Mandalay met de fiets verkennen.

Als we vanuit Yangon aankomen in Mandalay is het verschil gelijk duidelijk. Waar Yangon een grote wereldstad is voelt Mandalay meer als een groot dorp aan. Onder invloed van het lichte briesje waait  stof en zand over de hobbelige straten en de sfeer doet me direct denken aan die van de Egyptische woestijn waar ik een paar jaar geleden enkele weken was. Hier vind je geen karretjes met ezels ervoor, maar auto's, brommers en een enkele (toerist op een) fiets. Op een paar wat grotere en drukkere straten na is het in Mandalay prima fietsen. Echte verkeersregels lijken er niet te zijn, gewoon opletten en gaan als het kan.  Ons hotel heeft gratis fietsen ter beschikking, dus dat is mooi meegenomen omdat wij toch al van plan waren om de stad op de fiets te verkennen.

Heeft je hotel geen (gratis) fietsen ter beschikking dan kun je ze op diverse plaatsen voor rond de 1 a 2 Euro per dag huren.

rps20150207_191600

De route.

We zijn aangenaam verrast als we ontdekken dat er een fietsroute omschreven staat in onze Lonely Planet (editie van 2014, bladzijde 233) en besluiten om deze als uitgangspunt te nemen om hem daarna uit te breiden zoals wij willen.  

Smalle straatjes en tempels.

Al binnen enkele minuten zijn we de drukste straten uit en rijden we door kleinere straatjes. Langzaam aan begint het leven van alledag en hoe leuk is het om gewoon rond te fietsen en je ogen de kost te geven. Mensen drinken hun ochtendthee met een hapje rijst, de winkeltjes gaan open, kinderen maken zich klaar om naar school te gaan en de brommers gaan op weg om hun eigenaren naar hun werk te brengen.

 

rps20150323_095815

We stappen af om de Eindawaya Paya te bekijken die ons van verre al tegemoet glimt. Voor de ingang zit een grote groep mensen in een cirkel om een man heen. Hij vertelt zo te zien een heel spannend verhaal en laat er het een en ander aan attributen  bij zien. Dit zijn de momenten dat ik het zoooo jammer vind dat ik de taal van een land niet goed spreek. 

rps20150207_192441

 

rps20150207_192506

rps20150207_192522

Iets verderop vinden we een kleine teakhouten brug waar we over moeten om richting de Ayarwaddy rivier te gaan. De Lonely Planet omschrijft het als een prachtige brug die bijna als Mandalay's eigen mini U-Bein-Bridge gepromoot kan worden ware het niet dat er rondom de brug een grote stapel vuil ligt die je niet alleen ziet maar ook goed ruikt......

Er is hier niets teveel gezegd, dus we houden de adem in, maken snel een foto en fietsen verder richting de rivier.

rps20150207_192549

De levendige Ayarwaddy rivier.

De Ayarwaddy rivier slingert zich als een lange slang door Mandalay heen en wordt gebruikt als een transportroute tussen de diverse plaatsen. Boten meren aan in een centraal gelegen deel om klanten op te pikken, de voorraad aan te vullen of even de was te doen. De kade ligt vol met gekleurde kleding en was wappert er lustig op los aan de vele touwen die van de boten richting de kade lopen. Nadat we de drukte even bekeken hebben besluiten we hier te gaan lunchen om alles rustig op ons in te laten werken.

rps20150207_212127

rps20150207_212441

Mandalay Hill.

Na de lunch rijden we verder naar Mandalay Hill waar je ee prachtig uitzicht over de omgeving hebt. Veel mensen komen hier om de zonsondergang te bekijken maar wij willen de dag graag afsluiten bij een vlakbij gelegen tempel en zijn er dus iets eerder. Als we de pittige klim via de 1729 tredes van de zuiderlijke trap hebben gemaakt ontvouwt zich een fraai panorama. We zien gelijk hoe groen de omgeving is, iets dat je niet opvalt als je beneden door de hete en stoffige straten fietst. Nog even genieten en bijkomen en op naar de aflsuiter van de dag: de Kuthodaw Paya.

 

De Kuthodaw en de Sandamuni Paya.

In plaats van 1 blijken er 2 sfeervolle tempels naast elkaar te staan die allebei het bekijken waard zijn. De Kuthodaw tempel telt 729 stupahs die ieder een deel van het grote verhaal van Boeddha bevatten, ookwel "The worlds biggest book" genoemd. Op grote leistenen staat het hele 15 delige boekwerk van de Triptaka beschreven, maar het is vooral de bijzondere sfeer die me raakt. Het late zonnetje geeft een zachte gloed aan de witte stenen. Als ik tussen de stupahs doorloop wordt ik me een zacht gepiep gewaar. De bron blijkt een nestje met drie kleine puppies te zijn, wat een mooie verrassing!

 Een waardige afsluiter van dit prima dagje.

Hou jij er ook zo van om een dorp of stad met de fiets te verkennen?

rps20150207_213146

rps20150207_212952

rps20150207_212926

Geplaatst in Azie, fietsen, hotspots, Myanmar.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *