Slapen op het platteland; Cabeças Do Reguengo

Als we door de poort rijden en het gele huis van de familie Afonso zich in al haar glorie laat zien ben ik al direct verkocht. Wat een plaatje, wat een rust! Wijnranken tonen hun prachtige rode herfstkleuren, het zwembad glimt in het zachte najaarslicht, ik zie kurkeiken en olijfbomen, kippen scharrelen in de moestuin. Honden Ginger en Roger zijn de eerste die mij verwelkomen. Daarna word ik van harte welkom geheten door Inês. Zij pleit, samen met haar ouders, vol passie voor natuurlijk leven en slapen op het platteland.

 

      "My backyard is a National Park. My balcony a viewpoint.
                              My estate your Agritourism..."

slapen op het platteland3

Passievol ondernemen

Grote initiatiefnemer en "the man behind the plan" is João, voormalig professioneel danser die later fanatiek wijnmaker werd. In 1994 verhuisde hij met zijn gezin vanuit Lissabon naar het platteland en maakte daar zijn eerste rode wijn. In 2009 kocht hij het landgoed met daarop een 11 kamers tellend huis, wijngaarden, olijfgaarden, fruitbomen, kippen en een grote moestuin. Het huis werd grondig aangepakt en omgebouwd tot een sfeervol gebouw waar je je direct thuis voelt, maar dan voorzien van alle moderne gemakken.

cabecasdoregulengo3

cabecasdoregulengo4

cabecasdoregulengo6

Wie wil er hier nu NIET in het zwembad liggen?

Puur natuur.

Die avond krijg ik de heerlijkste hapjes voorgeschoteld. Alles wat ik eet is puur natuur; organisch en biodynamisch. Niet alleen smaakt het heerlijk maar het is dus ook nog eens helemaal eerlijk en gezond, geweldig toch? Ik ga me steeds meer thuis voelen op dit bijzondere plekje. Dat komt zeker ook door het enthousiasme van João en Inês die vol trots uitleg geven over hun concepten hun liefde voor de natuur. Binnenkort gaan ze ook starten met het maken van eigen olijfolie vertellen ze enthousiast. Als je hier als gast verblijft kun je meehelpen in de tuin of met het oogsten en verwerken van de druiven of olijven. Helaas ben ik hier maar 1 nacht, maar dit is zeker iets dat ik leuk zou vinden!

slapen op het platteland

slapen op het platteland4

cabecasdoregulengo9

       "A wine cellar in the middle of the house.

                  A house in the middle of a vineyard.                                 

                        A vineyard in the middle of a National Park"

Biologische wijn van eigen land.

Bij het eten komen er ook diverse wijnen op tafel die João zelf maakt met producten van eigen land. In de kelder van het huis is een kleine, maar efficiënte, wijnmakerij. Hier worden de druiven nog ouderwets in een grote bak met de voeten geplet. De druiven worden begin augustus geoogst als ze nog voldoende vocht bevatten. Later oogsten gaat ten koste van de smaak. De wijnen zijn "langzame" wijnen, tot in de perfectie gemaakt en die alle rust hebben om op volle smaak te komen. Ik drink zelf geen wijn, dus ik kan geen persoonlijk oordeel geven, maar andere gasten genieten met volle teugen.

slapen op het platteland6

Het is heerlijk slapen op het platteland !

Na al dat gezonde eten en het lange tafelen is het heerlijk slapen. Mijn kamer is groot met een moderne douche en zelfs een klein keukentje zodat je als gast ook eventueel zelf iets te eten kunt maken. Ik heb helaas geen foto's gemaakt van de kamer maar op de site staan prachtige foto's die heel goed laten zien hoe alles is.  Het uitzicht vanaf mijn balkon waarop ik de volgende ochtend getrakteerd word heb ik wel vastgelegd! Denk er frisse lucht, klingelende belletjes van schaapjes en stilte bij en dan kun je wel begrijpen waarom ik hier zelf ook stil van word zo in de vroege uurtjes!

slapen op het platteland5

Nog even genieten.....

Voordat het ontbijt geserveerd wordt heb ik nog tijd om even door de wijngaarden te dwalen. Daar sta ik in dit geval nog een keer graag vroeg voor op. Ik stel me voor hoe het is om hier elke dag wakker te worden. Slapen op het platteland zal geen straf zijn.

slapen op het platteland1

cabecasdoregulengo8

cabecasdoregulengo

Het Serra de São Mamede National Park

Als je een keer iets anders wilt doen kun je per fiets of wandelend het nationaal park bekijken. Binnen het gebied van het park wonen een kleine 8000 mensen op een oppervlakte van 40 bij 10 kilometer. Zij leven van de landbouw, kastanjeteelt, visserij en het toerisme. In het landschap vind je bergen, kleine dorpjes, loofbossen in het noorden en naaldbossen. Daarnaast is er cultuurland met verspreid staande kurkeiken in het zuiden. Het park herbergt ook diverse bijzondere vogelsoorten als de bijeneter, zwarte ooievaar en meerdere soorten gieren  en zoogdieren als edelherten, wilde zwijnen, vossen, otters en genetkatten.

Eén van de mooiste dorpjes binnen het park vind ik zelf Marvão waar ik al eerder een fotoblog van maakte.

Wil je zelf een keer slapen op het platteland?

De kamerprijzen zijn zonder eten, maar als je wilt kun je reserveren voor het ontbijt of avondeten. In overleg kunnen er ook wijnarrangementen besproken worden. Gasten zijn nu nog voornamelijk Portugees maar er wordt gewerkt aan het aantrekken van meer gasten uit andere landen.

Het voorjaar en najaar zijn de beste tijden om Alentejo te bezoeken. In het voorjaar bloeien de wilde bloemen en zijn de velden vol met verschillende kleuren. In oktober is het rustig en de velden zijn wat minder mooi maar het klimaat is nog heerlijk. Als je meer informatie wilt over deze nog wat onbekendere regio  dan kun je die vinden op deze site van Turismo de Alentejo  of op de site van visitPortugal

Enthousiast geworden? Boek dan hier direct je overnachting in dit bijzondere hotel.

 

Heb jij ook zo'n geweldig slaapplekje ontdekt op één van je reizen? Ik hoor het graag van je!

Als je dit leuk vond dan vind je mijn andere hotspots voor slapen ook vast geweldig!

Wil je meer lezen over Portugal, kijk dan op deze pagina!

Geplaatst in Europa, hotspots, overnachten, Portugal, reviews.

14 reacties

  • Het leuke is dat het niet alleen erg de moeite waard is maar dat de prijs voor de kamers ook best te doen is! Dat maakt het nog aangenamer om hier een nacht of wat te slapen. Ik ben in ieder geval overtuigd!

  • Ik lust dus ook geen wijn, maar vaak is er wel meer te beleven dan die wijn. In Zuid Afrika had Frank ooit een proeverij en liep ik met mijn camera over het prachtige landgoed. Win-win dus!

 1. Dat zwembad ziet er inderdaad heerlijk uit! Wat gaaf dat een voormalig danser op zo’n plek een wijngaard met accommodatie is gestart. Volgens mij heb je optimaal genoten daar 🙂

 2. hallo Ivonne,
  Ik heb voor 27 mei 2018, samen met een vriendin 3 nachten geboekt in Cabecas do Reguengo. Op de luchthaven van Lissabon zal een huurauto voor ons klaar staan. We vroegen ons echter af of het makkelijk te vinden is, want op mijn GPS wordt het adres niet herkend.
  Groetjes,
  Monique

  • Hoi Monique, wat gaaf dat jullie er gaan slapen, zo’n fijne plek! Ik bezocht Cabecas do Reguengo met een groep en reed niet zelf. Ik zou een mail sturen, ze spreken er goed Engels en kunnen je alles vast haarfijn uitleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *