Vancouver Island

Vijf dingen die je zeker moet doen op Vancouver Island.

Elke keer als ik aan Canada denk moet ik denken aan de reclame met Boudewijn Buch waarin hij aan komt varen in een kano en heel enthousiast Canadaaaaaaaa roept. Sinds ik op Vancouver Island ben geweest deel ik dat enthousiasme. Vancouver Island is een geweldige plek voor de outdoorliefhebber. We zijn er twee weken geweest en de tijd is voorbij gevlogen. De natuur is er ruig, het klimaat lekker fris, en er is volop dierenleven. Het is niet moeilijk om je dagen te vullen met bezigheden buitenshuis om dan 's avonds heerlijk soezerig bij een lekker hapje en drankje na te genieten.

Mijn tips van de dingen die je wat mij betreft niet moet missen als je Vancouver Island aandoet.

1) Met stip op één; whalewatchen.

Vanuit diverse plaatsen op het eiland kun je geweldige tochten maken, zowel met grotere boten als met zodiacs. Wij hebben tochten gemaakt vanuit Victoria, Tofino en Ucluelet. Natuurlijk blijven dieren onvoorspelbaar. De ene dag komen ze echt vlakbij de boot en de volgende dag zie je ze slechts in de verte. In Canada gaan ze niet met de boot op de dieren af, maar wachten tot deze de route van de boot kruisen. Wij zagen orca's, grijze walvissen, humpback whales (bultrug) en minke whales (een iets kleinere soort walvis). Op een aantal van de tochten zagen we ook nog zeeleeuwen. Het zeewater is gevuld met prachtige grote zeewier planten, bulbkelp geheten en het ziet er heel aanlokkelijk uit om erin te gaan.

walvis Vancouver Island

2) Ga op zoek naar zwarte beren.

Vancouver Island is heel waterrijk en telt heel veel rivieren en inhammen. Vanuit het plaatsje Ucluelet gingen we bij laag tij met een kleine zodiac de inhammetjes in. Zwarte beren gaan daar op zoek naar krabbetjes die bij de lage waterstand tevoorschijn komen. We hebben een aantal beren gezien, waaronder ook een moeder met twee kleintjes. Zo gaaf om te zien hoe ze de oevers afscheumen en stenen omdraaien om de krabbetjes en andere schelpdieren eronder vandaan te halen. Met de zodiac kun je tot op een paar meter afstand komen en terwijl je rustig dobbert heb je tijd om alles uitgebreid te bekijken. (En foto's te maken!)
Later las ik dat je zelfs Grizzlyberen kunt zien in het noorden van het eiland. Helaas zelf niet gedaan dus, maar zeker aan te bevelen lijkt me!

3) Maak een vlucht met een watervliegtuig en bekijk Vancouver Island van bovenaf.

Ook dit kun je vanuit diverse plaatsen doen en is nog kort van te voren af te spreken. Eenmaal in de lucht heb je een geweldig uitzicht op de vele inhammen en eilandjes. Helaas is de vlucht zo weer voorbij maar iets verderop is er altijd wel weer een haven waar je met een lekker drankje of hapje kunt nagenieten.

vliegen vancouver

4) Ga snorkelen met zalmen!

Je moet wel in de juiste tijd aanwezig zijn, dus als je dit wilt doen is de zomer (rond augustus) de beste periode. Vanuit de zee zwemmen de  zalmen  dan de rivieren op naar de paaigebieden. Vanuit de plaats Campbell River gingen we de rivier in. Wetsuit aan (koud water), drijvend op de stroming met je hoofd met duikbril en snorkel in het water. Het was prachtig. Je moet wel goed voor je kijken om niet je hoofd te stoten tegen de rotsen die in het water liggen. We hebben veel grote zalmen gezien, een soort wezel die uit het water kwam en over de rotsen naar ons gluurde. Als topper zag Frank nog twee zeehonden! die onder hem doorzwommen en een tijd bij hem hingen. Hij probeerde mij te roepen maar ik kwam niet meer tegen de stroom in (JALOERS!!!!!!).

5) Ga wandelen in één van de oerbossen op Vancouver Island.

Prachtige oerbossen met grote bomen vormen het hoogtepunt van je wandeling. Eén van de bekendste plekken om te hiken is het Strathcona Provincial Park. Als je dan uitgekeken  bent kun je nog verder lopen en relaxen op één van de strandjes. Als het niet warm genoeg is om echt lang te liggen is het ook geweldig leuk om te kijken wat er allemaal in de rotspoeltjes aan het strand leeft. Wij zagen er hele mooie zeesterren, zeeanemonen en schaaldieren. Zo gaat er alweer een dag snel voorbij.

anemoon

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kanotochten die je kunt maken, met een vissersboot mee, vissen op de rivieren, kamperen en sfeer proeven in de vele kleinere plaatsen op het eiland. Wij hadden er geen tijd meer voor, dus des te meer reden om nog een keer terug te gaan!

Vancouver3

Vancouver

je zet de aarde op 1

Let op:

Als je met het vliegtuig Canada binnenkomt ben je verplicht een visum (eTA)  aan te vragen.  Alles wat je nodig hebt is een creditcard en een geldig paspoort. Alle informatie kun je op deze site vinden.

Ben je niet in het bezit van een creditcard, of wil je graag geholpen worden bij de aanvraag? Klik dan door naar de site van E Visa Application Services. Zij helpen je graag met het afhandelen van alle rompslomp.  De totale kosten zijn dan €25.

Heb jij ook zo'n zin om (weer) op pad te gaan op Vancouver Island?

Geplaatst in Canada, Noord-Amerika, snorkelen en duiken, Things to do, wildlife.

10 reacties

 1. Ik dacht, ik ga gelijk eens kijken op jouw blog, of hier nog een leuke post over Canada staat. En ja hoor! Wat fijn dat jullie twee weken op Vancouver Island waren, jullie hebben dus veel kunnen zien van het eiland. Wij waren er maar vier dagen en ik ben zeker nog niet uitgekeken.
  Wat hebben jullie veel leuke activiteiten ondernomen zeg. Strathcona PP daar wil ik zo graag heen, ik wist dat het de moeite waard was maar heb er helaas niets van kunnen zien. Snorkelen met zalmen lijkt mij ook super, dat er mogelijk ook zeehonden bij je komen zwemmen is helemaal gaaf. En de watervliegtuig zal ik voor een volgende keer op mijn to do lijste zetten! Vancouver Island is zooo mooi!

  • Helemaal met je eens! Wij waren er dan wel langer maar willen ook graag nog een keer terug! Dat snorkelen met de zalmen was ook helemaal top en zo apart om te doen.

 2. goeiemorgen, even een vraagje. Met welk vliegtuigje (bedrijfje) heb je boven vancouver island gevlogen en hoeveel kostte dit. Wij willen in september. Mvg Chantal

 3. Geweldig eiland voor de natuurliefhebber inderdaad. Er is in elk seizoen wel wat te beleven. In de winter kun je er ook heerlijk skieen bij Mount Washington. Cathedral Grove is ook de moeite waard (MacMillan Provincial Park). Volgende keer wil ik Mount Arrowsmith beklimmen.

 4. Hoi Ivonne,

  Ik kwam je blog tegen bij het uitzoeken van een route over Vancouver Island. Erg leuk om te lezen en nu heb ik nog meer zin in onze eigen reis van twee weken eind juni! Ik vind het nog wel lastig om een goede route samen te stellen. Mag ik vragen wat jullie route is geweest, hoeveel nachten op welke plekken etc.? Hoor het graag!

  Groetjes,
  Carine

  • Hoi Carine, onze route was: Victoria, Uclulet, Tofino, Campbell River, Nanaimo en Victoria. Met deze route zie je veel in korte tijd. We hadden een kleine twee weken de tijd (inclusief Vancouver). Omdat mijn man een klus had in Amerika en we gingen emigreren boekten we pas eind juli tickets vanuit Atlanta. Daardoor was het echt heel last minute plannen met alles. We bleven op elke plek een paar dagen waarbij we vooral verliefd werden op Tofino en Uclulet. Leuke B&B’s zaten allemaal vol en hotels vinden in auguatus was een crime. Juni zal zeker beter zijn wat dat betreft. Vancouver Island is echt geweldig, je zult er van gaan genieten. Heel veel plezier.

 5. Hoi Ivonne,
  Bedankt voor je uitgebreide reactie! Kan me inderdaad voorstellen dat het lastig plannen is last minute in het hoogseizoen. Wij hebben gisteren alles geboekt en zelfs voor juni zaten er nu al wat dingen vol. Onze route wordt: Vancouver – Victoria – Ucluelet – Campbell River – Port McNeill – Nanaimo – Vancouver 🙂
  Nogmaals dank!
  Groetjes! Carine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *