baobab boom

Knuffelen met een Baobab boom!

Ik denk dat iedere reisliefhebber zich wel een keer vergaapt heeft aan plaatjes van de Alley of the Baobabs op Madagaskar waar een serie van prachtige baobabs langs de weg staat en zich perfect leent voor hét plaatje der plaatjes. De baobab boom of apenbroodboom is één van die geweldige uitvindingen van moeder natuur. Met de dikke stam die naar boven toe smaller wordt en daarna breed uitwaaiert in de kruin lijkt het wel of hij op zijn kop in de aarde is geplant. De "upside down tree" wordt door veel Afrikaanse volken als heilige boom beschouwd, aanbeden als een godheid en is onderwerp van diverse volksverhalen en legendes. Ik vind hem persoonlijk helemaal geweldig en kan er geen genoeg van krijgen.

baobab boom5

 

 

De baobab boom in getallen en feiten

  • Er zijn in totaal 8 soorten Baobabs. Zes ervan komen alleen op Madagaskar voor, één op het vaste land van Afrika en de laatste, verrassend genoeg, in het noordwesten van Australië.
  • Alle bomen uit Madagaskar staan op de rode lijst van de IUCN en moeten dus beschermd worden. De nationale boom van Madagaskar is een Boabab.
  • De baobab boom kan tussen de 5 en 25 meter hoog worden met een maximale doorsnee van 11 meter en de omtrek van de stam tot maar liefst 34 meter!
  • Eén van de oudste Baobabs waarvan de leeftijd is vastgesteld staat in Limpopo, Zuid-Afrika, en is ongeveer 1000 jaar oud.
  • Om te overleven slaat de boom in de natte tijd water op en overbrugt daarmee de droge tijd. Daardoor kan hij overleven op plaatsen waar geen enkele andere boom het nog volhoudt. Tijdens de droogte laat hij zijn bladeren vallen en het grootste deel van het jaar zie je hem zonder bladeren.
  • De uitgeholde stam van de baobab is perfect om opslagtonnen voor water en kano's (mokoro's) van te maken.
  • Het fruit van de boom is eetbaar voor de mens en wordt ook door apen gegeten (vandaar de naam apenbroodboom). De zaden van de boom kunnen geroosterd worden en smaken naar amandelen. De schil van de vrucht bevat veel vitamine c en wordt gemengd met water gedronken.
  • Uit de bast van de boom worden ijzersterk touw, netten en manden gemaakt. Bovendien bevat de bast stoffen die werken als quinine en heeft daardoor een koorts bestrijdende werking.
  • Uit de buitenste laag van de wortels maken de Aboriginals rode verfstof.

baobab boom1

baobab boom

legendes

Eén van de meest bekende Afrikaanse legendes over de baobab is die van een enorm machtige en ijdele koning die het niet duldde dat er ook maar iemand mooier was dan hij. Een enorme baobab boom sprak zich vol trots uit over zijn dikke stam, zijn sterke takken en prachtige bladeren. Toen de koning dit hoorde werd hij zo woedend dat hij de boom uit de aarde trok en voor straf op zijn kop weer terug stopte. Uit solidariteit met hun soortgenoot draaiden de andere baobabs zich ook om.

Het San volk, dat in het zuiden van Afrika leeft, gelooft dat de baobab als straf voor zijn ijdelheid door de goden uit de hemel naar beneden is gegooid en op zijn kop in de aarde terecht is gekomen.

Ook bij de Australische Aboriginals worden de baobab sterke spirituele krachten toegekend, speelt de baobab een rol in de mythologische verhalen van "dreamtime" en komt voor op rotstekeningen. Grappig is dat ook in dit geval de baobab als straf voor haar arrogantie met de wortels in de lucht geplant is.

baobab boom6

baobab boom3

baobab boom2

Wil je ook graag een keer knuffelen met een baobab boom dan kun je dat het beste doen:

  • Op Madagaskar
  • Aan de noord/westkust van Australië in de Kimberley en in het Northern Territory in het noorden van het land.
  • In de savannes ten zuiden van de Sahel in zuidelijk Afrika: Botswana, Namibië, Mozambique, Zimbabwe en Zuid Afrika.

 

baobab boom4

 

Ben jij ook zo gek op de baobab of kun je mij een andere boom aanbevelen om mee te knuffelen?

 

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Australië pagina

 

Geplaatst in Afrika, Australië, Botswana, geluksmomentjes, hotspots, Oceanie, Things to do, What makes me happy.

10 reacties

  1. Ik ben geloof ik niet zo van het bomen knuffelen 🙂 Maar ik vind bomen wel mooi om naar te kijken, op de foto te zetten of om onder door te lopen.

    Ik vind teakbomen in de jungle op bijvoorbeeld Sumatra heel erg mooi om te zien. Jammer dat er zoveel bomen worden gekapt om plaats te maken voor palmolie!

    • Ja die bomen in de jungle hebben het zeker zwaar en het doet mij zeer hoeveel prachtige natuur er vernietigd wordt. De baobab heeft daar niet zo’n last van gelukkig.

  2. Wauw, tot 1000 jaar oud, dat wist ik niet! Wist dat ze enkele 100 konden worden, maar zou oud… Ik dacht dat ze “enkel” in bepaalde gebieden in Afrika (incl Madagaskar) voorkwamen, heb ik weer een goede reden om ooit terug te keren naar Australië voor een ontdekking van het noorden! 🙂

    • Ja, grappig ik dacht voorheen ook altijd dat Baobabs alleen maar in Afrika voorkwamen. En die leeftijd, gaaf hè, dat is nou echt nog eens een ouwe taaie! Het noordwesten van Australië is geweldig. Je kunt het ook mooi combineren met (nog een keer) The Red Centre. (of één van de vele andere leuke plekken, genoeg te beleven in Australië of combineren met Bali hmmmm, ik wil ook weer 🙂 )

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *