indian summer Amerika whalewatching

Whale watching aan de oostkust van de USA

Whale watching is zo gaaf en als we even de kans krijgen gaan we op zoek naar deze geweldige dieren. De beste whale watching tour die ik ooit maakte was in het oosten van de Verenigde Staten Tijdens onze roadtrip op zoek naar de kleuren van de Indian Summer waren we op het shiereiland van Cape Cod. De tour was er één om nooit te vergeten!

Ik leun tegen de reling en geniet van de zon die op mijn gezicht valt. Op deze frisse herfstdag waait de wind om mijn hoofd maar met mijn winterjas aan en wollen muts op ben ik er helemaal klaar voor.

indiansummer19

Meet: the wales!

Als we de kleine haven van Provincetown, Cape Cod, uitvaren voor een dag whale watching stijgt de spanning. Onze boot is gewapend met een kleine groep enthousiaste natuurliefhebbers, een paar marinebiologen en een sterke onderwatermicrofoon. We zijn op weg naar het Stellwagen Bank National Marine Sanctuary om daar één van de machtigste beesten van de zee te gaan aanschouwen; de Humpback whale of bultrug. Het bijzondere aan deze tocht is de plek waar we naartoe varen. Daar stroomt koud water uit de diepte van de oceaan omhoog tot op een plateau. Vol met  kril en kleine vissen, het perfecte maal.  Diverse soorten walvissen en zeevogels schuiven aan bij deze makkelijke maaltijd. Onderweg krijgen we al het een en ander uitgelegd over het spektakel dat we gaan aanschouwen. Natuur blijft natuur, dus het zal een verrassing zijn hoeveel walvissen we daadwerkelijk zullen gaan zien.

Na een uurtje varen komen we op de plek van bestemming en alles in me kriebelt en borrelt. We zijn de stille toeschouwers  langs de zijlijn van dit natuurlijk spektakel. Om ons heen zwemmen  diverse exemplaren. Met hun machtige bek wijd open gesperd komen ze boven en doen zich tegoed aan al dat lekkers. Ongelooflijk dat ze zich totaal niet storen aan ons in ons bootje, maar zich slechts op één ding concentreren. Ze komen zo dichtbij dat je ze geweldig goed kunt bekijken. Geen verrekijker nodig vandaag!

walvis

Zo dichtbij!

In de grote bek kun je de baleinen haast tellen. Er zitten ragfijne haartjes op, zoiets heb ik nog nooit gezien!  Geregeld komt er een grote lading verneveld water en lucht  uit de luchtgaten die ons het zicht even beneemt. Staarten komen boven voor een volgende duik. Af en toe horen we een laag gebrom als er “gesproken” wordt en we worden er spontaan stil van. Wat is dit indrukwekkend! Ik tel wel een stuk of 30 exemplaren om ons heen en weet bijna niet waar ik kijken moet.

walvis2

whalewatch

whalewatch2

Eén van de biologen geeft ons de nodige informatie en geeft ook te kennen dat we wel geluksvogels zijn; zoveel walvissen tegelijk dat zien ze niet vaak.

whalewatch1_1

A perfect day of whale watching!

Na 2 uur gaan we weer terug richting de haven. Whale Watching aan deze kust heeft mijn stoutste dromen overtroffen. Ik ben helemaal overweldigd, dat wordt lekker dromen vannacht!

Wij boekten onze tocht bij Dolphin Fleet. Op al hun tochten gaat een marinebioloog mee.

 Heb jij weleens een Whale Watch tocht gemaakt en wat vond je ervan? Wil je nog een mooi filmpje zien van onze whale watch tocht? Kijk dan op mijn facebookpagina

Geplaatst in hotspots, Noord-Amerika, Things to do, Verenigde Staten.

24 reacties

 1. In Nieuw-Zeeland ooit zo’n tour gedaan. Het zijn natuurlijk prachtige beesten, maar vooraf moet je natuurlijk geen uit het water springende walvissen verwachten. Ze komen even zuurstof happen. Wat dat betreft is het wel bijzonder om er zoveel bij elkaar te zien!

  • Die springende walvissen heb ik dus op al mijn whale watch tours nog nooit! gezien, zo jammer. Als je dat feit buiten beschouwing laat dan is dit echt de beste plek om walvissen te spotten, je kunt ze zo goed zien en hebt alle tijd omdat ze heel relaxed aan het eten zijn! In Nieuw-Zeeland zou ik ook graag eens een tocht willen maken. Deed je die vanaf Kaikoura?

 2. Wow, hele gave foto’s! Ik heb in Nieuw-Zeeland spontaan walvissen gezien tijdens de overtocht van Wellington naar Picton, maar verder heb ik toen helaas geen walvis meer gezien. Steeds als ik me aangemeld had was het te slecht weer om uit te varen in Kaikoura… :s

  • Zomaar walvissen zien is natuurlijk ook niet verkeerd, zo zagen wij al een paar keer dolfijnen vanaf veerboten of zelfs gewoon vanaf de kant. Als men praat over Kaikoura dan hoor je weleens vaker over slecht weer en een te wilde zee en whale watchen daar gaat geregeld niet door begreep ik van anderen. Jammer! Wij hebben in de loop der jaren diverse tours gemaakt met wisselend succes.

 3. Wauw wauw wauw! Ik kan echt niet veel meer zeggen! Dit lijkt me zo geweldig indrukwekkend!! Wij gingen in Canada ook whalewatchen, maar er waren belange niet zoveel walvissen en al helemaal niet zo dicht. Dit lijkt me zo gaaf!!

  • Ik vond het zo apart om die baleinen te zien. De foto is zelfs een keer door de WNF gebruikt om kinderen op het internet iets te vertellen over baleinen, trots was ik toen! Wat was jouw beste whale watch ervaring?

  • Ook best een leuke bestemming om met het gezin naartoe te gaan. Zeker zoals wij het deden; vliegen op New York en dan een roadtrip met de auto, genoeg variatie en prachtige natuur!

 4. Mooie foto’s. Wat ontzettend gaaf dat je ze van zo dichtbij heb gezien… en zoveel ook. Ik heb een whale watch tocht gedaan in Nieuw-Zeeland. Was een misselijkmakende wilde tocht en heb ‘maar’ twee walvissen gezien, maar het was een super leuke ervaring

  • Het leuke van deze tocht was niet alleen dat we geweldig veel walvissen gezien hebben maar ook de zee; rustig! Ik ben tegenwoordig redelijk snel zeeziek dus dat is altijd mooi meegenomen. Van whale watchen in Nieuw Zeeland hoor ik veel goede verhalen, maar ook veel over ruige zeeën en wachten op tochten die doorgaan.

 5. Wat bijzonder zeg! Mooie foto’s, en wat veeeeel walvissen én zo dichtbij! Wij zagen in Vancouver zo’n 15 orca’s. Walvissen hebben wij grappig genoeg nog niet gezien. Hopelijk een volgende keer! 😉

  • Die orca’s in Vancouver hebben wij dus juist weer helemaal niet gezien en we hebben daar genoeg pogingen gewaagd! Ja, 2 stuks heeeeel in de verte, dus als die meetellen hebben we ze wel gezien, maar ik had echt op meer gehoopt. Bij een vriendin van me zwommen ze daar onder de zodiac door en hadden enkele angstige momenten, het blijven orca’s hè!

 6. In Amerika ca 2 weken geleden een whalwatching gedaan vanuit Gloucester. Geweldige ervaring. Moesten er wel wat voor over hebben, want we moesten een flink stuk de oceaan op tot aan Cape Cod, maar we zijn beloond.
  Super ervaring en zeker aan te bevelen. Natuurlijk is het onvoorspelbaar hoeveel je er te zien krijgt en welke soorten. Het zijn tenslotte in het wild levende zoogdieren. Maar de bemanning doet echt zijn best om ze te lokaliseren, mede door contact met andere boten. En eenmaal een walvis gespot, dan varen ze niet direct weer terug onder de noemer van “missie volbracht”, maar blijven rondvaren in de hoop er nog meer te spotten.
  Echt een aanrader dus!

 7. Wat een mooie foto’s!. Spectaculair.
  Wij waren in de zomer 2010 in Bar Harbour. Met moeite tickets kunnen bemachtigen voor whalewatching. Op het moment suprème, ging de tocht niet door. Op land was het schitterend mooi weer, maar op zee dus niet.
  Wanneer heb jij de tocht gemaakt? Wij gaan begin oktober onze dochter in de staat New York bezoeken. Misschien kunnen wij dit in onze route opnemen. Moet je tickets lang van te voren boeken?

  • Wat jammer, dat heb ik weleens gehad op Madeira.
   Wij maakten de tocht in de maand oktober en boekten de kaartjes ter plekke. Gezien onze ervaringen tijdens het reizen in Amerika is dat een betere maand dan de zomervakantie. Probeer de drukte rondom de feestdagen (Columbusday en Halloween) te vermijden (of boek langer van te voren) want die zullen normaal gesproken wel drukker zijn. Ik hoop dat het lukt en wens je vast veel plezier!

 8. Prachtige fotoos!
  Wij hebben rondom onze Zodiac tussen Pico en Faial in de Portugese Azoren wel 3 Bluewhales gezien, op 4 meter van de boot af! We hadden een Whalewatch safari op Pico geboekt, er was een biologe aan boord, die al een jaar meeging op deze safari’s bij deze company. Ze zei wel dat ze 3 Bluewhales tegelijk nog niet eerder had meegemaakt, dus wij hadden geluk!
  De dagen erna ook Whalewatch safari’s gemaakt, toen hebben we humbackwhales, spermwhales en vele verschillende soorten dolfijnen gezien! Dit kun je rond Pico zien tussen maart en eind mei! Echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *