wandelen op de Etna vulkaan

De Etna vulkaan, een must do op Sicilië.

Als je aan Sicilië denkt dan denk je automatisch ook aan de imposante Etna vulkaan. Tijdens onze roadtrip over Sicilië stond een bezoek aan deze imposante dame hoog op de bucketlist.  Vanuit ons hotel in gezellig Taormina bekeken we de vulkaan van alle kanten. We pakten de kabelbaan naar boven en wandelden met een gids over verse zwarte lava. Ook reden we met onze auto een rondje door het verbazingwekkend vruchtbare landschap.  De Etna vulkaan is een echte must see die je wat mij betreft niet mag overslaan als je op Sicilië bent.

De Etna op,  poging 1

Op de eerste dag is het bewolkt en waait er een fris windje. Vanuit Taormina slingeren we langzaam aan steeds hoger de helling op. Als we boven op de grote parkeerplaats komen en uitstappen waaien we bijna uit ons jasje. Onze truien blijken niet warm genoeg en we trekken nog een extra regenjas en handschoenen aan. Daarna gaan we informeren of we naar de top van de Etna Vulkaan kunnen maar helaas is de kabelbaan i.v.m. de harde wind gesloten. In eerste instantie zijn we wat teleurgesteld  maar als we wat rondlopen blijkt er ook op deze hoogte al genoeg te zien. Zo zijn er de  oude Silvestri kraters met hun prachtige rode gesteente. Als je de mensen in de krater ziet lopen besef je pas hoe groot alles is.

Uitgestrekte vlaktes vol gestolde lava

Ook zijn er diverse oude gestolde lava stromen. We verbazen ons over de uitgestrekte vlaktes vol grote brokken zwarte gestolde lava. Voorzichtigheid is hier geboden want het gesteente is razend scherp. Hier wil je niet vallen of je voeten verkeerd neerzetten! Vanaf de lagere hellingen heb je een prachtig uitzicht tot aan de kust. Na deze eerste kennismaking gaan we terug, meer is er vandaag niet uit te halen. We hebben nog een hele middag over en besluiten een rondje om de vulkaan te gaan rijden.

Silvestri krater

Etna vulkaan

Etna vulkaan

Etna vulkaan

Een rondje om de Etna vulkaan

We gebruiken onze middag goed en rijden door het vruchtbare gebied dat de Etna omringt. De talloze uitbarstingen van de Etna vulkaan bezorgden de inwoners van het gebied al veel overlast, maar er is ook een keerzijde. Duizenden hectares van het vruchtbaarste akkerland omgeven de Etna vulkaan. De hellingen staan vol met wijngaarden en er zijn olijfboomgaarden. Stille, in de haast verlaten, panden staan tussen oude boerderijen. Een vreemd contrast in deze bijzondere, harde wereld. We stoppen om een prachtig oud kerkhof te bekijken. Meters hoge familiegraven staan potsierlijk in het stugge land en trotseren de elementen. Het grauwe weer geeft de tocht nog een extra rauw tintje.

Etna vulkaan

Etna vulkaan

Etna vulkaan

Etna vulkaan

Etna vulkaan

Etna vulkaan kerkhof

Hoog boven het landschap

De volgende dag slenteren we door Taormina en liggen een paar uur aan het strand. Van diverse kanten zie je de vulkaan al boven het landschap uitsteken. Vanaf het oude amfitheater hebben we een geweldig mooi uitzicht over de kustlijn én op de Etna.

Na het avondeten lopen we in het donker terug richting ons hotel via het centrale plein van Taormina. Ineens trekt wat beweging in de verte mijn aandacht. We zijn getuige van een echte (kleine) uitbarsting van de Etna vulkaan. Iets dat nog regelmatig plaatsvindt maar dat ons toch verrast. Door de kijker op het plein en de cameralens proberen we het wat dichterbij te halen.. Een kleine stroom lava loopt van de top naar beneden. Diverse keren worden er met bruut geweld grote blokken gloeiend gesteente naar boven gespuwd. Wat een spektakel!

Etna vulkaan

Etna vulkaan vanuit Taormina

Etna uitbarsting

 

Etna uitbarsting

Wandelen op de Etna vulkaan

Op weg naar onze volgende bestemming rijden we langs de weg die naar de Etna gaat. Het zonnetje schijnt en er is bijna geen wind. We besluiten het er toch nog een keer op te wagen en met succes! Eindelijk kunnen we dan zelf gaan wandelen op de legendarische Etna vulkaan.

We besluiten met de kabelbaan omhoog te gaan waar er een gids op ons wacht. Helemaal tot het hoogste deel mogen we helaas nog niet. Met vind het te gevaarlijk na de uitbarsting van gisterenavond. Wel lopen we over de zwarte, verse lava. Bizar, eergisteren was het hier nog wit van de sneeuw en vandaag is het bijna helemaal zwart. Grappig om nu op de lava te lopen die we gisterenavond hebben zien ontstaan! Diverse stoomwolken die uit de grond komen en de hete temperatuur van de gestolde lava geven aan hoe heet het binnen in de vulkaan is. Na een paar uur gaan we tevreden weer naar beneden.

verse lava Etna Vulkaan

Etna vulkaan

Etna vulkaan

Kijk al die kleine poppetjes eens lopen in de verte!

Wil je zelf ook een bezoek brengen aan de Etna vulkaan?

De parkeerplaats van de de Etna vulkaan bereik je het best vanuit Taormina en Catania aan de oostkust van Sicilië. Op de parkeerplaats is ruim plek om de auto neer te zetten. Daarna kun je zelf wat rondwandelen. Wil je nog verder omhoog dan kun je van april tot november een ticket boeken om met de kabelbaan en jeep naar boven te gaan. Meer info vind je op deze site. Heb je geen auto of ga je liever georganiseerd? Vanuit de dorpen zijn er ook excursies te boeken. Wij waren in mei op de Etna vulkaan en toen was het nog rustig. In de zomer is het er beduidend drukker (zie het filmpje)

Als je de vulkaan wilt bezoeken dan ben je afhankelijk van het weer en de grilligheid van de vulkaan. Als het te gevaarlijk is dan mag je er niet op. De recente uitbarstingen van maart 2017 en in 2021 laten zien dat de Etna een potentieel gevaarlijke vulkaan is. Maar wel errug mooi!

Trek goede wandelschoenen aan en houdt rekening met frisse temperaturen als je boven bent. Laagjeskleding is het handigst.

Overnachten op Sicilië.

Wij kozen ervoor om op Sicilië (bijna) elke nacht op een andere plek te slapen en een rondrit te maken maar niet iedereen vind dit plezierig. Wil je liever langere tijd op dezelfde plek slapen dan is een hotel vaak minder leuk. Via Interhome Vakantiewoningen kun je op Sicilië kiezen uit een groot aanbod van vakantiehuizen. Zo kun je helemaal je eigen gang gaan en hoef je je spullen niet elke keer weer in en uit te pakken.

Een auto huren op Sicilië

De Etna vulkaan is slechts één van de vele mooie dingen die er op Sicilië te bekijken zijn. Hoewel het eiland compact is kom je lang niet overal (makkelijk) met het openbaar vervoer. Om Sicilië het best te verkennen heb je een huurauto nodig. Een auto huur je makkelijk op het vliegveld en via diverse verhuurmaatschappijen.

Wij zijn fan van de All-inclusive formule van Sunnycars. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Je huurt op Sicilië al een auto vanaf €36 per dag.

Klik verder voor meer informatie of om direct een Auto te huren in Italië.

Meer blogs en tips voor je vakantie op Sicilië

Wil je nog meer wandelen op Sicilië? Maak dan deze mooie kustwandeling in het Zingaro National Park.

Of klik hier door naar het verslag van onze route van 2 weken op Sicilië.

Tips voor een fijne reisgids voor Sicilië:

Geplaatst in bucketlist, Italië, Things to do, UNESCO Werelderfgoed, wandelen, Wandelen in Europa.

26 reacties

 1. Wauw – wat uniek om een vulkaan op deze manier te bezoeken. Zelf nooit echt aan gedacht maar nu toch wel een item wat op mijn Bucket list gaat. Ook vet dat jullie een mini uitbarsting hebben kunnen meemaken!

 2. Wow, wat een buitenaards landschap! Zo ruig, prachtig! Ik heb zelf nog nooit een vulkaan bezocht, laat staan een uitbarsting meegemaakt. De omgeving rondom de vulkaan is ook echt schilderachtig te noemen. Hier zou ik zeker zelf een kijkje willen nemen.

 3. Een aantal jaar geleden ben ik ook op de Etna geweest, vond het echt heel mooi om daar rond te wandelen. Overigens barstte hij toen twee dagen later uit, dus was blij dat ik mijn bezoek goed getimed had 😉

  • Dat heb je bij dit soort vulkanen. Ook bij ons was het aan het rommelen, maar al met al hebben we veel gezien. Juist ook door de kleinere uitbarsting was het laatste bezoek heel bijzonder.

 4. Wij hebben wat jaren geleden een rondreis over Sicilië gemaakt en toen ook de Etna bezocht. Wij zijn met zo’n truck naar boven gegaan. We vonden het bijzonder en ook heel onwerkelijk om daar tussen de gestolde lava rond te lopen. Van de krater zelf hebben we door mist en nevel eigenlijk niet veel gezien. Hoe groot zo’n krater is, zie je inderdaad beter aan de oude kraters, wat lager op de berg.
  Later die reis hebben we de krater van de Vesuvius (bij Pompeii) wel goed kunnen zien.

 5. Indrukwekkend! Ik ben er zelf nooit geweest maar ben nu wel nieuwsgierig geworden. Het lijkt mij zo bijzonder om het van dichtbij te zien. Wat een natuurgeweld!

 6. Wow, wat een mooie ervaringen heb je daar meegemaakt! Ik ben al vaak in Italië geweest (en ga in de toekomst nog veel vaker teruggaan), maar de Etna op Sicilië heb ik nog niet bezocht. Als ik jouw verslag lees, lijkt het sowieso interessanter dan ik dacht. Grazie! 😉

 7. Super mooi! Een vriendin van mij heeft daar ook gewandeld en zij was ook zo enthousiast. Ik wil zeker een keer die kant op want volgens mij kun je daar ook geweldig fotograferen. Prachtig die kleuren ook.

 8. Het lijkt me een hele bijzondere ervaring om bij een vulkaan te lopen. Zeker omdat hij ook nog actief is. Was je niet bang dat hij weer zou uitbarsten als jullie er waren? Wel een gaaf zicht en een prachtige omgeving.

  • Er is een heel team dat de omstandigheden goed in de gaten houdt. Is er een risico dan mag je niet in de buurt komen. Meestal is dit afdoende en ben je veilig. Verder dan dat denk ik er niet over na, anders kun je niets meer ondernemen.

 9. Prachtige foto’s Ivonne! Sicillië wil ik erg graag nog eens bezoeken en als we dat doen dan natuurlijk ook naar de Etna. Kleine uitbarstingen van een vulkaan hebben we ook in Costa Rica gezien. Heel bijzonder! We hoorden steeds gerommel ook. En ook een bijzondere geur daarbij 😉

 10. Heel gaaf! Zou ik graag nog eens zien. Heb bij Napels wel de Vesuvius gezien, maar deze is nog wel een tikkeltje groter en indrukwekkender als ik jouw foto’s moet geloven 🙂

 11. Hallo ivonne.

  Ik heb jou stukje over je reis door sicilie gelezen. Wij gaan 7 okt. Ik heb een vraagje. Tijdens je rondje etna ben je op en begrafenis met grote familie graven. Weet je nog waar dat was en wil je dat met mij delen. Ik wil er graag een kijkje nemen.
  Groet, Silvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *