fietsen bij Medemblik uitzicht op IJsselmeer

Knooppunten fietsroute rond Medemblik

Op een winderige dag stapte ik op de fiets voor een kortere fietsroute rond Medemblik. Een tocht langs prachtige lintdorpjes vol historische panden en door het waterrijke buitengebied van West Friesland. 

Start van de fietsroute rond Medemblik

Het startpunt van de route is de Pekelharinghaven waar een fiets voor me klaarstaat bij het havenkantoor. Samen met de medewerker zoek ik een fijne fiets uit die op de juiste hoogte wordt gezet. Ik krijg een kaart van de omgeving mee en ga op pad. De route die ik ga rijden is ongeveer 31 kilometer lang en begint in het centrum van de stad Medemblik. Hier kun je fietsend doorheen, maar je kunt de fiets ook even parkeren om wat door het centrum te slenteren. Er is genoeg te zien!

fietsroute rond Medemblik fietsverhuur Pekelharinghaven

 

stadswandelingMedemblik

 

 

Medemblik is de oudste stad van West Friesland en kreeg in 1289 haar stadsrechten. Door de ligging aan de Zuiderzee was het jarenlang een bloeiende havenstad. De stad telt meer dan 80 rijksmonumenten waaronder een prachtig stoommachinemuseum in het oude gemaal, het gereformeerde weeshuis, het Kloosterhuis naast de Sint-Martinuskerk en het oude treinstation. Tegenwoordig wordt deze lijn gebruikt door de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en in het voorjaar rijd je hier langs de bollenvelden!

De stad is een waar walhalla voor watersportliefhebbers. Zo is er het Regatta Center Medemblik; een jachthaven met 450 ligplaatsen, en kun je er sloepjes (met of zonder schipper) huren, zeilen, suppen en kiten.

historisch centrum Medemblik

Wind

Al snel kom ik buiten het centrum van de stad langs het kasteel Radboud dat vandaag helaas niet open is voor een bezichtiging. Maar goed, van buiten is hij ook mooi. Ik fiets langs de rand van het water en passeer het oude gemaal waarin het Nederlands Stoommachinemuseum gevestigd is. In de verte zie ik het IJsselmeer waar diverse zeilbootjes profiteren van de fijne wind. Voor mij is die wind wat minder want ik moet hard werken vandaag. Ken je dat gevoel dat het lijkt of je altijd wind tegen hebt welke kant je ook op gaat?

fietsroute rond Medemblik kasteel Radboud

 

stoommachine museum Medemblik

 

fietsroute rond Medemblik pompoenen langs de weg

 

Fietsroute rond Medemblik koeien

Even relaxen

Na een tijd stevig doortrappen over de open polderwegen kom ik in het kleine lintdorp Oostwoud. Daar stop ik bij speelgoedwinkel en theetuin De Vliegenzwam. Het zonnetje begint er steeds meer door te piepen, dus ik zit heerlijk buiten in de theetuin en geniet van de warmte en een stukje taart. Dit zijn echt van die kleine verborgen pareltjes. Ik zou nog veel langer willen blijven zitten, maar de tijd vliegt en door de wind heb ik meer tijd nodig dan ik dacht.

fietsroute rond Medemblik werk aan huis

 

fietsen bij Medemblik kerkje Oostwoud

speelgoedwinkel en theetuin De Vliegenzwam Oostwoud

Een fijne plek om te overnachten!

Grappig, tijdens mijn fietsroute rond Medemblik passeer ik B&B Zus en Zomer in Oostwoud waar ik straks ga slapen. Zusjes Loes en Marja hebben naast de boerderij waar ze zelf wonen een aantal gastenkamers gerealiseerd. De kamers zijn van alle gemakken voorzien maar het meest geweldige vind ik het uitzicht aan de achterkant. Na een heerlijke nacht geniet ik van een prachtige zonsopkomst over de weilanden waarvoor ik niet eens mijn bed uit hoef als ik het wil. Daarna staat er een super uitgebreid ontbijt voor me klaar.

Echt een plek die ik je kan aanraden als je in de buurt bent. De "huisalpaca's" die in het weiland lopen zijn trouwens ook echte snoepies!

B&B ZusenZomer Oostwoud

 

zonsopkomst B&B ZusenZomer Oostwoud

 

B&B ZusenZomer Oostwoud witte alpaca
De parel van Holland boven Amsterdam

Langs diverse stolpboerderijen gaat het richting lintdorp Twisk. Volgens velen het mooiste dorp van de regio, dus ik ben benieuwd. Na een klein, saai stukje langs de doorgaande weg kom ik op de kilometerslange weg die het dorp in gaat. Hier is het echt genieten en ik wil wel overal stoppen om te kijken of een foto te maken. Gelukkig weet ik dat ik later nog een keer terugkom om hier te gaan wandelen want dit is echt het mooiste stukje van mijn fietsroute rond Medemblik.  Ik maak een korte stop bij woonwinkel Jolandelijk (Bennemeerseweg 10) waar de leukste antieke meubels en hebbedingetjes te vinden zijn. Daarna moet ik echt verder en zoef ik op mijn fiets door Twisk en het naastgelegen Opperdoes, thuis van de beroemde Opperdoeser Ronde (aardappelen).

fietsroute rond Medemblik onderweg

 

fietsroute door Medemblik stolpboerderij op weg naar Twisk

 

Jolandelijk Twisk

 

Dorpsweg Twisk Medemblik

 

Detailfoto Twisk regio Holland boven Amsterdam

 

Lees meer over Twisk in het uitgebreide wandelblog.

De laatste loodjes

Daarna is het een gevalletje "effe doortrappen" tot aan Medemblik waarna ik de fiets weer inlever. De sloep van sloepverhuur Medemblik ligt al op me te wachten. Tijd om de omgeving vanaf het water te gaan verkennen! Ook leuk, zelfs als het even later begint te regenen.....

fietsen bij Medemblik uitzicht op IJsselmeer

 

Medemblik vanaf het water met sloepverhuur Medemblik

 

sloepverhuur Medemblik, zelfs leuk als het regent

Deze foto is gemaakt door Bregje Schipper

fietsroute rond Medemblik fietsknooppunten

Handig om te weten over de fietsroute rond Medemblik

  • De totale fietsroute rond Medemblik is 31 kilometer en makkelijk uit te breiden of in te korten via de fietsknooppunten.
  • Ik volgde de knooppunten; 90-74-57-56-55-54-87-90( let op dit is een andere 90!)-52-72-73-69-89-69-63-90
  • Je auto parkeer je gratis en onbeperkt in de Pekelharinghaven, geen blauwe schijf nodig
  • Je fiets huur je bij de Stadshavens Medemblik vanaf 12,50 per dag. Reserveren van een fiets via deze link.
  • Horeca; in Medemblik is er keus genoeg, in Oostwoud kun je terecht in de gezellige tuin of serre van Theetuin De Vliegenzwam.
  • Tip; in het voorjaar kom je tijdens het fietsen in de driehoek Hoorn-Enkhuizen-Medemblik op diverse plekken bollenvelden tegen.
  • Nog een tip: de Westfriese winkeltjes route (met de fiets of auto langs de "verscholen" winkeltjes in de regio)
  • Zoek je nog meer leuke outdoor tips voor de omgeving van Medemblik? Lees dan dit blog van collega outdoorblogger Anto.

*Dank aan Stadshavens Medemblik voor het beschikbaar stellen van de fiets en aan Theetuin De Vliegenzwam voor het lekkere taartje.

Nog meer leuke fietsroutes vind je op deze pagina.

 

 

 

Geplaatst in Europa, fietsen, hotspots, Nederland, Noord-Holland, Things to do.

2 reacties

    • Dank je wel voor de aanvulling. Ik reed bij de plek van deze foto even de dijk op om te kijken en heb er dus niet gefietst. Dat het een wandelpad was wist ik niet maar de route loopt er niet over. Ik vond het gewoon een mooi plekje op deze fietsroute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *