Trekking door de bergen rond Hsipaw.

Hsipaw is een klein dorp in de bergen van de Shan State. Het is te bereiken met de bus of trein vanuit Mandalay. De reden om dit gebied te bezoeken is om een trekking te kunnen maken. Om het dorp heen liggen, verscholen in de heuvels, nog veel kleine Shan en Palaung dorpjes waar je van harte welkom bent. Zo kun je op een gave manier proeven van die lokale en authentieke sfeer. Een kijkje in de keuken te nemen, zowel letterlijk als figuurlijk. Maak een trekking door de bergen rond Hsipaw!

Kleinschalig en authentiek Hsipaw

Hoewel de toeristen de weg naar deze regio gevonden hebben is alles hier nog kleinschalig en authentiek. Het dorp zelf heeft een kleine markt, wat pagodes, "huis-fabriekjes" en een brede rivier. Er zijn genoeg hotels, questhouses, restaurantjes, diverse winkeltjes en je kunt er geld pinnen. De sfeer is relaxed en de mensen vriendelijk. Overdag is de temperatuur prima. In de avond is het frisser en heb je echt een trui of vestje nodig.

 

Onze trekking door de bergen rond Hsipaw.

Na het ontbijt vertrekken we met een klein groepje van 5 man en onze gids. Wij hebben gekozen voor een tweedaagse trekking met overnachting. Hsipaw ligt te midden van de landbouwgebieden en binnen enkele minuten lopen we tussen de akkers. Het zachte licht van de vroege ochtendzon geeft alles een mooie kleur. De velden hebben een mysterieuze, nevelige sfeer. De mensen zijn al volop aan het werk. Als wij langslopen wordt het werk even stilgelegd en worden er nieuwsgierige blikken onze kant uit geworpen. De mensen zijn hier nog timide en wat afwachtend in hun houding, maar als wij lachen en groeten wordt er breeduit teruggegroet. Ik geniet van deze contacten.

rps20150215_210032

Groene thee

Na een uurtje lopen worden we welkom geheten in een huis en staat de alom gedronken groene thee voor ons klaar, zoveel we maar willen. We krijgen er wat mandarijnen en bananen bij. Zo zitten we heerlijk te kletsen in de beschutting van het huis. Kippen scharrelen om ons heen. Ook de kat komt even kijken of er nog iemand is die wat lekkers heeft of zin om even te knuffelen. We trekken verder en komen langzamerhand steeds hoger. Prachtige vergezichten trekken aan ons voorbij. We zijn hier in de droge tijd en dat is duidelijk te zien. In de groene (regen)tijd is het lopen hier praktisch onmogelijk en worden er geen trektochten georganiseerd. Als er meer water is staan de velden vol rijst, nu verbouwd men sojabonen, thee, pompoenen en mais.

We lunchen bij een gezin in een volgend dorp. De tafel wordt volgezet met rijst, kroepoek en diverse groentes en de thee vloeit rijkelijk. De familie kijkt met plezier toe hoe wij genieten van deze vegetarische maaltijd. Het laatste deel van de trekking door de bergen rond Hsipaw gaat door een groen dal met een klein stroompje en eindigt met een pittige klim.

rps20150215_205605

 

Ons gastgezin in het Palaung dorp.

Onze gastheer verwelkomt ons in zijn woning, "welcome" zegt hij keer op keer met een brede glimlach. De thee staat al klaar en stoelen worden door zijn vrouw bijgezet. De rest van de familie gaat haar eigen gang. De kinderen komen ons eens even bekijken en zijn wel in voor een paar spelletjes na-apertje of kiekeboe. Wat een schatjes zijn het die zou je toch zo inpakken en meenemen! Het is geweldig om deel uit te maken van het gezin, al is het maar voor even. Mijn meegenomen tandenborstels met kleine tube tandpasta en speelgoedauto's vinden snel nieuwe eigenaars.

rps20150215_204400

 Praten over politiek.

Op deze eerste avond zitten we met onze gids te eten. Voorzichtig praten we wat over de politiek in het land. "Hier kunnen we praten " zegt hij, "There are no spies here". Er zijn al een paar dagen lang gevechten gaande in wat dorpen die iets dichter bij de Chinese grens liggen en er zijn slachtoffers gevallen. "Ik zou graag willen vechten"  zegt hij " maar ik doe dit niet want ik heb een gezin". "Ons leven is niet slecht, maar ik zou graag echt vrij willen zijn". "De macht in het land ligt bij de militaire regering en er is nog veel corruptie. Aan het eind van het jaar zijn er verkiezingen maar stemmen zullen worden gekocht. De arme mensen zijn gevoelig voor geld". Je beseft je op reis steeds weer hoe goed wij het toch hebben in ons eigen kikkerlandje!

 Slaap lekker.....

We slapen op een grote zolderetage met een schot tussen ons en de familie in. Voor iedereen ligt er een matrasje klaar en een stapel dikke dekens. Een baby huilt zichzelf in slaap, buiten blaffen de honden. Als ik 's nachts wakker wordt ligt een van de katten heerlijk opgekruld op mijn benen te slapen. Na een goede nachtrust word ik pas wakker als de gastvrouw een klein offer neer komt zetten in een hoek van de kamer en een gebed prevelt. Buiten is er al volop leven. Kinderen gaan al zingend naar school, in de handen een thermoskan met een beker erop. Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen.

rps20150215_204101

Mensjes kijken

We lopen deze dag wat minder en dat is maar goed ook want de wandeling van gisteren zit nog in de benen. De warme hotspring waar we eindigen blijkt een desillusie en bestaat uit twee betonnen bakken ( mannen en vrouwen gescheiden) waar de dorpelingen zich in wassen. Wij besluiten om op ons stoeltje te kijken naar alle mensen die voorbijkomen of die hun buffels komen wassen in een grote plas. Daar kunnen we ons altijd prima mee vermaken.

Als we met de pick-up teruggebracht zijn naar het guesthouse kijken we terug op een prima ervaring.

 Handig om te weten over deze trekking door de bergen rond Hsipaw:

  • Een trekking door de bergen rond Hsipaw is makkelijk te regelen in de guesthouses en hotels van Hsipaw. Doe dit uiterlijk de dag voor je wilt vertrekken. Wij spraken met een gids bij Mr Charles Guesthouse waar we ook sliepen.
  • Als je een trekking maakt kun je de grote backpack achterlaten bij het hotel/guesthouse.
  • De prijs is afhankelijk van het aantal dagen van de tocht en het aantal deelnemers. Wij betaalden 25.000 kyat p.p., wat staat voor ongeveer 25 USD of 21 Euro. Daarvoor krijg je dan een gids, de overnachting en maaltijden en snacks. Water en ander drinken moet je zelf meenemen of onderweg kopen. Wij waren met 4 personen.
  • Tijdens deze tweedaagse trekking liepen we op de eerste dag ongeveer 8 uur. Voor de lunch ongeveer 17 en erna nog rond de 6 kilometer. Op dag twee liepen we ongeveer 12 kilometer in een uur of 5.
  • Onderweg was er volop gelegenheid om iets te drinken te kopen en natuurlijk kregen we overal thee.

Het maken van een meerdaagse trekking door de bergen rond Hsipaw geeft je de gelegenheid wat meer in het leven van de bevolking van de diverse stammen te duiken. Het leuke van een trekking in de bergen rond Hsipaw? Het is hier absoluut nog niet "overlopen" en wat mij betreft echt de moeite waard.

rps20150215_203957

rps20150215_205022

rps20150215_204809

rps20150215_204906

rps20150215_203817

 

 

Wil je meer weten over dit fantastische land? Kijk dan eens op mijn Myanmar pagina!

Heb jij al eens zo'n gave trekking gemaakt?

 

 

 

Geplaatst in Azie, hotspots, Myanmar, wandelen, Wandelen buiten Europa.

4 reacties

  1. Wederom een heerlijk verslag met mooie sfeerbeelden waarbij je het gevoel hebt dat je een beetje in je voetsporen loopt. Een trekking lijkt me een geweldige manier om een echt beeld te krijgen van het dagelijks leven van de bevolking en een goede manier om vrijuit ‘zonder spies’ te praten over de toestand in het land.

    • Wij vinden die trekkkings ook altijd geweldig en echt iets dat ik iereen aan kan raden om een keer te doen. Het is ook erg fotogeniek daar, ik bleef maar foto’s maken en het is vaak moeilijk om te kiezen welke ik bij mijn blogs zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *