Bundi

Bundi opnemen in je trip door Rajasthan of niet?

Het uitstippelen van een reis is ontzettend leuk maar blijft ook deels een gok. Je bent afhankelijk van wat anderen vertellen, zeker als de plaats of regio wat minder bezocht wordt en je nog nooit in het desbetreffende land geweest bent. Wat mij betreft is dit juist ook deel van de pret als ik op reis ga en mijn eigen weg ga zoeken.We zijn onderweg naar Bundi, zeker niet zonder toeristen maar lang niet zo drukbezocht als andere steden in de regio Rajasthan. Afgaand op informatie van anderen (lang leve het internet!) leek het thuis preciés wat voor ons; rustiger, authentieker ….. Ik heb er een paar dagen voor uitgestippeld om alles uitvoerig te kunnen bekijken en heb er reuze zin in.

 

Als onze chauffeur Rewat mijn bedachte reisplan bekijkt en ziet hoe “lang” we in Bundi zijn schudt hij het hoofd. Hij vertelt ons dat je alles toch echt in anderhalf uur gezien hebt en wat we in vredesnaam die andere dagen gaan doen. Hij noemt mijn hele schema zelfs een dom schema want ik heb óók nog extra tijd in Bikaner en Keoladeo NP staan, en geen Jaisalmer. Ik heb de laatste plaats weggelaten uit het plan omdat we deze keer niet zo lang op pad zijn en het wat uit de route ligt maar de rest maar EEN DOM PLAN? Even is er een lichte paniek op de achterbank. Na 5 dagen zwaar verkouden te hebben rondgeslenterd voelen we ons eindelijk een stuk beter en ik had toch echt hoop op betere tijden, maar kan dat dan wel in Bundi?

We slapen in een omgebouwde  haveli. Het woord haveli is van oorsprong Perzisch en betekent "ommuurde of ingesloten plaats". Rondom een binnenplaats leefden vroeger verschillende families en nu vind je er veel die tot hotel omgebouwd zijn. Ze zijn over het algemeen prachtig versierd met schilderingen op de muren en veel houtsnijwerk en ik heb thuis al veel plezier gehad bij het uitzoeken van een paar van deze bijzondere logeeradressen.

Als we onze kamer binnenkomen valt ons oog gelijk op de grote erker zoals je die bij veel haveli’s ziet. In die erker ligt een groot matras en diverse kussens en ik ben gelijk verliefd. Ik lig een tijd heerlijk te genieten van dit speciale plekje, mijn eigen "love corner", met een boekje in de ene en een lekkere lassi (soort yoghurtdrankje) in de andere hand.

 

Na de lunch bezoeken we het oude paleis dat vlakbij het hotel hoog op een heuvel ligt. Even klimmen doet onze, fittere, lijven goed. Onderweg moet Frank mij nog verdedigen tegen een flinke brutale aap die zijn tanden laat zien. (De rest is overigens zeer vriendelijk of keurt ons geen blik waardig). Roepen en wat zwaaien met de bamboestok is gelukkig afdoende.

 

Het paleis is enigszins vervallen maar nog in prima staat om zelf rond te lopen. Wat een verrassing blijkt het te zijn; wat een bijzondere sfeer! Overal kamertjes, trapjes, doorgangetjes en onverwachte muurschilderingen. Niets is perfect, maar dat is nu ook juist het leuke. Naast ons zijn er slechts twee andere mensen in het paleis aanwezig. Als we met hen in gesprek raken zeggen ze helemaal overweldigd te zijn en voorlopig nog niet weg willen, "besmet met het Bundi virus" noemt hij het.

 

fort Bundi

 

bundi1

 

We klimmen en klauteren en hebben een levendige fantasie hoe de kamers ooit in gebruik zullen zijn geweest, of wat we er zelf mee zouden doen. Daar een mooie schommelbank aan de plafondhaken, wat waaiers erbij voor de nodige verkoeling. Daar ons lekkere stoeltje op de hoge muur met prachtig uitzicht op de stad en de omringende vallei......

Bundi vanaf fort

 

Tel daarbij de (lieve) apen, de dagelijkse markt, de kleine tenpeltjes in de straatjes, de rust en alle vriendelijke mensen die we hier al ontmoet hebben dan voel je misschien wel waarom we het zo naar de zin hebben en al uitkijken naar morgen.

Bundi blijkt een gouden greep. Dat gaat wel  goed komen!

 

bundi2

bundi

bundi3

 

Bundi vanaf fort

Wij kozen er voor om in India met een auto en chauffeur te reizen in plaats van alles zelf met het openbaar vervoer te doen. Het reizen met trein en bus vinden wij geweldig, maar onze tijd was beperkt en de wensenlijst te groot en we wilden deze reis niet te veel tijd verliezen aan het reizen. Het openbaar vervoer in India is niet altijd even betrouwbaar en vertragingen van diverse uren zijn heel normaal. Zelf met de auto rijden in India kan ik je niet aanbevelen i.v. m. het drukke en chaotische verkeer. Of je nu alles zelf regelt of  je Vakantie Azië bij een organisatie boekt maakt eigenlijk niet uit. Azië is altijd heerlijk toch?   Er zijn diverse organisaties die je kunnen helpen om een reis naar Rajasthan te organiseren en ik kan je de regio echt van harte aanbevelen.

Wat is er allemaal te zien en doen in Bundi?

  • Het Taragarh fort
  • Het oude paleis, persoonlijk vonden wij deze mooier dan het fort. Pas wel op voor de apen!
  • De dagelijkse markt waar je (bijna) geen toerist tegenkomt maar die bruist van de lokale verkopers uit de regio.
  • Diverse kleine tempels; soms kun je naar binnen maar ook van buiten zijn ze prachtig.
  • Straatleven!! (Zoals overal in India is er altijd wat te beleven)
  • Prachtige oude haveli's langs de straten. In diverse ervan zitten hotels en in één ervan slapen kan ik je echt aanbevelen!
  • Diverse oude "step wells" ; oude bronnen met trappen er omheen. Heel bijzonder om te zien.

Voor meer informatie over Bundi en de bezienswaardigheden kun je doorklikken naar deze pagina van Wikipedia.

bundi4

bundi5

 

Lees hier meer over onze route door Rajasthan.

Geplaatst in Azie, citytrip, India, Ivonne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *