Golden Gap

Golden Cap, hoogtepunt van het South West Coast Path

Eind maart was ik in Engeland en wandelde daar een aantal dagen over het South West Coast path in de buurt van Lyme Regis. Eén van de hoogtepunten van die regio is de Golden Cap, met haar 191 meter het hoogste punt van de Engelse zuidkust. Wandel met me mee over hoge kliffen en geniet van sprectaculaire uitzichten over de kust.

 

Het startpunt van de route

Vanuit Lyme Regis pakken we de auto en rijden de korte rit tot aan de kust bij Charmouth. Daar laten we de auto achter op een grote parkeerplaats aan het strand. Het lijkt best druk op deze zonnige dag, maar als we aan onze eerste klim beginnen blijkt dat de meeste mensen aan het strand blijven. Er staan helaas geen goede borden naar het startpunt van het South West Coast path, dus we vragen voor alle zekerheid nog even na of we de goede kant uitgaan.

Eigenlijk kan het niet missen, we klimmen via een kleine paadje omhoog en houden de zee aan onze rechterkant op weg naar de machtige Golden Cap. Al snel bereiken we een flinke hoogte en lijkt Charmouth nog maar een klein plaatsje in het weidse landschap.

 

 

 

Klimmen en prachtige vergezichten

Het is af en toe pittig klimmen maar onze inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht over de kustlijn. Diverse keren lopen we langs grote bremstuiken die het landschap een vrolijke gele kleur geven. De zon doet haar best en we hebben al snel geen jas meer nodig. Na een tijd staan we bovenop de eerste klif. In de verte zien we het geel van de Golden Cap verschijnen. Wat is het genieten als we even neerstrijken op het wandelbankje!

 

 

Golden Cap

 

 

Golden Cap

 

 

De Golden Cap

Na een korte pauze gaan we weer op pad en in eerste instantie gaat de route over een vlak deel bovenop de klif.  We lopen door een klaphek en daarna dalen we af om vervolgens te beginnen aan een tweede klim naar de Golden Cap. Wij zijn beiden geoefend wandelaars maar af en toe is best wel even puffen op de weg omhoog. Rustig aan en genieten van alles om ons heen!

 

 

 

 

 

Het hoogste punt

En dan staan we op het hoogste punt van de Engelse zuidkust. Vanaf Golden Cap hebben we een geweldig uitzicht naar alle kanten. Rechts van ons de zee en links de weilanden met de zo typisch Engelse heggetjes.

 

South West Coast Path

 

Golden Cap

 

South West Coast Path

 

Tijd om terug te wandelen

In de verte zien we Seatown liggen dat je via een lange afdaling bereiken kunt. Wij hebben vandaag helaas geen tijd meer over omdat we vanochtend al een ander programma hadden, en kiezen hier voor de terugweg.

Het eerste deel van van die route gaat iets meer landinwaarts naar de ruïnes van de St. Gabriel's Chapel. Onderweg passeren we een paar rustig gelegen huizen en weides vol met dikke, wollige schapen. Het laatste deel van de route gaat over de weg die we al eerder liepen maar is nog steeds schitterend. Uiteindelijk komen we weer aan in Charmouth, pakken de auto en rijden tevreden door naar ons volgende slaapadres in het gezellige Beer.

 

 

Handig om te weten over de Golden Cap

  • Wij liepen van Charmouth tot aan Golden Cap en weer terug. De afstand was ongeveer 16 kilometer.
  • De route is goed bewegwijzerd.
  • Het Sout West Coast Path wordt aangeduid met borden met daarop een eikel.
  • Het is mogelijk om in Lyme Regis te starten en vanaf Golden Cap door te lopen naar Seatown.  Daarna is het nog een kleine anderhalve kilometer landinwaarts naar Chideock. Vanaf daar kun je de bus terug nemen naar Lyme Regis. Klik hier voor meer info over de bus.
  • Wil je nog meer lopen dan kun je vanaf Seatown verder wandelen naar West Bay.
  • Parkeren bij Charmouth kostte ons 2 Engelse Pond voor de hele dag. Je gooit het geld in een automaat.
  • In Lyme Regis  en Charmouth vind je veel horeca, aan het strand van Charmouth stond 1 kleine kraam met wat versnaperingen.
  • In alle plaatsen heb je voldoende slaapgelegenheid.
  • Bezoek voor meer informatie over het South West Coast Path en ideeën voor een 3-, 5-, of 7-daagse wandelvakantie: www.southwestcoastpath.org.uk/nl.’

Ik wandelde het South West Coast Path op uitnodiging van The South West Coast Path Association.

Zou jij wel een deel van dit mooie pad willen wandelen? Blijf me volgen voor meer updates over ons weekend!

Eerder schreef ik al een uitgebreid fotoblog over het weekend, klik dan door op deze link!

Ben je nieuwsgierig naar nog meer mooie wandelingen in Europa? Snuffel dan zeker even verder op mijn pagina met de mooiste Europese wandelingen!

 

Geplaatst in de wereld van bovenaf, Engeland, Europa, hotspots, kustwandeling, meerdaagse wandelroute, UNESCO Werelderfgoed, wandelen, Wandelen in Europa.

7 reacties

  1. O die wollige schapen, ik wil ze gelijk knuffelen haha. Op het eerste gezicht lijkt zo’n kustwandeling niet zwaar maar die “kleine” stukken omhoog zijn vaak zwaarder dan je denkt 😉 Dat houdt het wandelen wel uitdagend. Mooie stukje natuur weer en prachtige ruige kustlijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *