Heilige ratten vereren in de Karni Mata tempel

Toen wij onze reis naar Rajasthan aan het inplannen waren stond een bezoek aan het kleine plaatsje Deshnoke al vast. Jaren geleden las ik voor het eerst over de Karni Mata Tempel en was gelijk geïntrigeerd. Deze Hindoeïstische tempel staat bekend om haar grote populatie van heel bijzondere heilige dieren. Ongeveer 20.000 zwarte ratten lopen vrij rond in de tempel en vanuit de hele regio komen mensen naar Deshnoke om de ratten te vereren. Ik wilde dit bijzondere plekje graag met eigen ogen zien en nam een kijkje in de tempel.

karni-mata-tempel2

Het verhaal van de Karni Mata tempel.

Er zijn meerdere verhalen over het ontstaan van de Karni Mata tempel. Zo is er het verhaal van Laxman, de stiefzoon van Karni Mata,  die verdronk terwijl hij water dronk uit een nabijgelegen put. In ruil voor zijn wederopstanding eisde de god van de dood (Yama) dat alle kinderen van Laxman en Karni Mata na hun dood terug kwamen als ratten.

Een ander verhaal is dat van een 20.000 man sterke leger eenheid die deserteerde uit een nabijgelegen slagveld. Een vergrijp waar in die tijd de doodstraf op stond. Karni Mata streek met de hand over het hart. Ze bestrafde de soldaten, veranderde ze in ratten en bood ze onderdak aan in de tempel. De soldaten beloofden in ruil om eeuwig trouw te zijn aan Karni Mata.

Een kijkje in de tempel

We rijden met de auto naar het piepkleine plaatsje Deshnoke en stoppen op een klein pleintje. Mensen lopen de tempel  in en uit en op het plein staan groepjes mensen te praten. Er wordt even gekeken als wij uitstappen maar daarna worden we vriendelijk welkom geheten. De tempel is open voor iedereen, zo lang je respectvol bent.  We laten onze schoenen achter bij de uitgang en lopen naar binnen. Diverse mensen bidden bij een altaar, de sfeer in de tempel is ontspannen. Op de marmeren muren zien we prachtige motieven en de houten deuren zitten vol mooie details.

karni-mata-tempel

 

Als we verder lopen zien we direct al op diverse plekken ratten rondrennen en de vloer ligt vol met voer en rattenpoep. Ik kan een kleine rilling niet onderdrukken en eerlijk gezegd ben ik heel blij dat ik vandaag mijn sokken aan heb gehouden! Op diverse plekken staan bakjes met voer en melk en de ratten mogen doen en laten wat ze willen. Ze lopen echt overal en zijn vreselijk brutaal. Ik moet uitkijken waar ik mijn voeten neerzet, want voor je het weet sta je bovenop een rat. Het is best bizar om hier rond te lopen en te zien hoe verrukt de Indiase tempelgangers zijn bij het zien van iedere rat.

karni-mata-tempel3

Karni Mata tempel

karni-mata-tempel4

 

Witte ratten!

Iedere rat  in de Karni Mata tempel is heilig. Als er een rat doodgaat moet hij vervangen worden door een massief zilveren exemplaar. Het wordt als een grote eer beschouwd als je iets eet waar één van de ratten aan heeft geknabbeld. Witte ratten spelen een bijzondere rol in de tempel. Ze worden beschouwd als de reïncarnatie van Karni Mata en haar vier zoons. Als je een witte rat ziet brengt deze je genoeg geluk voor de rest van je leven. Als we een tijdje rondlopen worden we aangesproken door een mevrouw. "Quick, come, there is a white rat" zegt ze vol enthousiasme tegen ons. "This is for good luck". We lopen achter haar aan en met een grote glimlach laat ze ons een dikke witte rat zien die in de verte op een hekje zit. Mensen wijzen en lachen, de dag kan niet meer stuk!

Voor ons is het moment gekomen om afscheid te nemen en na een laatste blik op de tempel stappen we weer in onze auto. Op naar Bikaner!

portraits of the world india13

Handig om te weten.

  • De Karni Mata tempel is elke dag open vanaf 4 uur in de ochtend.
  • Als je een ceremonie in de tempel wilt meemaken moet je er vroeg in de ochtend bij zijn. De mensen offeren tijdens de ceremonie aan de ratten.
  • Zie je een witte rat dan is het je geluksdag! Er zijn er slechts een paar van in de tempel en ze worden als extreem heilig beschouwd.
  • De tempel ligt op een kleine 30 kilometer van de stad Bikaner, Rajasthan. Je kunt de tempel makkelijk vanuit Bikaner bezoeken, of een stop maken als je op weg bent vanuit Jodhpur.
  • Kleed je, net als bij ieder ander tempelbezoek, respectvol. Bedek je schouders en draag een lange broek. Schoenen moeten uit, sokken aan je voeten is prima. (En best fijn met die rattenpoep op de vloer!)
  • Foto's maken in de tempel is geen enkel probleem. Mensen beschouwen het als een eer dat een buitenlander er een bezoek brengt.
  • Tijdens Navrati komen de mensen massaal naar de tempel. Dit 9 dagen durende Hindoeïstisch festival vind jaarlijks plaats in het begin van oktober.

 

Heb jij weleens een bijzondere tempel bezocht?

Een reis door Rajasthan

De Karni Mata Tempel ligt in Rajasthan. Rajasthan ligt ten zuid van Delhi  en is echt een prachtige woestijn regio.  Je vind er oude forten, kleurrijke mensen en levendige plaatsjes. Waarom je Rajasthan zelf echt een keer moet gaan zien kun je hier lezen!

Neem voor meer mooie foto's van mijn reizen ook eens een kijkje op mijn Instagram account.

Geplaatst in Azie, bucketlist, hotspots, India, tempels, Things to do.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *