Elephant Nature Park Chiang Mai Thailand

Olifantenparadijs; Elephant Nature Park Chiang Mai

Ik blijf me elke keer weer verbazen over de sterke gevoelens die olifanten voor elkaar hebben, de familieband, de zorg voor elkaar.Ze zijn zo groots en tegelijkertijd zo teer en fijnzinnig, ik ben helemaal onder de indruk. Ik koester ze en kan geen genoeg krijgen van het bekijken van deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving. Als liefhebber van olifanten mocht een bezoek aan het Elephant Nature Park Chiang Mai niet ontbreken.

Een bijzonder initiatief van een vrouw met een groot hart; het Elephant Nature Park Chiang Mai.

In Chiang Mai (Noord Thailand) lopen we in het centrum als mijn oog valt op een klein aanplakbiljet van een bijzonder opvangproject net buiten de stad. In het Elephant Nature Park vangt de Thaise Sangduen Chailert, ook wel Lek genoemd, met haar team voormalig werkolifanten op. Ze is klein begonnen maar heeft een aantal jaar geleden een groot stuk land gekregen van een Arabische Sjeik. Door deze vallei stroomt een brede, rustige rivier, er is grasland en wat kleinere bomen en struikgewas. Dit wil ik zien!

valleiLek

We worden begroet door diverse nieuwsgierige honden. In Thailand zijn er veel zwerfhonden en het is fijn om te zien dat er een aantal hier een thuis hebben gevonden.

Lek zelf is er niet. Een groot deel van haar werk bestaat uit besprekingen met overheidsambtenaren om afspraken vast te leggen die de dieren meer kunnen beschermen. Ook leert ze  mensen van de de lokale stammen hoe je olifanten op een diervriendelijke manier kunt trainen.

De waarheid doet pijn!

Nadat we begroet zijn krijgen we eerst een film te zien. "Niet voor iedereen" wordt er gezegd en het is inderdaad moeilijk om te zien.

Wilde babyolifanten worden gevangen genomen, opgesloten en vastgebonden in een heel kleine kooi. Vaak krijgen ze geen eten tijdens deze "training" en worden met stokken en haken geslagen en geprikt op hun meest gevoelige plekken. Uiteindelijk breken ze mentaal en kunnen ze ingezet worden voor ritjes met toeristen, het opvoeren van een show, bedelen op straat of het verslepen van boomstammen. Ik word me pijnlijk bewust van mijn eigen rit door de jungle van Thailand een aantal jaren eerder.

De fantastische olifantenopvang van Lek.

Gelukkig is er ook een keerzijde aan de medaille. De olifanten krijgen hier een fantastische oude dag. Lek onderhandelt met de eigenaren van werkolifanten en kan er steeds meer opvangen op haar prachtige terrein. Donaties en de hulp van vrijwilligers zijn altijd welkom en onmisbaar om alles draaiende te houden. Al is het maar om al het eten te kopen en verwerken dat de dames en heren elke dag nodig hebben. We mogen helpen met voeren en de grote manden met groente en fruit zijn in rap tempo leeg.

Het hoogtepunt van de dag in Elephant Nature Park Chiang Mai

Daarna is het tijd voor het dagelijks bad van de volwassen olifanten. Ze gaan er eens lekker voor liggen en laten zich geduldig door ons schrobben. Ik weet niet wie er meer geniet! Wel even blijven opletten want af en toe rolt er één zich even lekker om en je wilt natuurlijk niet bekneld raken onder zo'n tientonner.

NB: Anno 2024 zijn de serieuze olifantenparken Hands off, zo ook het Elephant Nature Park in Chiang Mai. Dit betekent dat je hier geen olifanten meer kunt wassen en de olifanten nog meer hun eigen gang kunnen gaan!

mahout in Elephant Nature Park Chiang Mail Thailand

Stoeien in het modderbad.

De kers op de taart is voor mij het moment dat de olifanten vrij rond kunnen lopen. Ze verspreiden zich over het terrein en wij volgen ze van een afstandje. Er ligt een aantal modderplassen en daar wordt massaal gebruik van gemaakt. Vooral de kleintjes zijn erg aandoenlijk. Ze rennen door de plassen, er wordt geknuffeld, gestoeid en af en toe glijdt er één uit op de kleigrond. Lief!

glibberig Elephant Nature Park Chiang Mail Thailand

Te snel gaat de tijd voorbij en wordt het tijd om afscheid te nemen. Wat een geweldig initiatief is dit.

Er is nog een lange weg te gaan.

*In 2015 en is er een tweede opvangplek in Surin bijgekomen. Ik ben blij dat er mensen zijn zoals Lek en haar team en kan een bezoek van één of meerdere dagen van harte aanbevelen. De weg is lang en de Thaise regering grillig. Internationaal is er de laatste tijd ook veel aandacht geweest voor het diervriendelijk behandelen van olifanten en ik ben verheugd dat inmiddels veel reisorganisaties olifanten ritjes uit hun programma geschrapt hebben.

Wil je meer informatie over het Elephant Nature Park Chiang Mai, of misschien zelf een keer langsgaan? De volgende link brengt je direct op de homepage van het olifanten centrum in Chiang Mai.

Ben je benieuwd wat Thailand nog meer voor moois te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Thailand Pagina!

afkoelen.jpg

Geplaatst in Azie, backpacken, Thailand, Things to do, wildlife.

4 reacties

  1. Hoe dichterbij mijn reis naar Thailand komt, hoe meer ik ga twijfelen of ik dit wel moet doen. Want ook dit lijkt een toeristische atractie te worden. Elke dag tientallen mensen die deze olifanten gaan voeren en wassen. Zouden ze daar gelukkig van worden?

    • Ik snap wat je bedoelt. Zoals ik het ervaren heb vinden de olifanten het er heerlijk om gewassen en gevoerd te worden en wordt het op een manier gedaan waar de olifanten zich goed bij voelen. Een bezoek aan het park is ook het erkennen van de problemen die er nog steeds zijn met olifanten in gevangenschap en je hoeft natuurlijk niet mee te doen aan activiteiten. Het blijft je eigen keuze Judith, je moet doen waar jij je goed bij voelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *