Snorkelen op het meest zuidelijke deel van het Great Barrier Reef ; Lady Musgrave Island.

Welke natuur- en waterliefhebber droomt er nu niet van het grootste koraalrif ter wereld, het Great Barrier Reef? Gelegen bij Queensland aan de oostkust van Australië telt het rif meer dan 900 eilanden, bijna 3000 individuele riffen en beslaat zo'n 334.000 vierkante kilometer. Wie kent er niet de prachtige (lucht)opnames van azuurblauwe koraaleilandjes en grote onderwatertuinen met felgekleurde vis? Mij heeft dit deel van de wereld altijd gefascineerd en ik heb al menig uurtje aan de buis gekluisterd gezeten en gedroomd van de tijd dat ik het zelf kon gaan bekijken. Ik trok de vinnen aan en snorkelde bij  Lady Musgrave Island.

Het Great Barrier rif is zo groot dat je het vanuit de ruimte kunt zien, dat lijkt me fantastisch! Voorlopig houd ik het bij het bekijken vanaf en in het water en dat is zeker niet minder spectaculair.. Op onze reis van Sydney naar Port Douglas gaan we op meerdere plekken het rif door onze duikbrillen zien, ik kan niet wachten!

 

Het zuidelijke deel van het rif.

Een klein stukje boven Brisbane kun je voor het eerst genieten van wat het rif te bieden heeft. Er zijn diverse plaatsen waar je voor één of meerdere dagen op pad kunt. Zo is er bijvoorbeeld het prachtige Lady Elliot Island waar je alleen per vliegtuig naartoe kunt (met bijbehorend prijskaartje) en Lady Musgrave Island, waar wij voor gekozen hebben. Beiden zijn zogenaamde Coral Cays, eilanden die geheel uit koraal zijn opgebouwd. Door het verschil bij hoog en laag water wordt het koraal afgebroken en wat verder afgezet. Het is een raar idee om een eiland te zien waar geen zand aan te pas komt, maar waar je toch volop bomen vind en, in het seizoen, grote aantallen broedende vogels.  

 

 

Lady Musgrave Island.

In  het kleine plaatsje Town of 1770 stappen we op de catamaran van Lady Musgrave cruises. Een tocht van ruim anderhalf uur brengt ons waar we moeten zijn. Het vaste land verdwijnt langzaam en even is er niets... Dan zien we het kleine eiland aan de horizon opdoemen. Omgeven door een grote strook koraal is er een kleine lagune ontstaan. Je bent er totaal beschermd  tegen de hoge golven van de zee. Dé perfecte plek voor een dag ontspannen snorkelen. Daarnaast kun je het koraal te bekijken met een "glass bottom boat" en wandelen op het bijzondere eiland.

rps20150506_211837

De koraaltuin van Lady Musgrave Island

Het koraal in de lagoon is werkelijk fantastisch en nog helemaal intact. Af en toe is er een kleine plek waar alles uitgesleten is. Dit is de favoriete slaap- en rustplaatsen van de schildpadden die hier volop aanwezig zijn.  We hebben ruim de tijd om het koraal en haar bewoners goed  te bekijken. Naast de schildpadden zien we o.a. anemoonvisjes ( bruin met blauw van kleur), octopussen, papegaai vissen, Long Tom fish en nog heel veel andere  soorten vis. 

 

Duiken kan ook. Helaas was Frank te laat en waren alle duikplekken vergeven. Je kunt binnen de lagune duiken of een "driftdive" maken aan de buitenkant van het rif. Als je dit wilt moet je dus iets langer van te voren even informeren en boeken. (Wij boekten de dag voor de trip)!

Het eiland.

Tusen al dat snorkelen door is er genoeg tijd voor een lekkere lunch en een wandeling op het eiland. Nu is het stil, maar tot een paar weken geleden was het eiland vol broedende Mutton birds die ongestoord nestelen in holen onder de Pisonia bomen. Bijzonder om zo'n plek te bekijken.

Op het strand vinden we veel prachtige schelpen. Voor mij als schelpenliefhebber  zijn ze heel verleidelijk om mee te nemen maar dat mag helaas niet. Ik houd het dus bij een paar mooie foto's. Lady Musgrave Island is onderdeel van een nationaal park en beschermd gebied. De kust ligt vol met aangespoeld drijfhout zoals wij het al eerder zagen aan de kust van Canada en Costa Rica.

 

 rps20150507_213533

 

De glass bottom boat vaart over het koraal en geeft ons de kans om alles nog eens rustig te bekijken. Daarna pakken we nog een laatste keer de snorkel, masker en vinnen. Het water staat nu lager en dat geeft ons de kans om het koraal vanaf een andere hoek te bekijken. Te snel moeten we alweer inpakken en ons klaarmaken voor de terugtocht. Als ik helemaal opgefrist met mijn koffie en worteltaart nog eens de lagune in staar kan het leven toch niet mooier zijn.

What a day!

rps20150506_211747

De kosten.

  • De totale dag kostte ons 190 AUD p.p. (2015) wat neer komt op ongeveer 133 Euro. Het is niet goedkoop, maar wel echt de moeite waard. Prijzen in Australië zijn hoog.
  • Je kunt je ook laten afzetten en kamperen op het Lady Musgrave Island. Het kamperen zelf kost maar een paar dollar per dag maar helaas kost de boot die je afzet en weer oppikt tussen de 300 en 400 AUD per persoon. Je hebt dan wel het eiland bijna helemaal voor jezelf!

 

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Australië pagina

 

rps20150506_211818

Geplaatst in Australië, hotspots, Oceanie, snorkelen en duiken, Things to do.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *