Yogyakarta

Yogyakarta; stad met een authentieke vibe.

Mijn allereerste verre reis bracht mij in 1997 naar Java, Sumatra en Bali. Een reis die me altijd is bijgebleven, want wat is Indonesië toch prachtig! Toen Frank en ik een paar jaar geleden een bestemming zochten om de reis door Australië af te sluiten hoefden we niet lang te denken en reisden we naar Bali. Voor een extra vleugje cultuur combineerden we het eilandgevoel met een paar dagen in Yogyakarta, voor mij persoonlijk dé stad van het eiland Java.

Yogyakarta heeft een heel eigen vibe, voelt relaxed aan en heeft een goede mix van modern en oud. Hoewel het veel toeristen trekt vind ik het zelf nog steeds een zeer authentieke sfeer uitstralen. Daarnaast zijn er in en om de stad veel mooie dingen te bekijken en die twee dingen samen maken Yogyakarta echt een bestemming die je moet zien.

 

Wat is er te zien in Yogyakarta

In het centrum van de stad vind je het in 1755 gebouwde en veel bezochte Kraton, de woonplaats van de sultan van Yogyakarta. Binnen de muren van het complex vind je scholen, markten, musea en een paleis. Het paleis heeft een aantal ingerichte zalen, paviljoens en binnenplaatsen en je kunt het in de ochtenden bezoeken.

Zelf vind ik het Taman Sari water Castle, het voormalig zwembad van de sultan, dat je via twee toegangspoorten kunt betreden het mooiste deel van het complex. Zittend aan de rand van het zwembad met het azuurblauwe water zie ik de sultan al helemaal voor me als hij vanuit zijn veilige toren de haremdames bekijkt die in het water baden om dan ’s avonds met zijn “keus van de dag” de rest van de tijd door te brengen. Als ik over de daken uitkijk wordt mijn blik getrokken door de omringende oude woningen van hout en riet. Even later struin ik door de straatjes en maak kennis met de bewoners. Het leven is hier rustig en het voelt alsof ik terugga in de tijd.

yogyakarta7

 

yogyakarta3

 

Iets minder rustig is het op de iets verder gelegen vogeltjesmarkt, de Pasar Ngasem, waar heel veel verschillende soorten dieren verhandeld worden. Ik zie apen, hondjes, kippen en konijnen in kleine hokjes, wachtend op hun nieuwe eigenaar. Als dierenliefhebber heb ik altijd een beetje een dubbel gevoel als ik over dit soort markten loop, maar het is een belangrijk onderdeel van het leven hier.

yogyakarta4

 

Shopaholics kunnen hun hart ophalen in de Jalan Malioboro, de grootste winkelstraat van de stad, met een aaneenschakeling van winkeltjes, kraampjes en eettentjes en waar ook veel lokale mensen komen om te winkelen. De grote Pasar Beringharjo (markt) is ook leuk om een tijdje rond te kijken. Naast souvenirs vind je er ook veel etenswaren en batikartikelen. En dat allemaal binnen dezelfde wijk, en dus gemakkelijk te belopen.

yogyakarta6

 

Voor de liefhebbers van zonsopgangen is er nog een wat langere rit te maken en de Bromo vulkaan te bezoeken. ’s Morgens in alle vroegte loop je door de zandvlakte naar de onderkant van de vulkaan die je dan via een trap beklimt. Je bent niet alleen, ik schrok ervan hoe druk het was, maar gelukkig zijn er zat mensen die de laatste klim niet willen maken zodat het nog te doen is met de drukte op de kraterrand. Helaas zijn mijn foto's van de zonsopgang mislukt maar het was mooi, echt hoor!

Prachtige tempels in de buurt vanYogyakarta

Yogyakarta is een prima uitvalsbasis voor het bezoeken van twee geweldige complexen.

De Borobudur, ofwel de tempel van Boeddha op de berg, ligt op een kilometer of 40 van de stad. Dit geweldig mooie complex is heel lang het spritueel centrum van Java geweest. Het is opgebouwd als een grote Stoepa. Als je om het bouwwerk heenloopt kom je steeds een verdieping hoger tot je uiteindelijk de top bereikt, het Nirvana. Op de top staan 72 kleine stoepa’s  met daarin beelden van Boeddha en wie door één van de gaten het beeld aan kan raken krijgt volgens het (bij)geloof het eeuwige geluk. En wie ben ik om die kans op eeuwig geluk te laten voorbijgaan? Het uitzicht van bovenaf op het omringende groen is spectaculair en ik zit lang boven om de sfeer in me op te nemen.

yogyakarta

 

yogyakarta1

 

yogyakarta2

 

De Prambanan is het grootste Hindoestaanse complex in Indonesië en ligt op een kleine 18 kilometer van Yogyakarta. Het bestaat uit drie grote tempels, gewijd aan de goden Shiva, Brahma en Vishnu, allemaal prachtig gedecoreerd met diverse reliëfs. Om deze centrale tempels heen zijn nog vele andere kleinere tempels gebouwd. Helaas is het complex in 2006 door een grote aardbeving getroffen en slechts gedeeltelijk weer gerestaureerd (Unesco). Overal liggen, heel keurig uitgestald, stenen te wachten om misschien ooit eens hergebruikt te worden. Je mag ook nog steeds niet alles van dichtbij bekijken uit angst dat er een deel van een gebouw op je zal vallen.

yogyakarta5

 

20080517 1142_IMG_0020

 

Wil je echt iets bijzonders doen dan is het bijwonen van een voorstelling van het beroemde Ramayana ballet bij de Prambanan  een must. Met de prachtige tempels op de achtergrond en de maan en sterrenhemel boven je brengen de dansers dit belangrijke verhaal tot leven. Voor ons was het een  prachtige afsluiter van het verblijf in deze stad!

Wij waren op eigen gelegenheid in Indonesië tijdens een backpackreis. We  combineerden een verblijf op Bali met een aantal dagen in Yogyakarta, makkelijk te doen met een korte vlucht die je ter plekke kunt kopen. Als je wat minder tijd hebt, of de planning liever aan een ander overlaat terwijl je toch met je eigen gezelschap op pad bent, kun je Yogyakarta ook gedeeltelijk of helemaal georganiseerd bezoeken. Een mooie manier om dit te doen is met een auto en chauffeur, zo kun je bijvoorbeeld met tenzing travel naar Indonesie. Wij deden dit zelf (Met RiksjaReizen) voor een deel van onze reis door Mexico en in Rajasthan. Het plan is duidelijk, de chauffeur brengt je overal; jij kunt heerlijk achterover zitten en genieten maar!

 

Ben jij al eens in Indonesië geweest? Wat is jouw favoriete plek in dit prachtige land?

 

 

Geplaatst in Azie, citytrip, Indonesië, UNESCO Werelderfgoed.

6 reacties

  1. Ik denk niet dat ik jou hoef te vertellen wat mijn favoriete plek is in Indonesië 😉 SUMATRA uiteraard!! Maar ik zocht 3 jaar geleden naar een relaxte plek om een paar dagen uit te zieken, nadat ik ziek werd tijdens vrijwilligerswerk op Sulawesi en koos toen ook voor Yogya. Super keuze! Wat een ontzettend fijne stad.

    • Natuurlijk zijn die twee plekken niet te vergelijken. Ik vond Sumatra zo overweldigend qua natuur, daar kon Java voor mij niet aan tippen, maar Java is op cultureel gebied weer fantastisch!

  2. Hee ! Ik ben er pas geweest. Yogjakarta was ook mijn favoriete plaatsje de Borobudur is fantastisch en de prambandan ook! Wij zijn ook nog naar Cinderjo geweest een dorpje bij de Borobudur bij de locals heel leuk! Ik ben echt onder de indruk van je mooie foto’s ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *