zonsondergang op Bali

Emigreren naar Bali, over een leven zonder planning

Een plek die altijd aantrekkingskracht blijft uitoefenen en waar je maar geen genoeg van kunt krijgen. Anjo en haar man  hebben geen roots in Indonesië maar toch voelt het elke keer als thuiskomen. Na 20 bezoeken besluiten ze uiteindelijk te emigreren naar Bali. Inmiddels wonen ze er al vijf jaar en genieten iedere dag van hun leven zonder planning. 

 

Anjo over emigreren naar Bali

Wij, een Nederlands stel, hadden een droom om te emigreren naar Bali bij het bereiken van onze pensioenleeftijd. We hadden beiden leuke banen, waren reislustig, maar hadden ook ons hart verpand aan Azië.

Wie wij zijn? Leo en Anjo, op het moment van het emigreren naar Bali midden vijftigers. Tot op de dag van vandaag hebben we geen spijt dat we zijn geëmigreerd. We kregen de mogelijkheid om eerder dan we gepland hadden huis en haard in Nederland te verkopen. Te vertrekken naar ons huis op Bali, wat we in 2007 hadden laten bouwen.

We wonen nu vijf jaar permanent op Bali. Onze droom hebben we waar gemaakt. Op ons blog, ”Lucky we, wij wonen op Bali”,  plaats ik sinds onze emigratie regelmatig een artikel. In eerste instantie was het een blog voor de “achterblijvers” in Nederland om hen mee te laten genieten van ons leven op Bali. Inmiddels is ons blog veranderd in een blog vol tips en trips over Bali. We zijn nog steeds bezig Bali verder te ontdekken en delen dit graag met onze lezers.

Emigreren naar Bali

 

Steeds weer terug naar Bali.

We zijn altijd op reis geweest in onze vakanties en hebben gebackpackt van IJsland tot Zuid Oost Azië, van Europa tot Zuid Amerika. Keer op keer was er een ongelooflijke aantrekkingskracht om Bali “even” aan te doen. Een gevoel wat niet met woorden te vangen is. Noem het “thuiskomen” ondanks het feit dat we geen roots in Indonesië hebben. Na zo’n 20 keer Bali bezocht te hebben besloten we om te gaan emigreren naar Bali maar uiteraard gaat dat niet van vandaag op morgen. 

 

Een goede voorbereiding

We hebben onze emigratie goed voorbereid. Een huis op Bali hadden we inmiddels al zo’n 5 jaar. Emigreren naar Bali is niet gangbaar. Het feit dat je je uit laat schrijven uit Nederland brengt o.a. met zich mee dat je geen ziektekostenverzekering meer hebt. Dus moet je je gaan oriënteren welke mogelijkheden er zijn. Het brengt ook met zich mee dat je je moet verdiepen in de wet en regelgeving van Indonesië, waar moet je aan voldoen wanneer je er permanent gaat wonen.

In ons geval konden we binnenkomen met een retirement visum. Deze verblijfsvergunning wordt steeds opnieuw afgegeven voor een jaar. Tot dat je er vijf jaar hebt gewoond dan kun je verlengen met een periode van 5 jaar ineens. Je moet echter aan een aantal voorwaarden voldoen en een van de voorwaarden is dat je niet mag werken, dan wel vrijwilligerswerk kunt doen.

Emigreren naar Bali

 

Wat maakt het leven op Bali zo bijzonder?

En bevalt het leven ons hier? Volmondig zeggen we JA. We genieten iedere dag van ons leven zonder planning, van de tropische weersomstandigheden, de cultuur, de bewoners en van het nog steeds ontdekken van “nieuwe” uitstapjes buiten de gebaande toeristenpaden. 

Je eigen mindset moet 180 graden om. Wie wil vasthouden aan hoe je gewend was te leven kan hier niet wonen, je neemt het zoals het is. That’s it. Wie Bali of de Balinees wil veranderen naar de westerse normen en maatstaven moet Bali mijden. Dat geldt voor ons expats maar dat geldt ook voor de toerist die hier korte of langere tijd verblijft. Take it or leave it.

Alles gaat hier “pelan pelan”, langzaam aan. We hebben “jam karet”, rekbare tijd. Dus komt het vandaag niet dan komt het morgen en Hollandse punctualiteit bestaat niet. Maar juist dat maakt het leven zo anders dan in Nederland.

Emigreren naar Bali is geen uitgebreide vakantie. Je krijgt te maken met plaatselijke regels en gebruiken. En geloof me, dit overwegend Hindoeïstische eiland hangt aan elkaar van ceremonies. Een feest voor het oog om deze vaak kleurrijke ceremonies te aanschouwen. Dat doen we dan ook regelmatig, al dan niet op uitnodiging. Maar het ontregelt ook regelmatig de dagelijkse gang van zaken. De Balinees is zeer betrokken bij zijn/haar gemeenschap en alles wat samenhangt met het Hindoeïstische geloof.

ceremonie in tempel op Bali
 

Steeds meer toerisme

We wonen aan de rand van het toeristische gebied. Eén van de minder leuke ontwikkelingen van Bali is dat het aantal toeristen steeds groter wordt. De toestroom uit met name andere Aziatische landen is enorm. De infrastructuur is er niet op berekend. Het gevolg is dat met name in het hoogseizoen reistijden veel langer worden en luchtvervuiling toeneemt. Prachtige natuurgebieden gaan ten onder door de bouw van guesthouses, hotels en villa’s.

De afvalproblematiek is groot. Het principe “laat de verpakking van iets wat je gegeten of gedronken hebt maar vallen” waar je staat of loopt is helaas voor een groot deel werkelijkheid. Geld uitgeven voor het ophalen van het vuilnis is nog lang niet bij iedere bewoner binnengekomen. Men blijft het huishoudelijk afval aan het einde van de dag verbranden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen organisch en niet organisch. Giftige dampen komen vrij en zijn ongezond voor iedereen.

 

Wat moet je zeker zien als je op Bali bent?

Wat leuk is aan “ons” eiland is de diversiteit aan landschappen. Je rijdt langs de weidsheid van sawa's tot in bergachtig terrein rond de vulkanen. De ongereptheid in deze gebieden is nog steeds in tact.

Wanneer je stranden wilt “aandoen” zijn er de prachtige, tussen de kliffen gelegen, surfstranden op de Bukit in het zuiden. Wie echter wil genieten van lange zandstranden zonder toerisme moet de westkust van Bali gaan ontdekken. Hier liggen kilometers strand waar alleen de lokale bevolking komt. Daar ga je echt “local”.

De eilanden Nusa Lembongan en Nusa Penida voor de kust bij Sanur zijn het ontdekken waard. Zeker Nusa Penida is nog ongerept, alhoewel daar in hoog tempo ook steeds meer toeristische activiteiten ontwikkeld worden.

stranden Bali

 

Munduk en omgeving op de flanken van de vulkaan in het Noorden is een must voor wie van natuur en wandelen houdt. In dit groene gebied liggen koffieplantages, watervallen en er zijn een aantal wandelmogelijkheden.

Lovina in het noorden en het West Bali Barat National Park zijn prachtige bestemmingen voor natuurliefhebbers. Lovina heeft zwarte lavastranden. Vanuit het West Bali Barat National Park kun je Menjangan aandoen voor een prachtige snorkeltocht langs de daar gelegen riffen. Het noorden is geen partybestemming zoals in het zuiden rondom Kuta, Legian en Seminyak.

Steek van noord naar zuid door over de weg die langs Pupuan voert. Hier kom je langs Batakaru een prachtig tempelcomplex, het boeddhistische Vihara met de grote liggende Buddha en de fantastische rijstvelden rond Belimbing.

emigreren naar Bali

 

 

Een must see!

De rijstvelden van Jatiluwih zijn een must. Het is een van de highlights van Bali, dit mag je niet missen. De rijstvelden hier zijn werelderfgoed. Het is een uniek gebied op Bali! Geniet van de vergezichten en loop over de inmiddels aangelegde wandelpaden of kies een lokale gids die je meer off road laat wandelen. Fietsen vanaf hier richting Ubud met een fietstour is ook beslist een aanrader.

Emigreren naar Bali

 

Pas op!

Wie reist over Bali zal geconfronteerd worden met het feit dat iedereen iets aan je wil verdienen. Daar kun je niets aan veranderen, laat het langs je heen glijden. Antwoord kort en vriendelijk. Zeg “sudah” (heb ik al) of “tidak mau” (wil ik niet). Toeristen zijn voor veel Balinezen de bron van inkomsten. Laat de Balinees geen gezichtsverlies lijden. Behandel hem en haar met respect. Je bent hier ten slotte te gast.

Let daarbij ook op je kleding. Er zijn geen kledingvoorschriften, maar ga niet met je zwemkleding aan over straat lopen.

Tot slot: ding af op alles waar geen vaste prijs op staat. Dat is het spel hier. Je wordt afgezet waar je bij staat, begin met 30% van de vraagprijs. Wil men het niet verkopen voor ongeveer de helft, dan neem je het niet. Er is keuze te over dus je vind het ergens anders wel weer.

Helaas is met de toename van toeristen ook de criminaliteit toe genomen. Wees niet nonchalant met je eigendommen. Je zal niet de eerste zijn die beroofd is van tas met inhoud.

Een laatste waarschuwing welke zeker van toepassing is in het toeristengebied rondom Kuta. Neem geen drankjes aan. Koop zelf je consumpties en let op dat niemand er mee kan knoeien. Methanolvergiftigingen met soms dodelijke afloop komen helaas voor.

 

Denk je ooit nog weleens terug te keren naar Nederland?

Er zijn geen plannen om naar Nederland terug te keren. We nemen het leven zoals het op ons afkomt. Er kunnen zich onverwachte ontwikkelingen voordoen waarbij we beslissingen moeten nemen die we nu nog niet kunnen voorzien. Dat zien we op dat moment dan wel.

We missen niets aan Nederland. We kunnen er van genieten wanneer er af en toe een stukje Nederlandse oude kaas voor ons mee genomen, maar is het er niet, dan is het ook goed. We wonen hier, dus passen we ons aan met wat hier verkrijgbaar is. Dat geldt ook voor de manier waarop we hier wonen. Het is zoals het is, zeggen we regelmatig.

zonsondergang op Bali
 

Wat kun je anderen adviseren die ook willen emigreren?

Besef dat het wonen in een ander land met een andere cultuur en andere gebruiken heel wat anders is dan het vakantiegevoel wat je hebt als je er bent. Een must is daarbij, leer de taal! Dat wordt gewaardeerd en je hebt het daardoor zelf ook gemakkelijker.

Do more what makes you happy…..

Dank je wel voor je verhaal Anjo. Emigreren naar Bali lijkt me een bijzondere ervaring. Ik vind het een fijn eiland om tijdens het reizen aan te doen, maar herken ook de mindere dingen van je verhaal.

Wij combineerden Bali met een bezoek aan Java. Lees er alles over in dit aparte blog.

Las je het vorige deel van emigreren al? Daarin vertelt Lucille over het wonen op het Zweedse platteland

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!

Wil je zelf ook een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar ivonne@myfootprints.nl.

Geplaatst in Azie, emigreren, Indonesië.

39 reacties

 1. Bali heeft inderdaad een grote aantrekkingskracht, het blijft keer op keer een geweldig eiland om te bezoeken. Ik had overigens nog nooit van een retirement visa gehoord, wat bijzonder zeg. Leuk om te lezen!

  • Die heb ik helemaal gemist Jenny. In dit soort gevallen had ik graag even gecontroleerd of de verhalen uniek genoeg zijn, een reminder voor mezelf om er volgende keer even aan te denken!. Het zijn mooie verhalen van bijzondere vrouwen en ik ben trots op deze leuke serie.

 2. Lijkt me toch geen plek waar je zomaar even naartoe verhuisd, bijzonder. Fijn dat het met een retirement visa kon, ben wel nieuwsgierig hoe dat gaat als je er niet voor in aanmerking komt?

 3. Dank voor jullie reacties. Leuk om te lezen! Indonesie is inderdaad geen land waar je gemakkelijk naar toe kunt emigreren. Er zitten veel haken en ogen aan. Maar dat is inherent aan de keuze die je maakt. Wij voelen ons senang hier. Mochten er vragen bij jullie opborrelen over het leven hier, stel ze gerust!

  • Hallo Anjo, wij zijn in voorbereiding om ook binnen nu en 3 jaar richting Bali te gaan om ons daar permanent te vestigen; kun jij ons asjeblieft informeren over de vraagstukken die jullie hadden (de haken en ogen) toen jullie je op Bali vestigden? Hoe hebben jullie bijvoorbeeld de ziektenkosten afgedekt?

   Raden jullie aan om een huis te laten bouwen of maandelijks te huren? Kunnen we als niet-ingezetene een huis laten bouwen / kopen?

 4. Hoe hebben jullie een ziektekosten verzekering geregeld. Wanneer je, langer dan 9 maanden buiten de Eu gaat wonen moet je je laten uitschrijven uit de basisadministratie met als gevolg dat je nederlanse verzekering niet meer mogelijk is.
  Zijn er goede verzekeringen in Indonesie mogelijk, hoe is de acceptatie en wat kost het?
  Vriendelijke groet,

  Arthur de Hart

 5. Kan je ons ook vertellen welke documenten (los van visa) je evt nodig hebt om naar Bali te emigreren?
  Ik woon nu inmiddels ook al 5 jaar op Bali en heb Op dit moment reeds:
  – Een Retirement Kitas (ieder jaar vernieuwen)
  – Een SKTT (verblijfsvergunning) document (ieder jaar vernieuwen)
  – Een STM (Politie registratie) document
  – Een Groene kaart (Burgerlijk register)

  Mijn vragen zijn :
  – Moet ik me ergens als emigrant laten registreren?
  – Moet ik hier ook een vorm van belasting betalen?
  – Zijn er evt andere zaken wat ik moet weten?

  Mvg, Jon

 6. Dag Jon, je papieren die je noemt is wat je nodig hebt hier. Je hoeft je niet speciaal te registreren. Heb je een uitschrijvingsbewijs uit Nederland?
  Wat betreft de belasting, iedereen die langer dan 183 hier aaneengesloten woont is verplicht om naar het belastingkantoor te gaan en een belastingnummer aan te vragen en jaarlijks aangifte te doen.

  • Hoi Anjo, dank voor je reactie.
   Betekent dit dat jullie hier dus ook belasting betalen? Wat kost dat ongeveer?

   Wat bedoel je met uitschrijvingsbewijs uit NL? De gemeente waar ik ingeschreven stond heeft mij ingeschreven in het Registratie Niet Ingezetene (RNI) en De SVB en mijn pensioenfonds weten ook dat ik per een bepaalde datum geëmigreerd ben.en hebben zodoende de Loonheffings en Zvw inhoudingen aangepast.

   Gr, Jon

  • O ja, overigens betaal ik ook nog een vorm van inkomstenbelasting voor buitenlanders in NL vanwege mijn AOW en Pensioen aldaar.
   Moet ik dan hier in Indonesie ook nog belasting betalen ?

   Gr, Jon

 7. Hallo, ik ben op zoek naar Christ Huijbregts en Hendrik deijkers, zijn wonen op Bali, een homostel, en getrouwd op Bali in 2008 in hindoe-stijl. Kennen jullie dit stel, ben telnr kwijtgeraakt en hoop dat ze nog leven( wat ouder)

  Mvg Silvia

 8. Hoi Anjo,
  Ik ben van plan om over ongeveer 1 jaar naar Bali te verhuizen. Ik vraag dan vervroegd pensioen aan. Ik wil daar dan een huis huren (Sanur of omgeving).
  Ik zal dan dus een retirement kitas aan moeten vragen neem ik aan ?
  Verder zou ik ook graag willen weten hoe het zit een ziektekosten verzekering.. kan ik mijn eigen blijven behouden of moet ik daar een nieuwe afsluiter… en wordt je daar zomaar geaccepteerd ook als je al ouder bent.
  Ik moet me dus uit laten schrijven in Nederland maar behoud ik nog wel de Nederlandse nationaliteit.
  Aan welke haken en ogen moet ik denken als ik op Bali wil gaan wonen.
  Ik hoop dat mijn vragen bij Anjo terecht komen of zou iemand mij aan kunnen geven hoe ik in contact kan komen…
  ik heb misschien nog wel meer vragen..

 9. Beste Anjo
  Wat heb ik hiervan genoten . En inderdaad de westerse cultuur laten gaan . We zijn inmiddels ook al 20x op Bali geweest en mijn god wat ben ik er gelukkig.
  Dus ook voor ons zit de emigratie eraan te komen . Veel uitzoeken vooral over inkomstenbelasting in nl ? Heb je daar nog adviezen of tips over? Bedankt alvast en bedankt voor dit artikel .

 10. Dag Yolanda, leuk om je reactie te lezen! Iedereen die zich uitschrijft uit Nederland en daadwerkelijk emigreert is verplicht om zich te melden bij het belastingkantoor in Indonesie. Wie meer dan 183 dagen per jaar permanent op Bali (of Indonesie) verblijft moet dit doen. Je moet dan een belastingnummer aanvragen en jaarlijks aangifte doen.
  Let wel, inkomsten uit Nederland worden in Nederland belast. Alleen, omdat je uitgeschreven bent uit Nederland, betaal je geen sociale verzekeringen en zvf.
  Blijf je ingeschreven in Nederland dan is er geen keus en blijf je daar belastingplichtig. Succes!

 11. Ja zeker, ik ben ook 5 keer b
  Naar Bali geweest, het is ook voor mij als mijn 2 de huis, als ik daar weer bent, en je kom steeds weer terug naar mooi Bali. Just Bali…

 12. Beste Anjo, mijn ouders van 78 jaar willen ook graag permanent naar Bali verhuizen, maar wat zijn de voorwaarden?
  Moeten ze om de zoveel maanden terug naar Nederland, of is dat alleen als je je pensioen en ziekenfonds van Nederland wilt behouden? Of is er een ander alternatief voor mijn ouders?
  En eigenlijk geldt dezelfde vragen ook voor mij, ik ben 49 jaar en heb 3 kinderen waarvan 2 waarschijnlijk mee willen.

 13. Dag Anne, dank voor je vraag. Die is niet met een kort antwoord te beantwoorden. Je ouders kunnen op een Senioren verblijfsvergunning terecht. Deze is vanaf de leeftijd vanaf 55 jaar. Deze moet jaarlijks verlengd worden. Daarvoor hoef je het land niet uit. Na 5 jaar kan dit retirement visum omgezet worden in een visum voor de rest van je leven. Je hebt hier een visumburo voor nodig welke als sponsor voor je optreedt. Deze zijn er vele op Bali. Google eens op Bali Ide of Mas travel. Daar vind je alle up to date info. Er zijn redelijk strenge voorwaarden aan verbonden, ook voor jouw vergunning. O.a aan kunnen tonen dat je voldoende geld hebt etc. Dit staat allemaal op betreffende websites. Jij zou kunnen kijken of je met een sociaal visum binnen kunt komen, daarvoor heb je ook een Ind sponsor nodig. Wens je veel succes en bereid je goed voor. Dat is een van de belangrijkste zaken voor je de stap gaat zetten. Indonesië is niet een eenvoudig land om te emigreren. Werken mag je sowieso niet met deze visa. Hiervoor gelden weer hele andere regels en het is voor buitenlanders bijna niet meer mogelijk een baan te vinden waarbij een werkvergunning wordt geregeld. Zonder dat is de immigratie streng en sta je binnen die dagen buiten het land met alle consequenties van dien. Wens je veel succes!

  • Dag Anjo,
   Hoe is de gezondheidszorg op Bali en hoe regel je daar een verzekering voor? Kun je als expat terecht in een privé kliniek? Groet Carolien

 14. Goedemiddag Anjo,

  Ik heb uw blog gelezen en vind het mooi als anderen hun ervaringen willen delen.
  Zelf denk ik er over om in Indonesië te gaan wonen.
  Ben al vier keer geweest zo ook twee bezoekjes aan Bali.
  Wat ik graag zou willen weten is, hoe heeft u het aangepakt betreffende ziektekostenverzekering.
  Ik neem aan dat deze privaat geregeld is.
  Heeft u daar goede ervaringen mee?
  Is de medisch zorg goed in Bali?
  Gelukkig markeer ik niets maar je weet maar nooit.

  Verder dank nogmaals.

 15. Beste Anjo,
  Wij zijn een jong gezin ( met 2 kleine kinderen) die graag voor een aantal jaar naar Bali zouden willen verhuizen. Ik lees veel over mensen van 55+. Is het ook mogelijk om als jong gezin die kant op te gaan? Wij willen graag leven van het verhuur van ons huis in Nederland en mijn webshop. De jongens zouden naar een Engelstalige school moeten gaan. (Geen internationale want die zijn voor ons helaas niet te betalen.) Ik heb begrepen dat je steeds een visum van 30 dagen aan moet vragen. Dit lijkt mij best een gedoe met z’n vieren. Is dit echt zo lastig of is er en andere manier? Wij zijn ons puur aan het oriënteren of dit allemaal mogelijk zou zijn. Alvast ontzettend bedankt!

 16. Dag Lucie, er zijn zeker meerdere gezinnen die met hun jonge kinderen op Bali wonen. Jullie zullen er vast een mooi plekje gaan vinden mochten jullie de stap zetten.
  Het gebeuren rondom visa is inderdaad complex. Zeker onder de leeftijd van 55 jaar. Je bent verplicht een bureau in te schakelen, een sponsor te hebben of getrouwd te zijn met iemand van Indonesische afkomst. Een social visa lijkt de meest geschikte optie voor jullie. Deze is 6 maanden geldig maar moet geloof ik iedere maand verlengd worden. Weet niet of dat laatste correct is, heb er zelf niet mee te maken gehad. Ik voeg de link bij van het bureau wat onze visa naar volle tevredenheid heeft geregeld. Helaas ben je veel geld kwijt aan deze regelzaken met bemiddeling van een bureau. Wens jullie alle succes met jullie plannen.
  http://www.bali-expat-business.com/

 17. Hallo,
  Wij, echtgenoot (65) en ik (58) hebben serieuze plannen om naar Bali te verhuizen. Er moet veel uitgezocht en geregeld worden en dat valt vanuit NL niet mee…. wat zou het mooi zijn als er op Bali een betrouwbare contactpersoon zou zijn die je met bv zoeken van woonruimte en regelgeving zou kunnen helpen. Wie heeft er tips voor mij??
  Groetje, Sjoukje

  • Dag Sjoukje, prachtige plannen hebben jullie. Ik hoop dat ze werkelijkheid voor jullie gaan worden. Helaas kan ik je geen naam van een contactpersoon geven, daar we inmiddels na 12 jaar Bali, verhuisd zijn naar een andere bestemming in Europa. Bali heeft ons prachtige jaren gegeven. Dat wens ik jullie ook toe. Gr Anjo

   • Hallo Anjo, dank voor je reactie!!
    Mooi dat je zo’n fijne herinneringen aan Bali hebt,
    wij komen er ook erg graag…
    De plannen zijn serieus en nu via internet op zoek naar zoveel mogelijk informatie. Het grootste struikelblok voor ons is de ziektekostenverzekering, heb je misschien hierover een tip voor ons? Is het bv mogelijk om een verzekering in Indonesië af te sluiten?
    Snap als je niet wilt reageren, je bent tenslotte aan een nieuw hoofdstuk begonnen!

    Vriendelijke groeten,
    Sjouk

 18. Hallo Anjo, dank voor je reactie!!
  Mooi dat je zo’n fijne herinneringen aan Bali hebt,
  wij komen er ook erg graag…
  De plannen zijn serieus en nu via internet op zoek naar zoveel mogelijk informatie. Het grootste struikelblok voor ons is de ziektekostenverzekering, heb je misschien hierover een tip voor ons? Is het bv mogelijk om een verzekering in Indonesië af te sluiten?
  Snap als je niet wilt reageren, je bent tenslotte aan een nieuw hoofdstuk begonnen!

  Vriendelijke groeten,
  Sjouk

 19. Beste Anjo,
  Wij zijn bezig om naar bali te komen op een retired visa,
  Ik heb een vraag tav ziektekostenverzekering?
  Kun je mij iets meer hierover vertellen.
  Verder weet jij of ik en mijn vrouw ons pensioen kunnen laten overmaken naar bali.
  Ik heb reeds een huis kunnen vinden op bali
  Wij verkopen ons huis in Nederland, maar willen wel terug komen in Nederland, we denken aan een vakantiehuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.