

  • Wat leuk om te lezen, het is echt een prachtige route. De afstanden in Noord Italië zijn niet groot en het is geweldig om door de machtige bergen te rijden. Vergeet je wandelschoenen en zwemspullen niet! Ik wens je vast veel plezier straks.

 1. Wat een inspirerend verhaal. Wij gaan over 2weken camperen met de kids en zeer waarschijnlijk worden t de Dolomieten.

  Wij willen af en toe zeker een dagje wildkamperen. Is je ervaring dat dat, ondanks t verbod, toch prima lukt?

  • Hoi Jurgen. In Italië zijn er best veel plekken waar je mag wildkamperen. Meestal wel zonder uitgebreid “kampeergedrag” zoals het uitstallen van tafels en stoelen. Wij gebruiken de app Park4Night. Hier vind je plekken én reviews van andere gebruikers. Ook om bijv. de camper makkelijk te kunnen parkeren als je een plek bezoekt. Ideaal! Fijne vakantie.

  • Hoi Wilma Leuk dat je mjn blog gevonden hebt. Rond de meesste meren zijn speciale wandel en fietspaden waarop je zeker met je e-bikes op pad kunt. (Wij reden op onze gewone fietsen en dat was eigenlijk te zwaar op bepaalde stukken). Er is ook een prachtig nieuw fietspad rond het Gardameer dat langs de bergwand gaat. Ik zag het op de foto en hij lijkt me geweldig!
   In de meer bergachtige delen hebben we vooral wielrenners en mtb fietsen gezien. Of je daar met je elektrische fiets op pad kunt durf ik niet zo goed te zeggen. Ik wens je veel plezier in het mooie Italië!

 2. Hallo

  Even een vraagje. Wij willen in juni/ juli met de caravan trekken en jullie reis spreekt ons erg aan. Wat denk je is het met de caravan ook te doen?

  • Hallo Gea en Jan. De route gaat over goede wegen die je met een grotere camper ook kunt doen. Wel zitten er wat wegen met haarspeldbochten in maar als je een goede auto hebt en gewend bent om in de bergen te rijden denk ik dat auto met caravan ook prima kan. Groetjes, Ivonne

 3. Wij willen in juni met onze camper richting de dolomieten. Heb je toevallig een route van jullie reis opgeslagen? het omvat alle plekken/meren die wij graag willen bezoeken.

  wat een prachtig foto’s!!!!

  • Hoi Priscilla, dank je wel voor je complimenten en leuk dat je de route gaat rijden. Ik heb geen echte GPS van de route gemaakt maar aan het begin van het blog staat een kaartje met daarop de route en de plekken en dat geeft je een goed idee van de te volgen route. Ik wens je straks veel plezier in het mooie Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *