blacktip reef sharks

Snorkelen tussen de blacktip reef sharks op Koh Tao!

Altijd al eens met een haai willen snorkelen? En dan ook nog een soort die in principe onschuldig is en je dus met een gerust hart kunt bekijken? Dan is Shark Bay, ofwel Haad Tien beach de plek voor jou! Je kunt er namelijk snorkelen met blacktip reef sharks!

De baai ligt in het zuid-oostelijke puntje van het eiland Koh Tao en is goed te bereiken. De weg er naar toe gaat deels over verharde en deels over zandpaden. Je moet goed kijken zodat je de afslag naar het strand niet mist. Er staan hier wegwijzers naar diverse resorts in de buurt van en aan het strand. Voor alle zekerheid heb ik een foto gemaakt van het stuk waar je rechtsaf moet slaan richting Rocky resort en Jamakihri.

rps20150321_221000

Eenmaal op die weg gewoon het pad blijven volgen, het laatste stukje gaat over het terrein van het strandresort. Het kan zijn dat ze lastig doen bij de ingang en je niet willen binnenlaten via hun terrein. Wij deden gewoon of we interesse hadden om een bungalow te huren op deze mooie plek en waren zo binnen. Het resort heeft langs het hele strand prachtige bungalows staan voor een luttele som vanaf 6.500 baht, tot aan 11.000 baht (zo tussen de 180 en 330 Euro )per nacht voor een huis aan het strand. Nog even doorsparen dus!  

rps20150321_221049

Je kunt je met de taxi laten afzetten, lopen zoals wij deden (vanuit Mae Haed is het ongever 2,5 kilometer) of eventueel met de brommer. Het strand is ook vanaf andere, naastgelegen, baaien te bereiken, maar dan moet je wel wat flinke heuvels overbruggen.

De haaien ( blacktip reef sharks)!

De reden waarom Shark Bay zo'n geliefde snorkelplek is is dus de kans om blacktip reef sharks te kunnen zien. Wij waren drie jaar geleden op Koh Tao en hebben toen zoveel haaien gezien dat we het dit jaar nog eens probeerden. Als je iets verder van het strand zwemt, waar de baai iets dieper wordt ( je passeert een touw met witte ballen die het ondiepere deel afschermt) dan kun je ze bijna niet missen. Het water is niet altijd heel erg helder, dus het is reuze spannend om rustig rond te dobberen en om je heen te kijken. Ook deze keer zagen wij weer diverse blacktip reef sharks die op zeer korte afstand langs komen zwemmen. Als je op ze afzwemt gaan ze weg, dus wij bleven gewoon lekker dobberen en genieten. Als duikers weten we dat het niet zo zeker is dat je in de zee blacktip reef sharks tegenkomt, dus dit is echt heel bijzonder!

 

Nog veel meer moois.

Helaas is het koraal in Shark Bay behoorlijk beschadigd maar toch is er enorm veel leven in het water. Naast blacktip reef sharks zie je grote scholen vissen die als groep elkaars bescherming op lijken te zoeken. Ook vind je er barracuda's, anemonen die zachtjes heen er weer schommelen met tussen hun tentakels kleine anemoonvisjes (Nemo, maar dan roze van kleur), prachtig gekleurde papegaaivissen die met hun scherpe tanden aan het koraal knagen, poetsvisjes, allerlei kleine felgekleurde vissen, Angelfishes, zeekomkommers, krabben......Genoeg om je lange tijd mee te vermaken.

Een hapje eten

Bij het resort kun je een duur hapje eten. Voor ongeveer de helft van het geld kun je iets verder lopen naar het andere puntje van de baai. Daar zie je al de plastic stoeltjes van het Rocky resort, dat in de afgelopen 3 jaar helaas het onderspit heeft moeten delven in het resort-geweld van de buurman, maar nog steeds een prima lunchkaart heeft. Je moet er nu wel even een rare route voor lopen door het water, maar het is goed te doen. Bij het Rocky kun je ook voor ongeveer 2 Euro een snorkelset huren mocht je zelf geen setje hebben. Snorkelen met blacktip reef sharks is echt heel bijzonder, alleen daarom moet je hier echt kopje onder gaan!

Op het strand is het daarna heerlijk uitrusten om vervolgens helemaal opgeladen weer "huiswaarts" te gaan. Voor mij mag dit wel vaker op het programma staan!

Sorry, no pictures.

Je moet me in dit geval op mijn woord geloven aangezien ik geen onderwatercamera bezit. Google anders maar eens even op Shark Bay Koh Tao, of ga gewoon zelf eens kopje onder. Ik kan het echt aanbevelen. Mocht je toch willen zien hoe een Blacktip Reef Shark eruit ziet? Klik dan even op deze link voor de mooiste foto's!

Ben je een echte snorkel fanaat. Lees dan ook dit blog over de mooiste snorkelstekken op Koh Tao!

Ben je benieuwd wat Thailand nog meer voor moois te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Thailand Pagina!

rps20150321_221256

Geplaatst in Azie, hotspots, snorkelen en duiken, Thailand, Things to do.

9 reacties

  • Ja, als ik zo veel moois onder water zie wil ik graag een onderwatercamera bij me hebben, maar als ik dan later weer ga reizen vind ik dat ik best al veel bij me heb. Foto’s van mooie vissen, wie weet komt het er ooit van……

 1. Oh wat geweldig dat jullie weer op Koh Tao zijn. Stiekum ben ik toch wel wat jaloers hoor. Ik weet nog goed hoe Ben en ik in Shark Bay snorkelden. Eerst een stukje uit zwemmen en dan maar eens kijken of je er eentje kunt zien onder water … Nou … Daar zwommen er heeeeeel veel. Erg spannend. Ze doen wel niks, maar weten zij dat ook?
  Jammer dat de commercie steeds verder oprukt op mijn lievelingseiland, maar ik hoop er toch nog eens terug te keren.
  Lekker van genieten saampjes, wij genieten stiekum met jullie mee

  • Ik zal mijn best doen om ook een beetje voor jullie te genieten! Het is inderdaad een stukkie voller en drukker dan de vorige keer maar nog steeds een prima eiland! Vandaag was het ook weer heerlijk snorkelen op het prachtige rif van Tanote bay.

 2. Heerlijk om “mee te reizen” naar al die heerlijke plekken!
  Myanmar zelf nog nooit gezien, maar door deze verhalen en prachtige foto’s gaat het naar boven op ons verlanglijstje!
  Al zal ik nooit gaan duiken (snorkelen vind ik spannend genoeg), zodat ik die haaien helaas niet van dichtbij zal zien.
  Hoop op nog veel meer moois op je blog de komende maanden!

  • Hoi Sacha, geen zorgen hoor…in Shark Bay kun je juist ook met de haaien snorkelen! Myanmar kan ik je echt aanbevelen en niet te lang wachten, het is nu nog zo heerlijk puur.

 3. Dat de black-tip niet gevaarlijk is, is een GROOT misverstand. Sterker nog, de black-tip is 1 van de meest agressieve soorten die er is en staan bekend om 25/50 bijt-incidenten per jaar. Op Koh Tao valt het mee, omdat ze inmiddels erg gewend zijn aan de vele touristen daar, maar dit jaar zijn er toch weer 2 canadese snorkelaars aangevallen door een kleine groep. Gevolg, flinke bijtwonden in benen en een voet weg. Zomaar adviseren om hier lekker te snorkelen zou ik dus nog maar eens een keer over nadenken en goed inlezen over de black-tip voordat je dit risico neemt. Ja, het is prachtig, maar zonder risico is het zeker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *