Halong Bay, must see in noord Vietnam

Op ruim 160 kilometer van Hanoi ligt aan de noordoostkust van Vietnam het bijzondere Halong Bay. Een kustlijn van wel 120 kilometer met azuurblauw water en meer dan 1600, in grootte variërende, eilanden van kalksteen (karstbergen) en inhammen. Een uniek gebied dat vergelijkbaar is met slechts een paar andere plekken op de wereld. De meerderheid van de eilanden is nog steeds onbewoond. Diverse eilanden zijn hol van binnen en bevatten enorme grotten. Een aantal ervan vormt een thuisbasis voor één van de vier drijvende vissersdorpen.

In de loop der jaren is er door de erosie een prachtig landschap ontstaan met een geheel eigen flora en fauna. Naast jarenlange bescherming door de Vietnamese regering is Halong Bay sinds 1994 opgenomen op de lijst van Unesco beschermd werelderfgoed. Het gebied is één van de dingen die je niet moet missen als je in Vietnam bent.

Een boottocht door Halong Bay

Eén van de beste manieren om Halong Bay goed te bekijken is om een boottocht te maken en een nacht (of meer) in het gebied te slapen. De weg vanuit Hanoi is goed en brengt je binnen een uur of vier naar de kust. Je kunt de rit zelf maken en dan ter plekke een boot boeken. (Afhankelijk van het seizoen waarin je reist eventueel wat langer van te voren). Vanuit Hanoi kun je eventueel ook een georganiseerde tour maken. Dit is een hele relaxte manier om de baai te bekijken als je wat minder tijd hebt, of gewoon geen zin hebt om het zelf te regelen!

boottocht Halong Bay

Meerdere dagen in Halong Bay

Een tour van twee dagen, zoals wij die maakten,  geeft je een goed idee van het gebied. De tour bevat normaal gesproken; een bezoek aan één van de drijvende dorpen en een klim naar de hoger gelegen "surprise Cave" (Sung Sot Cave). Daarnaast kun je een uur kano varen. Alle maaltijden, ZONDER de drankjes, zijn inclusief. Je maakt een mooie tocht langs diverse prachtige stukken van de baai. Soms lees je ook dat er gezwommen kan worden of dat men een korte stop maakt op één van de strandjes. (Wij deden dit niet maar ik heb het persoonlijk niet gemist). Als je meer tijd hebt (en goede weersomstandigheden) kan ik je absoluut aanbevelen om zelf naar het gebied te gaan. Slaap dan 1 of meer nachten op één van de eilanden zodat je het gebied in je eigen tempo kunt bekijken.

halongbay2

Dagtochten door Halong Bay

Op diverse plekken worden er dagtochten door Halong Bay aangeboden. Persoonlijk zou ik dat echt niet aanbevelen en zeker (minimaal) één overnachting in je programma opnemen. Want zeg nu zelf, wat is er beter dan de dag af te sluiten met een prachtige zonsondergang terwijl je nippend aan een drankje wat voor je uit staart. De baai verandert langzaam van kleur. De stilte valt in en je hoort niets meer dan het klotsen van het water tegen de boot. Magisch! Voor de liefhebbers is er de volgende ochtend vaak ook weer een prachtige zonsopkomst te bewonderen.

zonsondergang Halong Bay

Halong Bay

karstbergen Halong Bay

fruitverkoper Halong Bay

Handig om te weten voor je trip naar Halong Bay.

 • De beste tijd om Halong Bay te bezoeken is eind oktober/november als het weer stabiel is en de temperatuur aangenaam warm. Nadeel van deze tijd is dat het ook direct de drukste en duurste tijd is. Je kunt de boottocht dan beter wat langer van te voren boeken. Wij waren er in onze winter en dan is het een stuk wisselvalliger. Koude,regenachtige dagen en warme, zonnige dagen wisselen elkaar af. Wij hadden ruim de tijd, boekten een trip op basis van de weersverwachtingen en hadden 2 prachtige dagen. Maart/april zijn ook goede maanden voor een trip naar Halong Bay.
 • Er zijn enorm veel aanbieders van tours of boottochten. Kijk goed rond voor je wat boekt en vraag andere reizigers waar ze geboekt hebben en wat hun ervaring is. Er is veel verschil tussen de maatschappijen. Ook op Tripadvisor kun je vaak veel tips krijgen en ervaringen van anderen lezen. Wij hadden een top hotel en zij boekten onze tour. Er werd geprobeerd om ons een luxe boottocht te verkopen maar wij kozen voor een meer standaard tour. Die tour kostte ons 99 dollar p.p., inclusief vervoer van en naar het hotel. Helaas zeggen prijzen niet altijd iets over wat je daadwerkelijk krijgt en prijzen en maatschappijen wisselen geregeld. Rondvragen kan je helpen het kaf van het koren te scheiden en de beste trip te boeken.
 • Wij gaan graag zelf op pad maar je kunt Vietnam natuurlijk ook met een groep bezoeken. Ik deed dat in het verleden regelmatig en dat is me altijd prima bevallen. Er zijn diverse organisaties die een mooie vakantie naar Vietnam aanbieden en Halong Bay in het programma hebben opgenomen.

Alternatieven voor Halong Bay

 • Het Cat Ba Island is één van de beter bereikbare plaatsen waar je op eigen gelegenheid goed naar toe kunt gaan. Vanuit Cat Ba verken je de prachtige Lan Ha Bay. Deze baai staat niet op het programma van de standaard tours staat en is daardoor een stuk rustiger. Zeker als je in het hoogseizoen bent kan het behoorlijk druk worden in Halong Bay. Cat Ba  is dan zeker de moeite van het overwegen waard! De mensen die ik sprak waren stuk voor stuk erg enthousiast over deze detour. Je kunt het eiland per fiets of gehuurde brommer bekijken of wandelen in het Cat Ba National park. Het park beslaat ongeveer de helft van het eiland. Wij willen dit zeker doen mochten we nog een keer terug komen in de regio! Er zijn meerdere manieren om op Cat Ba te komen en op deze site vind je veel tips, tijden en prijzen!
 • Wil je nog meer buiten het gebaande pad dan is de regio net ten noorden van Halong Bay een geweldig alternatief. De baai van Bay Tu Long is een stuk rustiger en zeker zo mooi.

Ben jij al een keer in Vietnam geweest en wat zijn de plekken die jij iedereen kan aanbevelen?

Als je meer wilt weten over het reizen in Vietnam, neem dan zeker eens een kijkje op mijn Vietnampagina!

Geplaatst in Azie, hotspots, Things to do, UNESCO Werelderfgoed, Vietnam.

12 reacties

  • Wij begonnen in het noorden van Vietnam en eindigden op het strand van Phu Quoc, ook zo’n heerlijke plek om uit te hangen na een tijdje reizen. Halong Bay zou ik graag nog een keer bezoeken als de kans op goed weer iets beter is.

 1. Mooi!! Zo fijn om terug te zien. Ik vond Halong Bay onwijs mooi! Ik ben het met je eens dat een dagtocht te kort is en dat juist een zonsondergang (en ontbijt etc.) het nog mooier maakt.

  • Wij willen zo graag nog een keer die kant op en het noorden wat meer eer aandoen. Nu was het steeds een paar dagen mooi en een paar dagen regenachtig, maar dat wisten we van te voren. Prachtig daar!

 2. Ik begon mijn 2 maanden reis met een drie dagen trip naar Halong. Ik had dus 1 overnachting op de boot wat ik echt geweldig vond. Ik lag bij volle maan in bed en keek zo de baai in! Ik had toen zo’n intens gelukmomentje wat ik nooit meer zal vergeten!!

  Ook een nacht op Cat Ba eiland en dus een tocht in het nationaal park daar met als hoogtepunt een geweldig uitzicht op een hoog punt!

  Ik kan het ook iedereen aanraden hoe toeristisch mensen het ook vinden… Je mag dit stukje niet overslaan van Vietnam!

  • Ik ben het helemaal met je eens! Onderaan mijn blog vind je nog een tip voor een gebied vlakbij waarvan ik heb gehoord dat het net zo mooi maar een stuk minder druk is!

  • Dat is nieuws voor mij. Ik kan er niets over vinden als ik via Google zoek. Waar vond je die informatie? Het zou inderdaad zeer jammer zijn als er hier een luchthaven komt terwijl er al een paar binnen redelijke afstand zitten. (Hanoi en Haiphong)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *