Laanta Lanta festival, Lanta Old town, Koh Lanta.

Daar gaan we in het donker op onze gehuurde brommer van Klong Ning aan de westkust naar Lanta Old Town aan de oostkust. Frank is wat laat thuisgekomen van zijn duiktrip dus het is al donker geworden. Ik zit achterop en als we tussen het andere verkeer in door de bochten van de heuvels rijden vind ik het toch wel een beetje spannend. Achterop de brommer zitten was al nooit echt mijn ding en ik zit niet helemaal ontspannen achterop, maar mijn man brengt mij keurig waar ik wezen moet, eindbestemming Laanta Lantafestival

Lanta Old Town.

Lanta Old Town in een klein dorp aan de oostkust van Koh Lanta. De eerste bewoners van het dorp waren "sea-people"; vissers uit Indonesie die een jaar of 500 geleden het eiland als thuisbasis gingen gebruiken. Later kwamen daar veel moslims vanuit Maleisie en Indonesie bij,  in eerste instantie ook om te vissen maar langzamerhand groeide er een levendige handel en werd het eiland langzamerhand ontwikkel. Met de komst van Chinese vissers en handelslieden werd Old Town een echte handelspost. In eerste instantie van tin, houtskool en gedrooge vis, later werden er ook  meer westerse goederen verhandeld die via de Britse kolonieen binnenkwamen. Zo'n 150 jaar geleden werd Old Town officieel Thaise stad en floreerde tot er goede verbindingen  kwamen met het vaste land in de vorm van ferries en het aanleggen van wegen voor auto's. Sindsdien is Old Town een klein, ietwat slaperig plaatsje met een bijzondere sfeer.
Het festival.

Om te vieren dat er zoveel verschillende bevolkingsgroepen al zo lang in goede harmonie naast elkaar leven wordt er ieder jaar rond begin maart groots uitgepakt tijdens het Laanta Lanta festival dat 3 dagen duurt. Het hele eiland komt 's avonds samen om te genieten van traditionele dans, er spelen bandjes en er wordt gedanst. Kinderen worden verwend met lekkers, ze kunnen schilderen, er zijn wat kermisattracties en er is een poppentheater. De diverse bevolkingsgroepen laten zich zien en horen met eigen programma's. Verder zijn  er veel kraampjes die allerlei producten verkopen en kun je  tot in de late avond lekker eten en drinken. De omvang van het dorp verviervoudigd  tijdens het festival en de sfeer is prima. Het is zo lejk om te zien hoe iedereen zich hier prima vermaakt. Als ik meedans op de aanstekelijke muziek van een bandje vind iedereen het geweldig en wordt er, zo lijkt het, nog enthousiaster gedanst.

Om de grote uittocht voor te zijn besluiten we om een uur of 11 weer naar het hotel terug te rijden. Wat mij betreft is het echt een aanrader om dit festival mee te pikken, als je er tenminste in de juiste periode bent.

rps20150309_232444

rps20150309_232418

rps20150309_232643

rps20150309_232335

rps20150309_232303

rps20150309_232145

Ook leuk om te lezen:

De mooiste stranden van Koh Lanta. Van kindvriendelijk tot druk en ongerept. Voor ieder wat wils!

 

Geplaatst in Azie, hotspots, Thailand, Things to do.

2 reacties

  1. Tjonge, vroeg op of in het donker op pad, je moet er wel wat voor over hebben om mooie dingen te beleven.
    Prachtig dat ze een festival organiseren omdat er zoveel verschillende bevolkingsgroepen in harmonie samen leven. Daar kan menig land nog een voorbeeld aan nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *