De bijzondere tempels van Bagan met de fiets bekijken.

Het is nog pikkedonker als we om 5 uur 's morgens met onze e-bikes New Bagan uitrijden. Onze kleine motortjes snorren er lustig op los en een frisse ochtendwind waait ons om het hoofd. We trekken onze capuchons nog maar even stevig aan en tuffen gestadig door.  Het doel van deze vroege start is het aanschouwen van de sunset bij de Schwesandaw pagode. Vanaf de top zullen we een prachtig uitzicht hebben op het omringende landschap en de vele kleine tempeltjes. Er zijn rustigere plekken om dit te doen maar in het donker is het al uitdaging genoeg om de zandweg naar de tempel te vinden. We zijn niet alleen maar weten een prima plek te vinden op de tempel; laat die zon maar komen!

Mistflarden.

Als de eerste lichtstralen boven de horizon uitpiepen ontrafelt zich een mysterieus landschap. Iedereen is er spontaan stil van. De eerste minuten horen we niets anders dan het klikken en piepen van camera's. Mistflarden hangen laag tussen de tempels. In het donker gloeit een vuurtje. Vogels beginnen te kwetteren en verwelkomen de nieuwe dag. Er worden steeds meer silhouetten zichtbaar in het zachte licht en langzaamaan worden vormen en kleuren duidelijker.

Hard licht

Het is bijna jammer dat het volle, hardere licht uiteindelijk doorbreekt en de sfeer anders wordt. Gelukkig weten van onze eerste dag dat Bagan bij daglicht ook prachtig is. In de verte zijn en aantal luchtballonnen opgestegen. Het lijkt me prachtig om deze wereld van bovenaf te bekijken. Helaas hangt er een prijskaartje aan van 330 USD per persoon, en dat vinden we toch echt te veel van het goede. Nu eerst maar eens even terug naar het hotel voor ons ontbijtje. Even wat bij komen onder het genot van een kopje koffie.

sunrise Bagan

 

rps20150222_215208

De historie van Bagan gaat terug tot in de 9e eeuw. In de eeuwen daarna groeide ze uit tot een grote stad en belangrijk religieus centrum. Op haar hoogtepunt telde de stad meer dan 1000 stupahs, 3.000 kloosters en meer dan 10.000 kleine en grotere tempels. Van heinde en verre kwamen studenten naar het gebied om diverse vormen van de godsdienst te bestuderen. In de loop der jaren werd de regio een pelgrimsoord en nog steeds werden er tempels bijgebouwd.

Helaas hebben aardbevingen tussen 1900 en 1975 veel vernietigingen aangericht. In de jaren 90 is er onder het militair regime veel gerestaureerd om zo een boost te geven aan het opkomend toerisme. Helaas is dit niet altijd met evenveel oog voor historische details gedaan. Toch blijft Bagan een geweldig mooi gebied en vergelijkt men het met het gebied van Angkor Wat in Cambodja. Er zijn veel toeristen maar dat merk je niet als je er rondloopt, fietst of in een paardenkar rondrijdt.

Hopeloos verliefd.

Er zijn zoveel prachtige gebouwen, je komt ogen tekort om alles in je op te nemen. Veel zijn er van rode steen gemaakt, en als je goed kijkt zie je nog hoe mooi ze vaak gedecoreerd waren. Er zijn nog diverse plekken waar je gedetailleerde muurschilderingen aan de binnenzijde kunt bekijken. Frank is gelijk onder de indruk, bij mij duurt het even wat langer. Een kwestie van te hoog gespannen verwachtingen wellicht. Gevoed door al die mooie verhalen en foto's die ik de laatste maanden voor mijn reis voorbij heb zien komen. Maar dan ga ook ik voor de bijl en wordt hopeloos verliefd. En hoe kan ik die liefde beter verwoorden dan met een paar foto's.

rps20150222_214741

Bagan

rps20150222_215918

rps20150222_220011

Bagan

Bagan

De zonsondergang......

 

En de dag dan te eindigen met een mooie zonsondergang. Perfect vanaf een hoog gelegen plek op één van de tempels. Keuze te over, er zijn zoveel goede plekken. Prachtige afsluiting van een dag tussen de tempels, zucht!

Bagan sunset

Waar ga ik slapen?

Als je Bagan bezoekt maakt het eigenlijk niet uit of je in Nyang Shwe slaapt of in New Bagan. De meeste tempels liggen rond het deel in Old Bagan  en van daaruit kun je alle kanten uit. De hotels zijn hier duurder dan in New Bagan. Wij hadden i.v.m. het Chinees nieuwjaar niet veel keuzemogelijkheden meer en sliepen in New Bagan. Daar waren genoeg hotels om te overnachten en een ruime keuze aan restaurantjes. Pinnen van geld is ons daar niet gelukt. Gelukkig waren er diverse geldwisselaars die zowel dollars als onze euro's konden wisselen. In Nyaung Shwe hebben we een keer geluncht en zo te zien was daar ook genoeg te beleven.

Op welke manier kun  je Bagan het best bekijken?

Wij hebben een elektrische fiets gehuurd. Die lijkt meer op een lichte brommer, je hoeft niet mee te trappen. De verhuurprijs was 6000 kyat per dag. Dit is ongeveer 6 dollar, nog geen 5 euro, en als je wilt kun je er ook met 2 personen op. De e-bike konden we ophalen vanaf 5 uur en een uurtje na zonsondergang inleveren. Er zijn ook genoeg gewone fietsen te huur of je kunt je laten vervoeren met een paardenkar.

En dan is er dus de luchtballon waar ik het al eerder over had. Hij lijkt me geweldig, maar voor 330 USD  p.p.kun je ook veel andere leuke dingen doen. 's Morgens was ik wel een klein beetje jaloers toen ik al die ballonnen in de verte zag zweven.

Hoe lang heb ik nodig om alles te bekijken?

Het is natuurlijk helemaal afhankelijk  wat voor type reiziger je bent. Ligt je hart echt bij dit soort tempels dan kun je er best even voor uittrekken. Wij waren er twee en een halve dag en hebben veel kunnen bekijken. Voor Frank was dit genoeg, ik had er nog wel een dagje aan vast willen plakken. Met zoveel aanbod hoef je je daarna ook niet te vervelen en qua sfeer is het een prima plek om wat langer te verblijven.

Geplaatst in Azie, Myanmar, tempels, Things to do.

9 reacties

  1. Ik denk dat dit nog steeds het hoogtepunt is van al mijn reizen!! Ik kwam ook midden in de nacht aan en zat achter op een brommer op weg naar mijn hotel. Op dat moment zag ik de eerste verlichte tempels al…dat was gewoon een magisch moment wat ik nooit zal vergeten!!

    • Ja, ik vond het ook tegenvallen hahaha, maar als ik de fietsers zag slingeren over de stoffige weggetjes…..Op dag twee wilde ik eigenlijk fietsen, maar om in het aardedonker om 5 uur ‘s morgens en over die paadjes te rijden zagen we niet zitten.

  2. Vroeg opstaan en vakantie lijkt me geen ideale combi maar als ik dan de foto’s zie van de zonsopkomst dan begrijp ik het volledig.
    Wat moet dat een onvergetelijke en unieke ervaring zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *