Semuc Champey mirador

Semuc Champey, zwemmen in de jungle van Guatemala

Glinsterend turquoise blauw water in grote kalkstenen poelen. Watervallen om vanaf te glijden en heerlijk verfrissend water om in te zwemmen. Een prachtige ligging midden in de jungle. Semuc Champey wordt gezien als het mooiste plekje van Guatemala. Eén die je zeker niet mag overslaan tijdens je reis.

Semuc Champey Guatemala

Semuc Champey

Het natuurreservaat van Semuc Champey ligt in de regio Alta Verapaz, niet ver van het plaatsje Lanquin. Boven de rivier de Cahabón heeft zich in de loop der jaren een serie kalkstenen plateaus gevormd. De wilde rivier wringt zich op deze plek via een serie poelen en kleine watervalletjes tussen twee steile kloofwanden door. Zo ontstond een plek waar je rustig kunt zwemmen en die ook nog eens razend mooi is!

Tijdens mijn vorige bezoek aan Guatemala was dit bijzondere gebied nog totaal onbekend bij reizigers. De laatste jaren is het er veilig en weten steeds meer mensen hun weg naar de rotspoelen van Semuc Champey te vinden. Een perfecte plek om te genieten van de mooie natuur en om lekker te relaxen.

Semuc Champey Guatemala

Hoe kom ik bij Semuc Champey?

Je bereikt Semuc Champey het makkelijkst vanuit Lanquin. Vanuit het dorp kun je een tour boeken maar je kunt het ook helemaal zelf doen. Voor ongeveer 25 Quetzal p.p. (ongeveer 3 Euro) pak je in het dorp één van de pick-ups die je bij de ingang van het park afzetten. De weg naar het natuurreservaat slingert zich tussen de groene jungle door en de rit is werkelijk prachtig. Voor de terugweg regel je weer een lift bij één van de pick-ups. Ben je met meerdere mensen dan kun je ook afspreken dat de chauffeur op je blijft wachten. Je kunt Semuc Champey ook bezoeken vanuit het iets verder weg gelegen Coban.

Als je er zin in hebt kun je ook gaan wandelen. De afstand van het dorp tot de ingang is 12 kilometer en de weg goed begaanbaar. Je loopt tussen de groene jungle en op diverse plekken heb je een geweldig uitzicht. Let wel op; als het droog is kan het stoffig zijn. Passerende auto's zorgen dan voor aardig wat overlast.

Semuc Champey Guatemala

Het mooiste uitzicht op Semuc Champey; el Mirador.

Bij de ingang koop je een toegangskaartje voor het gebied en dan gaat het eigenlijk vanzelf. Je kunt kiezen om direct langs het water omhoog te lopen maar wat mij betreft sla je dan een heel bijzondere plek over. Niet ver van de ingang bevind zich aan de linkerkant een pad dat naar el mirador gaat. Het is een pittige klim omhoog, maar het uitzicht van bovenaf is spectaculair. Vanaf het platform kun je eindeloos ver kijken. Je overziet de gehele kloof en het turquoise water glinstert je aanlokkelijk vanuit de diepte tegemoet. Als je goed kijkt kun je in de poelen beneden je piepkleine mensjes zien zwemmen.

Semuc Champey Guatemala

 

Semuc Champey Guatemala

Wandel, zwem and repeat.....

Vanaf El Mirador kun je via dezelfde weg weer naar beneden gaan. Wij wandelden verder door de jungle langs de bovenkant van de kloof. Het uitzicht is niet meer zo spectaculair als vanaf het uitkijkpunt maar nog steeds de moeite waard. Aan het eind van het pad daal je af en kom je bij de bovenste poel uit. Vanaf daar wandel je langzaam aan naar beneden. Beetje zwemmen, beetje wandelen, zwemmen, wandelen....zo kom je vanzelf bij de laagst gelegen poel terecht. Hier stroomt de rivier weer wild en mag je niet meer zwemmen. Daarna loop je via een pad met stenen weer omhoog richting de ingang.

Tussen de poules in zitten diverse kleine watervallen. Je kunt er vanaf glijden of je laten masseren door het water. Heb je trek gekregen dan is het fijn om langs de waterkant wat te eten. NB: dit moet je wel zelf meenemen want er is geen restaurant of winkel in het park.

Semuc Champey Guatemala

 

Semuc Champey Guatemala zwemmen

 

Semuc Champey Guatemala

 

Semuc Champey Guatemala

 

Semuc Champey Guatemala

 

Semuc Champey Guatemala

Spelunken bij kaarslicht

Voor de liefhebbers is een bezoek aan de vlakbij gelegen Kamba cave een must. Bij de ingang van de grot krijg je een kaars of hoofdlamp en dan begint je tocht. Door het duister, af en toe zwemmend en af en toe wringend en draaiend door nauwe plekjes of klimmend via kleine trapjes. Ook klim je naar boven bij een waterval en maak je een sprong vanaf een hoge plek in het lager gelegen water. Wij deden het niet omdat Frank geen fan is van nauwe ruimtes maar mensen die we spraken waren allemaal razend enthousiast.
Hoeveel tijd heb ik nodig voor een bezoek aan Semuc Champey?

Voor een bezoek aan Semuc Champey moet je in ieder geval een halve, maar beter nog een hele dag uittrekken. Zo kun je alles rustig op je in laten werken. Het is een unieke plek die je nergens anders aan zult treffen. Ik vond het zelf van bovenaf trouwens heel erg veel op Plitvice, in Kroatië, lijken. Dit laatste gebied vonden wij persoonlijk nog indrukwekkender dan Semuc.

Een leuk hotel bij Semuc Champey

Wanneer je naar Semuc Champey gaat kun je slapen in het dorpje Semuc kun je maar dan ben je helemaal aangewezen op je hostel. Wij kozen voor Lanquin, een iets groter dorp waar meer te beleven is. Onze uitvalsbasis was hotel El Retiro Lanquin. Dit hotel ligt aan een rivier die dwars door het dorpje Lanquin stroomt.  Een geweldige plek midden in de natuur met het dorp op loopafstand.

Er zijn huisjes, kamers met en zonder eigen badkamer en super goedkope dormrooms. Het hotel; heeft een eigen restaurant maar wil je af en toe wat anders dan zijn er meer restaurants in het dorp. Zwemmen doe je zo vanuit de voordeur in de rivier!

Boek hier gelijk je overnachting bij dit gave hotel.

El Retiro Lanquin

Semuc Champey praktisch:

 • Een toegangskaartje voor Semuc Champey  koop je bij de ingang en kost je 50 Guetzal (prijs 2020). Deze prijs moet je contant, in de lokale munteenheid, betalen
 • Het park is open tussen 8 uur 's morgens en 4 uur 's middags
 • Wil je genieten van de rust kom dan vroeg in de ochtend of juist aan het eind van de dag
 • Naast el Mirador zijn er voor de liefhebbers nog meer uitzichtpunten
 • In het park kun je wildlife als brulapen tegenkomen
 • Een tour boek je makkelijk bij je hotel/hostel. Naast zwemmen in de rotspoelen zit er bij de tours ook een bezoek aan de Kamba Cave en een sprong vanaf een brug in de rivier inbegrepen.
 • Eten en drinken kun je bij de ingang van het park. Daar staan wat lokale bbq tentjes.Soms staan er lokalen met wat drinken aan de route naar El Mirador. (Afdingen is wel nodig want ze vragen de hoofdprijs)
 • Voor het wandelen zijn gympen prima, eventueel neem je waterschoentjes mee om op de rotsen in het water te lopen.

Semuc Champey Guatemala

Kijk voor nog meer tips voor Guatemala op mijn pagina met alle blogs.

Heb jij Semuc Champey al op je bucketlist staan?

 

 

Geplaatst in backpacken, bucketlist, Guatemala, hotspots, Midden-Amerika, Wandelen buiten Europa.

8 reacties

 1. Wat ont-zet-tend mooi!

  Die trapsgewijze waterval is echt geweldig. Gaaf dat er zo’m uitzichtpunt is gemaakt zodat je het echt van bovenaf kan zien. Zoveel kleuren groen en blauw.

  Het zwemmen is een kers op de taart.

 2. Echt absoluut de mooiste plek in Guatemala. Ik was er 12 jaar geleden en was bang dat het nu wel overspoeld zou zijn door toeristen, maar aan jouw foto’s te zien valt dat mee. Fijn dat je er zo van genoten hebt!

  • Ik vond de drukte meevallen, maar wij waren er redelijk vroeg. Iets later werd het wel drukker. We hebben ook gekozen voor een doordeweekse dag, ik weet niet of dat invloed heeft op het aantal lokale bezoekers.

  • Het is echt een aanrader. Ons deed het aan Plitvice (in Kroatië) denken. Dat is nóg een stukje mooier, maar je mag er niet zwemmen. Dit is het beste van 2 werelden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *