streetart in Arnhem

Stadswandeling Arnhem, route langs de mooiste Street art en hotspots in de binnenstad

Arnhem is een stad waar ik jaren werkte en ook in mijn vrije tijd veel kwam. Ik wandelde op deze manier veel door de binnenstad maar maakte nog nooit een echte stadswandeling. De stadswandeling Arnhem neemt je mee langs de leukste hotspots en de gaafste Street art van de stad. Een goede manier om in korte tijd veel van de mooiste bezienswaardigheden van Arnhem te zien.

Stadswandeling Arnhem

De stadswandeling Arnhem start bij Park Sonsbeek. Dit stadspark ligt net iets buiten het centrum, maar ik kan er mijn auto goed parkeren en een wandeling door Sonsbeek is altijd een goed idee. Op deze wat grauwe ochtend is het rustig in het park, maar Sonsbeek is één van de populairste parken van Arnhem. Kom je hier op een warme dag dan het is vol met mensen die genieten van de tuinen. Hardlopen, wandelen, picknicken zijn favoriete bezigheden van de Arnhemmers. Via het Nederlands Watermuseum en de Molenplaats loop ik in de richting van de stad. Ik steek onder het spoor door en houd dan rechts aan bij het Willemsplein om naar het Centraal Station te lopen.

Street Art in Arnhem Park Sonsbeek

Het Centraal Station van Arnhem

Voordat ik naar Brabant verhuisde woonde ik lange tijd vlakbij Arnhem. Vijf dagen per week kwam ik door het stationsgebouw op weg naar mijn werk in het centrum. Na mijn verhuizing is het station helemaal op de schop gegaan en ik heb al veel goede verhalen gehoord over het nieuwe ontwerp. Genoeg reden om even binnen te wippen en een kijkje te nemen. Helaas werkt de zon niet mee om de kleuren van het gebouw mooi op te lichten, maar zelfs nu is het geweldig om te zien. De ronde vormen en grote raampartijen geven het een speelse, moderne aanblik. Echt een blikvanger voor de stad!

Op het Stationsplein tref ik nog een mooi stuk aan van de net afgelopen editie van het World Street Painting Festival Arnhem Leuk dat ik zo her en der toch nog wat 3D stukken kan aanschouwen.

Street Art in Arnhem

3D Street Art Arnhem
Street Art in Arnhem: Stay Focussed....

Vlakbij het Centraal Station vind ik het eerste grote stuk Streetart in Arnhem in de Coehoornstraat. Daarna wandel ik een klein stukje terug en steek links van het Stationsplein via de zebra over richting de Korenmarkt. Een fijne plek om een terrasje te pakken en waar ik veel gezellige uurtjes heb doorgebracht. Via de Luthersestraat en de Kortestraat loop ik naar het Bartokplein waar niet één, maar 2 dingen mijn interesse hebben opgewekt.

Street Art in Arnhem

Street Art Arnhem

Klimmen en klauteren tijdens de stadswandeling Arnhem

Op het Bartokplein staat het enorme Feestaardvarken. Een cadeau van Burgers Zoo aan Arnhem ter ere van hun 100 jarig bestaan in 2013. Dit kunstwerk van Florentijn Hofman staat garant voor eindeloos speelplezier voor kinderen, maar ook voor volwassenen!

Tegenover het Feestaardvarken staat een bijzonder gebouw dat ook pas neergezet is nadat ik verhuisd ben. Het Rozet voelt als een vreemde, moderne, eend in de bijt maar als ik naar binnen ga word ik aangenaam verrast. In het gebouw huizen een bibliotheek, volksuniversiteit en een erfgoedmuseum en het is er gezellig druk. Via een serie trappen klim ik helemaal naar boven en overal heb je mooie doorkijkjes op de oude stad. De leukste verrassing wacht boven, op het dak, waar zich een dakterras bevind. Het uitzicht over de binnenstad van Arnhem is geweldig, wat een leuke plek.

Feestaardvarken stadswandeling Arnhem

dakterras Rozet stadswandeling Arnhem

Verstopt

Ik draai om en loop terug en sla daarna rechtsaf op de Rijnstraat. Daarna wandel ik via de Vijzelstraat verder. Voor de shoppers is dit het deel van de binnenstad waar je moet zijn, maar ik ben vandaag op jacht naar andere schatten.  Bij de Wielakkerstraat vind ik nog een prachtig stuk Streetart in Arnhem. Via de Kerkstraat wandel ik naar het Kerkplein dat nog helemaal in de steigers staat. Tegenover de Eusebiuskerk glip ik even binnen bij Dudok voor een kopje koffie en wat lekkers. Een grote favoriet van mij toen ik nog in de buurt woonde, maar eigenlijk zat ik altijd buiten. Aan de achterzijde is een super leuke binnentuin en je vergeet bijna dat je midden in een stad bent. Even bijkomen en dan weer verder.....

streetart uil

terras van Dudok
De oude melkfabriek  van Coberco

Achter de Eusebiuskerk wandel ik via de Markt onder de Sabelpoort door. Dit is de nog enige overgebleven van vier oude stadspoorten van Arnhem. Mijn einddoel is de oude melkfabriek van Coberco (Nieuwe Kade 1) die op de planning staat voor de sloop. Ik heb gelezen dat er een mooi stuk Streetart te vinden is en het is al het omlopen waard.

NB: Helaas is de fabriek inmiddels gesloopt en de Streetart verdwenen.

Sabelpoort Arnhem

oude melkfabriek Coberco, Street Art

Genoeg te zien tijdens de stadswandeling Arnhem

Mijn stadswandeling door Arnhem vervolgt zich via de Eusebiusbinnensingel en langs de Walburgiskerk. Daarna wandel ik door het Musispark en ga rechtsaf bij de Musislaan. Daar steek ik de drukke  Velperbuitensingel over op zoek naar mooie stukken in het Spijkerkwartier. Via de Spijkerstraat en de Boekhorstenstraat (linksaf) loop ik naar de 1e Wijkstraat. Aan het eind van de straat sla ik linksaf de Spijkerlaan in en zigzag dan via de Steenstraat (Linksaf), de Tuinstraat (rechtsaf) en de Spoorwegstraat(linksaf) naar hotel Brigant op de Apeldoornsestraat, Genoeg te zien in dit deel van de wandeling.

Street Art Arnhem

Musispark Arnhem

Street Art Arnhem

Street Art Arnhem

Street Art Arnhem

Street Art Arnhem

Street Art Arnhem

Street Art Arnhem

Lest best; Het mooiste stuk Streetart in Arnhem

Ik steek de Jansbuitensingel over en sla rechtsaf op de Jansbinnensingel. Iets verderop sla ik linksaf op zoek naar het laatste stuk. Het zit een beetje tussen 2 muren ingepropt op het Jan Dommeringpad. Best wel jammer, want het is wat mij betreft het mooiste stuk Streetart in Arnhem en mag best wat meer in de spotlight staan.

Street Art Jan Dommeringpad

Street Art Jan Dommeringpad

Street Art Jan Dommeringpad

Een goede afsluiter van de Stadswandeling Arnhem

Ik wandel weer terug naar de Jansbinnensingel en sla linksaf. Mijn stadswandeling Arnhem eindigt met een heerlijke lunch op het terras van Stan en Co, midden in de drukte op het Willemsplein 46. Voor wie op zoek is naar een rustig plekje is er genoeg ruimte binnen. Het pand is echt super ingericht en een mooie mengeling van oud en nieuw. Tijd om terug te gaan naar Park Sonsbeek en daarna nog even op de koffie bij mijn ouders.

koffie en lunch bij Stan&Co

Maak er een weekend Arnhem van!

Heb je meer tijd maak er dan een leuk weekend van. Arnhem is één van mijn favoriete steden en de omgeving is prachtig.  Er is meer dan genoeg te zien en doen om je een paar dagen mee zoet te houden.

Zoek je een goede plek om te overnachten? Antonius Bed and Breakfast (9.5) bevind zich in een prachtig oud pand op loopafstand van het centrum van Arnhem en het centraal station. Kom je met de auto dan parkeer je die gratis op het eigen terrein. Je boekt al een kamer in deze fijne B&B vanaf €80. Dit is inclusief een uitgebreid ontbijt.

Antonius B&B Arnhem

Handig om te weten over de stadswandeling Arnhem

 • De totale wandelafstand van deze stadswandeling is ongeveer 5 kilometer.
 • In het centrum van Arnhem is meer dan genoeg horeca om uit te kiezen
 • Als je met de auto komt moet je bijna overal betaald parkeren. Ik koos er daarom voor om op de Parkweg, aan Park Sonsbeek te staan. Kun je ook gelijk het park meepikken!
 • Kom je met de trein naar Arnhem dan stap je uit op het Centraal Station en pikt daar de route op.
 • De V.V.V. van Arnhem zit in het stationsgebouw en voorziet je graag van een kaart of andere info.
 • Arnhem is een super gezellige stad waar veel te zien en doen is. Klik hier voor nog meer leuke tips.
Geplaatst in citytrip, Gelderland, hotspots, Nederland, stadswandeling, Street Art, Things to do, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

25 reacties

  • Daarnaast is Arnhem ook nog gewoon een super leuke stad! Genoeg te zien en leuke plekjes om je niet te hoeven vervelen. Je kunt er makkelijk een echte citytrip mee vol plannen.

 1. Als groot street art fan weet ik nu mijn volgende bestemming. Heb Den Bosch, Eindhoven, Rotterdam, Breda en Milaan al afgestruind naar street art. Nu kan ik Arnhem ook toevoegen aan mijn lijstje. Echt heel gave werken.

 2. Gave street art is er te vinden in Arnhem. Ik ben een aantal keer in de stad geweest maar nog nooit op zoek gegaan naar street art. Een volgende keer gaat dat zeker gebeuren. Bedankt voor de tips! Mijn favoriete stad om street art te bekijken? Porto.

 3. Ik ben een keer in Arnhem geweest (lang geleden) maar heb niets van deze streetart gezien. Zo jammer. Het lijkt mij onwijs leuk om de stad op deze manier wandelend te herontdekken. Inclusief de nodige stops in die leuke restaurantjes 🙂

  • Volgens mij komt het omdat de Streetart op veel plekken redelijk nieuw is. Ik heb hetzelfde gevoel in heel veel andere steden. Terwijl ik er was, een tijd maar niet jaaaaren geleden, was er nog niets en nu zie ik het ene mooie stuk na het ander voorbij komen. Kom een keer naar Arnhem, het is een super gezellige stad en er is veel te doen in de omgeving.

 4. Zo leuk om over mijn eigen stad te lezen! Ik ben eerlijk gezegd niet zo into streetart dus loop er meestal gewoon voorbij. Stan & Co is mijn favoriet voor een drankje aan het einde van de middag, hele fijne plek en het terras ik ook zeker een aanrader!

 5. Wat mooi! Hoop begin juli enkele dagen in Arnhem te verblijven. Ik kom met trein. Ga er natuur en stadswandelingen doen, dagje zoo en zeker de streetart zien. Moet nog wandelroutes opzoeken en betaalbaar overnachting. Vorig jaar was ik 3 dagen in Den Haag. Echt ook knappe stad!

  • Leuk Renhilde. Arnhem is een fijne stad. De burgers Zoo is heel mooi en ruim opgezet daar ga je je zeker vermaken. Ik wens je vast veel plezier.

 6. Wat een leuke stad is Arnhem toch. Ik kom er regelmatig en ontdek elke keer weer wat nieuws. De laatste keer was al weer een tijd geleden. Ik ben heel benieuwd hoe het nieuwe centrum eruit ziet met al dat water. Heb jij het al gezien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *