Vijf gave plekken om met dieren te snorkelen.

Vijf gave plekken om met dieren te snorkelen.

Als echte natuurliefhebber vind ik het helemaal geweldig om dieren in hun natuurlijke omgeving te bekijken. Iedereen kent continenten als Afrika vanwege het fantastische wildlife dat er op land te bewonderen is, maar ook in het water vind je de meest prachtige diersoorten. Ik geef je in dit blog vijf gave plekken om met dieren te snorkelen. Stuk voor stuk heel bijzondere ervaringen die ik echt nooit meer zal vergeten. Als je ooit de kans krijgt kan ik ze allemaal van harte aanbevelen!

 Vijf gave plekken om met dieren te snorkelen:

Snorkelen met Manatees in Crystal River, Florida, Verenigde Staten

Eén van de meest bijzondere dieren waar ik ooit mee gesnorkeld heb is de Manatee, ook wel zeekoe genoemd.  Manatees vind je in het kustwater van Florida. Als de zee tussen oktober en april te koud wordt dan komen ze massaal naar de zoetwaterbronnen die meer landinwaarts liggen. De reden hiervan is de constante temperatuur van het water, dat in de winter rond een graad of 21 is. Daardoor is het precies goed van temperatuur voor deze zachtaardige jongens.

Manatees zijn beschermde dieren. Het best kun je ze met een georganiseerde tour bekijken zoals wij deden in Crystal River. Onze boot bleef buiten een beschermde zone en als de manatees het wilden kwamen ze naar ons toe. Nieuwsgierig als ze zijn kwamen ze een kijkje nemen, super! Na een uur waren mijn lippen blauw van de kou, dus een goede wetsuit is echt aan te bevelen, maar wat was het gaaf.

Vijf gave plekken om met dieren te snorkelen

Snorkelen met walvishaaien, Ningaloo Reef, Australië.

De naam walvishaai klinkt gevaarlijk, maar het zijn zachtaardige dieren die zich voeden met plankton, kril en kleine inktvissen. Als je zorgt dat je uit de buurt van de staart blijft is er niets aan de hand en kun je ze van dichtbij bekijken. Walvishaaien zie je slechts op een paar plekken ter wereld, waaronder het Ningaloo Reef bij Exmouth. Er is weinig over walvishaaien bekend. Ze worden tussen de 6 en 15 meter lang. Echte kolossen dus!

Wij hebben de tocht vanaf Exmouth gemaakt. Er wordt een spotters vliegtuigje ingezet dat de walvishaaien opspoort. Vervolgens geeft men een seintje aan een boot. Je zit met maximaal 20 man op de boot en er mogen 10 snorkelaars tegelijk het water in. Dan is het afwachten wat de dieren doen. Ze zijn nieuwsgierig en komen vaak bij de boot of de mensen kijken. Als ze wat meer zwemmen moet je als klein mensje flink crawlen om ze bij te houden. Het is niet goedkoop maar wat mij betreft een ervaring om niet te vergeten!

walvishaai1

Snorkelen met haaien op Koh Tao, Thailand.

Altijd al eens met een haai willen snorkelen? En dan ook nog een soort die in principe onschuldig is en je dus met een gerust hart kunt bekijken? Dan is Shark Bay, ofwel Haad Tien beach de plek voor jou! De reden waarom Shark Bay zo'n geliefde snorkelplek is; de kans om blacktip reef sharks te kunnen zien. Wij waren drie jaar geleden op Koh Tao en hebben toen zoveel haaien gezien dat we het in 2015 nog eens probeerden.

Als je iets verder van het strand zwemt, waar de baai iets dieper wordt dan kun je ze bijna niet missen. Je passeert een touw met witte ballen die het ondiepere deel afschermt. Het water is niet altijd heel erg helder, dus het is reuze spannend om rustig rond te dobberen en om je heen te kijken. Ook deze keer zagen wij weer diverse haaien die op zeer korte afstand langs kwamen zwemmen. Als je op ze afzwemt gaan ze weg, dus wij bleven gewoon lekker dobberen en genieten. Als duikers weten we dat het niet zo zeker is dat je in de zee blacktip reef sharks tegenkomt, dus dit is echt heel bijzonder!

Snorkelen met zeeleeuwen, Jurien Bay, west Australië.

Vanuit de plaats Jurien Bay hebben we een geweldige tocht gemaakt om de lokale zeeleeuwen te zien. Vanwege het weer moesten we een paar dagen extra wachten om uit te kunnen varen omdat de zee te wild was. We kwamen langs een kustlijn en werden vanaf de kant al nieuwsgierig aangekeken door een hele groep zeeleeuwen. Australië heeft regels om de dieren te beschermen dus mochten we niet binnen een bepaalde afstand met de boot voor anker.

Mijn aanvankelijke teleurstelling sloeg al snel om. Een “lokeend” in de vorm van een dame dook de boot af en zwom al spetteren en roepend richting de kust. Binnen no time waren er een stuk of dertig nieuwsgierige exemplaren die achter haar aan zwommen. Niet veel later lagen we zelf tussen de beesten te spartelen. Samen zwemmen, duiken en dartelen en ander waterplezier. We hebben zeker wel een uur gespeeld. Er is niets leuker dan die guitige kopjes om je heen te zien, te duiken en te draaien en dan te zien dat zij je volgen. Wat een positieve energie krijg je hiervan!

kiekeboe

 

Snorkelen met zalmen op Vancouver Island, Canada.

We lazen het op een prikbord in een winkel toen we 2 weken op Vancouver Island waren. Zo ontdekten we spontaan één van onze favoriete plekken om met dieren te snorkelen Je moet wel in de juiste tijd aanwezig zijn. Als je dit wilt doen is de zomer (rond augustus) de beste periode. Vanuit de zee zwemmen de zalmen  de rivieren op naar de paaigebieden.

Vanuit de plaats Campbell River gingen we de rivier in. Wetsuit aan (koud water), drijvend op de stroming met je hoofd met duikbril en snorkel in het water. Het was prachtig. Je moet wel goed voor je kijken om niet je hoofd te stoten tegen de rotsen die in het water liggen. We hebben veel grote zalmen gezien. We zagen ook een soort wezel die uit het water kwam en over de rotsen naar ons gluurde. Als topper zag Frank nog twee zeehonden! die onder hem door zwommen en een tijd bij hem hingen. Hij probeerde mij te roepen maar ik kwam niet meer tegen de stroom in (JALOERS!!!!!!). Meer informatie vind je hier.

NB: Diervriendelijk staat voorop!

Wij informeren ter plekke altijd naar de beste tours, of krijgen soms een tip van een ander. Ik schrijf alleen over  plekken om met dieren te snorkelen waar ik zelf een goed gevoel van krijg. Ik ben een fervent dierenliefhebber en strijder voor dierenrechten. Ik geloof absoluut niet in tours waar dieren gevoerd worden of waar men dieren opjaagt en in een bootje achterna zit om maar zo dichtbij mogelijk te kunnen komen. In mijn lijst van plekken om met dieren te snorkelen staan alleen "verantwoorde" tips.

Een laatste tour die ik je toch ook nog even aan wil  raden is in Costa Rica. Amerikaanse Sierra gaat vol liefde met haar eigen bootje op pad. Ze strijd voor het bestaan van de dolfijnen in de baai bij het Osa schiereiland in het zuidwesten van het land. Met haar Divine Dolphin tours gaat ze op zoek naar de dolfijnen en als je geluk hebt kun je er ook mee snorkelen!

Dit waren  mijn tips voor vijf gave plekken om met dieren te snorkelen. Heb jij ook weleens zo'n gave snorkeltocht gemaakt?

Geplaatst in Australië, Azie, bucketlist, Canada, hotspots, Oceanie, snorkelen en duiken, Thailand, Things to do, Verenigde Staten.

27 reacties

 1. Wat een leuk artikel! Over een maandje gaan wij naar Florida en Crystal River staat ook op de planning. We moeten alleen nog even afwachten of er tegen die tijd nog genoeg manatees te vinden zijn… We zitten volgens mij net op de grens tussen de winter- en zomerperiode.

  • Ik vond het ook wel een beetje spannend hoor met die walvishaai, je weet het nooit het, niet omdat ze eng zijn maar gewoon heel groot en snel. Ik zou het best nog wel een keer willen doen!

 2. Waat gaaf zeg! Nu ben ik niet zo van het snorkelen maar als ik deze dieren kan zien ga ik zeker wel 😉 Ik houd enorm van dieren en natuur en als het zoals je zegt diervriendelijk gaat ben ik voor! Vancouver Island staat echt hoog op de lijst!

 3. Wat gaaf! Ik vind het overigens super dat je het ook even over diervriendelijk etc. hebt. Veel mensen staan daar echt niet bij stil vind ik. Dit soort artikelen helpen daar ook weer bij 🙂 Wat een mooie ervaringen moeten dit zijn geweest voor je!

  • Ik heb zelf ook best wel eens dingen gedaan waarvan ik achteraf dacht hád ik het maar geweten, dan had ik dit nooit gedaan. Als je bijvoorbeeld ooit in het Elephant Nature Park in Chiang Mai bent geweest en hebt gezien hoe ze olifanten leren “luisteren” dan heb je net als ik spijt als haren op je hoofd van die rit , jaren ervoor, op een olifant. Ik hoop op deze manier mensen te laten weten dat er zoveel onnodig dierenleed is en dat het niet nodig is om toch van de natuur en de prachtige dieren te genieten!

 4. Leuk artikel! Wij waren helaas in de verkeerde tijd van het jaar in Nigalooreef voor het snorkelen net walvishaaien, maar gelukkig konden we daar wel snorkelen met Manta Ray, ook heel gaaf! Gelukkig waren we afgelopen jaar op de Maladiven en konden we alsnog zwemmen met walvishaaien. In een woord geweldig! Snorkelen met zeekoeien staat nog hoog op de lijst!!

  • Gaaf zijn dit soort snorkeltochten hé. Het doet je beseffen wat een mooie wezens er allemaal op onze planeet wonen. De zeekoeien zijn echt zo lief, die moet je een keer zelf gaan bekijken! (En dan lekker combineren met een trip door Florida)

 5. Leuk en ik heb dezelfde trips gedaan (min of meer), ook Manatees in Crystal River, Walvishaai in Exmouth (helaas hadden wij pech 🙁 maar wel Mantarays gezien, ook heel gaaf! ), ook zeeleeuwen maar niet in Jurien Bay (want die was toen dicht, te koud) maar we gingen met ze zwemmen in Baird Bay, Zuid Australië. Verder hebben we haaien gezien op onze snorkeltrips op de Great Barrier reef (en ook schildpadden). Oh ik word weer zo enthousiast van, ik hou hier zo van. Deze zomer ga ik weer snorkelen en (hopelijk) walvissen en dolfijnen zien…

 6. Wow, dit zijn allemaal prachtige ervaringen! Ik ben stiekem een beetje jaloers 😉 De walvishaai lijkt mij geweldig om in zijn natuurlijke omgeving te zien en die manatees zien er zo leuk uit. Gaaf dat je ook hebt gesnorkeld met zalmen op VI. Dat hoor je niet vaak. Je moet dan inderdaad wel de juiste periode uitkiezen voor je reis. Ik was er in het voorjaar dus geen zalmen helaas maar wel genoeg andere leuke activiteiten te doen. Komende jaren zou ik graag meer het water in willen duiken tijdens het reizen, hopelijk kan ik op deze manier nog meer mooie dieren spotten!

  • Een goed idee, ik doe met je mee! Ik ben benieuwd wat we dit jaar kunnen spotten tijdens onze reis in Amerika. Ik wil ook kijken of we kunnen whale watchen in de buurt van Seattle en van Marcella kreeg ik ook een whale watch tip. Verder ben ik nieuwsgierig (maar ook wel een beetje zenuwachtig ) of we beren te zien krijgen.

  • De Mantatee is echt zo lief. Wij mochten ze ook een beetje onder de buik krabbelen en ze gingen er echt voor liggen, zo bijzonder om te denken dat een wild dier zo bij je komt!

 7. Ik vin snorkelen erg leuk maar als de dieren groter worden dan een cm of 30 vind ik het al gauw eng worden. Schijterd die ik ben. In Australië zag ik tijdens een snorkeltrip een schildpad van een meter doorsnee. Ik wist niet hoe snel ik er van weg moest zwemmen. Erg hè? Dus een zeekoe of walvishaai? Ik weet niet of ik dat wel zo gaaf zou vinden. Snorkelen met zeeleeuwen misschien wel na jouw verhaal.

 8. Ik ga vandaag ook snorkelen, in Belize. Dus ik hoop een zeekoe te spotten! Lijkt mij ook erg bijzonder. Hopelijk is het water hier iets warmer. Maar als ik het goed begrepen heb mag je ook niet te lang in de buurt komen van de zeekoeien. Maar eerst maar eens proberen te spotten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *