Waarom je zeker naar Rajasthan moet reizen.

Waarom Rajasthan een must do is?

#De mensen.

Voordat ik op reis ging naar India hoorde ik geregeld verhalen over de mensen in het noorden van het land en dat die niet zo vriendelijk zijn. Tijdens mijn eigen reis door Rajasthan heb ik echt het tegendeel ervaren. Wat zijn de mensen daar vriendelijk en heerlijk nieuwsgierig. Vaak heb ik me afgevraagd wie het nu leuker vond dat ik er was, ik of zij. Tijdens mijn zwerftochten door de kleine straatjes en steegjes was ik altijd welkom en ben zelfs diverse keren binnen gevraagd om een kopje thee te drinken. Hoe jammer is het dan dat je niet echt goed met elkaar kunt communiceren, maar met een paar woordjes, handen en voeten en de altijd universele lach kom je een heel eind. Alleen al voor de mensen zou ik morgen weer teruggaan!

Straatbeeld Jodhpur Rajasthan

#Steetlife in Rajasthan.

Wat is er toch veel te beleven in de straten van Rajasthan. Het verkeer is een heerlijk allegaartje; (de heilige) koeien lopen rustig op straat ongemoeid door de vele andere weggebruikers. Er zijn brommertjes, taxi’s, auto’s, bussen,tuk tuk’s en kleine vrachtwagentjes die mensen of goederen vervoeren. Ezeltjes op weg naar het land worden door hun hoeders door de straten geloodst, kleurige dames met manden op het hoofd lopen naar en van huis, varkens en kippen scheumen tussen het afval, kinderen spelen overal en op de vele stoepen kletsen de buurtbewoners met elkaar. De kapper knipt midden op het plein zijn klanten, overal zijn winkeltjes in de vele kleine nissen. Je kijkt echt je ogen uit. Daarnaast kent ieder dorp of stadje wel een markt waar je ogen tekort komt om alle geuren en kleuren in je op te nemen. Typisch Rajasthan!

Ik ben blij dat ik zelf niet heb gereden in dit chaotische verkeer, maar dat ik dit in de handen heb gelaten van lokale chauffeurs. Zij hebben mij elke keer weer zonder problemen veilig op mijn plaats van bestemming afgeleverd en zo kon ik lekker om me heen kijken.

ezeltjes in Udaipur Rajasthan

#De forten, paleizen en tempels van Rajasthan.

Er zijn heel veel mooie gebouwen in Rajasthan. Bijna ieder dorp heeft wel een fort dat hoog boven het dorp op een strategische plek ligt en ze zijn allemaal weer anders. Zelf vond ik het minder bezochte fort in Bundi een echte verrassing. Buiten de steden vind je veel tempels, zoals bijvoorbeeld de prachtige witte Jain tempel van Ranakpur met het verfijnde beeldhouwwerk en haar meer dan 1000 pilaren en de bijzondere Karni Mata tempel in Deshnoke waar men de rat vereert (om er maar een paar te noemen). In de straten van de dorpen en steden vind je ook nog veel kleine, voornamelijk Hindoeïstische, tempeltjes die kleurrijk en sfeervol zijn en waar je altijd welkom bent als je maar je schoenen uittrekt. Mooie paleizen vind je bijvoorbeeld weer in Udaipur en wat dacht je van het roze Paleis der winden in Jaipur! Zoveel steden, zoveel gezichten.

Rajasthan5

#De hotels.

In Rajasthan vind je nog veel oude Haveli’s. Het woord haveli  komt uit het Arabisch en betekent afgesloten plek. Afgesloten met een veilige poort aan alle kanten woonden in deze oude herenhuizen vroeger de grote gezinnen van handelaren, maar tegenwoordig zijn de meesten omgebouwd tot hotel of toeristische trekpleister. De gebouwen zijn vaak mooi versierd met houtsnijwerk of prachtige muurschilderingen, zoals in de provincie Shekawati. Ik heb een aantal keer in een voormalig Haveli kunnen slapen en ben helemaal onder de indruk. De gebouwen hebben lange gangen, diverse grote kamers met kleine nissen en een overhangend balkon en je ziet op veel plaatsen mooie bogen. Vaak zijn ze nog helemaal in oude stijl gemeubileerd en met de meest prachtige kleuren. Het is zeker de moeite waard om een aantal keer in zo’n hotel te slapen, je voelt je echt een vorst.

#Het eten.

De Indiase keuken heeft indruk op me gemaakt. In eerste instantie lijkt ze eenvoudig maar uiteindelijk blijkt ze heel gevarieerd. Er wordt er veel gebruik gemaakt van diverse soorten rijst, granen, aardappels en groenten die men met specerijen vermengd. In het Hindoeïstische India wordt er ook veel vegetarisch gegeten en de keuze is ruim.

Lekkere curry’s kun je volop eten. In heel veel restaurants zijn er thali’s te krijgen; een soort dagschotel op een ronde schaal met allerlei kleine hapjes in vakjes of schaaltjes. Vaak zit daar wel een curry bij, maar ook bijvoorbeeld paneer (zachte kaas), gepureerde en opgebakken kikkererwten, naan (brood), rijst, wat zoetzure groente en een zacht yoghurtsausje. Iedere keer is de thali een verrassing, afhankelijk van waar je hem eet is hij anders. Soms zit er ook vlees bij. Spoel de thali weg met een lekker kopje chai (thee) of een lassie (heerlijke yoghurtdrank) en de maaltijd is compleet.

Mijn meest bizarre ervaring was de snackbar in Jodhpur, wat verder uit het centrum gelegen. Mijn man en ik hebben daar een heerlijk frietje gegeten en toen we nog een tweede bestelden glunderde de man achter de balie van oor tot oor. Die toeristen toch!

Echt eten op straat heb ik niet gedaan, wel in kleine en lokale restaurantjes tussen de lokalen. Lekker druk en (dus) een snelle omzet daar let ik altijd wel op.

Enjoy Rajasthan!

Ben jij weleens in Rajasthan geweest en wat is jouw favoriete regio in India?

Rajasthan

Rajasthan3

Rajasthan4

Rajasthan2

Rajasthan6

Rajasthan7

Wil je nog meer lezen over onze reis door Rajasthan? Klik hier even door naar het bericht met de hele route!

Ben je gek op mooie foto's? Klik dan even door naar mijn Instagram account!

Geplaatst in Azie, backpacken, India.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *